Иван Христов: „За другото ще трябва да се сетят туроператорите”

* Предоставянето на средства за експедициите на Состра бе нещо като „айде да им дадем пари, за да ни се махат от главата”

Поводът за разговора ни с доц. д-р Иван Христов е приключилият преди броени дни археологически сезон 2011 на римската крепост Состра, античния предшественик на днешен Троян. Землякът ни доц. д-р Христов - зам.-директор на Националния исторически музей (НИМ) и представител на Института за защита на културното наследство към Университета за библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ), ръководи разработката на обекта от 2002 г.

*****

- Доц. Христов, наскоро приключи поредният археологически сезон на Состра. Как?
- На Димитровден почти символично приключи 10-ят археологически сезон на Состра. Приключи успешно и основание за това ми дават постигнатите резултати. За първи път в България се откриват войнишките помещения на помощна военна част (кохорта). Досега такива помещения са открити само на две места в България – по лимеса (границата на империята) по р. Дунав в големите легионни градове Нове (днешния Свищов) и Дуросторум (дн. Силистра). За Состра това откритие е много важно, защото възстановяваме вътрешния пъзел на крепостта. Вече знаем какво има в югоизточния ъгъл на укреплението и можем да планираме следващите ходове при проучванията.

Над 50 са откритите археологически материали през този сезон. Някои от тях са особенно ценни придобивки за троянския музей (основната част от археологическите паметници от Состра влизат във фондовете на троянския музей – бел. Т21). Това са оброчна плочка на богинята Кибела, златен късноантичен пръстен, колективна монетна находка от първата половина на 3. век и ранноримски фибули. На път сме да възстановим и „менюто” (трапезата) на римските войници, тъй като открихме голямо количество животински кости; те ще бъдат обработени в София от доц. Лазар Нинов от БАН.

В края на археологическия сезон с колеги от Археологическия институт направихме геофизично проучване на интересен обект в околностите на кастела. А всичко, което изброих, беше свършено само с 6 работника и стажанта археолог Стилиян Иванов.

- Казвал си го многократно – римската крепост Состра е един от големите козове за развитието на туризма в Троянския край. Би ли обяснил отново?
- Вече ми омръзна да говоря за това. След Троянския манастир в нашия край има само още един достатъчно значим и атрактивен исторически обект. И този обект - Состра (да не забравяме, че това е сборно наименование на голям античен комплекс), е добре запазен и е в непосредствена близост до главен път, свързващ Троян с областния център Ловеч. За другото ще трябва се сетят туроператорите, собствениците на хотели и туристическите деятели, които, за жалост, не ги срещам сред римските руини.

- Три институции си партнират в разработката на този тъй важен за нас археологически обект – Община Троян, Музеят на занаятите (Троян) и Националният исторически музей (София). Спазват ли се поетите ангажименти и ще продължили и занапред сътрудничеството?
- Поправям те - институциите са четири. Добавям Ротари клуб – Троян и троянската картографска фирма „Картпроект”, с която НИМ има сключен договор за сътрудничество. Всички партньори до сега са съдействали по различен начин нещата на Состра да се случват, а дали и за напред това ще е така, трябва да ги попиташ отделно. Що се отнася до Националния исторически музей, който представям, ще кажа, че за сезон 2012 подготвяме силна програма.

- И един деликатен въпрос. Смяташ ли, че през изтеклия 4-годишен управленски мандат кметът Минко Акимов и неговата администрация направиха необходимото (възможното) за развитието на Состра и какво би подсказал на новия троянски градоначалник Донка Михайлова?
- През изминалите 4 години кметът Минко Акимов направи всичко възможно предложенията ми за финансиране на археологическите кампании да бъдат гласувани в Общинския съвет. Той се опитваше със свои служители да се пребори с бюрокрацията в София и да бъде съгласуван общия устройствен план на обекта. За съжаление обаче нещата се случиха само дотук.

Предоставянето на средства за експедициите чрез Музея на занаятите бе нещо като „айде да им дадем пари, за да ни се махат от главата”. Поставял съм многократно въпроса за назначаването поне на един човек сезонно, който да се грижи за чистотата на комплекста (крепостта и базиликата „Св. Георги” в съседство). Поставял съм въпроса да се прочете законът за културното наследство и то особено в частта, касаеща правата и задълженията на местната власт. Поставял съм въпроса, че трябва да се поиска от областния управител да се даде, по модела на Асенова крепост, правото на стопанисване на Состра от държавата на общината. Поставял съм въпроса, че трябва са изгради цялостна стратегия за развитието на комплекса. И май си останах само с поставянето...

Ето на тези последните неща бих обърнал внимание при един разговор с новия кмет на Троян Донка Михайлова. Впрочем, с г-жа Михайлова се запознах именно на Состра, по време на литуратурното четене с фойерверки на 23 септември т. г. Няма да крия, че на тези избори агитирах мои приятели в Троян да гласуват за кандидата на БСП, а в един друг южен български град правих същото, но за жена от партия ГЕРБ. Всъщност убеден съм, че в малките общини партийната пренадлежност няма особено значение. Да не говорим за Троян, където разликата между БСП и ГЕРБ май е само в нюансите на червеното.

- Някои казват – Троян е затънал в проблеми, няма работа и пари, а вие ни занимавате с археология и тем подобни. Как ще им отговориш?
- Кемал от с. Ломец ми казва един ден: „На мен ми стига 15 студенти, дето ще ги доведеш на практика в Ломец, да си купят мезето и бирата от моя магазин”. Друг един дългодишен работник вика следното: „Адашо, няма къде да работя, добре че ни подсигуряваш години наред работа по разкопките”. Това са дребните примери. Ако Состра се развие, може да подсигури препитание на много хора и това не са празни приказки. Един успешно защитен проект по европрограми би дал работа на много хора, а и известност на Троян не само с ракията и дупките по пътищата. Да не говорим, че близката махала Ломешки ханчета може да се превърне в голяма атракция и даде бизнес облаги на местните хора.

- Какво предстои на Состра – в близък и по-далечен план?
- Хайде за далечен план да не говорим. Догодина продължаваме напред. Много е важно Троян да се представи добре като един от домакините на Световния лимес конгрес през 2012 г. (форум за границите на някогашната Римска империя, обединяващ водещи специалисти по римска археология – бел. Т21). Над 400 учени от цял свят ще посетят Состра, която е добър пример за проучване и стопанисване. Очаква се пред м. декември заедно с част от организаторите от българска страна да проведем разговори с новото ръководство на община Троян. НИМ пък сключи договор с няколко университета от столицата студенти да карат лятната си учебна практика край Состра.

Интервю на Генадий Маринов

*****

Потърсихме и мнението на
ДОЦ. Д-Р СЕРГЕЙ ТОРБАТОВ от Националния археологически институт с музей (НАИМ) към БАН, който преди години е работил на Состра и добре познава обекта:
АЗ БЯХ ПЪРВИЯТ РЪКОВОДИТЕЛ на разкопките на Состра през 2002 г., възобновени след дълго прекъсване, и имам пряко отношение и се вълнувам от този обект. В страната има много подобни обекти, станции на помощни римски военни части; но Состра е по-специален – единственият, проучен в такава степен у нас. Важно е и това, че през Средновековието крепостта не е обитавана и римските пластове са отлично запазени. Состра е перфектният обект за проучване на римското фортификационно строителство.

ДОГОДИНА ПРЕЗ М. СЕПТЕМВРИ България ще бъде домакин на 22-ия Лимес конгрес. Това е голямо постижение, тъй като около 400 водещи учени от цял свят, специалисти по римска история и археология, ще дойдат тук, а и не бе толкова лесно да спечелим престижното домакинство. По програма в рамките на конгреса ще се проведат две посещения на римски обекти и едното ще е на Состра. Убеден съм, че Состра ще омагьоса специалистите и ще последват множество публикации в чужбина, което ще е голямо постижение. Постижение и за Троян, тъй като ще се повиши интересът към тази ваша значима забележителност. За добрата организация разчитаме много на домакините от Троян – местните власти, музейните работници. И вярвам, че те ще направят максималното важните гости да запомнят това си посещение.

ВСЕ ПОВЕЧЕ СЕ ОСЪЗНАВА ИСТИНАТА, че археологията може да е печелившо перо. Разбира го и частният бизнес, особено в местата, където се прави туризъм, както е и в Троян. Което е добре за всички: и за нас, археолозите, понеже археологията е скъпо занимание и без средства не става, а след разкопките обектът трябва да се запази (консервира) и за това трябват още пари; и за бизнеса и местните общности – тъй като археологическите обекти се превръщат в най-добрата реклама и засилват интереса.

Т21


Още по темата:

31 коментара:

Анонимен каза...

Ванка прави фондация "СОСТРА"- Ще помагаме

Анонимен каза...

Ще помагаме,ама с какво:
кой колко да открадне

Анонимен каза...

Мечта ми е да видя Состра в завършен вид. Все едно отивам в Англия да разглеждам замък. Знам, че към настоящият момент се извършват разкопки и това би следвало да се реализира на по-късен етап слез всичките съгласувания и изисквания на НИПК. Бях приятно изненадан когато преди 2 седмици посетих состра с дъщеря ми и прочетохме поставените табели и схеми кое какво е. Много е хубаво и води ме по-често по такива исторически места-каза дъщеря ми. Споделих със вас една мечта-ЕM/SI.

Анонимен каза...

Коригирайте си заглавието колеги :)

Анонимен каза...

г-н Христов,

няма да си напиша името и ще разберете защо малко по-долу.

За мен сте доказан спец и над спец във вашата област. Всеки трябва да уважава труда и желанието ви за "Состра". Обаче искам да ви попитам ако Минко Акимов беше станал кмет пак ли в интервюто си щяхте да напишете:"Аз агитирах за Донка". Как така хем сте доволен от Миню Акимов и помощта му хем сте агитирали за Донка. А ако Пъдарски беше станал кмет, за него също щяхте да сте агитирали. Аз не само агитирах, но и помагах Донка Михайлова да стане кмет, първо защото е класи над другите кандидати, второ защото е честна и достойна. Но никога през следващите 4 години няма да кажа (ей хора аз й помагах) или да я използвам за помощ.

Анонимен каза...

Защо се чудиш,номер5,това е типично за г-н Христов?На всяка цена да изпъкне той!Всички останали не искат да помагат и не помагат!Голямо "плакане"за Состра,голямо рекламиране.В България има обекти с далеч по-висока историческа стойност,по които трябва да се работи.От друга страна туристическият бизнес ако може да направи нещо, нека го стори.Хубаво ще бъде!Но нещата се диктуват от проявения културно-исторически интерес....

Анонимен каза...

На този титлите и службите са по-дълги от житейския му опит!

Анонимен каза...

Абе, защо в този град кой от къде се извъди, все за туризъм говори?
То не бяха даскали,доктори,шивачи, инж-ове,продавачи на зеленчуци,иманяри...

Анонимен каза...

Г-н Христов,поздравления за куража, откровеността и това, което от години правите за Состра! Подкрепям ви изцяло!

Анонимен каза...

Г - н Христов, оставете туроператорите и хотелиерите на мира.Тяхната работа е свързана с така бленувания обект Состра, когато е готов за туристическия пазар - добре изпълнена техническа, строителна и туристическа инфраструктура.Тогава идват техните задължения - да го промотират и продават.Т.е да осигуряват посетители и да вкарват там пари.Колкото повече разнообразно предлагане се осъществява там, толкова приходите ще са по-големи и обектът ще се самофинансира.Внесените данъци в общинската хазна от туристическия сектор не са малко,жалкото е ,че се разпределят от хора далеч от това, за което вие пледирате.Парите трябва да се влагат така,че да има възвращаемост,а не да се хвърлят на вятъра за някакви хвърчащи хартийки или са добре усвоени от някой набедени рекламни специалисти.Состра наред като архиологически обект, трябва да се превърне в атракционен туристически център с много история,култура и анимация,а искриците от миналото да се провежда с наши участници, а не от Свищов.

Анонимен каза...

Той туризъмът е селски от празник на празник, ей сега за нова година всичко е заето, но след това пак лапаме мухите. На Беклемето нищо ново, а възможностите на Состра са силно преувеличени. Добре че са Орешак и Чифлик. А да попитам какво стана с идеята за лифт от Чифлика до Беклемето?

Анонимен каза...

Стана такова каквото стана и с проекта за курорт на Беклемето...

Анонимен каза...

Да наистина на мен ми беше неудобно да го кажа, за да не ме помисли някой за злобар. Обаче СОСТРА Е ЕДНА ГОЛЯМА ИЗМИСЛИЦА. Има толкова други по-важни неща, че направо се учудвам на този господин какво фъфли.

Анонимен каза...

Д а ва е б а у сострата,КРАДЦИ

Анонимен каза...

Тоз 13ти е много глъф и задръстен!!!!!!!

Анонимен каза...

Абе чух че состра ще правят минаре

Анонимен каза...

Хайде-е-е,пак се включиха безработните гълфони.....!

Анонимен каза...

Аз ще строя три хотела, два басейна, осем заведения до Состра. Дали ще смогна с обслужването на тълпата от туристи. Абе май още един хотел срещу Состра ще направя, за да задоволя нуждите на Состренските туристи.

Анонимен каза...

И това 18-ти, е потока от туристи идващ само по северната тангента, част от потока Состра- Александрия!
А от южната страна на Стара Планина ,тръгват талази от туристи на почивка в курортен комплекс Беклемето(Светлю Дочковата-Марин Радевската бащиния)...

Анонимен каза...

Г-н Христов,благодаря Ви за усилията, които полагате родното ми село да бъде популяризирано в България.
Успех на Вас и Генади .

Анонимен каза...

кИ са тиа СЕСТРИ бе? да не са от наште близначки
(работеха при джамбазА,а па ЛуМЕц осте ли гу ИМА

Анонимен каза...

Абе Ванкаааа,на две кучета хляба не можеш да разделиш ще ми прави крепости...стига купени дипломи -брадат козелллллллллллл

Анонимен каза...

Живея и работя в чужбина. Искам да се върна завинаги, но как? Как да стане??? Като чета мненията, ми се приисква да избягам още по–далече! Г–н Христов не се отказвайте от започнатото. Признателността ще дойде! Туризъм и селско стопандтво ще ни спасят. Приходите само от Акропола в Атина, са един милиард евро на година!???Като чета, оставам със впечатление, че всички/с малки изключения/в нашата държава са психясали, но не го осъзнават."Кой луд казва, че е луд".Действай и недей слуша глупостите на неверниците! Наистина ли ще направите фондация? Как да разбера? Мисля, че отвън можете да срещнете повече разбиране,и помощ, отколкото в собствената си държава! С уважение :една жена, която иска вече да се завърне, но се страхува от злобата, безверието, безхаберието и закони, които са само на книга, в милата и България!

Анонимен каза...

/стопанство/

Анонимен каза...

Г-н Хитров кучетата са вързани ,оптай да го разделиш(ПО ЛЕСНО Е)
СОСТРАААААААААААААА -къде е това беееееее
аааааа това са онез развалини край ЛуМЕЦ

Анонимен каза...

Генадий,ако имаше някаква полза от мястото за слободия, което създаде, интернет щеше да е пълен с такива. Това е място, където тъпанарите се изявяват с пълна сила и надделяват над нормалните. Никаква полза няма от това.

Ст. Борджуков каза...

Има нещо вярно,Гена... ;) 26 е прав!

Генадий Маринов каза...

Привет, №26! Привет, Админе!

"Има нещо вярно" - да, но има и друго, и то, по моему, е по-важното. ВЪЗМОЖНОСТТА СВОБОДНО И БЕЗ НИКАКВИ ПРИТЕСНЕНИЯ ДА СИ КАЖЕШ ДУМАТА! А това е голямо нещо, не мислите ли. По-голямо от лошото. Тъй че има някаква полза от това.

Поздрав най-сърдечен - Генадий Маринов

Анонимен каза...

ами някой да отиде и да види вилата на иванчо в попишка и ще разбере къде отиват част от парите за состра :)) връзвайте му се, има още за ремонтиране у тях :)

Анонимен каза...

Баба ми едно време, преди много години /50/ казваше–"Грехът си е негов". Казваше и това, че те ще си заминат /ще починат/, ама ние ще "теглим". Как ли е познала? Била е мъдра,може би! Тук в Атина издигнаха пред парламента един огромен плакат "КОВЧЕЗИТЕ НЯМАТ ДЖОБОВЕ!"– колко правилно! За всеки идва ден да плаща, дали тук на земята, или горе!

Анонимен каза...

http://bojidarzimnikov.com/?p=844

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |