Веска Хаджийска: „Законът Божий ни прави свободни”

* Вярата я води както в Орешак, така и в световната столица Париж, където учи богословие * „Най-голямо вдъхновение черпя на Разпети петък”

ВЕСКА ХАДЖИЙСКА – пъстрата (като характер и облекло), пряма и прочута със златните си ръце нашенка (родом от другаде, но избрала да живее до Манастира в Орешак), бе героиня в документалния филм на Бойко-Василевата „Панорама” на 23 март т.г. „Преподобната от Орешака” бяха озаглавили, и неслучайно, лентата, дело на студентката по журналистика и комуникации в Мюнхен и добра приятелка на Т21 Джули Лефеджиева. Казваме неслучайно, защото Веска, освен на църковната дърворезба, където е име от национална величина и е сред най-добрите, е отдадена на вярата. Изцяло, отвътре, завинаги. Вярата я води както в Орешак, старинната й къщица във възрожденски стил е на метри от портите на Светата Троянска обител, така и в световната столица Париж, където в момента учи богословие (в руски православен университет).

„НАЙ-ГОЛЯМО вдъхновение черпя на Разпети петък”, каза пред камерата на „Панорама” Веска – Преподобната от Орешак. И още: „Аз към от човека приети закони не мога да се придържам, има етика, която идва от Господ и тя е истината, човек като се придържа към нея и не може да сбърка”. И още: „За мен най-ценното е свободата… Аз така направих, че винаги си останах много свободен човек. Законът Божий ни прави свободни, аз бях свободна и по време на социализма, останах си свободна и сега, при това не хваля нито предишното, нито сегашното, защото не останах докосната от тях… Вярата да е архаизъм?! Никога не е била! Това, което е извън вярата, се вижда докъде е докарало света…”

ГЛЕДАЙТЕ ТОВА видео, заслужава си, и го приемете като нашия и на Веска великденски подарък за читателите на Т21.

Т21



24 коментара:

Анонимен каза...

Браво на жената - изглежда с 25 години по-млада. Голямо нещо са свободата и вярата! Успехи и да е жива и здрава!

Анонимен каза...

Психо-диспансера в Ловеч затвориха ли го?

Анонимен каза...

Едно време Веска имаше големи цици.

Анонимен каза...

Радвам се за Веска,готин човек!!!Желая и успехи и да е жива и здрава!

Анонимен каза...

Tazi lezbika q poznavam mnogo dobre.

Анонимен каза...

Весито е ,, преподобна,, колкото аз съм папата. Ех, докога ще пълним информационното пространство с пълни измислени неща?

Анонимен каза...

м да, простотията човешка няма граници, доказват го уникално тъпите коментари на разни дребни душици... А за Веска, чест и почитания... Да е жива и здрава и да не се връща май в бг ще е най- добре.

Анонимен каза...

Веска е гочен и готин човек,поздравления!

Анонимен каза...

2-ри, психодиспансерът функционира добре и има свободни места за такива като тебе,които на 30 години изглеждат като пенсионери. Отивай, докато има свободни места! А за Веска не е проблем да се върне в Бг и да си твори в Орешак, защото тя е недосегаема за дребните душици и елементарни хора - никой не може да и повлияе с простотията си. Пожелавам и успехи. А мишките да си мизеруват в Троян-ЪТ и да си гледкат Париж по ТВ-то.

Анонимен каза...

Що се обиждате така тук?2-ри за какъв диспансер говори и кво общо има жената от снимката с него, та 9-ти така го насмотава?

Анонимен каза...

Чак пък преподобна....ама какво да правиш!Трябват зрелища,контрапункт, нещо "по така".

Анонимен каза...

Таман си е жената, на някого да е направила нещо лошо?

Анонимен каза...

Тая баю,е пълна откачалка,а 9-ти не се хаби толко душа,недей с такава злоба.Хора всякакви - мнения също,свобода на словото му казват :)
Немож се хвати така за всяка дума,ще си навредиш на пЦихиката :)

Анонимен каза...

Не разбрах обаче,нещо лошо сторила ли е някому?

Анонимен каза...

То не е задължително като те хапе щъркела да си сериен убиец,никой тук не твърди подобно нещо ако не се лъжа ...

Анонимен каза...

За простотията, за злобата и за всичко уродливо, няма почивен ден, няма Великден. Това е за вас, троянци /или една шепа, които се подвизавате тук/.

Анонимен каза...

Ауууу,Убидих сЪ ...

Анонимен каза...

Гравитацията № 3 указва своето влияние и увисват с голяма сила. И аз съм се възхищавал на атрибутите и визуално, особено когато ги возеше на колело. Преди години имаше и доста по-млад мъж при нея, но сега не го виждам. Това също е спомогнало за духовното и извисяване.Да ни е жива и здрава и да ни радва колкото може.

Анонимен каза...

Интелигентните и способни хора нямат място в България! Просто не ги уважават. Уважават другите, които нямам думи да опиша.

Анонимен каза...

Ами тогава не говори за неща,за които не стига речника да ги обясниш.

Анонимен каза...

Давам ви правото, тъй като сте с по–богат речник.
Благодаря от сърце!!!

Анонимен каза...

Веске не им връзвай е не се ядосвай. Простаци които завиждат, колкото си щеш.

Анонимен каза...

Точно така,всички тайно мечтаем да сме кукувици :) Блажени са вярващите ;-)

Анонимен каза...

Това е, не само вероятно, а напълно сигурно!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |