Гости от пет страни в Дълбок дол

* Комплексът за социалните услуги в троянското село бе представен като добра практика * Донка Михайлова: Общината е доказвала своята ангажираност * Доц. д-р Румяна Кралева: Пари ще се съберат, но трябва да я има духовната грижа
Който го може, го може

НА 17 И 18 ЮЛИ България бе домакин на Международна конференция на тема „Деинституционализация на деца и възрастни с умствени увреждания”. Събитието бе открито от омбудсмана на България Константин Пенчев и в него взеха участие над 60 представители на държавни институции и неправителствени организации от 17 държави от Европа и Азия. Деинституционализацията е процес на замяна на институционалната грижа за деца с грижа в семейна или близка до семейната среда в общността, като не се ограничава само до извеждане на децата от институциите. Това е процес на предотвратяване на настаняванията на деца в институциите, създаване на нови възможности за децата и семействата да получат подкрепа и протича на много нива.

ФОРУМЪТ ДАДЕ ГЛАСНОСТ на успешни практики в тази насока и възможност за споделяне на опит и съвместно обсъждане на трудностите и предизвикателствата, съпътстващи този процес. Едно от заседанията през втория ден на конференцията пък бе изнесено в Комплекса за социални услуги в троянското с. Дълбок дол, като акцентът бе поставен върху сътрудничеството между местна власт и неправителствена организация(НПО), в случая - между Община Троян и сдружение „Общество за всички”, доставчик на социални услуги. Комплексът в Дълбок дол бе посетен от представители на държавни институции и неправителствени организации от Полша, Украйна, Армения, Казахстан и България.

ГОСТИТЕ БЯХА ПОСРЕЩНАТИ от кмета на Троян Донка Михайлова, която подчерта, че във времето Общината е доказвала своята ангажираност към тези групи хора в обществото ни. Г-жа Михайлова запозна гостите със социалните дейности, по които Общината работи: проект „Приемна грижа”; услуги за възрастните хора с увреждания в техния дом и създаването и развитието на социални услуги в общността, сред които е и Комплексът за социални услуги в с. Дълбок дол. Кметът на Троян изрази своята убеденост, че един от основните фактори за успех в предлаганата тук услуга е доброто партньорство между Общината и сдружение „Общество за всички” и че обединяването на ресурса на една гражданска организация и на местната власт създава предпоставки за успех. „Надявам се това, което видите и чуете тук, да бъде част от вашата представа за една социална България”, бе кметското пожелание към участниците в конференцията.

ДОЦ. Д-Р РУМЯНА КРАЛЕВА – председател на УС на сдружение „Общество за всички” и директор на трите социалните заведения, носещи красивото име „Къща на игрите” (едното е това в Дълбок дол), благодари на организаторите за техния избор услугите тук да бъдат представени като добра практика. А комплексът - като място, където са създадени прекрасни условия за децата и младежите с увреждания: ремонтираните с помощта на Министерството на труда и социалната политика (МТСП) и предоставени от Община Троян възрожденско училище и стара детска градина; големият двор с люлки, кътове за почивка, място за лагерен огън и много цветя; просторният компютърен център. Но философията за създаването на този комплекс има друг акцент - на децата и младежите да се даде шанс да се развиват, да учат и разкриват своите таланти; затова тук има: арт и трудова терапия; зала за забавления, прожекции и театър; ателиета по керамика, иконопис, рисуване на картини и сладкарство.

ЦЕЛИТЕ, които си поставихме, бяха прости, но в същото време – съдбовни за децата с увреждания, разказа доц. Кралева. Първата е те да получат равен шанс в образованието си, за да се впишат в обществения живот. Втората - да се оборудват помещения, наречени Защитено жилище, в които да се приемат младежи от Троянско, навършили 18 години. И третата цел – интеграция на децата и излизането им от социалната изолация, в която са били принудени да живеят поради уврежданията си. Има и една четвърта цел: да се промени обществената нагласа към различните хора - един дълъг и сложен процес, който за радост вече дава резултати. Доц. Кралева бе категорична, че покрив за децата в риск в България може да се вдигне, пари – да се съберат, но трябва да я има духовната грижа и стремежът условията за тези деца да се доближават до семейната среда и това именно е цел на постоянния екип от 16 човека, който полага грижи за тях в Комплекса за социални услуги в Дълбок дол.

ПРЕЗ ТОЗИ ДЕН (18 юли) участниците в Международната конференция посетиха още три места с добри практики : Фондация „Сийдър” в Кюстендил, сдружение „Човеколюбие” в Пазарджик и Фондация „За нашите деца” в София.

Маргарита Генкова, PR на Община Троян

Още по темата:

21 коментара:

Анонимен каза...

Доке, чини ми се , за таз дейност най-те бива. Виж за кмет не ставаш, а най-лошото е,че пак върна онова крадливото на власт.

Анонимен каза...

1, на всяка публикация едно и също пишеш, измисли си нова реплика вече.

Анонимен каза...

Браво! Общината има нужда от такива събития!

Анонимен каза...

Измийте улиците и изгонете автомобилите от тротоарите!

Анонимен каза...

На доц.Кралева пожелавам много здраве и сила да продължава това благородно дело.

Анонимен каза...

Стига с тези улици бе,колкото пари се хвърлят тази година за миене не е било нито при Минак нито при Енкин,престанете с това миене!!!

Анонимен каза...

Стига с това миене ,я гледайте какво става КНСБ: 2188 лв. е месечната издръжка на 4-членно домакинство
http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5010452

Ко шъ кайте....консултативният съвет за икономическо развитие на Троян дали ги вълнува тази работа?

Анонимен каза...

Напълно подкрепям номер 6!

Анонимен каза...

6=8, точно това имам пред вид. Беше направен отчет, че и за почистването на снега са хвърлили повече пари от всички други управления. За тракива късо...паметни като теб, това е съществено основание да започнете с осанна.... А това, че сняг ИЗОБЩО не беше чистен, здраве да е. Нали парите са отишли по предназначение! Надлежно изписани! Честно казано, мислех си, че тези стари комунистически номера няма да вървят вече, но явно съм се заблудил. Нямат ни срам, ни насита! Поради това надавам вопли за нещо в цифри. Колко пъти са мити, кои точно улици, на кои точно дати. Има я тази информация. На що ли не щат да я публикуват?

Анонимен каза...

"Сняг изобщо не беше чистен". Ти малоумен ли си? Щом малко по-екстремни ситуации се явят - имам предвид почти незапомнения от години сняг и вече изискванията са космични. Понеже ти си основният драскач, искам да ти кажа нещо, което е факт. В Швейцария / и не само там/ това - миене на улици не съществува, защото е скъпо удоволствие. Само се мете с машини.

Анонимен каза...

А стигате с тези улици! Темата е друга, няма нищо общо с миенето и немиенето на улиците в Троян.Напиши и името на таз прословута улица, да я измият и да млъкнеш най-после.Точно тези деца газят в кал или лапат пепел постоянно по улиците на Дълбок дол,които никога не се мият от общината и няма скоро да се измият.Улицата пред центъра е като лунен пейзаж от кръпки и дупки и ако имаш малко акъл помисли как се придвижват с количките си И НИКОГА НЕ СЕ ОПЛАКВАТ.ТЕ СА ДОСТОЙНИ ЗА УВАЖЕНИЕ,НА ТЯХ ТРЯБВА ДА СЕ ПОЧИСТИ ПРАХА КОЙТО ЛАПАТ ЕЖЕДНЕВНО,а не на теб мрънкач такъв.

Анонимен каза...

Прекрасна инициатива! Това, което правят тези НПО за децата с увреждания, е гордост за община Троян!

Анонимен каза...

11, там е работата, макар, че моята улица не е мита, ситуацията при мен е такава, че аз си живея добре:) Хлипам и надавам вопли, защото това е нещо, което се вижда от всеки. Пък и ми е интересно, като всъщност "мрънкам" да се оповести този месец кои улици са мити и колко пари струва това на общината, дали ще има резултат някакъв? Не ми пука точно за моята улица. Иска ми се да видя официален списък. За да установя, че моята улица е мита този месец 3 пъти на книга. И за това са похарчени примерно 150 лв. Не се знае още какво ще ми отчетат, че са ми направили. Така както кметицата най-нагло оповести, че парите за ремонт на улиците тази година били повече от преди.... Излез и погледни твоята улица. Белким видиш къде са отишли тези пари (може да е чиста, преасфалтирана). Ако не успееш да видиш подобрения по улиците на Троян, помисли, къде ли са твоите пари като данъкоплатец? Дали пък не е добре да започна да мрънкам и за списък с ремонтираните улици, с точно посочване на съответните разходи????? Ама хайде, нейсе, за сега ще мрънкам за миенето. ГЕНАДИЙ, поискай официален документ с информация за това кои улици кога са мити. Не би трябвало да се затруднят да ти го дадат. Ако все пак го изкопчиш, вярвам, ще се търкулнеш от смях, или от ужас.....

Анонимен каза...

На Попешка за една стара къща плащам годишен данък заедно със смет 100 лв.Оправдаха се, че двора бил голям–2 дк.баир.Не живеем там. Боклук се събира, училищен автобус вози 1 ромче, а след 2 часа, още 5. Значи 2 курса. Друг автобус за хората няма, а някои работят и на смени. През пролетта си събрах купчините пясък от зимата, и изметох пътя пред къщата, изчистих покрай оградата шанците. За миене не може и дума да става, пепел се вдига на облаци. Има и една градинка с един паметник, който не се поддържа в приличен вид. Боклуците насъбрали се наоколо бяха за виждане. Направих каквото можах, но се искат 20 лева на месец, и някой да почиства мястото, където играят деца, нищо че са ромчета. Ще си помисля, и може да ги давам и аз, но като се сетя, че правя икономия на някой, който ще отчете дейност, и ще си ги сложи в джоба, ми минава мерака. Нищо, че има училищен автобус, дори и два да са, но да се помисли и за хората от махалата!

Анонимен каза...

14-ти, ще се помисли. Само да изникне проектче, което да позволява да се усвои някой лев, веднага ще се помисли. Ефект, разбира се не очаквай. Или поне положителен такъв. Ех, поне да измият улиците, че много прахоляк, боклук и кучешки фъшкии!!!

Анонимен каза...

Доцент Кралева крие личните си облаги зад името"Благородно дело" Всяка година ,успоредно с ремонта в центъра г-жа Кралева прави ремонт на личната си къща. Нека не коментираме пък колко са децата в центъра и колко е персонала

Анонимен каза...

Най после някой да го каже.Изпревари ме ей!

Анонимен каза...

13, Троян няма какво да мисли къде са парите, то е ясно - при Минак! Или сте забравили за задълженията оставени от него?

Анонимен каза...

споделям коментара под №16 ,тя крие не само финансовите сделки, но и своето истинско минало, забравила от къде е тръгнала и как вярна на БКП като неин член укриваше и се срамуваше, че е дъщеря на свещеник, пренебрегна отглеждането на своите деца заради партийната си кариера в Профсъюзите, а след промяната успешно се вписа като телевизионен герой на Новото време , намеси се като специалист в потребителската кошница, израстваше не само в постовете със специализациите, вече на запад, от тази нейна активност са печални резултатите в личен план - дъщеря й предпочете пътя към Рая, внукът си тя остави без майка, активината Калева не я харасваше, въпреки че преде 16-та годишнина я приемаше в леглото като приближена на сина, си,титлата си доби на висока цена за сметка на родните деца поверени на контрола на махалата, превърнала родата във слуга, професор я водеше по пътя на докторската кариера в Москва не с лична пара, тя твърди че знае руски и английски, а как и какво е специализирала в Америка и Германия? Имаше и успехи-взривена аптека ,магазин на пъпа на София, накичена със злато, но не и душевно богата, майка й почина без грижите на Кралева, защото тя беше в чужбина, не се посвени да парадира грижи за деца, при това с нещастна съдба, фиктивно ги води че се обучават, което се знае там където уж това се случва, а зрящите дълбочани поради истинската ситуация я наречет дълбошката мафиотка, от мен -България е на този хал от научната мисъл на такива титли за пара, колко е пенсията на Кралева за това? Опонирай

Unknown каза...

Говориш глупости. Къщата е 130 годишна и ремонта е еднократен - смяна на дограма и поставяне на изолация на обща стойност 3500-4000 лв. И сина и внука на Кралева работят в Швейцария, жената води и винаги е водила скромен живот и е човек за пример!

Unknown каза...

Ти да не си Виолета, че като чета какво пишел.... Смаян съм. Явно мразиш или не познаваш Кралева, само ще ти кажа, че самата тя никога не е била член на БКП. В профсъюзите партийно членство не съществува. Финансовите сделки няма как да се скрият, защото такива не е имало! Издръжката на община Троян за този център никога не е била достатъчна. Кралева непрестанно е правила проекти, изложби, търгове, за да набави пари на децата и на центъра. По време на Кралева центъра не беше публичен дом и тя самата не крадеше от децата, както сегашната Менекше прави. Аз съм свидетел, как майката на внука на Кралева го пребиваше, а баща му работи в чужбина. Кралева отгледа това дете като свое, а майка му до ден днешен не се интересува от него. Не говорете като не знаете. Пиша ви, защото виждам, че знаете факти около семейството, но или поради незнание, или поради омраза говорите пълни глупости. Кралева е богиня! Свят, вярващ, достоен и доблестен човек. А вие сте жалки, че говорите такива измислици. Кралева е работила и се е осигурявала цял живот и взима 650 лв пенсия. Мисля, че достойно я е заслужила. Аптеката никога не е била на Кралева, а на сина и. Говорите пълни глупости, излагате се

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |