Демонтират стърчащата грамада

* Веднага след демонтажа на мястото ще бъде поставен новият паметник на най-големия троянец – Иван Хаджийски

ДО КРАЯ НА М. ЯНУАРИ се очаква да започне разрушаването на остатъка (постамента) от някогашния партизански паметник, който стърчи в центъра на Троян кажи-речи почти две десетилетия (въпреки две решения на Общинския съвет за демонтирането му, последното от 2009 г.) и смайва с неадекватността и грозотата си наши и гости на града ни. Фигуралната композиция от някогашния соцмонумент, представляваща двама въоръжени партизани, бе свалена в началото на 90-те години - при управлението на първия кмет на Троян след демократичните промени Константин Фичев.

ИЗВЕСТНО ЗАБАВЯНЕ НА ДЕМОНТАЖА на постамента може да дойде от комисията за паметниците на културата към Министерството на културата, ръководена от акад. Светлин Русев, която трябва да даде съгласието си; но в Общината имат уверения, че съвсем скоро предстои заседание на въпросната комисия и троянската каменна грамада ще бъде зачеркната от списъка на националните паметници на културата, в който била вписана някога. Веднага след почистването на мястото ще бъде поставен готовият от месеци нов паметник на най-големия троянец – Иван Хаджийски, автора на вечната българска книга „Бит и душевност на нашия народ”.

ПРИПОМНЯМЕ – на 29 април 2010 г., след многогодишно противене и разтакаване (обективността изисква да кажем, че най-голяма спирачка бе БСП, партията, която победи на скорошните местни избори и в момента е управляваща в Троян – бел. Т21) Общинският съвет най-накрая се реши и обяви конкурс за паметник на Иван Хаджийски. Година по-рано – на 2 април 2009 г., съветниците взеха и споменатото решение за демонтиране на постамента, като презумпцията бе на това знаково място между двете сгради на Музея на занаятите, заредено с толкова история и култура, да има нещо друго; и един от добрите варианти е това друго да бъде паметник на великия ни народопсихолог.

КОНКУРСЪТ БЕ СПЕЧЕЛЕН от творческия тандем на скулптура Борис Борисов и арх. Пламен Цанев от Велико Търново, подписан бе и договор за изпълнение на стойност 65 хил. лв. Паметникът бе готов в началото на м. септември 2011 г. и се очакваше през м. октомври да бъде свършено и останалото (демонтиране на партизанската грамада, за което ангажимент бе поела Общината, и монтиране на новия паметник, за което отговарят авторите). Тогава обаче някак изведнъж се яви проблемът със списъка и необходимостта от разрешително от комисията на акад. Русев.

Т21

Още по темата:

31 коментара:

Анонимен каза...

Що бе, дигнете на Карл Маркс. Нали кметицата е социалистка :-)))

Анонимен каза...

Хора, това е история...

Анонимен каза...

Паметникът на Сталин във Варна,която е била прекръстена на гр. Сталин също е история и това ли трябваше на оставим:(:(

Анонимен каза...

Хм,ще видим!Предстои да видим каква нова комисия ще измислят!Примерно,може да се окаже,че под Х..овината е зарит Кивота,може би трябва разрешение от Индиана Джоунс,знам ли?Знам само,че луд умора няма-само се поти!

Анонимен каза...

Минко трапчанчето угоди на шепа мръсници нетачещи историята каквато и да е (добра и/или лоша).Визирам подлогата Мариела Шошкова. В началото на нейното участие в местния парламент лижеше седалищния мускул на Минко трапчанчето, а три - четири сесии преди края на общинския съвет в който участваше изведнъж стана голяма опозиция заедно с другото плазмодо Даниел Сираков. Плъзмодо, защото той успя умело да се плъзне към друга политическа поартия

Анонимен каза...

Психо, няма ли вече да те въдворяват?

Анонимен каза...

Ако не си си пил хапчето го пий, но не с ахкохол!!!

Анонимен каза...

Това е най-благословено решение. Троянци трябва да имат паметник на Иван Хаджийски и това е най-популярната личност в града ни, която трябва да се чете.

Анонимен каза...

Какво ли би казал Иван Хаджийски, за събитията след 89 година? За хората и народопсихологията? Ако беше жив, какво щеше да каже за бутането на паметника, наполовина след 89 година, и след 22 години, останалата половина? Много интересен народ сме! Като овцете! Като тръгне една, хайде всички след нея! Чухме, че ни "освобождават" от оковите на Комунистическия строй, хукнахме да го събаряме, ала не преценихме, че същите, комунистите го правят. И на...резултати!? Някои са доволни, повечето живеят по–зле. Дали бяхме готови за демокрация, с нашата психология? Мисля, не! Защо трябваше да се бута? Един такъв паметник, щеше да е добра атракция, за чуждите гости на Троян, дошли от някъде, където ще са видели всичко друго, но не и партизански паметник. Същият щеше да е нагледно помагало за следващите поколения, които ще учат българска история. Все пак е история, и ние я рушим! Разрушете го, да разрушим всичко, и да се успокоим. След още няколко години, ще се критикуват сегашните действия, и разрушителите. На мястото на паметника ще влязат в историята,но критикувани тия, които са разрушили историята, а и държавата ни. Какво ще покажа на внучетата, когато им разказвам, за партизаните, които са взимали хляба от торбата на пра–пра дядо им, който е пасял животните, и е стоял гладен до вечерта. След 9.09.1944 година, е бит в милицията, за да влезе в ТКЗС, бит и заплашван. Издържа да 1956 година, и се предава. През целия си останал живот, имаше проблеми със здравето, но работеше за държавата, като се грижеше за собственото си стадо. Какъв цинизъм! Вземат ти имуществото, декарите земя в Балкана, стадото, и те остават да работиш за жълти стотинки, и да храниш нехранимайковци–администрация и "помагачи" канцеларисти. Когато питах защо го боли гърба, ми отговаряха, че го е ритнал коня. Малка съм била, и съм вярвала, сега съм на възраст, и не вярвам в нищо! Не искам, и няма да лъжа внуците, как са постъпили с нас през 44 г, през 89, какво са правили и сегашните през 2012. Какво ли би казал Иван Хаджийски за нас, и нашата психология? Пълни психопати, това би казал! И без извинение! Бутнете го, и издигнете паметник на всички, за които пишете и плюете непрекъснато. Или не го бутайте напълно, и ги прибавете отгоре, с издути гуши, като олицетворение на троянската народопсихология, от съвременната епоха–1989–2012 год.

Бай Бочо каза...

Напънах се да разбера какво точно ми казва милата дама по горе (9) но тъй и не разбрах.Били били дядо и в милицията след 9.09.1944 година а се сърди и нарича троянци психопати че искали да доразрушат паметника величаещ биячите?!Казва че партизанският паметник би бил добра атракция за чуждите гости,ми то в Северна Корея колкото искаш такива "атракции" но никой не ще да ходи там,що ли тъй гуспожо?!Милата дама се е напушила или не и носи пиенето и със сигурност тази нощ разсъжденията никак не и се удават.Затова един съвет,гуспожо:заеми се с някоя по-приятна нощна дейност,дано там си по-добра. И без извинение!

Анонимен каза...

Има едно друго паметниче също в центъра.Намира се в градинката на "Дрянската чешма" ,точно до оградата на училището кръстено на великия ни съгражданин и до стъпалата водещи до Божия храм!
Г-н Маринов кажете нещо и за него.Сигурно има и други такива и не е лошо да се реши нещо и за тях - да се преместят в музея на социзкуството например или на сметището.

Анонимен каза...

Наистина времето ни е объркано и ние като него сме объркани. Историята около паметника май онагледява много добре този хаос в ценностната ни система. Хем е бил мракобесен режима, хем пък май не ни е било толкова лошо да си живеем без да имаме думата. И сега сме объркани и се чудим да плюем ли по образа на насилника или да целуваме ръката която въпреки насилието е давала и хляба. Няма как да го прескочим този етап в развитието си на свободно общество. Дълги години след освобождаването на робите, повечето от тях са си плакали по "доброто" робство, не са знаели какво да правят със свободата си. И сега няма да ни се размине, ще има много хора които ще оплакват "добрия" комунизъм, ще си търсят веригите. Бавното и мъчително падане на символичния паметник е като бавното и мъчително приемане на промяната.

Анонимен каза...

TOLKOVA VREME STOI TOZI PAMETNIK I SEGA IZVEDNAJ TRIABVA DA SE BYTA....TOVA SA PALNI GLYPOSTI....BYTATE GOTOVI NE6TA ......

Йотова каза...

Какво ли би казал Иван Хаджийски, четейки коментарите ни, особено от 1-ви до 7-ми, дали няма да загуби дар-слово или само би възкликанал като Левски: "Народе????."

Анонимен каза...

Един познат в зората на демокрацията прибираики се през ноща от питейно заведение чул следния диалог от партизаните :
- В Троян честни жени няма - казал този със стърчащия юмрук .
- Една да мине по центъра ще гръмна - отговорил му този с автомата .
Е аз не съм чувал да е гърмял ;) .

Анонимен каза...

Що не бутнем паметника на Тончо Стаевски намиращ се в градинката до бензиностанцията на Петрол и паметника на лобното му място. Да сринем всичко което е строено преди 89 г.. Е ние голяма част го бутнахме, унищожихме, но има още останало за бутане ......

Анонимен каза...

16-ти като ти е толкова мъчно за шумкарския паметник защо не напишеш молба до кмета да ти го продаде , да го демонтираш за собствена сметка и да си го монтираш в двора . Така може да доведеш тълпи чужди туристи в къщата си , а може да организираш и тържествени ритуали на годишнините от 16.04.1925г, 9.09.1944г , 7.11.1917 г и прочие дати смятани от нормалните българи за трагични и празнувани от комунистите . Не мисля , че на централния площад в които и да е европеиски град трябва да има паметник на въоражени лица борили се срещу законно установената власт . Загиналите партизани ако бяха оцелели щяха да се наредят до екзекуторите убили цвета на българската нация след преврата на 9.9 .

Ан архос каза...

Искам да попитам всички упражняващи се по горе в демократично право на мнение по обществени въпроси(кой успешно ,кой пък недотам но както и да е),дали са се запитвали,ама честно и лично, какво знаят за този много известен троянец ,прочели ли са нещо за неговия кратък живот или пък значимото му произведение за "бита и душевноста", и в крайна сметка зашо е толкова важно за Троян да има негов паметник.Какво ли би показала една социологична анкета направена по съвремените троянски улици ?

Анонимен каза...

Баеш ли, или не баеш, ала си Бочо, това е ясно! Искам да кажа, да си го оставим паметника, да ни е като обеца на ушите, на всички нас. Нека не забравяме миналото, добро, или лошо,все пак е история. И защо ще поставяме на това "лошо" място, където е стоял паметника на някакви хора, които също са излъгани може би като нас, един много късно оценен народопсихолог. Не си спомням да са ни говорили преподавателите в училище за него и неговото значение за нашето ограмотяване, ала е трябвало. Или може би, е трябвало да не си задаваме много въпроси, и да вярваме само в "светлото бъдеще", което така и няма да ни се усмихне! Психологията е нещо, което трябва да се познава. След като, паметника, е изразител на манията за величие на една партия, защо на неговото място ще поставяме един прозорлив човек, който много отдавна е осъзнал нашите характери– недостатъци, и положителни черти, или ще го сложим там, за да измием срама от очите и на днешните "същи", за да могат да продължават с нови методи, за стари мераци. Бай Бочо, ако си бай, значи си живял и по ония времена, защитавал си, и си работил, и за старите, а сега и за новите, и ти се иска по–бързо да се отървем от миналото, да го забравим, и да си продължим по новия–стар метод, и да няма нито свидетели, нито паметници, за да "приспим" и младите след нас, и "нашите" хора да си правят каквото си искат. Ние мисля, че сме народ без, нищо свято, и скъпо,доброто не уважаваме, лошото заличаваме, но искаме или не, е наша история! Действайте, дума няма, но от тия, които очакваме да ни похвалят, ще срещнем неразбиране за действията ни! Бъдете сигурни! Искам да уточня, че уважението към Ив.Хаджийски, се изразяваше само в датата на годишнина, да се поднесе венец, и кратко слово! Приятно събаряне, но новия паметник ще е добре да е на друго място, но не и на мястото на стария! Извинете за написаното, ако засягам някого!

Анонимен каза...

Тоя дебат е смешен и закъснял във времето. Има решение на стария Общински съвет и отдавна е ясно - стрият паметник сe бута и се строи нов по отдавна приет проект. Търси се мъж, който да изпълни решението на Общинския съвет. Явно Акимов не хареса тази роля. Интересно нали Михайлова ще изпълни решението,което е длъжна да направи по закон.

Анонимен каза...

Ха, ако го направи ще я призная за мъжко момиче. А дано, ама на дали!

Анонимен каза...

кой мъж ще го направи? Тоя, който го е построил ли? Построен е с труда и средствата на него, на нас и нашите родители, желали го, или не! И тогава не са ги питали, няма да ги питат и сега. Предлагам сега да не се бута, а да се сложат отгоре сегашните, от 89 година, които с толкова "геройство" разсипаха икономиката, селското стопанство, хората. Прокудиха децата ни, разделиха семействата,оставиха да мизерстват пенсионерите! Срам и позор, пребоядисали се като хамелеони, в името на личното благополучие! Сполай ви!

Анонимен каза...

Мисля че е крайно време вече, този паметник или каквото и да е, да се махне от пъпа на Троян.
Ако има нещо в основите му, да се извади и премести на места, на които роднините пожелаят.
Паметник на великия българин и троянец, Иван Хаджийски, трябва да има

Анонимен каза...

Na komy prechi tozi pametnik???Mislq ,che samo triabva da se gordeem .......

Анонимен каза...

Чак да се гордеем, не мисля!За какво са загинали, младите хора, и тогава? Загинали за една идея, и права, които те са извоювали, а други използвали. Винаги така става, едни работят, други ядат, едни са тичали по баирите, други са стояли на топло, едни са дали живота си, други са се притаявали и са чакали на готово. Този паметник, да се превърне в паметник на излъганите, и през 44 и през 89 година, да се нарече паметник на излъганите, на потъпканите надежди, и мечти. Паметник на Ив.Хаджийски да се постави на друго място, още повече, ако го уважаваме и ценим,за делото му, и прозорливостта, и след като съществуващия паметник е вече символ на нещо много лошо! Не чета мнение на вестник Троян 21, и някой отговорен от община Троян.

Анонимен каза...

Мястото е добро да се постави паметника на Хаджийски. А защо не, и на други подходящи места из централната част на Троян,да се поставят подобни монументи свързани с историята,културата и традициите на нашия град?

Анонимен каза...

Да се бутне! Да не остава нищо, което да напомня за комунистите...

Анонимен каза...

27-ми що не си купиш един пистолет и да се застреляш????

Анонимен каза...

28-ми, много ли ти харесват комунистите?

Анонимен каза...

haresvat ne haresvat tova e polojenieto te ni opravlqvat taka , 4e stiga ste se zaiajdali .......

Анонимен каза...

http://www.bivol.bg/kuber.html

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |