А ако вече съм на небето, все тая

Предната седмица не успяхме да посетим Вълчо Ачев и на място да се уверим дали казаното в писмото му е истина. Но ние сме писали за него – самотник, с два крака, ампутирани над колената, изцяло зависим от инвалидната си количка(виж ТУК). Затова публикуваме вопъла му и призоваваме съответните служби
за спешна намеса.


Читателите ни пишат

УВАЖАЕМИ Т21, много ви моля елате на домашния ми адрес на ул. „34-ти Троянски полк” 12А в Троян, на първия етаж – на вратата има знаме трикольор 15/20 см. Аз съм денонощно тук, защото акумулаторът на инвалидната ми количка изгоря и тя е неподвижна, аз – също. С нея (инвалидната количка) аз бях независим, всички дреболии си ги намирах сам и си ги купувах, сега съм ЖИВ ТРУП – нямам връзка с никого, нямам и телефон, защото ме окрадоха.

И ДА СЪМ БОЛЕН, и да умирам, и да викам, няма кой да ме чуе. Вече имам жалби за помощ – защото нямам дърва, нямам ток, нямам пари. Жалбите ми са по четири страници, последната бе за среща с кмета и общинските служители, каних ги да ме посетят, но вече 26 дни никой не е дошъл, няма отговор.

ОЩЕ ВЕДНЪЖ ви моля, елате, по всяко време. Елате и вземете интервю от един умиращ, но все още жив. А ако вече съм на небето, все тая. В съседната стая една неболедуваща 60-65-годишна жена си замина тихо…


29 февруари 2012 г., Троян
Вълчо Ачев Вълчев, бедстващ

32 коментара:

Рицар без доспехи каза...

Искам да помогна на този дядо. Проблема е, че нямам големи финансови възможности, но мисля, че мога да отделя 10лв. Тези пари доникъде няма да стигнат, но поне ако и други хора като мен се включат в инициативата ще можем да му купим поне нов акумулатор. Предполагам, че може да се намери за 100лв. ако е да кажем 40Ah, а евентуално мога да го издействам и с някаква отстъпка. Казвам да съберем поне за акумулатор за количката на г-н Вълчев, защото това са неговите крака и ще можем по този начин да го изкараме от вкъщи и да го виждаме отново да кръжи и да общува из града с хората. Г-н Маринов, склонен съм да се срещна с Вас в редакцията и да измислим нещо. Трябва да помогнем на този чове, длъжни сме ако е останало нещо човешко в нашите сърца и души!

Анонимен каза...

Генади, как да помогнем на човека? Не мога да отида при него, но бих дала според възможностите си някакви пари. Предполагам, че и други ще го направят. Социална служба няма ли в този град???

Анонимен каза...

Гена,да спретнем набързо една каса при теб.Всеки, който има желание да мине през редакцията и да даде каквото може ,за да се помогне!

Н. Генкова каза...

Много ще се радвам, ако читателите на Т21 се обединим около предложението. Малкото добро е по-важно от големите приказки.

troyan21 каза...

Здравейте! Наистина можем да помогнем на този несретник с някой лев. Приемам предложението всеки, който иска да дари нещичко за Вълчо Ачев, да мине през редакцията (утре след 10:00 ч.) - няма да правим отделни сметки, на лист срещу подпис ще записваме сумите и после ще му занесем събраното; аз се ангажирам утре да отида при него и да го разпитам от какво има най-належаща нужда, освен акумулатора.

С уважение: Генадий Маринов, тел. 0878/727445

Анонимен каза...

Чудесно г-н Маринов!До кога ще има човек в редакцията, защото работя малко по до късно?

Генадий Маринов, Т21 каза...

До № 6: Вечерта докъм 19:00 ч., ако стане някакво разминаване, достатъчно е едно телефонче (0878/727445).

Поздрави: Генадий Маринов

И. Ц. каза...

Добре де, не ми е ясно що за хора са тези, които са дръзнали да оберат човечеца, който дори няма възможност да се защити. Много е лесно така да нападаш някой, който е закован на едно място. Такива хора, ще си получат заслуженото от Господ. Той си знае работата. Ние само можем да ги заплюем и да не кажа голяма дума...прокълнем.

Анонимен каза...

Над 200 души администрация...граждански форуми...простотии...Къде е социалния патронаж в тази община?Ако за този човек няма асистент...

Анонимен каза...

....а на председателя на Общинския съвет му вдигнаха заплатата....

Анонимен каза...

Шъъъът за председателя на гребше само добро или нищо.
Иначе инициативата е хубава ще помогнем кой с каквото може.

Анонимен каза...

Ще помогнем с каквото можем, но къде са общината и всички други организации-Ротари клуб, Герб жени и тем подобни???????

Анонимен каза...

Айде бе ,къде са Герб кукумявки,аааа жени де?
Идва 8-ми Март, съберете се да тичате като разбеснели се кучки на околийски празник, и ако хартише нещо се сетете за човека в инвалидната количка.
Къде сте бе Ротиарници баш поганци?
Да ви го измаа човек в парвенюшките гъзове ,и ристювци йовчевски, и марина радевски,че и брат му дъртият шивач.Насерете се да се пъчите ,и ако след пърдежа остане нещо,сетете се за човека в инвалидната количка.Само да не е като часовника ви!

Анонимен каза...

Недейте ги притеснява бизнесмените му там разни ристювци йовчевски, и марина радевски,че и брат му дъртият шивач с такива незначими неща.Те все пак са бългаски бизнесмени и са над тия неща,пък и сега са в стачкова криза ,требват пари да си достроят замъците и са заети много.

Анонимен каза...

Тоя дядо има четири деца. Чудя се те как могат така да го зарежат на произвола.

Поля Димова - заместник-кмет на Община Троян каза...

По повод публикации и коментари в сайта, Ви информираме за извърщените действия от общинска администрация за Вълчо Ачев Вълчев: ежедневно получава храна от обществена трапезария през последните 4 години за зимните месеци; през февруари 2011г. са му осигурени дърва за огрев; изплащани са му периодично работници от програмите за временна заетост за почистване на квартирата; през годините нееднократно му е отпускана финансова помощ. В общинска администрация са постъпили три жалби от лицето, както и писмо от хазаина му. Във връзка с това, Вълчо е посетен в дома и са изслушани исканията му. На заседание на Обществения съвет, което ще се проведе на 07.03.2012г. от 10 ч. ще бъдат обсъдени възможности на институциите за помощ. Взетите решения на Общественият съвет ще бъдат внесени за обсъждане в Общински съвет Троян на заседанието на 29.03.2012г.
За сведение - г-н Вълчо Вълчев има 6 живи деца, едното от които живее в гр.Троян. Децата не проявяват никаква грижа за баща си.
Горещо подкрепяме инициативата на гражданите за набиране на финансови средства.
С общи усилия - да подобрим качеството на живот на г-н Вълчев.

Анонимен каза...

Ей хора недейте се излага и не споменавайте думата бизнесмен за мижитурки като троянските робовладелци и смешници марин радевски ,брат му иван ,христо йовчевски ,светльо дочковци и тем подобни местни селски тарикати и смешници ,които за пари са готови през трупове да минат.
Пример за истински бизнесмен е Ингвар Кампрад ,на маринчо и иван радевски работодателя,който за поредна година е номер едно в Европа и 4ти в света по богатство .Той е основателя и собственик на ИКЕЯ и има 10% от неговата компания защото с другите 90% помага за различни каузи .Ето това е човек който не го интересуват парите ,а не по нова година да дарява по 1000 лева и да се бие по гърдите като българските смешни олигарси крали цял живот от България!!!
Ето какво казва за него Пър Хегинс, пресаташе на холандският фонд INGKA, който държи 90% от магазините на мебелната верига в цял свят.Ингвар Кампрад не се интересува от пари и това се доказва от структурата на собственост, която е създал.

Поля Димова каза...

Моля за извинение за неволно допуснати технически грешки...

Анонимен каза...

Сега тъкмо прочетох предишната статия за Вълчо: "Без дом, без пари, без крака" и гледам, че разказва как институциите му отказвали помощ, защото си бил продал апартамента. По-горе в коментара си зам. кметицата друго казва. И аз съм му слагала левче в чашката, с която проси, обаче почва да ми се струва, че яко послъгва да му съчувстват повече.

Анонимен каза...

По-горе прочетох ,че в Троян живее едно от децата му - заедно ли живеят,безработен ли е наследника...защото ,ако работи ще се грижи за бащата? Има ли наблизо старчески дом в който този човек да бъде настатен,ако децата му не искат да се грижат за него?Изобщо социалните служби ,защо не са се заели досега с този случай?

Г-жо Димова,неволно допуснатите грешки ще бъдат извинени, но да знаете ,че подробно сме чели вашите изявления при встъпването ви в мандата...за социалната роля на селските училища.Надяваме се ,че си спомняте за тях.

Анонимен каза...

Не бих казал,че не ме интересува,но ми се струва,че прекалявате със загрижеността,а и общината - също.В същото време загрижеността трябва да е насочена към децата,които са все по-малко,към все повече увеличаващите се самотни хора,без деца,на всякаква възраст!Това не е нормално!Бързам да поясня,че аз съм кажи-речи пенсионер,с деца и внуци,но виждам накъде води този път....
Не знам дали сте пътували напоследък със самолет по международна линия - летяща детска градина!И всички заминават,рядко някой се връща!Жал ми е за България!

Анонимен каза...

Престанете с тоя Вълчо, защото не го познавате. Два пъти е настаняван в Дом за инвалиди - и двата пъти бяга, защото е по-лесно да проси по улиците. Поинтересувайте се защо хазяинът му иска да го изгони? Я престанете да роните сълзи! Защото има хора в неговото положение, но живеят по- много по-достоен начин.

Анонимен каза...

Четейки статиите на Троян 21 и коментарите за Вълчо се питам:
1.Защо при 6 деца есното от които живее в Троян, Вълчо е изоставен?
2. Защо Вълчо като вече 2 пъти е настаняван в домове за стари хора/ако е вярно разбира се/не остава там, а предпочита да проси?
3. Г-жа Димова твърди, че той нееднократно е получавал общински парични помощи, всекидневно топла храна от обществена трапезария, дърва за огрев, почиствали са квартирата му, освен това той има и пенсия/290лв/-тези грижи колко инвалида получават в Троян?
Като завършек- виждайки инвалид в количка му съчувствам за нещастието което го е сполетяло, но не приемам, че всички ние сме виновни за състоянието му и трябва да заделяме средства допълнително от институциите които му помагат и затова, че той не желае да отиде в дом за стари хора и инвалиди където държавата предлага и медицинско обслужване.
Т 21, дайте думата и на хазаина му-той може да каже какво е действителното положение на Вълчо.

troyan21 каза...

Поздрави на всички форумци!
Досега 4 човека донесоха в редакцията пари в помощ на Вълчо Ачев, всички имена са записани и сумата се събира; идеята е да се купи акумулатор за инвалидната количка, а ако има нещо горница, ще се даде на човека. За всичко това ще бъде даден отчет в сайта и печатното издание на Т21. По "казуса Вълчо" ще има и официално становище (от Общината и социалните служби), което ще публикуваме, коментар по темата вече направи ресорният зам.-кмет Поля Димова, за което й благодарим. Наше проучване пък показа, че г-н Вълчев не е бил забравен, дори на два пъти е бил настаняван в специализирано заведение, но по собствена воля е напускал, в момента на място вкъщи му се доставя храна, доставени са му и дърва за отопление и т.н. Разбира се, всичко това не омаловажава смисъла на подетата кампания да съберем пари и осигурим мобилност на несретника.

С уважение: Генадий Маринов, Т21
тел. 0878/727445

Рицар без доспехи каза...

Аз също не съм забравил за идеята, която дадох! Само да се върна в края на седмицата в Троян и ще мина задължително през редакцията! Г-н Маринов, в събота възможно ли е да стане това ?
П.П. Притеснявам се от факта, че не знам въпросната кличка с акумуратор ли е или с акумулаторна батерия?

Анонимен каза...

Колко човека са виждали въпросния Вълчо по Троянските улици, да криволичи с количката в средата на пътното платно и да си търси белята? Ръка му е протегната, но той я отхвърля и иска да бъде мъченик! Нима не е настаняван в домове за инвалиди? Нима не са му отпускани помощи: пари, дърва, хора да му слугуват? Кой го е карал да си продава апартамента и да профука парите?

Рицар без доспехи каза...

до 26-ти, явно имате много информация за г-н Вълчев, затова Ви моля най- учтиво да предоставите всичките си аргументи в писмен вид например при г-н Маринов в редакцията. Нали разбирате, че никой не ви дава право да хвърляте думите просто ей така в пространството незащитени и аргументирани? Пък и през цялото това време си мисля нещо...Някой от Вас опитвал ли се е да се постави на негово място? Да си инвалид и то в такова тежко състояние не е ли достатъчно основание обществото, ако изобщо има такова да протегне ръката си? И простете но с една купчина дърва, някое друго подхвърлено левче и тук там помощ от физически характер достатъчни ли са за пълноценен живот, та и за цял живот? Вие като се нахраните сутрин не изпитвате ли нужда да се храните още през деня, ами на другия ден, ами след 1 седмица? Не сте прави да обвинявате човек, който е по- слаб от нас, и които се нуждае от помощ. Пък и в края на краищата, който не иска да помогне, нека поне не обвинява другите, които имат желанието да помогнат!

troyan21 каза...

До №25: Да, няма проблем, но ми звъннете предварително (0878/727445).

С уважение: Генадий Маринов, Т21

Анонимен каза...

До 27 ми: Приемам разсъжденията ти в помощ на Вълчев. Питам обаче-Само Вълчев ли е в това положение в Троян? И Защо той трябва да получава помоща ни, а другите? Можем ли на всички да помогнем? Тогава 27-ми, нали искаш справедливост? Къде е справедливостта за останалите инвалиди нуждаещи се от същото като Вълчо?Или Вълчо е най-тарикат от всички?

Анонимен каза...

27-ми. първо виж коментара на 16 - зам.кмета. По принцип не съм бил и няма да бъда против оказването на помощ на тази група хора - инвалидите. Още повече, че и майка ми е инвалид! Обаче, какво според теб трябва да се направи за Вълчо Ачев, за да е пълноценен член на обществото? Да му се съберат стотина лева помощ за акумулатор? А после? При положение, че има толкова много инвалиди за които нищо не се прави. Чия е вината за тоталния отказ на този човек да бъде настанен в дом за инвалиди? Готово ли е нашето общество да се грижи максимално добре за Ачев докато е жив?

Рицар без доспехи каза...

Разбирате ме погрешно явно, но не съм аз този, който ще сее просвещение сред останалите! Моята баба лека й пръст беше инвалид над 12 години и много добре знам каква е мотивацията ми да помогна. Знам, че не само той заслужава тази помощ, но все отнякъде трябва да се започне! Ако подминем всеки, който има нужда от помощ само защото не е единствен проблемите не отминават! Пък и нали се разбрахме, който не иска да помага да не го прави, тук говорим първо за доброволна помощ и всеки сам преценява дали, с колко и как ще помогне.

Анонимен каза...

Да помогнем, кой с колкото може! От всички по 1 лев, и всеки месец. Така ще помогнем на повече хора, дори на всички инвалиди!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |