Червените преизбраха Кольо Кацаров

* Каша при гласуването и как БСП насмалко да разплаче булката * Цел №1 пред троянската организация – спечелване на парламентарните избори догодина * Мирчо Банев остро критикува председателя и политиката му * Станислав Съев: „Меденият месец на отношенията ни с нашите избиратели отмина”

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ на троянските социалисти Кольо Кацаров бе преизбран за пореден 3-годишен мандат на провелата се в събота (28 април) отчетно-изборна конференция на общинската организация на БСП. Въпреки очаквания резултат гласуването не мина гладко и немалка група подкрепи другия претендент за поста – инж. Станислав Съев, който получи 32 гласа срещу 56 за г-н Кацаров (от общо 106 делегати, номинирани от основните партийни организации, на форума присъстваха 89). Стигна се и до сериозен спор дали вотът да е таен, както е по устав, или да се гласува предложението изборът да бъде явен, в което пък някои заподозряха опит да се осигури лесна победа на фаворита. В крайна сметка не бе събрано нужното мнозинство от две трети от присъстващите и идеята за явен вот се провали.

ОЩЕ ПЕТИМА КАНДИДАТИ имаха номинации за лидерския пост – инж. Росен Веселинов, инж. Дилян Енкин, д-р Валя Александрова, Елена Ройнева и Божидар Петков, но те си направиха отвод; а кашата се дозабърка, тъй като председателят на мандатната комисия Минко Станчев дълго време, въпреки подканянията от залата, отказваше да съобщи имената на всички номинирани и неясно защо, от неподготвеност или заради нещо друго, правеше опити да налага някаква собствена селекция.

ДРУГ КОНФЛИКТЕН МОМЕНТ, също довел до разгорещени спорове, бе дали конференцията трябва да излезе с ясно становище кого подкрепя за лидерския пост на предстоящия партиен конгрес (Станишев или Първанов) и да даде мандат на своите делегати да гласуват за този кандидат – предложението дойде от бившия депутат и местен лидер на БСП и бивш зам.-кмет на Троян д-р Йордан Ройнев; или троянските делегати да имат свободата да решат на място – по съвест и според конкретната ситуация на конгреса. Възприе се второто, като сред делегатите бяха избрани новият стар лидер на БСП – Троян Кольо Кацаров, кметът Донка Михайлова и председателят на групата на БСП в Общинския съвет инж. Дилян Енкин.

РАЗГОРЕЩЕНИТЕ ДЕБАТИ – по същество и не само – проточиха във времето червената отчетно-изборна конференция и сред присъстващите тръгна шеговит слух, че ако се продължи така „ще разплачем булката”. В същата зала - която е единствената що-годе прилична общинска зала и се използва за всичко, включително за сватбените ритуали – за 16:00 ч. имаше записано бракосъчетание и мерцедесът с булката и сватбарите вече чакаха на паркинга пред Общината; партийният форум все пак приключи половин час по-рано и булката не бе разплакана.

КАКВО СЕ ЧУ НА КОНФЕРЕНЦИЯТА? В отчетния доклад на председателя Кольо Кацаров бе отделено сериозно място на победата на миналогодишните местни и президентски избори, провели се по формулата „2 в 1”. Подчертано бе, че на втория тур кандидатът на БСП Донка Михайлова увеличила значително преднината си пред човека на ГЕРБ Минко Акимов (от 1000 на 2000 гласа повече), като за пръв път от 22 години насам БСП получила предимство в града. БСП е и с най-много съветници в местния парламент (10), което затвърдило връщането й във властта. Председателят изнесе и данни за членската маса на общинската партийна организация – общо 660 членове, което показва възходяща тенденция и увеличение с 16 човека в сравнение с 2008 г. Но не бе премълчано, че почти 50% от всички членове (304 души) са във възрастовия диапазон над 70 години, а други 185 човека са в групата на 60-70-годишните. В доклада ясно бяха набелязани двете основни цели на БСП – Троян в настоящия момент: 1. Реализиране на собствената управленска политика, чиито посоки са заложени още в предизборната програма; 2. Да даде своя принос за спечелване на парламентарните избори догодина, защото „само по този начин ще имаме добра възможност да реализираме своята местна политика”.

СРЕД ОСТАНАЛИТЕ ИЗКАЗВАНИЯ впечатление направи критичният и пределно откровен тон на инж. Мирчо Банев, делегат от най-голямата градска организация (кв. „Търнето”). Критиката му започна със серия риторични въпроси: защо никой от висшето партийно ръководство не уважил троянската конференция и дали това не е някакъв знак; защо 22 години след така наречения демократичен преход в Троян не се е случило нищо добро; защо Дилян Енкин губи кметските изборите през 2007 г. и защо Донка Михайлова печели през 2011 г.; защо Троян постепенно се превръща в град със затихващи функции и какъв е „приносът” на БСП. Г-н Банев разкритикува тона на конференцията, много вял според него, и продължи с неудобните въпроси: защо съветниците от БСП и сега, и преди „играят” с ГЕРБ; защо в ръководните органи на БСП – Троян се въртят едни и същи лица; защо много от основните партийни организации са я докарали дотам, че можем да ги прекръстим в „основни пенсионерски организации”; защо по времето на кмета Енкин се е скъсала връзката на партията с троянския бизнес, защо в редиците й липсват сериозните троянски бизнесмени и загубата на Енкин не дойде ли в резултат на наказателен вот от бизнеса; защо толкова месеци след изборите няма назначен секретар на Общината.

КРИТИЧНИ НОТКИ имаше и в изказването на инж. Станислав Съев, който заяви, че принципът да се търси работа за човека, а не човек за работата не вещае нищо добро за управлението на БСП. Г-н Съев разкритикува хода с назначаването на трима зам.-кметове и забавеното назначение на секретар на Общината и предупреди: „Меденият месец на отношенията ни с нашите избиратели отмина”.

ДУМАТА ВЗЕ И КМЕТЪТ Донка Михайлова, която не избяга от отговор на нито един от поставените към нея и общинското ръководство въпроси. Г-жа Михайлова за пореден път посочи предизвикателствата пред нейното управление – наследство от над 3 млн. лв. корекции/санкции по европроектите, големи задължения на общинската болница МБАЛ – Троян (около 1 млн. лв. в настоящия момент), натиск от централната власт за одържавяване на общинските ВИК дружества, в това число и успешното троянско „ВиК – Стенето” ЕООД, „зле планирани и недообмислени” проекти в ход (за водния цикъл на с. Шипково, в с. Голяма Желязна, за културните иновации)… Градоначалникът посочи и основните си управленски цели, като общият й извод бе оптимистичен: „Трябва да докажем, че ние сме хората, които ще намерим верния път”.

Т21

18 коментара:

Анонимен каза...

Нас червеното знаме,роди ни!
Нас не ще ни уплащи смъртта!
Ние сме на всеки километър, и така до края на Троян!

Анонимен каза...

Припевът се пее от Цона Карадочева, развяваща байряка.Втори глас подхваща Колю Кацаров ,всички делегати припяват "на на на на"...

Анонимен каза...

Болшевишки мародери,родоотстъпници и антибългари!Тотално обърнали гръб на града и проблемите му,наследници на обирачи на мандри и природно прости "хора".

Анонимен каза...

След феномена Деси, сега и БСП???? Парите са си пари, но трябва и малко морал, Гена!
KROKUS

Анонимен каза...

Събрали се четирима идиота да кореспондират по между си.

Анонимен каза...

3-ти, ти от кои "хора" си? От това, което си надраскал не личи да си от природно умните!

Анонимен каза...

Ох,ще има ли свършване този комунизъм или той нас ще ни довърши?! Дърти,изпращели идиоти,докога ще се блъскате да управлявате?Вие и вашите наследници,оставете го този народ най-сетне да отдъхне от вас!Престъпници,с Дявола готови да ядат и пият само да са на власт!Измет,съсипваща България!!!!!

Анонимен каза...

Има и разумни и трезвомислещи хора в тази партия - хареса ми критиката на Станислав Съев - но явно не е удобна на старите комунисти

Анонимен каза...

5-ти и 6-ти,3-ти не знам от кои "хора" е, ама Вие явно сте от червените идиоти!

Анонимен каза...

Трагедия,като гледам делегатите само никролози и те още определят бъдещето на Троян.

Анонимен каза...

"Донка Михайлова, която не избяга от отговор на нито един от поставените към нея и общинското ръководство въпроси" е тя на нито един въпрос не е отговорила!Банев я пита за секретаря - нищо!

Анонимен каза...

Банев ли се намери за най-големия критикар?Този наглец не бива да се показва ,камо ли да говори!!!!!

Анонимен каза...

По горе пише ,че 300члена са на 70години другите 300 на 60години,останалите 60 млади.........извода е че на парламентарните може да паднат на 360члена,а на следващи местни само 60..................
член-имам предвид членове на партията,не друго

Анонимен каза...

Кацаров, браво за нещо, което с години никой не си направи труда да свърши - става въпрос за сметището на Балабанския завой, което вчера беше поринато. Поздравления и за избирането ти. Заслужаваш го. Колкото до господина Съев, какво да кажа. Вярно е, че умее да говори, но всичко спира до тук.

Анонимен каза...

Ако може кацаров да порине и другия боклук,заселил се като снахи по Балабанското,хептен добре ще стори.

Анонимен каза...

15-ти , че тои Колю си е местен от Балабанското , не се е заселвал . Пък и по добре да си седи там вместо да взима заплата като заместник кмет в Троян .

Анонимен каза...

Вярно ли е че С. Съев е скритата лимонка на ГЕРБ в БСП. То оставаше да го изберат и за лидер. Не става само с говорене и критика. Трябва и работа да се върши. Може ли да каже той какво е свършил като общински съветник освен да подкрепя решенията на ГЕРБ в предишния мандат от които сега ние троянците ще теглим докато изплатим 4 мил. непризнати р-ди.

Анонимен каза...

По точно не можеше да се каже 17ти С.С. е подводница на Герб .. и е на хранилка при Маринката Радевския главният крепител на ЧУСАОП МинАк...

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |