„Бог прощава, „Чавдар” - не!” *

* „Чавдар” прекърши „Дунав 2007” навръх Сирни заговезни в най-добрия си мач от началото на сезона
* Пак – брутални отсъждания и съдийски „балтии”
срещу нашите


Рубриката се води от Цветослав Петров-Цяфа – един от най-големите играчи на „Чавдар” (Троян) от близкото минало, сега член на Управителния съвет на клуба.

НАВРЪХ СИРНИ ЗАГОВЕЗНИ (26 февруари), когато се иска прошка, баскетболният отбор на „Чавдар” (Троян) бе безмилостен и не прости на гостуващия „Дунав 2007” (Русе). Нашите поведоха още в първата минута с 6:0, не позволиха на противника да стопи преднината и в края на мача се поздравиха със заслужен успех - 99:92. Тази победа бе достоен отговор за загубата през есенния полусезон, дошла след безобразно съдийство.

ПРЕЗ ПЪРВАТА ЧЕТВЪРТ на срещата „Чавдар” започна с голямо желание и воля за победа. Пролича изключителната мотивация на момчетата от основната петица и влезлите резерви. С безкомпромисните си действия всички те показаха, че могат да играят като отбор. Впечатляващи бяха асистенциите на центъра Николай Балев (209 см), който заигра като плеймейкър и направи 6 извеждащи подавания на Красимир Коев (№20), за да вкара „Национала” 14 точки за 7 минути от началото на срещата. Краят на частта дойде закономерно с 8 точки аванс – 25:17. Отборът ни спечели втората част и направи разликата на полувремето 10 точки – 49:39. За жалост през тази част жестока контузия извади от състава ни водещия реализатор Красимир Коев.

ПРЕЗ ТРЕТАТА ЧАСТ преднината ни достигна 19 точки, но последваха грешки от припрени действия в нападение и в края водехме „само” с 14 точки. Последната четвъртина от срещата се разви драматично. Водехме с десетина точки, но по-малко от минута преди последния сигнал разликата бе намалена на 5 точки. Бързата и успешна стрелба на русенци от зоната на трите точки и допуснатите от нашия отбор грешни пасове в нападение не предвещаваха нищо добро. Но момчетата проявиха психическа устойчивост и не допуснаха обрат. „Чавдар” беше по-добрият отбор през по-голямата част от мача и заслужено победи.

ТУК Е МЯСТОТО да насоча вашето внимание към темата съдийство.Отново бяхме свидетели на брутални отсъждания в полза на гостуващия отбор и съдийски „балтии” срещу нашия. Обстановката на игрището и сред публиката се изнерви, напрежението нарастваше с всяка изминала минута. Стигна се и до открити сблъсъци след нагли провокации от страна на противникови състезатели. Съдиите обаче гледаха абсолютно безучастно, което допълнително вбеси троянската публиката и я предизвика да отговори с яростни закани към някои от близките женски роднини на съдийския екип и с гневни подвиквания за обърканата му сексуална ориентация.

ПРОВОКИРАНИТЕ негативни емоции доведоха до желания от противника срив в играта на нашите момчета. Но съдиите изглежда се уплашиха, че нещата ще излязат от контрол и отсъдиха две компенсиращи нарушения на гостите от „Дунав”. Всички в залата, играчи и зрители, станаха свидетели как юношата Ивайло Касабов (№5) от отбора на гостите, който играе и в мъжкия състав на „Балкан” (Ботевград) даваше указания на съдиите как да свирят?! Ще попитате каква е връзката. А тя е, че съдиите на този мач бяха от съдийската колегия на „Балкан”(Ботевград)! Но този път номерата им не успяха да помогнат на противника.

ЗАДАВАМ СИ ВЪПРОСА - защо даже и когато сме домакини, пак свирят срещу нас? Вероятният отговор, може би, е в невъздържаното поведение на някои троянски баскетболни деятели и състезатели към съдиите на всички нива на състезания, в които участват троянски отбори. Затова е крайно време всички, имащи отношение към баскетбола, да прочетат етичния кодекс на БФБ и да преосмислят поведението по време на мачове. Нужни са разум, железни нерви и психическа устойчивост, за да вървим напред.

В ДОМАКИНСКИЯ СИ МАЧ срещу русенци „Чавдар” (Троян) показа най-добрата си игра от началото на първенството, а постигнатата победа ни утвърди на осмото място с 18 точки. За доброто представяне на отбора заслуга имат всички момчета, влезли в игра, но по-специално трябва да отбележим приноса на Николай Балев, постигнал „трипъл – дабъл” (18 точки, 18 борби и 10 асистенции), на Красимир Коев, също вкарал 18 точки и на Венцислав Мануилов (15 т.). Както и останалите: Лъчезар Караджов (12 т., 8 асист.), Венци Кукенски (10 т.), Йордан Църов (10 т.), Радослав Колев (8 т., 5 борби), Петър Лалев (8 т., 4 борби).

Цветослав Петров

* Това скандираха запалянковците преди години, когато троянските баскетболисти победиха в контролен мач националния отбор на България преди участието му в Европейско първенство в Съветския съюз.

Още по темата:

10 коментара:

Анонимен каза...

мн добар ма4 а коментари няма явно само знаете да хулите браво мом4ета касмет и в следва6тия ма4

Анонимен каза...

Честито на Чавдар :))) Успех !!!

Анонимен каза...

Това наистина е най-добрия мач на отбора от доста време,да не е и от години.Видяха се някой много добри комбинации.Това трябва да е стила на отбора,а не да се надбягваме и надскача-ме.Отбора трябва да диктува темпото и да не изпада в паника в определени периоди при които губи натрупаната разлика.С един стрелец от разстояние отбора ще стои много по-добре.

troyan21 каза...

Поздравления и от нас!

Анонимен каза...

Хубава победа,и то без Калин Христов и Петър Христов.

Анонимен каза...

За първи път ни тръгна стрелбата от разстояние,макар и не много,както и играта на Балев и Краси в центъра.Жалко,че първият,както чувам,отново си мисли за Италия,а Краси се контузи жестоко.Това неминуемо се отрази на играта,особено накрая!Въпреки това - честито и от мен!!!

Анонимен каза...

Сбъркана държава сме и преди сам го реквал. Бивш агроном разбира от баскетбол,бивш треньор по баскетбол коментира ски,бивш пожарникар "гаси" България от наводнения,елитна комсомолка "оправя" Троянът,бивш милиционер плаши зловещо,че всеки ще си получи заслуженото.За това един смешен ,пиян министър от прехода Н.Нейчев обобщи "Егати му държавата щом аз сам и Премиер!?!"

Анонимен каза...

7-ми, каза мисълта за ТОП коментар на 3-месичието. Мисля, че заслужи сериозна почерпка :)

Анонимен каза...

bravo momcheta pokazaxte che s malko poveche trenirovki mojete da pobejdavate i igrachi ot HBL viziram nevazpitaniq igrach koito pokazva sredni prasti i vapreki vsichko sadiite go slushaxa nego ....Vqrvam vav vas i znam che sledvashtite 4 macha shte badat vashi USPEX I NAI-VECHE MNOGO KASMET ...NASLUKA

Анонимен каза...

В Ботевград дано паднем с по-малко,и победа до края на сезона няма да видим,за съжаление!!!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |