АЛЕКСАНДЪР КАШЪМОВ: „В истински демократичните държави подобни дела не са възможни”

По-долу ви представяме (със съкращения) интервюто на колегата от Ловеч Цветан Тодоров - главен редактор на в. „Народен глас” и областен координатор на Фондация „Програма достъп до информация” (ПДИ), с адв. Александър Кашъмов – ръководител на правния екип на ПДИ. Адв. Кашъмов е защитник на гл. ред. на Т21 Генадий Маринов по добилото популярност „ов4арско дело” (делото бе спечелено от журналиста в Районен съд – Троян, а на 22 февруари т.г. бе гледано на втора инстанция в Ловешкия окръжен съд – след обжалване от страна на ищеца Дочко Дочев, и ловешките магистрати трябва да се произнесат в 30-дневен срок).
Т21
*****

Александър Кашъмов е ръководител на правния екип на „Програма Достъп до информация”. Тази година той бе сред номинираните за юрист на годината „за цялостен принос за защита правата за достъп до информация и основна роля при създаването на съдебна практика по въпроса”. Предложенията бяха на съдебните репортери в конкурса на сп. „Правен свят”. Александър Кашъмов бе адвокат №1 на България за 2008 г. Неотдавна именитият юрист защити в съда в Ловеч журналиста от Троян Генадий Маринов по т.нар. „овчарско дело”, преди години пък е защитавал ловешки журналисти.

- Ще се стигне ли до отлагането на достъпа до досиетата на „кредитните милионери”, защото противниците на откриването не са малко?
- „Кредитните милионери” са следващите, които трябва да бъдат проверени за досиета в Държавна сигурност. За нас е изненадващо, че тричленен състав на Върховния административен съд сезира Конституционния съд и е образувано дело. Това е странно, защото вече пет години Комисията по досиетата работи по закон, за който има национално съгласие. Вече имаме установена принадлежност за 6500 души, имаме 5500 души с обявена принадлежност и проверени над 117 000. И изведнъж след всичко това да се търси начин да се спре процеса, означава да се върнем към 1997 г. Има такова решение на съда от 1997 г., но то е несъотносимо към днешна дата. Най-важното е, че днес има двуинституционен контрол над комисията.

- По много от днешните горещи теми, като доносите на управляващите, Програма достъп до информация работи от години. Можеш ли да прогнозираш следващи теми?
- Не е трудно да прогнозирам. Винаги изпреварваме събитията, защото сме с първата вълна. При нас идват журналистите, които първи се интересуват от дадена гореща тема. Днес, когато се разви дебата за помилванията, трябва да помним, че в-к „Сега” го започна още през 2009 г. Ние сме техните адвокати. Същото е с декларациите на народните представители. Не че ние създаваме темите, просто следваме реалното търсене на разследващите журналисти.

- Ще му дойде ли пак времето да се възстанови министерството на администрацията?
- Може и това а стане. През миналите години респектът към Програма достъп до информация рязко се увеличи. Властта все повече се съобразява с нас. Например министърът на вътрешните работи се съобрази с нашето мнение за даренията в МВР и създаде вътрешни правила. Затова е напълно възможно утре да имаме един министър, който е отговорен за прилагането на закона.

- Как си обясняваш одисеята с „овчарското дело” на колегата Генадий Маринов от Троян? Какъв симптом е това?
- Необичайно дело. Не сме се преборили. Фактът, че бизнесмени си позволяват да водят такива дела, означава, че обстановката, свързана със защитата на свободата на словото, не е здравословна. В истински демократичните държави подобни дела не са възможни. Делото говори за криворазбрана публикация, криворазбрана роля на медиите, липса на самоирония. Човек, който води такова дело, явно разчита на съдебната система. От друга страна, като адвокат, който се явява често по тези дела срещу журналисти, мога да кажа, че съзирам едно желание на българските магистрати да бъдат в крак с европейските норми. Виждам светлина в този тунел. Подобни дела имат и друг смисъл – обществото да разбере, че има ясни стандарти за свободата на словото, че журналистите имат право да критикуват политиците и публичните фигури. Това тяхно право е в самата същина на демокрацията. Считам, че „овчарското дело” създава този ефект. Човек, който води такова дело срещу журналист, не съзнава драмата на последния. Да бъде изправен той като престъпник, сякаш е извършил някаква кражба или побой, това не е радостна съдба, не се среща в други професии. Това трябва да се разбере и от законодателите. Трябва да се очертае свободата на словото, за да могат журналистите да си вършат свободно работата. Разбира се, без да прекрачват определени граници, но това вече е друг въпрос.

(със съкращения)
1 март 2012 г.
Интервю на Цветан Тодоров

Още по темата:

17 коментара:

Анонимен каза...

Явно се оказа упорит ОВ4444АР-я,а и има явно парици за пръскане по "елитни" адвокати.Още ли му е адвокат Калинчо Кънчев?

Анонимен каза...

Когато човек си загуби чувството за хумор, е рисковано да се шегуваш с него.
Интелигентността на човека се мери и с неговото чувство за хумор.
Дано интелигентността надделее.

Анонимен каза...

Някой няма ли да му заведе дело на тоя тъпак, за уронване престижа на Троян и троянци? В какви ли не сайтове и форуми, се ебават с нас,наричайки ни "овчи",заради този ТЪПАК!Да не говорим с какъв срам е придружено всяко ходене в по-голям град, и червенето при среща на ловешка регистрация и реакцията на местните хора,запознати с казуса на овчаря!

Анонимен каза...

Идеята е да се изкарат пари от цялата работа. Да, ама не! Много е страшно когато се приемеш насериозно, а сам си си лепнал един етикет, и то не само заради 1000 лева, които си платил за един глупав регистрационен номер, ами и за действията си след това. Просто е глупаво. Не след публикацията на Троян 21, а след образуване на делото, вече всички знаят Дочко като "овчаря". Сам си го направи.

Анонимен каза...

Абе,то да е друго,ами то акъл.....Преди време ме спира един,ябанджия ,номера му с У,връща се от манастира и иска да види "забележителностите" на Троян.Знаеш ли,вика,де може да се види "оня номер".Аз знам,че е нейде около Дрянската чешма и покрай Музея и Серяковата му обясних да потърси и новата троянска "забележителност".Благодаря ти,Дочко!

Анонимен каза...

Не закачайте човека,сега му е жътвата-агнат се овцете,малки агънца----да му е честит 8март

Анонимен каза...

Делото ще приключи, в чия полза решава съда. Няма да приключи обаче нерегламентираното спиране на собственика на возилото върху тротоара на ул. " Хр. Ботев", непосредствено до забраняващия това знак. Вариантите са два-или общината да премахне знака спирането забранено и промени организацията на движението в този участък или представителите на РУП Троян да си свършат работата като санкционират водача. Кой квото си избере това да свърши, но Закона -ЗДвП, би трябвало да се прилага и да е еднакъв за всички.На мен лично не ми пречи кой какъв номер има или иска да има. Това е въпрос на личен избор.Вярно е, че има и други водачи които спират неправилно, но след публикацията когато видя това возило си казвам-Ей го овчаря и действително е спрял като овчар.

Анонимен каза...

Не го познавам човека, но щом води дело, значи е бабайка - от овца

Дочко каза...

Беее-беее-беее

Анонимен каза...

ако си роден агне,овца ще умреш,ако ще и хиляда дела да водиш,с природата неще се пребориш.

Дочко каза...

Беее-беее-бееее-муееее

Анонимен каза...

Дочко не им обръщай внимание,ти ли си ги осеменяваш(овцете)?Имаш ли агне около 20кг за клане,че ни ми се купува от магазина.
Спрете да се заяждате с един земеделски пройзводител който сам си ги пасе,дой и осеменява.
иаиаиаиаиа-добре че номера не беше МАГ....РЕ

Анонимен каза...

Дочко,гледай си оФчиците и не им обръщай внимание,како лошо има да следваш прадедите си,
между другото къде продаваш вълната или си плетеш чорапи
иаиаиаиаиаиаиа

Беее каза...

Овцевъдството изобщо не е лош бизнес.Троянско има толкова много възможности, като пасища,напоителни извори, места за модерни мандри.Центърът на България сме, идеална отправна точка на логистичният отдел на компанията, с фирмени камиони, от чиито бордове се хили доволна троянска...овца.Какво по-добро мезе за ракията на гостите на Троян, от един овчи катък с печени чушки отлежал в делва?
Мандрата от своя страна наема хора от ниско ниво та до специалисти в този бизнес.От там пък,повдигане на икономиката нагоре...
Та, драги мои, изобщо не е лошо да си овчар.

Анонимен каза...

МУУУУУУУуууу:
Дока,продай това лъсково возило и ела да ти дам каруца с магаре,питал сам в кат ако искаш можеш да си напишеш професията (ОВ4444АР)и с блажна боя пък и данък каруца е около 5лв!!!!!!
От екологична гледна точка е много по добре-малко яде ,много работи-евтина подръжка,абе какво да те обеждавам повече :
ела вземи магарето с каруцата пълна с сено за овцете и дай тая таратайка(не можеш да си возиш млякото,сеното и др.
Асан-от балабанския завой

Анонимен каза...

mmygjfdxjnhkj

Анонимен каза...

Кудкудяк,кудкудяк! В гръцко едно яйце струва 20–30 ст.
Производителите се борят с високите цени, предизвикани от посредниците, като продават селскостопанската си продукция директно на потребителите.
Посредниците са посъветвани да си търсят по–достойна работа от тази на спекуланта и търтея–печалбар.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |