Бием и в колоориентирането

* Габриела Костова – два пъти златна, момичешката ни щафета (Ж-16) отвя конкуренцията; президентът Мариян Данчев спечели при ветераните (М-40) * Любопитно - световният шампион Ханс Йорген Квале (Норвегия) подсили мъжката щафета на Троян * Тачо гази наред

Въпреки крехката си възраст (основан е през 2009 г.) троянският Спортен клуб по ориентиране „Хемус” натрупа доста медали и титли, най-вече в малките възрастови групи, но не само; и класата му респектира противниците от цялата страна. А голямата гордост на клубното ръководство (от миналата година президент на СКО „Хемус” е Мариян Данчев, заместил на поста Емил Чакалов, който ще продължи да помага – и двамата бивши състезатели) е реализиращата се мечта да върнат децата към този традиционен троянски спорт, имащ и своя много важен „неспортен” ефект – връзката с природата. За поредните победи на „хемусци” разказва наставникът на отбора Венелин Иванов - човекът с основна заслуга спортното ориентиране отново да е на дневен ред за децата на Троян, пак да е любимият троянски спорт, пак да печели радост и слава. Т21

НЕ СЕ ЧУВАТЕ НАПОСЛЕДЪК?

Не, ние тренираме по график. Участваме също в състезания, от които печелим медали, но те са от по-малък мащаб. Важните състезания са държавните първенства, които са същинското мерило за нашата тренировъчна дейност и моментното състояние на състезателите. Освен това философията на нашия клуб не е шампионската титла на всяка цена (не че не се стремим към титлите), а удоволствието от тренировките и състезанията, добрият климат в отбора, справянето с предизвикателствата на трасетата в непознати райони и общуването с природата. Децата са чудесни и за три години възвърнахме авторитета на Троян в ориентирането в България; всички много ни уважават и се радват на нашите успехи, а приятели имаме много и навсякъде.

ПОСЛЕДНИ СЪСТЕЗАНИЯ И РЕЗУЛТАТИ?

Преди няколко дни (от 3 до 5 август) участвахме в Държавното първенство по колоориентиране. То е разновидност на класическото ориентиране и се практикува от десетина години. Ние го тренираме втора година и в нашите възрастови групи вече сме сред най-добрите. Състезанията обаче са свързани с много разходи за транспорт – затова участваме с по-камерен състав.

Тази година надпреварата се проведе в с. Минерални бани (Хасковско) и ако в Троян се оплакваме от високите температури,там беше с още няколко градуса отгоре. Но тези крехки и нежни момичета от отбора ни за кой ли път доказаха, че умеят да превъзмогнат всичко и да воюват мъжки. Най-впечатляващ е златният медал за щафетата ни в група Ж-16 – чудесните сестри Моника и Габриела Костови и Елица Досева буквално отвяха конкурентките си. Жалко че досадна грешка лиши най-добрата ни щафета – в групата Ж-12, от сигурна победа, но и това го има в спорта.

Златни медали в индивидуалните бягания спечелиха Габриела Костова (Ж-16), втори за нея след отличието с щафетата, и винаги ентусиазираният председател на клуба Мариян Данчев при ветераните (М-40). Със сребро се окичиха Вяра Данчева и Биляна Доневска (Ж-14), а индивидуален бронз завоюва Елица Досева (Ж-16).

НЕЩО ДРУГО ИНТЕРЕСНО?

Да, имахме интересни моменти. Не ни достигаше човек за мъжката щафета (М-21). И със съдействието на Иван Беломъжев (бащата и личен треньор на двукратния световен шампион за младежи в ски ориентирането и наш съгражданин Станимир Беломъжев-Тачо - бел. Т21) на първи пост за „Хемус” бяга Ханс Йорген Квале от Норвегия, световен шампион по ски ориентиране за младежи, личен приятел на Тачо, с когото в момента тренират заедно на Белмекен. Щафетата ни – Квале, Мариян Данчев и Христо Василев – завърши трета извън класирането.

Тук му е мястото да подчертая за кой ли път чудесното бягане на Станимир Беломъжев – един доказан голям талант и голям боец (троянецът се състезава за отбора на НСА). Тачо прегази противниците си и спечели два златни медала, а малшанс (две спукани гуми) го лишиха от трети. Да му пожелаем успешни стартове на предстоящото Световно първенство по колоориентиране в Унгария.

ВМЕСТО ПОСЛЕСЛОВ

Само да добавя. През лятната ваканция децата имат много свободно време. Каним всички - особено малчуганите от 2., 3. и 4. клас – да дойдат при нас, да видят тренировките и ако им хареса, да станат част от отбора. А какви ще са ползите – нека попитат родителите си или свои близки (всеки втори в Троян се е занимавал с ориентиране). Очакваме ви всеки понеделник, сряда и петък от 17:30 часа на базата на клуба (бунгалата при тенис кортовете до стадиона). Заповядайте!

Венелин Иванов, СКО „Хемус” - Троян
Още по темата:

3 коментара:

Анонимен каза...

Браво!

Анонимен каза...

Браво на децата !

Анонимен каза...

Браво!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |