Да украсим дърво–мартеница в Троян

Важно! Поради обилния снеговалеж украсата на троянското дърво-мартеница пред Музея на занаятите се отлага за 1 март (четвъртък) по същото време.


* Пригответе големи, красиви мартеници и заповядайте на 29 февруари (сряда) в 15:00 ч. пред сградата на Музея на занаятите


ПРОЕКТ „МАРТЕНИЦА” възниква през 2011 г. Авторите му призовават всички българи по света да превърнем древната българска традиция на мартениците в световна емблема на българското, да създадем положителен образ на България, българската култура и българските общности чрез популяризиране на празника 1-ви март. Идеята е да украсим дървета-мартеници във всеки град по света и поднасяйки дървото като мартеничка на своите съграждани, да им пожелаем здраве и благоденствие.

ТРАДИЦИЯТА ЗАПОЧВА със старозагорския художник Мариян Миланов, който украсява дървета като мартеници от 1992-ра година - първо в родния си град, а после и в София, Бургас, Пловдив, Варна. За Баба Марта през 2011 г. за първи път дървета-мартеници украсяват Бризбън (Австралия), Макао (Китай), Окланд (Нова Зеландия), Енгера (Испания), дворовете на детски градини, училища, социални домове и крайблокови пространства в множество български градове. Повече за проекта може да разберете от сайта му: www.martenitza.org/bg

МНОГО ЕНТУСИАСТИ от България и чужбина вече са заявили желание за участие в проекта през тази година. Сред тях е и Троян. По инициатива на СОУ „Св. Климент Охридски” и Музея на занаятите един от високите чемшири пред сградата на Музея ще бъде превърнат в дърво-мартеница с помощта на ученици от НГПИ „Проф. Венко Колев”. Ще се радваме да се включите и вие! За целта пригответе големи, красиви мартеници и заповядайте на 29 февруари (сряда) в 15:00 ч. пред сградата на Музея - за да украсим заедно чемшира и да го „подарим” за Баба Марта на всички троянци с пожелания за здраве и пролетно настроение след тежката зима.

ЧЕМШИРЪТ ИМА специално място в българската обредна система. Той се счита за най-якото и дълговечно дърво, а стръкче от вечнозеленото растение е въплъщение на народните представи за семейно благополучие, жизненост, здраве, издръжливост. Очакваме ви!

От организаторите

14 коментара:

Анонимен каза...

Страхотна идея!Браво!!!

Анонимен каза...

Da,бе носят го на умрелите! Ако можеш я разбра тази наша национална традиция?

Анонимен каза...

Етнографите от Музея дано да знаят, че мартениците се окачват само на плодни дръвчета (дрян, ябълка , круша , слива и т.н.)

Анонимен каза...

Страхотна инициатива, дано да се включат повече хора!

Анонимен каза...

според мен е без значение дали ще е на дърво или храст, важното е да носи настроение

Анонимен каза...

Да-а-а-а,да носи настроение.....
...Един кореспондент на някакъв западен вестник шляпа в рядката кал на безименно руско село,когато с ужас забелязва един мужик гордо да крачи насреща му с един ботуш!?!
-Потерял?-пита той.
-Нашол!!!!-наперено отговаря мужика.
Въпрос на гледна точка-бихме казали ние!

Анонимен каза...

Така е в тази държава ,като всеки се занимава с каквото не му е работа!Химици с етнография и т.н.

Анонимен каза...

Мартеници се окачват само на плодни дръвчета.

И. Ц. каза...

Eй, и под тази статия не мина без критика и негативизъм. Имам предвид втория коментар. Какво лошо има в тази хубава традиция с българските мартенички. Аз пък си мисля, че това е нещо, което ни носи идентичност в днешния свят на глобализация. Вярвам, че и други хора ще споделят моята позиция!

Анонимен каза...

Да пренесем символа на нашата мартеница по целия свят! Пренесли сме я в Китай...за производство! Защо ли? За печалба, разбира се, за голяма, разбира се! Браво български бизнесмени!
Весела баба Марта и честита пролет! Живи и здрави и повече късмет.
Здраве са имали и пътниците на Титаник, но късмет не са имали!

Н. Генкова каза...

Анонимен/ни 3 и 8, вместо да пишеш/пишете всеки ден нещо, известно на всички, направи/направете си труда да прочетете внимателно поканата и да разберете смисъла на проекта, като влезете в предоставения сайт. Тогава ще прозрете, че идеята е самото дърво да се превърне в мартеница, най-голямата мартеница в града. С която аз, като един от участниците в този малък и мил проект, ще пожелая и на вас, анонимни съгражданино/съгражданко, здраве и благоденствие. А чемширът, който се използва много в българската обредност (например коледна, сватбарска и др.), е ценен за хората поради своята якост и дълговечност. Мисля, че по-голяма от тях е само якостта и дълговечността на местната твърдоглавост. Ех, чемщирът дърво ли е, Троян град ли е?

Н. Генкова каза...

Извинение за техническата грешка в дума от последното изречение по-горе.

Анонимен каза...

Ан тъй, жинътъ човек ли е,чорбата отбор ли е,минак крадец ли е?

Анонимен каза...

9-и,думата ми не беше за мартениците,а за невежеството в традицията!Чети и мисли ,внимателно!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |