Оценка на ПП „ГЕРБ” - Троян за работата на местното самоуправление

* „Едно е да искаш, друго е да можеш, трето и четвърто
да го направиш“

Платена публикация

Оценката бе направена на редовното заседание на ПП „ГЕРБ” - Троян, което се проведе в сряда (25 април) в партийния клуб в Троян.

• ГРАЖДАНИТЕ НА ТРОЯН НЕ УЧАСТВАТ в създаването на местната политика, а това бе едно от обещанията, които БСП даде с лозунга си „Участие на всички вас, гражданите на Троян, в създаването на местната политика“.

• ДА ЖИВЕЯТ ХОРАТА С ЧУВСТВОТО, че има създадени условия за потенциална реализация? Това бе още едно от обещанията на БСП. След повече от половин година управление от обещаното няма нищо на лице.

• „ПРОМЕНИТЕ ЗА ТРОЯНСКАТА ОБЩИНА могат да се осъществят само с разкриването на нови работни места и създаването на условия за високи доходи, чрез модерно образование и здравеопазване, създаване на нови социални услуги и условия за развитието на култура и спорт“, се каза още, когато през м. септември 2011 г. БСП даде начало на предизборната си кампания в Троян. Има ли нови създадени работни места, има ли подобряване на условията за спорт в Троян, откакто БСП взе властта? Има ли възход в културния живот на града ни? Не! Въпреки, че г-жа Донка Михайлова заяви „Имам план да възродя Троян“, на практика нищо не се случи.

Ето и още конкретните обещания на БСП, а вие по-добре знаете
кои от тях са изпълнени:


• СЪЗДАВАНЕ НА Карта на потребностите от социални услуги в общината.
Обещано, но неизпълнено!

• РАЗШИРЯВАНЕ НА ОБХВАТА на социалния патронаж по линията Бели Осъм, Чифлик, Шипково. Обещано, но неизпълнено!

• ВКЛЮЧВАНЕ НА ГРАЖДАНСКИ ОРГАНИЗАЦИИ като доставчик, с цел осигуряване на повече възможности за ползване на услугата „Личен асистент“ и „Домашен помощник“. Обещано, но неизпълнено!

• ПРОГРАМА ЗА ЖИЛИЩНО ОСИГУРЯВАНЕ на социално слаби граждани. Обещано и неизпълнено!

• РАЗКРИВАНЕ НА ХОСПИСИ, легла за долекуване и продължително лечение при осигуряване на клинични пътеки. Създаване на общински пациентски форум. Създаване на общински солидарен фонд за подпомагане на лечението на гражданите. Обещано и неизпълнено!

И още:

• ПОДКРЕПА НА медицинските практики по селата, чрез осигуряване на общински помещения и на транспорт за медицинските кадри. Подобряване на здравното и стоматологичното обслужване по училищата…

• ОБЩИНАТА – работодател на хората в неравностойно положение, на младежи без опит, на възрастни хора – и то в новоизградени социални предприятия. И това - обещано и неизпълнено!

• А ГОЛИТЕ ОБЕЩАНИЯ за изграждането на бизнес-зони и за подобряването на техническата инфраструктура?

Ние, от политическа партия ГЕРБ, не отправяме критика за това, че обещанията не са изпълнени, а само подсещаме, че трябва да се изпълняват. В едно от изказванията си обаче г-жа Донка Михайлова беше права - че успехът на местната власт се измерва с това, дали хората живеят добре. Е, г-жо Михайлова, хората не живеят добре, и ако разрешите, накрая ще обобщим с цитат от класика Николай Хайтов: „Едно е да искаш, друго е да можеш, трето и четвърто да го направиш“. Имайте го предвид другия път, когато заявите, че знаете как да промените Троян.

От ръководството на ПП „ГЕРБ” - Троян

35 коментара:

Анонимен каза...

Не е ли цинично точно Герб да пишат това, те имаха 4 години кметски мандат, от които 3 години подкрепа от управляваЩата партия и нищо не свършиха. Не живея в Троан и ми е мъчно, когато се връщам и виждам в какво се е преврнал града!

Анонимен каза...

И аз се връщам, виждам, и отново назад. Притисната от безизходицата. Толкова много ми се иска да съм при семейството си! Чувствам се като в капан!

Анонимен каза...

Ралица Бенчева ли намерихте да ви напише това нескопосно материалче.Особено пък финалът.Извадили сте цитатчета от Управленската програма на Михайлова и решихте да задавате въпросчета. Човек трябва да има що-годе някаква политическа култура, за да е наясно, че за 6 месеца и Господ, па дори той да е и Бойко Борисов тези въпроси не могат да бъдат решени.

Анонимен каза...

Така ще бъдат решени и след още 2–3 години. Не се заблуждавайте, че ще се случи нещо. Работи се по старому, парите са малко, който може присвоява по нещо, хората са се примирили, оставяйки нещата на доизживяване.
Новото са многото на брой климатици в общината, някои от които висят заплашително почти на нивото на скалпа на хората, преминаващи в уличката между съвета и ресторанта. В много административни сгради черни паяжини висят от таваните. Нови са и алуминиевите дограми на офиси, които не са почиствани от поставянето, пайжинясали стени, и около врати, магазини и сгради в центъра, които са в окаяно състояние, като че ли от миналия век. Детски пързалки и люшкалки, които са направени без мисъл за сигурността на децата.
Може ли пързалка да се направи съвсем стръмна, и да завършва без овал, направо на земята, или да е във въздуха на 40–50 см. от земята. В първия случай детето се забива като пирон, а във втория си пада на дупето, и получава мозъчно сътресение. Люлките са без предпазно средство отпред! Стъпалцата към пързалките са без перила, и детето се изкачва, хей така, във въздуха, самата пързалка е плоска, и няма заоблени краища, и малчугана може да излезе от нея в движение надоло.
За колите пред едно кафене не се предлагат каски за децата, дори и да не съществува опасност, а за възпитанието на детето. Ако не дай Боже се случи нещо, тоя който предлага услугата ще е отговорен!
Оставяме си колите, където ни е удобно, дори нарушавайки елементарни правила, и застрашавайки пешеходци и движещи се превозни средства.
Всичко ни е така, безотговорно и като на шега, дори и управлението. Не знам какво може да ни накара да сме нормални хора, отговорни и със съвременно мислене. Или може би, мислим само за печалбата, подкупа, кражбата, а качеството на работа и живот е на последно място.

Анонимен каза...

Каква е тая уличка между съвета и ресторанта? Да не би да имате предвид съда или прокуратурата?

Анонимен каза...

4ти въпросните климатици са на съда и прокуратурата а не на общината:(

Анонимен каза...

А аз спрях да се връщам, не виждам смисъл да се товаря излишно, виждайки мизерията и разрухата, така или иначе нищо не мога да направя, пък в случая това би било разбиване на стена с глава.

Анонимен каза...

Всеки месец трябва да се пуска такава подсещаща статия.Доста от неизпулнените обещания са ги пропуснали от ГЕРБ.

Анонимен каза...

Няма значение на кого са климатиците, на съда и
прокуратурата, или на съвета, въпроса е може ли такава безотговорност, нехайство и непрофесионализъм? Просто няма значение какво и как го правим, има значение да върви печалбата!
По всичко сме на последно място, по "лукс" обаче, сме на първо! Впрегнали сме коня зад каруцата, и смело, и с увереност вървим "напред", а и си вярваме. Яхнали сме старите,вече за бракуване автомобили, и караме с висока скорост, горди от постигнатото, и отново си вярваме. Просто ни харесва да сме заблудени.

Анонимен каза...

Няма значение на кого са климатиците, на съда и
прокуратурата, или на съвета, въпроса е може ли такава безотговорност, нехайство и непрофесионализъм? Просто няма значение какво и как го правим, има значение да върви печалбата!
По всичко сме на последно място, по "лукс" обаче, сме на първо! Впрегнали сме коня зад каруцата, и смело, и с увереност вървим "напред", а и си вярваме. Яхнали сме старите,вече за бракуване автомобили, и караме с висока скорост, горди от постигнатото, и отново си вярваме. Просто ни харесва да сме заблудени.

Анонимен каза...

Не е хубаво близки роднини да се зачукват така,все пак сте от една майка -БКП с пройзводните и БСП и ГЕРБ

IgMg каза...

Що се косите по въпроси които нямат такова лесно и просто решение, каквото Ви се иска. Докато не се променят законите и да се гласува за мажоритарни кандидати, които да се отчитат и да носят отговорност за всяко свое действие или бездействие, които да не се крият зад партии и сдружения, нищо няма да се промени.
При "комунистите" има и свестни хора, но зад врата им дъха с отровен дъх кърмилницата и ги завръща бързо и болезнено, когато кривнат от предварително начертаният, неизвестно в чии интерес, път.
ГЕРБ са същите, нали ги видяхме. Погледнете какво стори Акимов и компания и не питайте повече!
Тук трябват отговорни хора, които да застанат със собственото си лице и име, които да работят за каузата и обещанията, в които са се обрекли в процеса на избирането им.
Сега какво е? Партийните величия дърпат конците, както е угодно на мафиотите, застанали в сянката на на партиите, които тайно управляват в нечии, но не всеобщ, итерес.
Чета напоследък, много хора се обиждат взаимно по поводи, които нямат оправия! Вярно всеки има право на мнение, но бъдете трезви и обективни, и разберете, че по досегашната система нищо добро няма да се случи. Винаги управляващите ще играят в друг отбор, под предтекст и с убеждението, че правят това в полза роду а по същество ще затъваме все повече и повече!
Ами така ще бъде докато търпим в сладострастно, упорито и във вече мъчително, продължително очакване за месия, който така или иначе няма как да дойде при това полажение. Той дори да иска да стри нещо в полза роду, партиите го смачкват жестоко.
Та това е положението според мен редовия гражданин IgMg.
Тъй като, това мое мнение преди секунди го публикувах към отговора на БСПq ви заявявам, като допълнение, следното:
-вие всички ръководство, поддръжници или членове на ГЕРБ сте абсолютно идентични с БСП, относно претенции обещания и свършена работа. Пълна бутафория. Но ви уверявам, че хората рано или късно ще се събудят от дълбокия летаргичин сън и тогава друго ще запеете.
-не правете моля ви политика а реални неща, тогава ще ви повярвам, а и мисля, че не само аз!
- това което сте написали наистина е пълен цинизъм (1)и безпомощност, след като вашите обещания при предните избори бяха още по фамозни!!!????!!!

Анонимен каза...

IgMg,не предполагаш ли написаното от 1-ви е плод на неполитическа обвързаност?
Прочетох поста Ви,гледам настоявате за безпристрасност,ама явно недопускате че има хора,които не ги ебе нито за местните крадци от герб,нито ги ебе и за другите крадци от бсп-Троян?

IgMg каза...

13, напротив, допускам и го виждам. Та това е навсякъде и се демонстрира от много привърженици на политическите партии и то от всички ръководители, членове, симпатизанти и тогава всички останали и те така. Прос народ няма. Но това не пътят!!
А това дали 1ви е пристрастен, не е от значение, тъй като по принцип, мисля че е прав, поне в този случай.
Напълно ми е ясно, че хората мислят само и единствено за себе си. Може би и така трябва. Но когато застанеш с претенции, че можеш да управляваш, мисля, че не е достойно безочливо да лъжеш, да търсиш оправдания и урбулишката да крадеш, е хайде да го кажем иначе-да взимаш това което не е твое. Но както и да го кажем резултатът е налице. Пълно нищо и упадък във всяко отношение.

Анонимен каза...

12, прав си донякъде. ГЕРБ са в голямата си част креатури на БСП. Но БСП са изцяло нищо неможещи и нищо неправещи хора. Такива, които ако не са активисти на нещо, каквото и да е, няма да ги забележиш, че ги има на света. Кажи ми моля те, един член на БСП, който нещичко е направил, без да е на позиция, която предполага да има достъп до бюджет /изключвам тези, които са тръгнали с пари в куфарчета, или са правили партийно покровителствани далавери/?
За съжаление единствената алтернатива на БСП са ГЕРБ. Но ако не се отръскат от непопулярните си лица, напълно припокриващи критериите за комунистически активист, нямат бъдеще. Дано си дадат сметка, че разни Сашовци, Ралици и др. подобни нищо не направили в живота си хора, им носят само негатив. Но то тези грбаджии са били и от други партии. Пълно е с муцуни, които са соло та..к на всеки който дойде на власт! И те са си добре винаги, въпреки, че не можеш дори с взиране да забележиш какво точно, аджеба, могат да правят?

Анонимен каза...

15 казваш "разни Сашовци,Ралици" а защо пропускаш МинАк дето по непопулярност тия двама ги бие в пъти

К.У.Р. каза...

Не ми харесваш IgMg...Последният ти пост издава слабост към крадците криещи се зад абревиатурата създадена от бойко борисов.Не ми харесваш,твърдейки че алтернативата на бсп е гроб.
Та те това целят,непрестанното въртене на Троян в омагьосания кръг на комунисти и такива скубещи си косите и кълнейки се в майките си,че не са ?!??!
За 4 годни минак открадна повече отколкото крадеца от Г. Желязна.
И ти ми говориш за алтернатива криеща се в дадена политическа приставка.Пълна трагедия...

IgMg каза...

17ти, вменявате ми неща, които нито мисля, нито съм изразил, нито някога са били мое убеждение.
Пост № 15, който вероятно визирате, не мой.

К.У.Р. каза...

Поднасям извинения за което ...

Анонимен каза...

17 явно визира казаното от мен. Не го забравям Акимов. В случая визирам хора, които наистина за нищо не стават. Акимов се оказа изключително непопулярен, но е далече от "нищонеможещ" и "нищоненаправил" човек. Явно е, че не го харесват избирателите. Което той трябваше да оцени и да даде път на други. Най-ужасният му грях е, че даде хляб на точно такива, които за нищо не стават, а те после му изядоха главата. Видно е, че злобата сама по себе си може да бъде могъща движеща сила. И, разбира се, е много жалко за това, защото нищо хубаво с омраза не е постигнато. А предизборната кампания миналата година в най-активната си част беше "против". Без оглед на това, че нищичко не се предлагаше като алтернатива.

Анонимен каза...

Какво стана с Бойко Пъдарски - изобщо нищо не се чува за него/или поне аз не знам/.

Анонимен каза...

Ами, до колкото ми е известно, отиде си там, където е мястото на всички, които за нищо не стават. Стои си в къщи. И разбира се, пише тук. Видиш ли особено злобен коментар - негов е.
Това да е за поука на всички хора с власт. Не давайте хляб на някой, който не го заслужава. Рано, или късно, ще ви изяде главата.

Анонимен каза...

22-ри,сам задаваш въпрос по-нагоре, и сам си отговаряш ...Типично поведение на шизофреник,каквито са всичките крадливи маймунки,криещи се зад абривиатурата герб Троян.
Бойко ви виновен,че първи скочи на менталноповредения дядка .Бойко ви виновен,че минак досъсипа Троян,Бойко ви виновен че и сегашната кметица не знае на кои хора се намира!

Анонимен каза...

Кметицата да отговори публично,да не се крие като мишка:1.Спазвали се наредба номер 1 за обществения ред на Троян?2.Колите се паркират по тротоарите,а пешеходците вървят по платното.Да тръгне пеш от общината по ул."Хр.Ботев" до училище "В.Левски" особено вечер когато са се прибрали от работа да види как майки прибирайки се с децата от разходка возейки едно дете в количка и друго водейки го за ръка дали е възможно да се придвижи по тротоара.Не това е невъзможно защото тротоарите се използват за паркинги.Разбирам,че няма къде да си оставят колите,но ние пешеходците нямаме вина за това.Имам предложение:На четни дати да паркират само на четните номера на улицата и обратното.Така поне единия тротоар ще е свободен за пешеходци.А кучетата пред тото пункта са 7-8 на брой и няма кой да ги види.Така е като не вървят пеш управниците ни.А какво да кажем за централната детска площадка /до големия пазар/-Не може ли да се сложат сенници,то така пече там,че те са неизползваеми.Децата ще получат удар и ще слънчасат.Пари за това ще кажат няма,ама за отопление в общината има да ходят зимата по ефирни блузки служителките им.Да се возят с коли на 2 крачки разстояние.И последно:Струва ми се,че кучетата лаят,а кервана си върви.Дали изобщо някой чете нашите коментари?На вярно не.Защо ще си губят времето с нас голтаците.

Анонимен каза...

Търсих подходящо място, за да задам въпрос, относно разхода за отопление през зимата, и разхода на ел.енергия през лятото на общината в Троян. Климатиците са във всяка стая, и се използват вероятно. Икономическа криза, икономии на средства за по–високи пенсии и заплати, а луксозния живот в държавните и общински служби е видим, а и самочувствието е на ниво. Много често се виждат надвиснали над главите им паяжини, и то черни, а те се изживяват като богоизбрани, и те гледат като нищожество, и отношението е такова.
Където има работници, които произвеждат блага, има ли климатици? Как работят дърводелци, шивачки, магазинерки и т.н?
През трудовия си стаж в България, не си спомням някой да се е замислял върху средата, в която работя. През зимата работех на 3 градуса, а през лятото–на 30.
Сега си правя сметката, и разбирам, че съм печелила за предприятието 6–7 хиляди лева/на ония години/, а заплатата ми беше 300 лева без задължителните одръжки, и почти без разходи за предприятието. Браво на мен! Ще видим пенсията, която не очаквам да е повече от минималната. Някой, който не е работил изобщо, може да получи повече. Браво на него!

Анонимен каза...

Прав си 25-ти,а когато им потърсиш сметка за нищоправенето,все пак живеят на нашия гръб, обиждат грозно и съскат като пепелянки насреща (:

Анонимен каза...

25, вие вероятно сте госпожата, която под друга статия бъркаше сградата на общината със съда и прокуратурата. Къде ги видяхте тия климатици във всяка стая, освен във въображението си?
От поста ви да разбирам, че сте на мнението,че работещите във сферата на услугите (с изключение на магазинерките може би) трябва да работят в по-лоши условия отколкото работниците, произвеждащи блага?
Ако вие сте била недоволна от средата, в която работите, може би е трябвало да се обърнете към работодателя си или към синдикатите, а не да коментирате сега в типичния за троянци стил: "Аз не искам на мен да ми е добре, а на Вуте да му е зле."

Анонимен каза...

27–ми, не се правете, че не разбирате! Виждали ли сте условията на работа в производството? Ако не сте виждали, нищо не знаете! Използвате поговорки, съвсем не на място. Когато народа е притиснат от това, 160 лв.пенсия или 300–400 лв. заплата/който работи/ да стигнат "за всичко", а държавния и общински апарат работи и живее в лукс, а е и достатъчно раздут, това си е чисто нахалство.

Анонимен каза...

Работила съм в производството в троянски завод преди няколко години и нищо ужасно нямаше в условията! Освен може би това, че парното беше толкова силно, че чак ми ставаше лошо от жега! А поговорката е съвсем на място в случая.
Смешното е, че явно не ви е ясно, че всъщност заплатите в общината на редовите служители (с висше образование по специалността и многогодишен стаж)чисто са около 300-400 лв.

Анонимен каза...

И понеже "нищо ужасно" не е имало, ги затвориха/предприятията/.

Анонимен каза...

Че да не би Инспекцията по труда да ги е затворила заради лоши условия? Хайде стига вече смехории.

Анонимен каза...

Я 29-тата да каже, кой пък е този троянски завод?Интересно ми е,защото освен завода на Актавис, всичко друго е допотопна история в Троян.

Анонимен каза...

На тази дта преди 4 години :

Об­щин­с­ки­те съ­вет­ни­ци в Тро­ян, из­б­ра­ни с лис­та­та на пар­тия ГЕРБ, вла­гат съ­вет­ни­чес­ки­те си зап­ла­ти в спе­ци­а­лен фонд за на­сър­ча­ва­не на да­ро­ви­ти де­ца от об­щи­на Тро­ян, съ­об­щи кме­тът Мин­ко Аки­мов. По 300 лв. по­лу­чи­ха в на­ве­че­ри­е­то на Ве­лик­ден пър­ви­те пе­ти­ма – Ста­ни­мир Бе­ло­мъ­жев, Еми­лия Йор­да­но­ва, Ка­ли­на Сте­фа­но­ва, Май­къл Ива­нов и Пет­ко Бор­джу­ков.

Ста­ту­тът на фон­да пред­виж­да ин­ди­ви­ду­ал­ни наг­ра­ди от 200 до 500 лв. на тро­ян­че­та, пос­тиг­на­ли зна­чи­ми ре­зул­та­ти в об­ласт­та на об­ра­зо­ва­ни­е­то, из­кус­т­во­то и спор­та. От­дел­но ще се да­ват ме­сеч­ни сти­пен­дии в раз­мер до 200 лв. за под­чер­та­на склон­ност и ин­те­рес в оп­ре­де­ле­на на­со­ка на зна­ни­е­то. Във фон­да са за­ло­же­ни и сред­с­т­ва за наг­раж­да­ва­не на призьо­ри­те в спор­т­ни със­те­за­ния от най-ви­сок ранг.

Ини­ци­а­ти­ва­та ня­ма по­ли­ти­чес­ки ха­рак­тер и е под­чи­не­на на иде­я­та за раз­ви­тие и прос­пе­ри­тет на об­щи­на­та, из­тък­на Аки­мов и при­зо­ва и ко­ле­ги­те си да се вклю­чат в да­ри­тел­с­ка­та кам­па­ния.

Анонимен каза...

От изминалата предизборна кампания :

Троян е на прага на съдбоносен избор! Много по-важен от онзи, преди 4 години, когато ГЕРБ победи БСП! По-важен е защото сега, когато колелото се завъртя, когато тръгнахме напред и това се вижда от всички, една крачка назад, една стъпка към миналото ще бъде фатална.

Преди 4 години троянци постъпиха смело и отговорно и гласуваха за Минко Акимов и за ГЕРБ. Те не останаха излъгани в избора си и днес в града ни има десетки нови улици, други се правят и в момента. Имаме нови тротоари, детски площадки, спортни съоръжения, ремонтирани училища и детски градини, имаме модерна болница и готов дом за възрастни хора…

Всичко това троянци имат, защото направиха правилния избор, защото гласуваха за промяната, която дойде с Минко Акимов и ГЕРБ!

За пръв път Троян ние имахме истински градоначалник, който започна да гради града ни. За пръв път имахме честен кмет. За изминалите 4 години не се появи и сянка на съмнение, нито намек за корупция и лично облагодетелстване около личността на Минко Акимов.

Спомнете си какво беше преди. Нима забравихте апартаментите и хотелите на преждеуправляващите, за които упорито се говореше. Апартамент в София, апартамент в Бургас, хотел в Чифлик…

Минко Акимов остана и ще бъде кмет, който показа, че корупционните практики и личното облагодетелстване не са в негов стил, че те са му абсолютно чужди.

През цялата предизборна кампания ПП ГЕРБ – Троян води толерантна политика и не се принизи, за разлика от други, които не се посвениха да използват клюки, клевети, компромати .

Не веднъж из града ни на хвърчащи листчета, на различни анонимни листовчици и хартийки тип „позив“ някои се опитваха да поведат компроматна война. Партия ГЕРБ – Троян остана до край вярна на обещанието си за толерантна предизборна кампания, не се подведе и не отговори на нападките нито веднъж!

„Който няма грях, нека пръв хвърли камък“ е казано в библията!

Атаките бяха спекулативни и преднамерени! Жалбата за подарените книжки на първокласниците бе отхвърлена като неоснователна от ЦИК. Да неговорим, че пръв през 2007 г. /също година на местни избори/ книги на децата пръв раздаде Енкин.

Районната прокуратура в Троян прекрати преписката за т. нар. „изборен туризъм“ с констатацията: „Не е установено нито едно нарушение“!

Примери могат да бъдат давани много, но по-важното е да постъпим сега правилно и отговорно. Да гласуваме в неделя, за да вземем бъдещето си в наши ръце и да не допуснем онези, с купените гласове да ни управляват!

Предстоят ни 4 години, в които усвояването на европейски средства трябва да продължи, а ние показахме, че знаем как. В Троян вече се работи по проекти за 34 милиона и това се вижда!

Гласувай с бюлетина номер: 2, защото Минко Акимов и неговият екип вече показаха, че знаят как се правят нещата и могат да постигат цели!

Анонимен каза...

Браво 34-ти, това е изключително смешно на този етап :))))

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |