Гражданите очакват по-висока ефективност от проектите

* „Не приемам неуважителното отношение към подготвените и отговорни служители, както и незаслуженото толериране на отделни служители” * „Санкции за тези, които причиняват непризнати разходи и ощетяват общинския бюджет”
Читателите ни пишат

Материалът „Михайлова: Има „тесни места” в общинската администрация” предизвика огромен читателски интерес и лавина от коментари в сайта на Т21. Което не е изненада – темата за европроектите е твърде гореща троянска тема. Имаше и сигнали, питания и препоръки, адресирани директно към кмета Донка Михайлова; а всички очакваха нейната реакция – и защото има властта да влияе върху проектния процес, но в не по-малка степен защото е авторитетен експерт в тази област. Г-жа Михайлова за пореден път доказа, че мнението на хората е важно за нея, че ще разчита на гражданския диалог за решаването на проблемите и че не бяга от директните отговори.

*****

НА ПРОВЕДЕНА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ, в отговор на въпрос на уважавания от мен журналист Генадий Маринов, изразих откровено отношението си към темата „проекти в община Троян” с ясното съзнание за обществения интерес към тази проблематика. Дискусията във форума на „Троян 21” потвърди мнението ми, че темата е чувствителна, че гражданите очакват по-висока ефективност от проектите на Общината, а общинските служители – справедливост и признание за вложените усилия или санкциониране на случаите, в които гражданите са ощетени. Не приемам неуважителното отношение към подготвените и отговорни служители на Община Троян, както и незаслуженото толериране на отделни служители. Това не работи за общото ни очакване за развитие.

ДИСКУСИЯТА ВЪВ ФОРУМА
ми помогна в намерението ми да въведа:

1. Система на подбор на експертите, работещи по проекти, в съответствие с условията на програмите, които да работят за привличане на средства за развитието на общината;

2. Стимули за професионално подготвените, отговорни и мотивирани експерти (от общинската администрация или извън нея), които работят за развитие на общината. Нека да е ясно, че всички програми предвиждат възнаграждения за екипа на управление на проектите при ясни финансови параметри (обикновено те се изчисляват като процент от стойността на проекта);

3. Санкции за тези, които причиняват непризнати разходи и ощетяват общинския бюджет;

4. Публичност и прозрачност в работата по проекти, включително и по отношение на възнагражденията на екипите.

ЕКСПЕРТИ, включително и в публичната администрация, се изграждат трудно. Нека да уважаваме хората с капацитет, с които Троянска община разполага!

11 януари 2012 г.

Донка Михайлова
, кмет на община Троян
(коментар към материала „Михайлова: Има „тесни места”
в общинската администрация”
)

Още по темата:

16 коментара:

Анонимен каза...

Искам да попитам кой и как определя кой е експерт-явяват се на изпит попълват въпросник.Ходят на курсове ако е така и аз искам.Някой после проверява ли какво са свършили.Аз се чудя защо постоянно и непрекъснато виждам служители да си тръгват в 16.30 ч.то те бързали да работят по европрограми.Съжалявам за сърказма но някак си не е честно.Пзнавам толкова интелигентни и способни хора които са безработни или работят от нужда защо да не станат експерти.

Анонимен каза...

"Експерт” е участник в екип, който има опит, познания, изпитани практически умения в определена професионална област и с това допринася най-много за постигането на екипната цел.

Анонимен каза...

Те, защото досегашните, са били толкова големи експерти, затова резултатите са такива!– Хижа "Хайдушка песен"!?

Анонимен каза...

Г-жо Михайлова, много сте добра в изказванията и силните думи! Обаче, дайте да видим конкретика и действия! Нищо конкретно не казвате по-горе! Няма как хем да се пазите, хем да се харесате на хората! Кажете имена, хората това искат! И почнете вече с реформите, че ни писна да чакаме!

Анонимен каза...

Ами тя каза - Общината работи по система за подбор на експертите, управляващи проекти (не че сме бъкани от експерти).

Анонимен каза...

В последния брой на "Троян 21" видях покана от Кмета за обществена дискусия по проект "Воден цикъл - втори етап". Интересно ми е колко човека ще отидат на дискусията. Аз мисля да отида. Надявам че и № 4 ще дойде. Във всички случаи това , че търсят мнението ни вече е реална промяна. Дали троянци ще реагират на нея е въпрос, отговорът на който ще дадем в четвъртък.

Анонимен каза...

Този проект за водния цисъл наистина си е изпитание за новия кмет. Дали това не е капан заложен от Акимов? Сега ще видим дали Михайлова е борец и ще го поеме, въпреки рисковете или ще се уплаши. Ще е интересно какво ще се случи на 19.01.

Анонимен каза...

Големият "експерт" Николайчо хитров, заедно с "големия" архитект Пенко Терзиев са направили едни 100 000 лв непризнати разходи по проекта за ремонт на палатите в Орешак! Госпожо Михайлова, ако това е истина, такива "експерти" нямат място в общината и следва да си отидат!

Анонимен каза...

Има регламентиращ документ в който се ограничават служители от общинската администрация да не могат да участват едновременно в повече от един проект който се реализира. Въпрос-има ли общински служители които участват едновременно в повече от един проект?
До № 7-не е капан заложен от който и да било. Отиди на общественото обсъждане, слушай и питай, като до тогава по този въпрос не пиши глупости.

Анонимен каза...

Г-жо Михайлова, за да няма спекулации по темата обявете:
1. Сумата на непризнатите разходи и каква е причината да не се признаят? По кои проекти са тези разходи?
2. По колко проекта се работи в момента? Обявете екипите и какви възнаграждения взимат!
3. Има ли пенсионери - служители на община Троян, ангажирани с работа по евро проекти?
Обективността на тази некласифицирана информацията ще разсее съмненията за някакви далавери, и ще ни покаже дали се вслушвате в нас - гражданите на тази община!

Анонимен каза...

Много е интересна комбинацията от желанието на г-жа Михайлова за ефективност и прозрачност при работата по проектите и желанието за конфиденциалност на информацията съчетано с ниска /около 5%/ ефективност на проект, на другаря енкин. Справка проекта "Златните еделвайси", където изрично е споменато, че инфото е защитено и не може всеки да предявява претенции за осведоменост. За ефективността всички знаем. Толква скъп проект а хижата пак стои затворена, няма хижар. Та да видим кой кого ще надиграе сега, играта започна- Михалова срещу Енкин. Залагания не се приемат поради почти сигурната победа на железненеца...

Анонимен каза...

М/SI: 11-ти, няма нужда да настройвате и противопоставяте един на друг г-жа Михайлова и г-н Енкин. Просто сезирайте за нередности управляващият орган или министерство за този проект "Златните еделвайси". Ако не е изтекъл срока на мониторинг, бъдете сигурни, че проверката ще дойде и ще констатира кой крив и кой прав. Ще има санкции и последствия, ако има нарушения и нередности.

Анонимен каза...

M/SI, ти да не падаш от марс. ще дойде проверка га цъфнат налъмите. То където е трявало е платено вече. Свали си розовките очилца. Противоставянето сега е на думи, породено от размнаванията в желанията на двамата. Тези дни се разиграва поредната далаверка на енкин, като финишира, ще пусна инфо.. Само за справка името на хайдушкия проект не е "Златните еделвайси" Но с 400 хилки ги позлатиха.

Анонимен каза...

13-ти, като знаеш/така твърдиш че е платено на когото трябва/ и състоянието/намекваш за далавера/ на "хайдушкият проект"-защо не сезираш прокуратурата?Ако прокуратурата в случая се самосезира, ти 13-ти ще пътвърдиш ли твърденията си, след като приемаш че съм паднал от марс, имам розови очила и не управляващ орган и министерство ще предприемат мерки?

Анонимен каза...

14-ти, след като съм виждал как прокуратурата смачква на топка протоколи с констатирани нарушения за които и затвор е малко, как небрежно ги метва в кошчето с думите- спираме разследването поради липса на доказателства за престъпление, мислиш ли че сега имам илюзията, че нещо ще се промени или Донка със сърцераздирателните си излияния за прозрачност и ефективност ще постигне нещо.. ще си говорим пак след 2- 3 години. сега се надайте за зелена трева

Анонимен каза...

и да се сезира прокуратурата НИЩО няма да излезе,всичко ще се мине като никой не е пострадал

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |