Мирослав Тодоров: Мисля, че ще се получи

* „Не, не мисля, че съм тръгнал на битка с вятърни мелници. Вярвам, че нещата тук ще влязат в релсите – но стъпка по стъпка” * „Обичам футбола и Троян – това са мотивите ми!”
Цар Футбол

С новия спонсор и благодетел на троянския футбол – бизнесмена Мирослав Тодоров, разговаряхме минути преди началото на отчетно-изборното събрание на ФК „Чавдар” – Троян (30 май), на което той бе избран за президент на клуба. Г-н Тодоров е троянец, но от години живее и работи в Испания, където има успешен собствен бизнес. Женен, с трима сина. Играл е футбол в детската и юношеската формация на „Чавдар”, а великата игра и до днес е голямата му страст. Това е и причината да се реши да инвестира в троянския футбол. Разбрахме се да си говорим на ти и без формалности.

- Захващаш се с трудно дело – ФК „Чавдар” е потънал доста надълбоко и сам човек трудно ще го изправи на крака. Разчиташ ли на помощ в тази твоя „мисия невъзможна”?
- Да, разбира се. Вече има пример в тази посока – Петър Стоименов (ф. „Перфект строй”), синът на Кольо Стоименов; той направи първото дарение, 2000 лв., и обеща да помага и занапред. Това е знак за другите сериозни троянски фирми, да се надяваме, че ще стане – в Троян има доста големи и успешни фирми, например „Калинел”, „Рико Стил”, „Актавис”, „Лесопласт”, „Софарма” и др., които могат да подкрепят делото.

- Но виж какво става в съседния Ловеч – благодетелят на „Литекс” се оттегля, атакуват го, и като че ли някои хора много бързо забравиха какво направи за футбола Гриша Ганчев.
- Следя, разбира се, какво се случва в Ловеч. Истината е, че един собственик не може да издържа един футболен отбор. В света това го няма, непосилно е.

- Може, ако е Роман Абрамович?
- И Роман Абрамович не издържа „Челси” сам. Тъй като съм в Испания, редовно посещавам мачове на „Барселона” и на „Виляреал” и „Валенсия”, защото живея в този район. Тези големи клубове също не се издържат от един човек, това е невъзможно. Помагат Общините, много фирми, сдружения, отделни хора.

- Намекваш, че Община Троян трябва по-сериозно да помага на ФК „Чавдар”?
- Разбира се, ние просто правим първите стъпки, да повлечем крак. Аз ще направя каквото трябва за тези първи стъпки, това е ангажиментът ми, оттам нататък разчитам и на подкрепа.

- Ти си в Испания, там Дон Кихот го обичат, но тук Донкихотовците не са на мода. Няма ли да ти се налага да се бориш с вятърни мелници?
- Не, не мисля, че съм тръгнал на битка с вятърни мелници. Вярвам, че нещата тук ще влязат в релсите – но стъпка по стъпка. Това е начинът - стъпка по стъпка и напред.

- Какви са мотивите ти да инвестираш в троянския футбол – сантименти, любов към футбола или има и друго?
- Да, аз съм троянец, играл съм футбол в „Чавдар” – младша, старша възраст. Обичам футбола и Троян – това са мотивите ми!

- Мислиш ли, че нашият град има футболен потенциал?
- Има, да. Днес (30 май) даже присъствах на тренировка на децата и забелязах две-три момчета, които ярко се открояват, талантливи местни момчета. И съм решил на тези, които са много добри, да осигурим стипендии, едно време беше така. Ще върнем и старата система с купони за храна, вече направихме съблекалните и баните на стадиона, цялата сграда стана отлична, сега продължаваме с работата по стадиона. Ще насочим сили и към площадката в горната част (резервното игрище) – все още не сме решили дали ще е с изкуствена настилка или естествено.

- Всичко това ще глътне много пари.
- Така е, но ще ги осигурим. И пак казвам – с общи усилия.

- Ако всичко това стане факт, трябва да ти вдигнат паметник. Но нали знаеш, че при нас, особено пък в Троян, ненаказано добро няма?
- Не казвам, че само аз ще го направя, сам не мога да дам пари за всичко. Футболът е голям спорт, с много хора. Моята идея е отборът да има 5 групи подрастващи с по 20-25 деца, общо около 120 деца. И след това е мъжкият отбор – ще го захраним с тези местни таланти, от нашата школа. Защото няма да се правим на велики бизнесмени и да купуваме играчи от чужбина, ние ще си ги създадем играчите. Тази идея се подкрепя от Иван Найденов (ф. „Евани”), Мартин Кушев, който влиза в Управителния съвет (УС) на клуба и др.

- Мартин Кушев ще помага ли?
- Да, ще помага. Вече се срещнахме, разговаряхме. Иван Найденов – той е помагал и ще продължи да помага на троянския футбол. В УС поканихме и Радион Стратев – кмета на с. Врабево.

- Ти си в Испания, върви ти бизнесът и животът там, каква е тръпката да се връщаш на село, в Троян?
- Аз съм си от Троян, тук съм роден, майка ми и баща ми са тук. Обичам го Троян, дал ми е много. Както виждаш, няма нищо нелогично в решението ми сега аз да помогна на града си.

- Но нали знаеш какви приказки ще се чуят – мутра, пере пари и т.н.?
- Знам. Но аз не се притеснявам от нищо, имам легален бизнес, фирмата ми е явна – достатъчно голяма е и нищо не може да се скрие. Аз съм открит човек, каня всеки, който желае, да ми заповяда на гости в Испания. Семейството ми също е там – жена ми и трите ни деца, аз имам трима сина. Майка ми сега също е при нас, сестра ми, племенникът ми също. Всичко около нас е абсолютно прозрачно.

- Трима сина - трима футболисти?
- Единият играе, другият играеше, засега спря, но може пак да се върне, ще видим.

- „Барса” или „Реал”?
- Аз съм от „Барса”. Но да се върнем в Троян; пак казвам – мисля, че ще се получи, но фирмите трябва да се събудят и да помагат. Сега правим първи стъпки, с които да ги провокираме към тази обща помощ в името на футбола.

- Мислиш ли, че в един град, в който има добър футболен отбор, нещата стоят по по-друг начин, по-добре, дори и бизнесът?
- В Испания футболът, политиката, бизнесът вървят заедно. А най-големите клубове са институции в държавата. Футболът дава самочувствие на хората, с тези клубове се съобразяват всички, те са част от икономиката, дърпат я. Това е един затворен кръг, иска ми се да го направим и тук.

- В този смисъл и Общината трябва да даде своето, не само като морална подкрепа. Стадионът е общинска собственост, ти имаш ли някакви планове около него – бъдеща концесия или нещо подобно?
- По принцип това не е лоша идея, но на този етап не стои пред нас, в по-далечна перспектива би било възможно. На този етап мисля, че е рано да се говори с Общината за концесия на стадиона. Нека първо да се докажем, да направим нещо сериозно, както вече започнахме, и тогава ще се върви напред.

- Зададох този въпрос, защото съм убеден, че някой ще каже – той прави цялата работа, за да грабне стадиона?
- Напротив. Когато дойдох тук на първия разговор с кмета г-жа Михайлова, заедно с Гошо (Личков), с Кольо Стоименов (Бог да го прости!), с Венци Кепов и бат` Сашо (Николов), първият въпрос към мен бе дали имам някакви претенции, искам ли нещо от Общината. Аз казах „не”, защото аз тук нямам бизнес, нямам интереси, нямам дори фирма в България, имам само един апартамент в Троян. Така че никакви подобни аспекти не съществуват.

- Нека завършим с един футболен въпрос – Меси или Марадона?
- Меси, разбира се.

Интервю на Генадий Маринов
Още по темата:

25 коментара:

Бай иван каза...

Браво,Миро пожелавам ти успех.

Анонимен каза...

Успех !!!

Анонимен каза...

"иска ми се да го направим и тук"?!? Това е Троян, множественото число не работи.

Анонимен каза...

Брато,не си харчи парите в Троян.........стой си в Испания

Анонимен каза...

Ще харчи ако ги има, ама и тои горкия наи-вероятно е като повечето. Доидат си с 2-3 хиляди евро и се правят на милионери тук в БГ.
А ние ги гледаме със зяпнали уста.

Анонимен каза...

Ако мислите, че ще предизвикате същите чувства, станете емигрант, спечелете 2–3 хиляди евро, върнете се в Троян, и направете нещо. Всеки има право да го направи, но не всеки има сили и възможности. Иска се много трудолюбие, находчивост, здрава психика, и обич към хората, и това което правиш. Когато нямаш тези качества, просто "успокояваш" безсилието си с такива разсъждения.
Не познавам Мирослав, но му пожелавам успехи, на него и семейството. На неговите деца, и децата в целия свят, много щастливи години.
И с толерантност, и честно да печели парите си, за доброто име на България.
Когато дадеш две, ще ти се върнат двеста!

Анонимен каза...

ok 6

Анонимен каза...

Желая успех на Мирослав и го поздравявам за започнатото!

Анонимен каза...

Поредното фиаско в един обречен град, крайно време е да се гласува закон за фалитите на общините, просто ги закриват.

Анонимен каза...

Горния стига си се вайкал като девственица след първото проникване... от такива ревлювци като теб тоя град и тая държава са на туй дередже.Вместо да мрънкаш кажи едно браво на човек дет са е захванал да прави нещо :)

Анонимен каза...

Долния, не се вайкам, дреме ми на к*ра, даже съм щастлив, че се махнах навремето от тази еснафска дупка.

Анонимен каза...

Махнал си се, ала еснаф си останал.
Човек си струва да опита, дори да се колебае, така, само за самия опит. Ако не рискуваш, никога няма да спечелиш. Живота ти ще мине монотонно, и незабележимо, и ще бъдеш един възрастен без минало и спомени–добри и лоши, концентрирал се само в собствената си заблуда за благополучие.

Анонимен каза...

Тук си абсолютно прав, а какъв е опита да вегетираш в Троян, и живота както казваш ти минава монотонно и незабележимо, защото просто нищо не се случва, развитие в застой.

Анонимен каза...

Никъде не се е махал!От както го познавам,все заминава за чужбина и все нещо много важно го спира.Просто се е потаил като червей и си мисли,че е заминал за някъде!!!!

Анонимен каза...

За да не си "развитие в застой", и ако искаш да помогнеш, подкрепи морално, ако нямаш възможност за материална подкрепа. Дори и да "вегетираш" в Троян, от страх да излезеш навън, и когато не можеш да помогнеш, поне не пречи! Кажи две насърчаващи думи на човека, отдели малко от свободното си време, за да излезеш на стадиона, и извикаш "браво, момчета". Този жест, ще даде настроение на "рискувача", и желание за работа на децата. След такава постъпка от ваша страна, ще се почувствате, и по–добър и полезен, и повече вярващ в начинанията на другите, а и в собствените си сили.
Пожелавам ви повече вяра в собствената ви личност, и самочувствие за да постигнете нещата, които желаете.
На децата спортисти, и на техните спонсори, много успехи след упорития труд!

Анонимен каза...

Това истина ли е или кьорфишек: http://football24.bg/novina/80043-chavdar-troyan-i-olimpik-teteven-shte-igrayat-v-severozapadnata-v-grupa

Анонимен каза...

15, че то стадион има ли, доколкото си спомням подобието навремето са го строили затворници, през 90-те взривиха касите на входа, а сега какво се случва?

бай Бочо каза...

16ти, звучи ми малко като "рибата още в морето, те слагат тигана на огъня", но дано... :)

Анонимен каза...

А на мен ми се повръща от бледите провинциални напъни, по специално от писанията за Состра, кръстоската между Тенис и ски, и двете никога не са били силно застъпени в Троян, футбол - спомени между Чайка и Рила назад във времето. Според мен, ориентиране, колоездене, дори баскетбол въпреки оскъдните средства, там където има традиции.

Анонимен каза...

Футбола също имаше традиции в Троян. Може да попитате някой, който ще ви разкаже за това. Бяха златни времена с футболни мачове, емоции и много патос.

Анонимен каза...

Съгласен с 19-ти,на 20 ще кажа да отрезнеее.
Местни футболисти никога не е имало,имало е застаряващи приходящи към края на кариерата си.Но най-основното бе няколкото фабрики тогава...

Анонимен каза...

Прав си,21-ви!И сега още повече се надяваме да си купим футболисти....евентуално.Господа,трябва да спортуват децата ви,трябва да има КВАРТАЛНИ игрища,на трева.Това е истината.

Анонимен каза...

Искам да попитам през последните 10 г. колко игрпща с изкуствена настилка, висока ограда и осветление са изградени в Троян, подобно в парковете и кварталите на големите градове?

Анонимен каза...

Разбира се,че нито едно.Както и нито едно игрище за какъвто и да е спорт.
А на Къпинчо 3 площадки стоят повече от 20 години .3 площадки,които искат само ремонт.Не отчуждаване,не преотреждане,не "инвеститор" като ония от ски клуба на пеню архитекта!

Анонимен каза...

Ама Чавдар вече е във 'В' група. Няма ли вече да публикувате новината ...

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |