Откриха 10-метрова антична кула в Шамака до Троян

* Подобни римски „полицейски” кули е имало по поречието на р. Рейн и в днешна Англия * Сред монетите от 3. и 4. век – иманярски
2 стотинки от 1962 г.

Археологическо лято 2012

ПЪРВАТА ЧАСТ от тазгодишното троянско археологическо лято – в местността Шамака в подножието на Троянския проход, в близост до римската крайпътна станция Ад радицес (лат. „в полите на планината”), се оказа повече от успешна. Това научихме от ръководителя на разкопките – нашия съгражданин и зам.-директор на Националния исторически музей (НИМ) доц. д-р Иван Христов.

ОТКРИТИЕТО, с което може да се похвали екипът на доц. Христов, чийто заместник е археологът от троянския Музей на занаятите Стелиян Иванов, е късноантична римска стражева кула, разкрита в най-крайния северозападен ъгъл на платовидното възвишение, каквото представлява Шамака. Съоръжението е с вътрешни размери 11 м на 8,30 м и е ориентирано по световните посоки – изток-запад и север-юг; височината му е внушителна – около 10 м. Разкритите зидове са с дебелина 1 метър и са измазани с хоросан, като при оформянето на фугите са вдълбани причудливи линии. Това е 5-тата подобна кула в България, а четири от тях са в община Троян; идентични кули има по р. Рейн, в днешна Англия, както и в Северна Африка (Арабия).

ОТКРИТАТА СТРАЖЕВА КУЛА в Шамака не е изненада, тъй като за подобно съоръжение по тези места се говори още от пътешественика Феликс Каниц през 19. век. Новото е, че кулата е открита горе на платото, а не в ниската част, каквито са били предположенията. Което пък е логично, тъй като става дума за своеобразен римски „полицейски пункт”, а видимостта от това място е изключително добра. На обекта са открити и сребърни монети от 3. век, бронзови монети от 4. век и билонови накити (от ниска проба сребро).

„ЛЮБОПИТНОТО Е, че в района на кулата открихме доказателства за ранни иманярски интервенции – на около 1 м дълбочина се натъкнахме на монета от 2 стотинки, емисия 1962 г.”, коментира доц. Христов. Археологът използва повода да благодари на спонсорите, осигурили финансово разкопките в Шамака – инж. Марин Радевски („Калинел”), чийто принос от 6000 лв. е най-голям, и Община Троян (2500 лв.). С тези средства ще се спонсорира и издаване на книга за откритията. От средата на месеца археологическият екип се мести в района на Состра.

Т21

Още по темата:

18 коментара:

Анонимен каза...

С ГОЛЯМ ИНТЕРЕС СЛЕДЯ АРХЕОЛОГИЧЕСКИТЕ НАХОДКИ В НАШИЯТ РЕГИОН. ОТ РАЗГОВОРИ В УЧИЛИЩЕ,/ГОВОРЯ ЗА ВРЕМЕНА ПРЕДИ 1940 Г./ А И НЕ САМО ОТ УЧИТЕЛИТЕ ИМАМ СПОМЕНИ ЗА НЯКАКВИ "РИМСКИ СТАНЦИИ", С ВИЗУАЛНА ВРЪЗКА ЗА ОБМЕН НА ИНФОРМАЦИЯ СЪС СВЕТЛИНИ /ОГНЬОВЕ/ ПО ЛИНИЯТА БЕКЛЕМЕТО,"КАЛЕТО" И НА СЕВЕР НЯКАКВО ВЪЗВИШЕНИЕ НАД ЛОМЕЦ И.Т.Н. ПОСЕЩАВАЛ СЪМ "КАЛЕТО", А ИМЕННО ВЕРИГАТА ОТ ВРЪХЧЕТА ЗАПОЧВАЩИ НА ИЗТОК ОТ ВЕЛЧЕВСКОТО ПО ПОСОКА НА ПАТРЕШКОТО, АКО НЕ СЕ ЛЪЖА НА ВТОРИЯТ /МОЖЕ БИ НАЙ ВИСОК/ ИМАШЕ РАЗВАЛИНИ ОТ СГРАДИ, ЗИДОВЕ И НИЕ ХОДЕХМЕ ТАМ КАТО ДЕЦА ДА ВИДИМ "РИМСКАТА СТАНЦИЯ", ДОПУСКАМ, ЧЕ Е ИМА ПУБЛИКАЦИИ ЗА ТОВА МЕСТО, НО СЕ СЕ СПОМЕНАВА ТАЯ ВРЪЗКА ЗА ОБЕКТИТЕ В РЕГИОНА

Анонимен каза...

Извинявам се за невежеството, но къде се намира
местността Шамака?

Анонимен каза...

Шамака е преди с. Балканец след Камен мост....

Анонимен каза...

TРОЯН ПАК СЕ ПРОСЛАВИ С ПРОСТОТИЯ.ГЛЕДАЙТЕ БТV-ТО С ЦИГАНСКИТЕ ИЗПЪЛНЕНИЯ.

Анонимен каза...

4, каква простотия бе! Шо не говориш за тази новина или и тя е простотия? Аман от лайняри като теб.

Анонимен каза...

Към 4-ти . Е то простотията - ходи по хората . Цигани или други - те са приходящи , но Троян си остава , и ще пребъде - статията е доказателство за това мое твърдение ...Честито на всички кореняци - Троянци с новата историческа - придобивка .

Анонимен каза...

http://btvnews.bg/video/tazi-sutrin/kon-pomete-kola-shchetite-sa.html

Анонимен каза...

Дано тази троянска "популярност" с циганите в БТВ накара днешната управа да вземе някакво решение за тях - за нехигиеничните им гета, за безобразното им поведение на улицата с каруците и пр.

Анонимен каза...

Цигани и каруци, коли паркирани по тротоарите, тотална селяния.
Няма кмет , няма полиция.
По цялата улица Ботев има коли паркирани по тротоарите без някой дори и да им направи забележка. Троян стана най-западналия град в БГ благодарение на простотията и безхаберието на местата власт и на селяните, които я търпят. Каквиви крепости, какви находки като работата е трагична.

Анонимен каза...

ЗЛатооооооооооо,пак го изпуснах

Анонимен каза...

Ха-ха ако в София или друг град спреш неправилно, след 5 минути идва паяк или КАТ

Анонимен каза...

5-ти,не се нерви,че вдигнеш де кръвно,де захар,тюфлек :)

Анонимен каза...

Ротарианският часовник на центъра работи!Само че, показва друго време...

Анонимен каза...

Браво 12;до 5/ти; написаното от теб е като да напишеш нещо на стената с лайно ,чете се ама се сещаш как.

Анонимен каза...

13-ти, ами извикайте Б.Петков председателя на клуба им да го свери,въпреки че и той е нейде в друго измерение!:)

Анонимен каза...

Дълги години иманярството беше добра и доходна работа за някои хора от Троян.

Анонимен каза...

Тоа Б.Петков е такъв селянин ... абе къвто председателя такъв и клуба им голяма смешка и селяния

Анонимен каза...

Да ни е честита , новата туристическа придобивка .

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |