Троян чества век електрификация

* Изложбата „Троян в светлина” ще стои поне два месеца и си заслужава да се види – и от троянци, и от гостите ни


В ПРАЗНИЧНИЯ АФИШ ЗА ПЕТКОВДЕН, 14 октомври, деня на Троян, имаше и една любопитна изложба - „Троян в светлина”, посветена на 100-годишния юбилей от началото на електрификацията на града и 85-годишнината от създаването на акционерното дружество Воден синдикат „Троян”, което изгражда собствена ВЕЦ и осигурява електроенергия за прохождащата троянска промишленост. За троянци е особена гордост фактът, че градът ни е третият в страната (след София и Пловдив), започнал да се електрифицира.

РЕТРОСПЕКТИВНАТА ИЗЛОЖБА включва архивни фотоси и копия на документи, свързани с това революционно за времето си начинание. Ползвани са документи от Държавния архив, периодичните печатни издания от онова време, както и фотографски материал от частни лица, издирен и подбран от екипа на читалищната библиотека. Осемте постоянни експозиционни табла на „Троян в светлина” са разположени на открито - в пешеходната зона на централния градски площад (пред паметника на ген. П. П. Карцов). Изложбата се реализира с финансовата помощ на фирмите ЧЕЗ (България) и „Сименс” (България).

НА ОТКРИВАНЕТО ПРИСЪСТВАХА всичките ВИП гости, дошли за празника на Троян - председателят на Народното събрание Цецка Цачева, българският еврокомисар Кристалина Георгиева, депутатите д-р Станка Лалева и д-р Анатолий Йорданов, министърът на околната среда и водите Нона Караджова и колегата й от спортното ведомство Свилен Нейков, зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, областният управител на Ловеч Ваня Събчева, регионалният шеф на ЧЕЗ (България) и бивш посланик на Чешката република в София Петер Докладал, представители на висшия мениджмънт на „Сименс” (България).

НАЧАЛОТО НА ЕЛЕКТРИФИКАЦИЯТА НА ТРОЯН е поставено в далечната 1911 г., когато местният фабрикант Петър К. Балевски модернизира своето производство, изграждайки малка електрическа централа за нуждите на текстилната си фабрика. Ражда се и революционната за времето идея градът да бъде осветен с електричество, като се използва свободната нощем енергия. Така се основава дружество „Електрическа светлина”, което след договореност с Общината изгражда електропреносна мрежа.

ПРЕЗ 1926 Г. по инициатива на предприемчиви троянци, представители на един нов, дързък и европейски по дух местен елит, създават Воден синдикат „Троян” и Електрическа потребителна кооперация „Слънце”, които обединяват силите си в една посока. И за около две години построяват собствена ВЕЦ. Необходимото оборудване е доставено от германската фирма „Сименс”, обучен е персонал. Така онова, което доскоро изглеждало невъзможно, станало реалност и то в съвсем кратки срокове – построена е електроцентрала, разширена е електропреносната мрежа, домовете на хората са електрифицирани.

ИЗЛОЖБАТА „ТРОЯН В СВЕТЛИНА” ще стои поне два месеца и си заслужава да се види – и от троянци, и от гостите ни. Заповядайте!

30 коментара:

Анонимен каза...

Дано не сме първия град, изгасил осветлението, че май натам сме тръгнали!

Анонимен каза...

Пъдарски как се е ухилил, все едно вече е седнал на кметското място и са му връчили една дамаджанта с троянска сливова.

Анонимен каза...

Троян е в светлина но при милиционера М.А.по скоро е на батериѝ.

Анонимен каза...

Г-н Акимов, как се чувствате след:"За троянци е особена гордост фактът, че градът ни е третият в страната (след София и Пловдив), започнал да се електрифицира." Спите ли спокойно? Или може би изпитвате някакво неудобство!!! А?

Анонимен каза...

Още 4 дни.

Да изринем мутрите и слугите им.

Анонимен каза...

До 3ти: Няма дума в българския език, която в множествено число да завъшва на "Й"!!!!!!!!!!!!!!!!
Колев

Анонимен каза...

Разбрах, че довечера е диспута между кандидатите за кмет по кабелната. От колко часа е? На кой канал? Вярно ли е, че Пъдарски е отказал да участва в диспута?

Анонимен каза...

Имам един вапрос към всички избиратели в общината кой от къндидат кметовите е осъждан.Страно но има и това е господин Бойко Пъдарски.

Анонимен каза...

Така е,г-н Колев,прав сте-при Акимов сме вече на батерИИ !Ореваха орталъка цяла седмица ,че се очаква код жълто,код оранжево, а не бяха паднали първите снежинки и токът спря за почти денонощие по цялата долина на река Черни Осъм!?!А Чутовният Пожарникар обещаваше "да лови снежинките във въздуха",ако си спомняте!И той ги лови,ама някой ги пуска/Тройната Коалиция? /та затвориха ВСИЧКИ старопланински проходи и някои още не са отворени.Тежко е да си народ,както казваше един приятел,а ако те управляват безотговорни фукльовци-направо вече е непоносимо!

Анонимен каза...

Г-н Илиан Пеевски беше подкупен на деспута от БСП с обещанието че ще прехвърли всички гласове на балотажа на Донка Михайлова и така ще предаде гласоподавателите си КАКЪВ СРАМ......

Анонимен каза...

За какво гласува българинът? За личния келепирец!
Той не е склонен да заложи на честността, ако тя ще му утежни положението. И ще предпочете далавераджията от партията на властта пред огън момчето, готово да се бори за интересите му.
"Събрали се по-първите мъже в едно софийско село да решават за кого да се гласува. Кандидатът за кмет от ГЕРБ бил прост, алчен, крадлив и хитър, сменил всички партии досега. Конкурентът му бил момче, ама огън - добро, трудолюбиво, почтено. Мислили, мислили - накрая решили да гласуват за този от ГЕРБ. Защото премиерът е от ГЕРБ, регионалният министър е от ГЕРБ, кметът на София е от ГЕРБ, кметът на Нови Искър е от ГЕРБ...
"Ако нашият кмет не е от ГЕРБ, селото няма да получи и стотинка. Ще ходим в кал, училището ще падне окончателно, ще си разбиваме все така колите по пътя, дето е целият в дупки. Кандидатът на ГЕРБ и 50% от парите да открадне, другите 50% ще останат за селото", разсъждавали умните глави. "Докато, ако изберем огън момчето, една стотинка за него няма да има, ще е пак като досега. Така, че нямаме избор."
Тази история е съвсем истинска. Разказа я приятел във "Фейсбук". В коментарите отдолу, разбира се, преобладава съжалението и огорчението. И констатацията: да, така е, въпреки че не бива. Случката е готова метафора - на българския манталитет,на кривите сметки, на хитрия кръчмар. Що за логика е да харижеш ей така някому половината си пари с надеждата, че ще ти върне четвъртинка? И кое кара българина да мисли, че като опрости половината кражби на своя управник, той няма да му вземе и останалото? Що за наивна вяра в човешката природа е това? "Да краде, ама и за нас да остави" е покана за екзекуция, изкристализирала глупост. После тия същите първи ще късат ризи от крадливия си властник и ще погледнат с надежда към следващия фаворит на управляващата партия. И така 22 години...
За какво всъщност гласува българинът? Изглежда за 10-те лева увеличение на пенсията и 90-те, които ще му откраднат. За магистралите, с които го омайват, докато му съсипват железопътните линии. За правото да си копае тютюна, срещу което гарантът строи сараи.
За по-добър живот на тройно по-висока цена
Последното проучване на "Медиана" за електоралните нагласи в София разкри в числа този български парадокс. 43% от интервюираните столичани заявяват категорично, че следващият кмет на София не трябва да е от ГЕРБ срещу само 25%, които са за запазване на статуквото. 1/3 са онези, безразличните, които правят дребните сметки колко ще остане за тях след кражбите.

Анонимен каза...

У нас е прието да ги обозначаваме като "прагматични". Хора, за които моралният залог не съществува, а ценностите не се осребряват като ценни книжа. И в крайна сметка на конкретния въпрос за кого ще гласувате, ако изборите са днес, пак кандидатът на статуквото събира най-много гласове. Значи едни и същи хора хем искат промяна, защото са недоволни, хем залагат на познатото лице, защото е от силните на деня и може да падне някой келепирец.
София е произволен пример, за който просто има данни. Вероятно другаде тенденцията е още по-изразена. Българинът не е склонен да заложи на честността, ако тя ще му утежни положението. Нищо, че със сърцето си чувства несправедливостта. Не е способен да подкрепи "огън момчето" и заедно да се преборят за своето. Не, той ще се огледа дали е от партията на властта само заради ония 50% възврaщаемост, които си въобразява, че ще получи. А в повечето случаи даже не ги получава, само че го разбира четири години по-късно.Две кебапчета и бира на корем, 10% върху пенсията, асфалт, пари по европроекти, бизнес, работа в общината, директорско място, уреждане на сина или дъщерята - за това гласува българинът. Ако ще за тия негови нужди да плаща цял народ.
Българинът за почтеността пет пари не дава
И по същата логика - пет пари не получава. Защото като си е избрал далавериста от властта, оня ще го ограби до шушка, понеже и той пет пари не дава за надеждите и очакванията на своите избиратели. И улиците пак няма да са асфалтирани, а училището ще падне. Само дето огън момчетата съвсем оредяха след толкова "мъдри" избори. Някои продават акъл от чужбина. Други просто се предадоха.
И президент така ще си избере българинът, воден от своята нелепа логика. Я по-добре да са от една партия с премиера, че да не се карат, ще си рече той. И уж от добро ще го стори, но резултатът хич няма да е добър. Него това "балансът на властите" въобще не го брига, щото за него е по-важно ония горе да не се карат, та и за него да помислят. Че и дъщерята е без работа... пък с тия малки пенсии... а цените хвърчат нагоре...
by newswriter on 19/10/2011 Галя Горанова

Анонимен каза...

Диспут се прави на живо!Какъв е този нагласен "диспут",записван вчера,избрана част от който ще бъде излъчен довечера?В уговорени мачове достойните хора не участват!

Анонимен каза...

Троянски "диспут"........ организиран от някаква ловешка теливизия дето уж се гледа и в Габрово))):Пародия пълна

Анонимен каза...

Абе,да попитам-защо след публикации за СДС ,коментарите са забранени?Тия троянски "демократи" съвсем се забравиха?!!!!

Анонимен каза...

До 6 -ти пише се завършва , не завъшва....и т.н.

Анонимен каза...

Има тук един правописен речник ,който освен да се прави на грамотен не виждам защо се включва..

Анонимен каза...

12-ти, много добре казано: У нас е прието да ги обозначаваме като "прагматични". Хора, за които моралният залог не съществува, а ценностите не се осребряват като ценни книжа.
Абсолютно! Гледай тукашната сцена: М. Акимов няма да го коментирам, няма нужда. А. Балев. ВМРО. Какво означава? До миналата година означаваше нещо свързано с Македония. Днес означава май нещо свързано с МОРАЛ. Но за морал никой дума не отваря- морален залог няма. Б. Пъдарски- само една дума- мюре. При това глуповато. За морал тук е обидно дори да споменаваме! Д. Михайлова- вдигна врява за изборния туризъм, след като се регистрира в Троян с едничкото намерение да става кмет. Ама ще ме кефи, като не стане /в това не се съмнявам/ как ще я чакаме да тръгне по троянските улици.... За Пеевски изобщо не ми се хабят усилия да щракам по клавиатурата.
Ей, голямо нямане е настанало! Биваше поне един да говори нещо за морал, за честност, за принципи! Отчаяние ме гази. Няма да гласувам.

Анонимен каза...

15-ти, те за втори път така. Първия път Мариела Шошкова се похвали, нямаш представа как. И на всичкото си хвалене забрани да се коментира. Е що? Да не се изприщи от всенародната любов, която без съмнение ще заструи от коментарите:)))))
И сега пак така. Предния път, когато писаха за кандидата си, от 350 коментара 300 бяха, че той е уникално леке. Как да го позволят сега, все пак след ден два ще гласуваме! Освен че са забранили коментарите, не са дали снимки колко човека имаше в залата. Щото горе на трибуната имаше 10, а в залата бяхме 20-30....
Само една поправка. Това не са СДС. Това са ДСБ- на Иван Костов. На човека, който поръчково разби дясното в България. Група лумпенизирани маргинали, конкуренти на Пеевски. Основното което правят е, да наричат Акимов и другите десни кандидати с какви ли не имена. Някак си забравят, че БСП им е враг. Защо ли......

Анонимен каза...

Абе,коментатори и коментаторчета, не знаете ли че който плаща той поръчва музиката?Кеф им с коментари, кеф им без...според мен е нормално щом Сашо Данков е назначил хора специално да пишат тук във форума, да има такива дето не щат коментарите им!

Ol` dirty bastard каза...

Батерий,това сигурно ще да е някой виден римски пълководец ли,що ли?

Анонимен каза...

Така, като гледам кандидатите, само от Пъдарски може да се очаква да поведе общината към по-добро.

Анонимен каза...

Какъв Пъдарски, какви 5 лева бре, народе. Ти май, колкото си беден, толкова си и глупав. Кой е тоя Пъдарски и от де се взе,че с чужда пита помен да прави... Аз бих препоръчал на ГЕРБ да направят една реклама "Гласуваш за Пъдарски - получаваш Костов". Оня, същия дето даде Елма на Банев...
Истината е една - най-подходящ за кмет е Минко Акимов. Наред със всичките си недостаъци, той е човека, който познава проблемите на града. Всички останали са "Шменти капели"...

Анонимен каза...

Я давидим кой тук не си е пил хапчетатааааа???? Май е 23-ти! Ти луд ли си или на луд се правиш? След 4 години тотален крах ни препоръчваш още 4. Как Аки-то няма да познава най-добре проблемите на града като по-голямата част от тях ги е създал той лично, а останалата част ги е наследил и се прави, че не ги вижда.

Анонимен каза...

За кмет категорично няма да гласувам. Ще гласувам за общински съветници. За тези мисля, че може да работят в полза на града.

Анонимен каза...

То и за съветници за кой?
ГЕРБ са напълнили листата с "бизнесмени". Ама ние ги видяхме предния мандат колко се интересуват от града. До където им стигат собствените интереси. Докторката Дудевска гордо в челото. Без капка срам, че до вчера беше в друга партия. Ей, туй избирателите да не са ти Стойчо, да ги лашкаш насам натам като маймуни, само да ти се придаде някой глас!
Едното ВМРО- начело със Сираков. Какво е правил 20 години в общинския съвет не знам. Прилъгал е дестина глупака, да може да се набута пак. Ама то как да не ги прилъже, нали предния мандат метна и старите войводи. И те разправяха наляво надясно какъв бил точен. На им сега точност- точно ги уцели в десятката. Взе им името, та и те лъснаха какви са властолюбци. Щото сега за какво се борят? Дали набързо пак са скалъпили някаква платформа? Сигурно са се изпопритеснили яко, щом са опрели до милиционер на втората си позиция. Ама иначе не се дават. Николайчо и той там. Ей, нямат срам някои хора. Той за един мандат направи Ривърсайда, сега да го видим ако влезе какво ще чопне от останалото общинско имущество.
ДСБ-то горките налепили кукличката Бойко навсякъде. Е, става за снимка. Кметуването обаче драги не е между тези неща, за които става. Сигурно и те си мислят, че троянци сме овце. Поне отчаяната не...... женска част да гласува за него. А ако може така, някак по инерцийка да вземат и да гласуват и за листата им. Че Мариела с кой ще се кара, ако не са длъжни хората да я слушат?
Не, няма да гласувам. За никой, за нищо.

Анонимен каза...

Вяно бе,Балев ще прави другия милиционер-пенсионер съветник.И то сигурно ще влезе.Те предния път имаха 3-ма.Колкото и да им откъсне Сираков,все ще вкарат двама.Така че милиционера е вътре. Горкият Троян...

Анонимен каза...

Гледах Балев снощи. Дожаля ми за него. Къде е тръгнал и той? Всички знаят че е интелигентен. Но и всички знаят че гледа само себе си - хапване,пийване и да поцъка тенис. Иначе беше интересно - един луд и трима комунисти...... Няма оправия!

Анонимен каза...

Я стига сте плакали! Ако не гласувате, нямате право да се оплаквате. Но дори да не гласувате, пак ви се разпределя гласа, нали знаете. Така че стягайте се и в неделя изберете един от купа!

Анонимен каза...

Не прочетох някой да попита,защо се продадохме на чехите? Пък после се правим на "умни", и "работни"!???

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |