Рисунка на троянско дете на изложба в Париж

* Организатор е ЮНЕСКО, а посредник за участието - Музеят на занаятите

7-ГОДИШНАТА Мария Ив. Йонкова, ученичка от НУ „Христо Ботев” в Троян, взе участие в международна изложба в Париж, организирана от ЮНЕСКО, чието седалище е във френската столица, и от организацията „Форум на славянските култури”.

БЪЛГАРИЯ Е ПРЕДСТАВЕНА с рисунки на деца от три града – Благоевград, Карлово и Троян, като посредници за участието били местните музеи (Регионалният исторически музей – Благоевград, Музеят „Васил Левски” – Карлово, и Музеят на занаятите - Троян); творбите пък били подбрани от национално жури. А музейното посредничество не е случайно, тъй като темата на изложбата е „Моят портрет за музея” и идеята е децата да посетят музеите в своя град, да се запознаят с техните експозиции, да научат повече за детските портрети в изкуството и да създадат свои собствени творби.

ИЗЛОЖБАТА е открита на 10 май от директорката на Световния център за културно наследство към ЮНЕСКО Елеонора Митрофанова (Русия). В създадения специален каталог са записани имената на малката троянска художничка Мария Йонкова и Музея на занаятите.

Т21

22 коментара:

Анонимен каза...

Браво на троянското дете, и на всички деца на планетата Земя!
Дано в ЮНЕСКО научат/ако не знаят/ с какви доходи се изхранват българските деца, в какви условия се отглеждат децата с проблеми в развитието, и изоставени в домове.
Нека най–накрая комисиите в ЕС се замислят как се храни и възпитава дете с доход от 400–600 лв.заплата на родителите, или в добрия случай 200 евро на месец за всички нужди на детето???
За детските надбавки да не говорим, тъй като те просто са жива подигравка.
Тъй като ние си траем, и стоически се опитваме да оцелеем, и не си търсим правата на хора, нека те ни помогнат, в името на децата.

Анонимен каза...

Оффффф, темата е друга, стига с тази комерсиалност. Не че не е истина, но тук не става дума за това.

Анонимен каза...

Офффффф, дано не ви се налага да отглеждате дете с 300 лв.заплата.

Анонимен каза...

Браво на троянчето!
До 3-ти и 4-ти : Със около 400 лв. месечно се налага не едно, а 2 деца да отглеждам, че и безработен мъж на този етап. И се справям някак си, без да мрънкам.

Анонимен каза...

До 2-ри и 3-ти,имах в предвид.

Анонимен каза...

В крайна сметка, икономията е майка на мизерията, или нямаме представа от нормалното отглеждане на детето и неговите, а и нашите човешки нужди.
Четиричленно семейство с 400 лв, някак не се връзва, някой от всички гладува, или прилагате българското чудо за оцеляването ни–получава 400, а разходва 800. Не знам, може и вие да сте прави.
Ще ви помоля да ми дадете рецептата за нормалното изхранване, обличане, образование, и опознаване на света на 2 деца, и 2–ма възрастни, а също и нормалната почивка на семейството с по 100 лева на човек на месец.
Благодаря предварително!

Анонимен каза...

Добре са я записали Мария Ив. Йонкова,да и е честито!Както и да е честито на сър Пол Маккартни,който продължава да ме кефи,както е прието да се изразяваме!!!Чуйте Yellow submarine и поменавайте Битълс и Райко Удавника.Сякаш бе вчера....

Анонимен каза...

Браво на посредника

Анонимен каза...

До 6-ти:
Не казвам че ми е лесно и че не бих искала да живеем със повече средства, но такива са обстоятелствата в този етап на живота ни и не мрънкам. Справяме се някак си. Живеем без разточителства и съумявам добре да си правя сметката. Подкрепа нямаме от родители, просто нямаме живи такива. Никой от нас не гладува и не сме лишени от основни жизнени неща- храна и облекло. Децата ни са прилично облечени и не са лишени от нищо.За себе си не си позволявам почти нищо излишно, но не съм суетен човек и не го смятам като лишение.
Отглеждаме си зеленчуци и почти не се налага да купуваме от пазара.
Колкото до почивката – за ваше учудване и тази година ще успея да заведа децата си на море за седмица. Без да се налага да гладуваме.
Дори успявам по някой лев да заделям всяка година и за ремонт. За тази година приключихме.
Как го постигаме ли? Не сте единстве/ната,ния /,който се чуди. И близки приятели ми се чудят как съумявам,но знаят, че се справям и то абсолютно по честен начин. Мисля, че Бог ми помага да съумявам да си правя добре сметката, колкото и странно или невъзможно да ви звучи.

Анонимен каза...

Благодаря от сърце за отговора! Такива хора трябва да стоят начело на държавите! Станахте ми симпатична, и ви уважавам без да ви познавам.
Генади, такива хора трябва да влязат в рубриките ти, хора обикновени и донякъде с трудно ежедневие, възрастни и безработни. Нека разкажат как живеят, как се справят, как поддържат домакинство и отглеждат децата си. От такива хора можем да се поучим ние, а и нашите управници, които пък може, когато протегнат ръка към нашите пари, да си помислят, и се откажат!
Съгласна съм с вас, но и не съм. Това примирение с положението, е добре дошло за някои хора в правителство и управленски апарат на градовете. Търсете си правата, не им правете "икономия", която те ще си разделят като бонуси. Ние си мълчим, и със собствени опити се стараем да оцелеем, и така, господата от ЕС са останали със впечатлението, че при нас всичко е о.к. и за тях сякаш не съществуваме като изчезващ вид.
Желая ви да сте здрави, и хубави дни напред.

Анонимен каза...

до 10- ти:
Благодаря Ви за оценката!
А аз не съм съгласна със следното- че съм примирена с положението си и със това на страната ни. Не, не съм. Но за страната си за жалост нищо не мога да сторя. Но за себе си и децата си се боря и ще продължавам да го правя.
В момента, както казах се справям с положението, без особени затруднения, тъй като децата ми са още малки- едното за 6-ти клас в английска паралелка, а другото в предучилищна.
За в бъдеще не знам... ще ми е доста трудно но ще положа всички усилия за да ги изуча и им дам образование и бъдеще, ако трябва ,дори с цената на това, да имигрирам,и работя някъде навън в "по- бяла държава" Аз не се отказвам лесно и ако направя крачка назад, после правя поне 3 напред. Така че, надявам се че и с това ще се справя, с Божия помощ и ако е живот и здраве!
Хубав ден от мен!

Анонимен каза...

уВАЖАЕМА №11, аз не искам да Ви поздравявам с този икономичен начин на живот на Вас и вашето семейство, като имам предствава какви са разходите на едно четиричлено семейство и то с деца на такава възраст.Все пак моля ви пишете ми за точния семеен бюджет, който така разпределяте, че да можете и на море да отидете.Дори бойлерът ви да работи само на нощна тарифа,хладилник, телевизия,пералня печка/допускам газов контлон/всяка сутрин закуска за децата/купена или домашна тя все пари струва/, прах за пране, шампоан,сапун, тоалетна хартия, салфетки за хранене,телефон,ако имате и GSM-ми, джобни за децата, храна за обяд и вечеря.С това стопанство, в което си произвеждате зеленчуци едва ли си задоволявате всичките нужди,ако е далеч от мястото където живеете.Вероятно имате и кола?????????????.карате, некарате тя си има своите разходи, особенно в края и началото на годината.Да не изброявам и още непредвидените разходи по децата, къщата и т.н МОЛЯ НАПИШЕТЕ,НО ЧЕСТНО КАКЪВ Е СЕМЕЙНИЯТ ВИ БЮДЖЕТ.Какви суми за отопление изразходвате за половин година? С уважение
ЕДНА НЕКАДЪРНИЦА ДА УПРАВЛЯВА СЕМЕН БЮДЖЕТ

Анонимен каза...

Много късмет! Не съществува по–трагично нещо от раздялата със семейството и родния дом! Парите са нищо пред пропуснатите хубави мигове с близките хора. От друга страна, безсилието да се образоват децата ти, когато виждаш, че са способни, е направо драма! Нещата в държавата ни са доста объркани, и неясното бъдеще кара хората да правят планове за емиграция по икономически причини. Това в крайна сметка не може да продължава до безкрайност. Светът се променя, дано и за нас!
Казват, че сме много работни, и работим много! тогава се питам, защо не получаваме достойни заплати и пенсии? Не много, само за необходимото, и спокойно да си плащаме сметките, а не със страх да използваш готварската ел.печка, и бойлера. До там сме я докарали.

Анонимен каза...

До 12-ти :
Уважаема!
Поради заядливия и злобарси тон, с който сте писали, въобще нямам намерение точно на Вас да давам обяснения и разчет на бюджета и сметките си и как точно го постигам. А дали ми вярвате и ли не за по горе написаното, си е лично Ваш проблем. Аз си знам, че е така, близките и приятелите ми също го знаят и на тях съм давала точни обяснения, а дали тук някой ще ми вярва или ще подлага думите ми на съмнение, изобщо не ми е проблем.
Слагам край на тази тема!Повече и каквито и да е обяснения няма да дам на никой в този форум.
С най- добри пожелания!

Анонимен каза...

12ти взе ми въпросите от устата и аз искам да попитам госпожата 9,11 същото.

ОЩЕ ЕДНА НЕКАДЪРНИЦА,която не може да управлява семейния бюджет

Анонимен каза...

От 13–ти и 10–ти към 14–ти, не се притеснявайте, аз ви вярвам, и знайте, че заслужавате уважение от хората около вас. Сигурна съм, че имате добро и задружно семейство, в което цари обич и уважение. Сигурна съм, че ще възпитате добри и умни деца, които ще направят много в живота си, независимо къде, в България или на друго място. Замислих се, и ви вярвам, защото е имало доста моменти в живота ми, когато и аз съм живяла с малко средства, но при добро желание и обич, всичко се преодолява. Не се сърдете на пишещите горе, направете опит да ги разберете и им простете, а и пишете. Който не се е изгорил, не познава болката от изгореното. Живота на човека е като едно колело, днес си горе, утре може да ти се наложи да живееш и със 100 лева на месец, никога не трябва да се чудиш, или нападаш някого, защото и ти може да се намериш в такава ситуация. Горе главата, и бъдете сигурна, че ще имате късмет, и ви го пожелавам от сърце. Децата ви, за разлика от задоволените, ще постигнат много неща, защото виждам, че и вие имате цели пред себе си, а тия неща са важни и се възпитават в подрастващите. Пожелавам ви отново здраве и упоритост, и нещата за които правите планове да се осъществят в родния град, в родния дом, при децата, близките и приятелите.
Желая хубава вечер!

Анонимен каза...

УВАЖАЕМА 11 И 14,много Ви моля да ме извините, ако мислите, че с моите въпроси към Вас съм искала да се заяждам.Не, УВАЖАЕМА, аз просто недоумявам и неразборам, как едно четиричленно семейство ще живее рационално с малък бюджет.Друг е въпросът кой как разбира малък бюджет?.Това е същият въпрос за бедния и богатия.Кой как се определя?.Бедният,че неможе да свърже двата края, а богатият,че няма милиони, скъпи коли и т.н.Моля ви, не съм искала ни най-малко да Ви уязвя,като се интересувам от семейният Ви бюджет.Поздравявам Ви,
че се справяте, но уважаема , дори и вълшебна пръчица да имате с 500-600 лв.трудно ще ме убедите,че живеете рационално и помощта от градината ,колкото и добра да е,няма да допълни липсващите суми от него,а добавя само екологична зеленчукова и плодова храна на семейството.Тези деца имат нужда,за да порастнат здрави не само от витамини, а от още много други съставки на храната, които се купуват с пари.Ако във вашето меню седмично има риба,най-евтината е от 8-10лв килограма, е има и евтина от 3-4 лв,но вие едва ли ще я дадете на децата.Сирене ,месо,макар и от 7.00лв, мляко, масло/истинско/ олио и т.н. Колко пари отиват само за храна?Вие сте анонимна,за това Ви моля напишете ми един храноден на семейството ви.Споделете моля, все пак Вашият опит следва в тези трудни дни за средното българско семейство да се сподели,ами до там я докарахме.Ще си споделяме как да вързваме рационално семейният бюджет, вместо коя книга сме си купили, колко постановки сме посетили, къде сме ходили с децата и т.н.Отново Ви моля да ме извините.С уважение отново пиша : една майка която не може да свърже двата края

Анонимен каза...

Как да икономисваме ли:
Съпругът спира да пуши – 150 лв.
Кафето си го пие в къщи – 30 лв.
Спираме да ядем хляб – 35 лв.
Шоколад на половина – 5 лв.
Спираме да хвърляме храна– 10 лв.
Купуваме само необходими неща 20 лв.
Собствено производство 30 лв.
В добри отношения със съседите ще имаш и компания, и кафенето няма да ти липсва. И така икономията за месеца е 280 лв.
Хубаво е да се открие такава рубрика, за правилно разпределение на семейния бюджет, и споделяне на опит на семейства с нисък доход.

Анонимен каза...

От друга страна, обаче, кафенето ще фалира, тютюневата промишленост ще съкрати работници, продавача на зеленчуци няма да издържи. Всичко е един омагьосан кръг, който в крайна сметка показва, че с ниски доходи, не можем да искаме работеща и силна икономика. Какво да правим? Така ще живеем още столетия.

Анонимен каза...

Вече взе да ми се втръсва от леща, фасул,картофи, яйца, зеле и от консерви недоизядени от есента и хляб.Да, приемам икономиите посочени по-горе, но в моето семейство от много години не се пуши, кафето винаги се е пиело в къщи и то рядко.ХЛЯБЪТ - дА ИЗЯЖДАМЕ ПО ЕДИН ХЛЯБ НА ДЕН, НО НИЕ ОТ НЕГО ЖИВЕЕМ.Нямам собствено производство пресни зеленчуци и плодове, поради липса на градина.Всички осветителни тела са ограничени до едно в стая и ползваме икономични лампи.Месо не се купува или ако се купува някой и друг килограм , то е по някакъв повод.Както и да го гласим със съпруг безработен, жертва на мъдро ръководство във водеща на времето , а сега фалирала фирма и моя заплата 360.00 лв.какъв живот живеем.ПО-ДОБРЕ ДА СЕ ЗАПАЛИМ ДА ИЗГОРИМ НАИСТИНА, ОТКОЛКОТО ДА ПРЕЧИМ НА ХОРАТА С ДОБРО СОЦИАЛНО СТАТУКВО ДА ЖИВЕЯТ.Няма пари ЗА ЕДНА ПЛОМБА ДА СИ НАПАВИ ЧОВЕК,камоли нещо по сериозно.Не дай си боже да ти остават 2-3 години до пенсия.Най-добре е да се пренесем при Оня , там горе, той да ни пенсионира за век и веков за да не тегнем на децата ни.Те също не са цъфнали много, въпреки,че работят на две места.
Един отчаян човек, който чака да го вземе при себе си Всевишния, за да не се мъчи.Мисля, че процентът на такива нещастници като мен се увеличава всеки ден.Пишете, коментирайте.Ще се радвам на някой, който ще се похвали от добър живот.Ще се задоволя с неговата радост и доволност от живота.

Анонимен каза...

Четете правителство, община Троян, четете и се замислете, на къде отиваме? В каква държава ще живеят децата ни?
Жалко е, в момент когато човек трябва да се радва на живота, и направеното през годините, да иска да умре.
Чети Генади, и се замисли и за тия хора, влезте в домовете им, опишете живота им, ежедневието и борбата им за оцеляване! Не се страхувайте, че ще развалите "ентусиазма" на някои заблудени градски първенци, че се гради хубав живот за хората, или може да се събуди приспаната им съвест.

Анонимен каза...

4–ти, спокойно можете да осъдите България за геноцид в ЕС. Още повече за това, че сте принудена да отглеждате децата си с този доход. Това е насилие на държавата ни над семейството, и терор над децата.
Боже Господи, нямат ли чувство на срам нашите управляващи, и някаква информация господата от Брюксел.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |