Камион и половина с боклук!

* „Изненадахме се как е възможно това прекрасно място да е и толкова замърсено”
Да изчистим Троян за един ден”

ЗА УЧИТЕЛИТЕ И УЧЕНИЦИТЕ от СОУ „Св. Климент Охридски”, където отдавна мислят в „зелено”, нямаше нищо по-естествено от това да се включат в тазгодишните пролетни екологични кампании. На 21 април почистиха училищния двор и поляната през реката, там се прави яловата сватба на Сирни заговезни, а по инициативата „Да засадим дърво” посадиха в двора 10 канадски дъба. Така подготвителната група и учениците от начален курс имат по едно дръвче, за което да се грижат. Активността по кампанията „Да изчистим България за един ден” беше повече от ден. В началото на май група ученици посветиха на най-малките от училището няколко часа за забавни практически уроци. Участниците бяха мотивирани да го направят, защото, както пише един от тях, „Начинът да се преборим с разрастването на проблема със замърсяването е като предотвратяваме израстването на бъдещи замърсители”.

КУЛМИНАЦИЯТА беше в дъждовния съботен 12 май. Групата ученици, поведени към Видимското пръскало, бяха приятно изненадани, че няма какво да чистят - нито хартиени, нито найлонови отпадъци застилаха планинския район. Друго обаче показа опитът на доброволците, които се качиха на Беклемето и чистиха района около чешма „Еделвайс”. Боклуците бяха толкова много, а чистачите – толкова сериозни, че осигурените от Общината чували не стигнаха и трябваше да бъдат изпратени още. Даваме думата на един от ентусиастите, 10-класничката Паулина Пенчева. Преди това нека цитираме една фейсбук молба на друг участник в акцията: „Така оставихме мястото, почистено от нас! Всички вие го знаете - под чешмата „Еделвайс”. Питам се колко време ще бъде така? Моля, когато минавате, проверявайте.” Т21

*****

НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от месец се подготвя за 12 май - официално обявеният ден за почистване в рамките на кампанията „Да изчистим България за един ден”. Проведохме различни инициативи преди самата дата, но и на нея, въпреки поройния дъжд, не стояхме със скръстени ръце.

БОЙНА ГРУПА от училище начело с г-жа Иванка Цекова, г-жа Анелия Иванова и г-жа Цветанка Босева се качихме в училищния автобус и отпрашихме към Беклемето. Спряхме на чешмата „Еделвайс”, точно под Арката на свободата, където отначало валеше, но тъй като видяхме колко много боклуци има на това място и колко наложително е то да бъде почистено, решихме да изчакаме природата да се успокои и да ни даде шанс за действие. Така и стана, само след няколко минути облаците се поразтикаха и ние, облечени с дъждобрани и якета, слязохме, сложихме ръкавиците, взехме чувалите и с много енергия започнахме да почистваме избрания район.

НЕ Е ЗА ВЯРВАНЕ на какви находки се натъкнахме! Парче от огромна мида насред Балкана бе само началото на нашите открития. Цяла една дебела книга, гуми с различни големини, парчета от бидони. Госпожите ни дори се „обзаведоха” с оставени на произвола на съдбата обувки и чанта. Чувалите се пълнеха, а отвсякъде се появяваха още и още боклуци, изненадахме се как е възможно това прекрасно място да е и толкова замърсено. За щастие, от Община Троян ни докараха още чували и дойде камион, с който да извозим вече събрания боклук. Горди сме да кажем, че групата на СОУ „Свети Климент Охридски” напълни камион и половина с чували с боклук!

СЛЕД ОБЯД цялата група беше топло посрещната на хижата на фирма „Калинел”, за да хапнем и да си починем. Веднага след това облаците отново се появиха и заваля, но това не бе проблем, защото ние бяхме свършили нашата работа.

Паулина Пенчева,
10.а клас, СОУ „Св. Климент Охридски”

25 коментара:

Анонимен каза...

Едно голямо БРАВО и БЛАГОДАРЯ на децата и учителите! Един ден природата ще Ви се отблагодари за доброто дело!

Анонимен каза...

В СРЯДА МИНАХ ОТ ТАМ И НЯКОИ ПАК Е 'СРАЛ НА МЕТЕНОТО'

Нели Генкова каза...

"Веднага след това облаците отново се появиха и заваля, но това не бе проблем, защото ние бяхме свършили нашата работа." Ако всички мислим като това момиче и най-важното за нас е да сме си свършили работата, ще живеем по-добре.

Анонимен каза...

Предпоследната снимка ясно показва що за хора сме.
Децата чистят,а амбулантния търговец до чешмата, седнал на една гума и ги гледа (:

Анонимен каза...

Браво,а сега да наминат и до общината като има заседание на О.С.,и там има бая траш за чистене.

Анонимен каза...

Освен "доброволно чистещи" ученици нямали мераклии от "обществото" троянско за тази много благородна ,абсолютно кампанийна, рекламна и усвояваща доста парички дейност?

Иванка Цекова каза...

Всички, които се включиха в почистването, ДОБРОВОЛНО пожелаха това! Най- малкият участник бе от V–ти клас, а най-много и най-големи бяха единадесетокласниците. Не знам за „усвояваща доста парички дейност”, но искам да изкажа нашата БЛАГОДАРНОСТ на Училищното ръководство, което ни осигури безплатен транспорт до Беклемето, на Община Троян, предоставила ни ръкавици, чували и извозване на събраното и на фирма Калинел, наши любезни домакини. Продължавам да се питам що за хора сме ние, след като можем да си изхвърлим събрания в чувал боклук на повече от 1500 м.н.в.?

Анонимен каза...

Иванке, още на следващият ден Радевски си е възстановил разходите по посрещането на децата и на даскалите,от ония завалийки дето работят в Калинел. Да благодариш на общината задето сте им свършили задълженията, е меко казано смешно.
Но виж,за това, че училището е осигурило транспорта, вече се казва браво.
Браво и на теб,и пак браво на малките слънца чистили лайната на иначе зрелите полуидиоти!

Аз баща ми и комшията се хванахме и за час в неделята на нашата улица дадохме на едно много грозно място,що годе приличен вид.Наистина е приятно със собствен труд да промениш нещо и то ей така безвъзмездно.Уви,на другият ден, около кофите беше ад.От двете съседни учреждения ,без грам да се замислят си мятат боклука,а като видели че гюмовете са препълнени,тъпкали,натискали и си заминали.И малко след това, боклука беше на улицата.

Иванка Цекова каза...

Уважаеми 8-ми, защо се страхуваш да напишеш името си, след като си свършил (по собствени думи) нещо добро? Отговарям на твоя пост е заради това, че не си ме разбрал правилно! „Любезни домакини” означава, че фирма Калинел бяха така добри да ни приемат в базата си мокри и кални, но горди от добре свършената работа. Сега се питам до кога за българите плюенето в цел от разстояние ще е национален спорт?

Анонимен каза...

Докато се сменят няколко поколения.
Друга надежда няма.

Анонимен каза...

Присъединявам се към благодарностите, които г-жа Цекова е отправила към училището, общината и фирма "Калинел" - безусловно. Особено ме радва обаче, този факт - един автобус малки и млади същества в дъжд и кал почистиха един периметър и го оставиха в чудесно състояние. Направиха разлика между заварено и почистено и се съгласиха, че опазването на природата около нас е дело лично на всеки. Въпреки неблагоприятните условия, учениците ни бяха тогава и са по принцип позитивни, ентусиазирани, градивни и ангажирани. Възпитани и любезни. Все неща, от които ние, възрастните, понякога трябва да се поучим. Ние ги учим да се отнасят с разбиране и добро възпитание, толерантно и отговорно към другите. Нека не им даваме примери за обратното.
Анелия Иванова

Анонимен каза...

Бе чета аз за почистването и си викам - хубаво нещо станало в Троян,после гледам Марин Радевски и "Калинел",бре ... дали не догледах си мисля.За Троян ли става дума или за Червен Бряг?

Иван Цочев каза...

И от мен едно голямо браво на децата и трите дами! Разбира се и тук властват няколкото човека, които пишат негативни мнения в целия форум и се страхуват да си напишат имената. Но това не трябва да опорочава хубавата инициатива. Аз пък твърдо подкрепям тази кампания. Едно добро нещо да се измисли (и осъществи) и веднага се намира измет да оплюва и негативничи. Останете със здраве!

Анонимен каза...

5ти не си прав ,само шкартото на община се е събрало там,и да има 4-5 те се притопяват ,та 1 30 местен автобус би свършил чудесна работа и от ОС направо в лудницата и затвора

Анонимен каза...

13-ти не се напичай,удари една тъпанарка да олабиш,пий 2 валидола и си лягай,гмешар.

Нели Генкова каза...

"Докато се сменят няколко поколения. Друга надежда няма." (№10). Може пък това да е първото поколение, което е по-различно (разбирай - по-свястно). Да не го отблъскваме с грозни приказки, а?

Анонимен каза...

Искам да се върна малко назад във времето. Спомням си бригадите по 2 седмици, при които прибирахме реколтата от сливи, малини, събирането на сено, и т.н. По 2 седмици, работа на норма, и докато не я изпълниш, няма връщане, а работехме и без пари!? Беше чудесно, баири, природа, и валчести камъни. Бяхме млади, силни и ентусиазирани. Нямаше похвали, нямаше приеми, условията бяха допотопни.
На една от бригадите ни наваля дъжда, мокри до кости, чакахме открития камион да ни откара обратно. Чакахме, чакахме, като не дойде навреме запалихме огън на поляната, за да се поизсушим. Гуменките ми бяха мокри, закачих ги над жаравата да изсъхнат, а едната взе, че се поопърли. Отидох си без обувки, без подслон, без статии във вестниците, без дори едно "браво на децата", а не само аз.
На една от бригадите на Г.Желязна за събиране на сливи за сушене, 2 седмици нощувахме в условия полеви, и се измивахме на една чешма отвън, всички, наредени на опашка, като за банани по Нова година.За баня не можеше и да става въпрос. Парадокс беше, че имахме норма, и за шкарт, такива, които не ставаха за сушене/смачкани/. Нямаше, и се принуждавахме да се скрием, и хубавите да ги намачкаме, за да сме о.к.

Анонимен каза...

17 изобщо не се фалиш, което е малко гадно в случая остави миналото, тогава ти е било задължение и от немай къде е трябвало да го правиш, а на 12 май самостоятелно и доброволно без да те натиска никой с чатала по главата какво направи ? НИЩО нали!

Рицар без доспехи каза...

Тези спорове не са ли повече от вредни за душата? За хората, които съзряха ,, конспирация" ще кажа следното:
Знаете ли каква е разликата между Америка и България, когато човек иска да постигне нещо?
Разликата е, че в Америка цялата система е съсредоточена в това да ти помогне, а в България всчко е създадено да работи срещу теб.

Анонимен каза...

Браво,на момичетата и момчетата от СОУ"Кл.Охридски"и на техните преподаватели!!!Аз съм сигурна ,че там има много стойностни хора,въпреки многото кал ,която се излива върху името на училището

Анонимен каза...

18–ти, как разбрахте, че не се "Фаля". Напротив, беше много весело, глъч, смях, а и виждахме резултата от труда си, събраната реколта. Похапвахме сладки малинки, череши, къпини, събирахме гъби в свободното време.
Брането на билки, беше също нещо хубаво–маточина, глог–цвят, Глог–плод, живовляк, липов цвят, подбел, шипки и мн.др. Беше особено забавно, защото се събирахме всички, и съвсем приятелски, и добронамерено си помагахме. На когото не стигаха килограмите, давахме от нашето, което беше в повече! Обикаляхме неуморно баирите около Троян, събирахме и предавахме билките, и се чувствахме полезни, така както и учениците, изчистили боклуците, хвърлени от техните родители, баби и дядовци.
През последните години, придобитите навици от възрастните хора в някаква степен се запазиха, дори и неорганизирани, но няма кой да ги продължи. Дано с това начинание, макар и един ден в годината, се покаже на младите хора, че труда дава радост, а чистотата около нас, и в природата, е мерило за нашата култура!
А, и децата да поговорят на близките си за опазването на природата, и вредата от замърсяването! Всички заедно можем!

Анонимен каза...

19-ти,сит на гладен вяра няма,тая приказка сигурно не си я чувал,ма тя не е хамериканска ...

Анонимен каза...

Абе 15-ти, ти педал ли си или ДА?

Анонимен каза...

Май верно трябва да олабиш,само че сега не съм сигурен че трябва да си направиш тъпанарка,а май по-скоро да си масажираш простата - хюмне ;-)

Анонимен каза...

Абе хора, я се осъзнайте! Едни млади, щастливи хора се събират и правят нещо напълно доброволно, което е единствено и само в плюс на природата. Почистват едни боклуци, които със сигурност не са хвърлени насред нищото от самите тях, и вместо по общоприетия модел да си кажат "не е моя работа, няма да си мръдна пръста", те отиват там и свършват тази работа! Мислите ли, че причината за това е публичността, която дейността им ще получи, или някакви пари, които дори не съществуват?! Разберете го- има и такива 15-17-годишни младежи, в чиито глави НЕ се въртят само парите и облагите!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |