Да си спомним за „Титаник”

* 36 българи загиват в страшната катастрофа, 14 от тях са
от нашия край, а 8 – от с. Гумощник

 100 години от катастрофата на века

ЗА ВРЕМЕТО СИ „Титаник” бил най-бързият и луксозен параход. Английската компания „Уайт Стар лайн” построява през 1912 г. нещо нечувано и невиждано. „Титаник” има водоизместимост 66 000 тона, дълъг е 285 м и е с височина на 11-етажно здание. Развивал е невероятната за онова време скорост от 45 км/час и собствениците му били сигурни, че ще грабнат престижната награда „Синята лента на Антлантика” – за най-бързо пресичане на Атлантическия океан от Англия до САЩ. На „Титаник” - в първия му и последен курс - се качили общо 1316 пътници, сред които и 36 българи, като 14 от тях били от Троянския край. Очаквало се едно луксозно и приятно пътуване през океана, за което се грижили 891 души персонал.

НО ДА КАРАМЕ ПОДРЕД. В ранните часове на 15 април 1912 г. новият и най-голям тогава презокеански лайнер „Титаник” прави първият си рейс – от Саутхямптън (Англия) до Ню Йорк (САЩ). От него именно младият радист на кораба „Карпатия” чува сигнала на отчаянието SOS. Митът „Титаник” приключва преди да е станал мит. Параходът потъва след сблъсък с айсберг в нощта на 15 април 1912 г. в 2:20 ч. на около 41.16 градуса северна ширина и 50.14 градуса западна дължина. В 3-та класа на „Титаник” са и 14 троянски гурбетчии, които никога няма да се завърнат по родните места. По-късно тъжната статистика ще покаже, че в 1-ва класа е имало 350 души и са спасени 310, а в 3-та класа от 780 човека са спасени едва 100. И сред тях няма нито един нашенец…

ПРИ СРЕЩАТА на най-големия за времето си пътнически параход с айсберга в океана загиват общо 1346 мъже, 402 жени и 54 деца. 14 от тези жертви са от Троянско, а още 22 от Севлиевско, Плевенско, Луковитско, Габровско, Тетевенско и Берковско. По последни краеведчески проучвания става ясно, че по един загинал от нашия край има от Троян, с. Дебнево, с. Белиш и с. Балканец, двама от с. Терзийско, а тъжният рекорд се държи от с. Гумощник – 8 жертви.

ОТ МАЛКОТО ТРОЯНСКО СЕЛО ГУМОЩНИК сред пасажерите на „Титаник” са осем млади мъже. Всички те отиват на дъното на океана като оставят млади вдовици и малки дечица да ги чакат дълги години - с надеждата, че ще се завърнат живи и здрави, и богати. Днес от тях е останал само един малък знак, заличен от патината на времето – в двора на църквата в с. Гумощник каменен паметник с кръст на върха е запазил два покрити с лишеи надписи: „Тука почиват останките на Люлю Йонков, Пею Колчев, Марин Марков, Лазар Минков, Стойчо Михов, Недялко Петров, Пенко Найденов и Илия Стойчев”; а на другата страна: „В паметъ на загиналите въ Атлантическия окиянъ съ парахода Титаникъ въ 1912 г.”. Под паметника няма кости (това е кенотаф – гроб без тленни останки), има само спомен за едно далечно време…

В ПАМЕТ НА НАЙ-ГОЛЯМАТА морска трагедия се ражда народната песен за удавените от с. Терзийско „Пуста да остане таз Америка”. Текстът и мелодията са обработени от местния гъдулар и народен певец от махала Трапето Илчо Пенчев Дъковски. Той пял и свирил на всички сватби и сборове в Троянския край и вероятно така песента е стигнала до наши дни – 100 години след ужасната трагедия с кораба „Титаник”. За още четирима българи се твърди, че са били на „Титаник”, но имената им ги няма в нито един списък на официалните разследвания в Англия и САЩ. Предполага се, че двамата загинали са били гратисчии (без билет), а оцелелите - че са били на кораба „Карпатия” и с него са стигнали до Новия свят. И четиримата са от с. Сенник, Севлиевско.

ИЗМИНАХА 100 ГОДИНИ от трагедията с „Титаник”, а тя все още не е, а и не бива да бъде забравена. Много думи не са нужни. Само ще споменем, че съдбата на 14-те троянски гурбетчии е съдба на десетки хиляди българи в онова далечно време. Но мнозина от онези, които успяват все пак да се доберат до „страната на неограничените възможности”, след като се насищат на химерните печалби, голи и боси, с пари, получени от близки в България, се завръщат да продължат тук своя тежък житейски път…

Матей Бояджиев

*****
Любопитно за троянската следа
в „катастрофата на века”

• В МОМЕНТА, в който „Титаник” потъва, в село Гумощник часовниците показват 7 часа и 20 минути. Датата е 2 април 1912 г. Тя се различава от официалната, защото Грегорианският календар ще бъде въведен в България четири години по-късно.



„НА ПАРАХОДА „ТИТАНИК” имало, според сведения на една компания за изпращане на българи в Америка, повече от 30 души из Луковит, Плевен, Троян, Тетевен, Габрово и др. места. От тях надали ще има някой избавен, защото всички са били в третий клас, на който никой в парахода не е обръщал внимание. Дано поне при заминаването си за този дълъг и рискуван път те да са се осигурили при някое дружество, та жените и децата им или родителите им да не останат без подкрепа”. Това пише Констанин Величков от Асеновград, пътешественик и военен кореспондент от началото на века, който по време на своите обиколки е събирал данни за загиналите. Според други проучвания броят на загиналите българи е 50, 36, 38 човека. Официалните данни на „Уайт Стар лайн”, разпространени и по Интернет, сочат, че на борда е имало поне 32 българи.

• ПАМЕТНИКЪТ В ГУМОЩНИК, увенчан с православен кръст, е издялан от гранитен къс, отчупил се от скала край селото. В гранитната колона са изсечени имената на всичките загиналите на „Титаник” гумощнери. Осемте мъже не фигурирали в списъците на застрахователната компания „Лойд” и близките им не получават обезщетения след катастрофата. Сред загиналите нашенци са още Петко Шабанов от с. Белиш, Христо Тотевски и Минко Вълчев от с. Терзийско, Тотю Йонков от с. Дебнево.

• ДРУГИ ДВАМА ГУРБЕТЧИИ от с. Гумощник, които се отдали на сладостта на френския коняк, изпуснали парахода и по случайност избегнали зловещата гибел. Това са Матю Ганков и Петко Глушков. С дамаджана ракия и куфарче вехти дрехи двамата поели с „Ориент експрес” от Цариград за Париж. Там агенти на „Уайт Стар лайн” набързо ги открили и им взели парите - срещу билети за трета класа. Доволни от всичко свършено, нашенците се запили в първата кръчма и ударили по три коняка. Малко след това се сетили, че трябва да гонят влака за Шербур, но закъснели и за влака, и за парахода и сварили на пристанището куп изпращачи да махат с кърпички. Имената на двамата почитатели на френския коняк също били в списъка на загиналите. Жените им в Гумощник ги оплакали както подобава. Но през юни Митювата жена Пена получила картичка със следния текст: „Драга ми Пено, като дойдохме тук в Америка, и чухме, че параходът „Титаник” се ударил в една ледена планина и бил потънал. Ние с Петка Глушката добре, че го отървахме и сме живи и здрави. Сега работим на пещите в една голяма фабрика за желязо и пари печелим. Не са много, както викаха, ала да сме живи и здрави, да се видим и пак добре да живейм. Гледай децата и здрави бъдете, че ми е мъчно веке за вази и за България. Твой мъж Матю”.

• ЛАЗАР МИНКОВ И ПЕЙО КОЛЧЕВ били приятели и взели пари на заем съселяните. Записали се заедно с другите кандидат-гурбетчии при драгоманин от пътническа компания. Оставили голяма челяд и бременни жени. След трагичната смърт на мъжете булката на Пейо родила момче, а на Лазар момиче. Жените кръстили децата на загиналите си съпрузи Лала и Пейо. С времето немотията и общото нещастие свързали младите. Залюбили се те, а когато се заженили, състрадателни комшии напълнили къщата им с дарове. Хората от селото казвали: „И двамата сте сираци от онзи кораб. Като че ли съдбата е решила всичко да ви е еднакво, да сте заедно”. Пейо и Лала са майката и бащата на Петко Чакъров, дългогодишен учител и училищен директор в село Гумощник.

Елеонора Авджиева,
директор на Музея на занаятите - Троян, родом от с. Гумощник


Афиш за възпоменателното тържество в с. Гумощник по случай 100-годишнината от гибелта на "Титаник" (15 април 2012 г., неделя) - кликни върху картинката за уголемяване.

10 коментара:

Анонимен каза...

Трябва да сме точни,за да не потънем като Титаник!Първо - около Гумощник нийде няма гранит,и второ - поради тази причина паметникът е издялан от местния утаечен камък,както и останалите паметници в двора на църквата в Селци.Бог да ги прости загиналите - и те са се надявали да припечелят в Америка.А съдбата на Матьо и Петко доказва това,което аз разправям от много години - пийте коняк и си глейте кефа!Но коняк,не водка - тогава и Господ ще ви пази!

Анонимен каза...

Известният US милионер John Pierpont Morgan (J.P.Morgan )( JPM ), е финансирал като собственик на " White Star " построяването на "Титаник". Тогава то е струвало 10 000 000 $, равняващи се днес на над 1 000 000 000 $.

Цената на билет 3 класа е била 36,25 $, около 187 лева. Днес това би означавало 880 Евро.

Поклон пред паметта на загиналите в най-голямата морска катастрофа, нека почиват в мир!

Анонимен каза...

Добре де,разбрахме че си усвоил copy/paste системата на изказване.Нямаш ли собствени мисли,собствени размисли и страсти?

Анонимен каза...

Факти не се измислят, останалите данни се изчисляват, ако знаеш какви материали да използуваш и имаш акъл за боравене с тях. Например 1 RM = 4,19 $

Анонимен каза...

Така де, и все пак какво искаш да кажеш?Обобщи се,говори конкретно.Останалите във форума,тишина моля,колегата ще говори!

Анонимен каза...

Каквото съм имал за казване съм го казал.

Анонимен каза...

Що са нервиш?

Анонимен каза...

Само туй ли можете в този форум, бей - да си намирате един другиму кусур? Затуй сме на туй дередже!
Иначе, браво на Елеонора и Бог да прости корабокрушенците.
Айде весели празници!

vps каза...

От село Борима на Титаник е бил бащата на учителя
Андрей Василев.Той е имал късмет да бъде спасен, но докато е бил жив в България,някъде до към 1948
година,всяка божа нощ е сънувал кошмари и се е
събуждал с неистови викове.

Анонимен каза...

Поклон пред паметта на загиналите в най-голямата морска катастрофа, нека почиват в мир!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |