Криси скри шапката на каките и батковците

* 9-класничката от троянското СОУ „Васил Левски” спечели първо място при готвачите на Националната панорама на професионалното образование * Ути за водещ, изобилие от публика на живо и
музиката от „Карибски пирати”

НА 20 АПРИЛ В ПЛОВДИВ се проведе Национална панорама на професионалното образование. Това е най-важното, най-сериозното професионално състезание на годината. Финансира се от просветното министерство и се прави съвместно с професионалните браншови организации. Нашата скромна паралелка взе участие в два раздела: „Готвач” - Кристина Йорданова (9. клас); и „Сервитьор-сомелиер” - Илиян Петракиев (11. клас). Тези две деца се състезаваха с ученици от последните класове на най-големите професионални гимназии в България. А честта да участват завоюваха на Регионално състезание в Плевен миналия месец, като Илиян стана регионален шампион, а Криси беше 3-та. (Да поясня, че битката на Регионалното беше страшно оспорвана. Десертът на Криси беше компрометиран от конкурентен състезател, след което тя го направи втори път. И пак беше най-бърза!)

ЕСТЕСТВЕНО, на Националното напрежението беше още по-голямо. На всеки 2 часа се сменяха екипите в работните боксове. Беше много напрегнато, чак драматично. Добавете Ути Бъчваров за водещ, изобилие от публика на живо и музиката от „Карибски пирати” в най-сублимните моменти, и ще получите представа за настроението. В раздел „Готвачи” журираха БАПГ (Българска асоциация на професионалните готвачи), а при сомелиерите – Асоциацията на професионалните сомелиери начело със сомелиер №1 у нас Мишо Марковски. На следващия ден, 21 април, имахме удоволствието по лична покана на шеф Иван Манчев (познат ни и от кулинарното риалити „Черешката на тортата” по Нова тв – бел. Т21) и шеф Андре Токев - председател на БАПГ, да присъстваме на Националната кулинарна купа на България за професионалисти; много мащабно, много вълнуващо, представете си нещо като „Lord of the Chef's” - с многобройна публика и на живо.

КАК СЕ ПРЕДСТАВИХМЕ НИЕ? Само ще кажа, че нашето момиче (Кристина Йорданова) за втори път скри шапката на каките и батковците и безапелационно грабна първото място при готвачите, а в училище все още не е започнала да изучава каквото и да е, свързано с готварство; добре че с колежката Милена Мартинова сме леко луди и ни се работи допълнително. Криси има голям талант, тя е изключително дисциплинирана, енергична и умее да се мобилизира. Илиян Петракиев стана 5-ти, също сериозен успех. Ние пък сме единственото СОУ (а не професионална гимназия), което освен че извоюва квоти за участие в това състезание, а и зае призово място. И двамата ни участници впечатлиха журитата с перфектна презентация на английски език - да уточня, че става въпрос за комуникация на английски, без да се знае предварително какви въпроси ще бъдат зададени. В двата раздела имаше и елемент на изненада: при готвачите десертът се приготвяше с продукти „Black box”, а при сервиьор-сомелиерите не беше известно вина на коя изба ще трябва да предлагат към храните.

НАКРАТКО: Много се гордеем с Криси и Илиян и сърдечно благодарим на всички, които ни помагат!

*****

Манджите на Криси

Предястие: Круши, печени с микс от сирена и орехи, дресинг - мед от трюфели и салата фризе със семена
Основно ястие: Агнешко „French rack”, мариновано с билки, в хрупкава пистачо-бадемова коричка.
Гарнитури: Морковени спагети, сотирани в олио от трюфели и чеснова паста, ориз с диворастящи гъби, пиперки, лук и сушени плодове. Ястието беше допълнено с два соса – капки каротенова мазнина с трюфели и сос с левурда, сметана и сос Жу. Много ми се иска да благодарим на Виктория и Мирослав, които щедро ни дариха трюфелите. Изключително впечатление направи качеството на агнешкото месо - беше от ИПЖЗ - Троян, с биосертификат. Естествено, невероятно вкусно!
Десерт: Той беше на принципа „Black box”, т.е. не знаеш с какви продукти ще работиш. Веднага измислихме „Скрита маскарпоне-лимонова страчатела с пресни ягоди, лешници, декорация от карамел и лек карамелено-конячен сос”. Десертът бе с много висока сложност на изработка, което беше съответно много високо оценено.

Каква я свърши Илиян

Неговата работа беше да избере към храната на друг готвач, чието меню не знаеше предварително, вино от изба, която предварително също не бе известна. Той се справи блестящо, но понесе негативите на недостатъчно доброто и неизвестно чуждо меню. Въпреки това зае престижното 5-то място. Комуникацията му на английски език беше перфектна, представянето и декантирането на виното – абсолютно коректни, цялостните сервиз, визия и протокол – безупречни.

Инж. Иванка Църова, преподавател в професионалната паралелка
по ресторантьорство и хотелиерство, СОУ „Васил Левски”, Троян

11 коментара:

Васил Радойчевски каза...

Браво на нашите състезатели. Напред и все напред! Браво и на автора на материала!

Анонимен каза...

И това ако са манджи,здраве му кажи!!!!като гледам на снимката не ми се прияжда.ююювземете,че научете децата да готвят нещо "човешко",не ги заблуждавайте с измислици!!!!После се хвалете,какво сте спечелили!!!

Анонимен каза...

Брат'чед, ако не са кебапе и пържоле и кифтета, не става така ли?
Едва ли ти е ясно,че формата на чинията от снимките е по най-новите стандарти в този бранш.Същото важи и за украсяването + грамажа на порцията.Ама Ганю Балкански нали е свикнал да се свини докато не повърне.И за него е важно КОЛКО саму насипали ,та да се освини като за световно!

Браво на децата, това си е занаят и то хубав занаят!

Анонимен каза...

Брат'чед,дали ти е ясно,че не формата на чинията и грамажа правят ястието?????Вярно е ,че половината от удоволствието идва от естетическото оформление на блюдото,но само това не е достатъчно.Освен това тези нови стандарти,трябва да се докажат!!И за твое сведение не обичам "кебапе"и"кифтета",а за пържолите е друга тема.При това съм "брат'четка-ако има значение.

Анонимен каза...

Е като си разбирач, кое от изброеното по-горе е измислено,както твърдиш брат'чедке?
Относно доказването,вземи прочети малко специализирана литература,от колко време се налагат тези стандарти.Но май стандарта-"сряда в "пъб-а" на чалга парти по масите", най-се харесва тук.Ааа как забравих,и най-новият стандарт-"Залежала мърша от ЦБА, предлагана на блок маса в р-т България срещу двайсетачка, и доволно полята с члага"

Анонимен каза...

Това е съвременната кулинария,която за жалост няма да се наложи никога в Троян,защото троянеца е див селянин и гледа само да се наплуска както казва много правилно номер 3.
От цялата работа можем да страдаме готвачите, които ни се иска да предлагаме тези неща и този вид кухня но...за съжаление не мисля че ще стане това някога в нашия мил роден град...

Анонимен каза...

Няма причина да жалиш 6-ти,защото всичко си има обяснение.Каквато клиентелата,такова и предлагането.Но виж ако има търсене на подобен род истински ресторанти, с подобно меню,тогава вече говорим за друго.Но, като изключим кухнята в механата на хотел Троян Плаза(без да искам да правя реклама на когото и да е било), всичко друго в Троян е ужас.

Иванко каза...

Моля ви да кажете къде намерихте трюфелите.
Мммм-м-ного вкусно!Много изискано.
На добър час на младите кулинари!

Анонимен каза...

Олеле,7-ми,ти се изложи много!!!Механата на плазата била стандарт!!!!!Ц-ц-ц-ц-ц-ц!!!!

Анонимен каза...

8-ми , аз знам къде да намериш трюфели но ще ти отговоря с цитат от един форум за джипкаджий / http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=123438 / :
"Около Троян има черен летен трюфел (няма да пиша латински имена да не се правя на интересен), но всеки сорт си има точно име.
Освен това, ако откриеш район с трюфели - не казвай . Просто ги събирай и продавай.
Макар и да си мълчиш - все ще се намери кой да те проследи . Няма начин. И после .... става панаир наоколо."

Анонимен каза...

За такива блюда в ресторантите извън България се плащат "луди" пари, а и в България вероятно.
Много са вкусни, но са "солени" за обикновения простосмъртен с 400 лв.заплата, а си и оставаш гладен. Защо? Защото тъкмо започнеш да се храниш, и яденето свършва. Отлична "Гурме" диета!
Относно заведенията, имах гости, които наистина от всякъде, където се храниха, най–много им хареса в Троян–плаза в механата.
На децата пожелавам много бъдещи успехи, и да научат всички тайни на тези изкуства–готвенето и сервирането, и много обич към трудната работа

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |