20 години Дружество на художниците и галерия в Троян

* Двойният юбилей – почетен с достойни събития и думи

ТРОЯНСКИЯТ 11 ОКТОМВРИ беше посветен на Дружеството на троянските художници (ДТХ) и неговата галерия – „Серяковата къща”. 20-годишнината от тяхното създаване беше почетено с достойни събития и думи.

ЗАЛАТА НА ОБЩИНАТА БЕШЕ ПРЕПЪЛНЕНА за прожекцията на филма, проследяващ 20-годишната история на културната институция – една продукция на Музея на занаятите с видеоматериали на Цветан Тончев и текст на Тотка Станчева. Малко по-късно на входа на Серяковата къща гостите бяха посрещани от галеристката Мариела Шошкова с артистичен жест на гостоприемство – по една керамична камбанка с надпис „20 години галерия „Серяковата къща”, изработена от председателя на ДТХ Енчо Ганковски

ПРЪВ НА ПРАЗНЕНСТВОТО в Серяковата къща взе думата художникът Марко Табаков, първият кмет на Троян след 1989 г., по времето на чието кметуване бе открита галерията. Той спомена онези творци и културни дейци, които вече не са сред живите, но духом присъстват на празника. Г-н Табаков напомни, че официалните гости на града винаги ги водят в галерията и в Музея на занаятите – две културни институции, с които троянци трябва да се гордеят. От името на Управителния съвет на ДТХ председателят Енчо Ганковски връчи на Марко Табаков почетна грамота - за неговия изключителен принос към учредяването на Дружеството и създаването на галерията. В своето слово г-н Ганковски подчерта, че въпреки трудностите Дружеството успява да съществува вече 20 години в необходимата хармония.

ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС от Община Троян прочете временно изпълняващият длъжността кмет Недка Топалова. Своите поздрави поднесоха още депутатката д-р Станка Лалева, директорът на Музея на занаятите Елеонора Авджиева, председателката на сдружение „Българка” Цветомира Гечева. Сред гостите беше и големият карикатурист и почетен гражданин на Троян Милко Диков.

В ЗАЛИТЕ НА СЕРЯКОВАТА КЪЩА троянските художници бяха изложили някои от най-добрите си неща, правени през годините. За празничността на вечерта допринесе и артистичното присъствие на инструменталния дует „Фантазия” (Амория Маркова - пиано, и Мариета Куцарова - флейта). Честванията завършиха с коктейл в арт клуба към галерията.

Т21

Юбилярите в цифри: 

    * 20 години в културния живот на Троян
    * Повече от 50 членове на ДТХ
    * Повече от 16 изложби всяка година
    * 5 изложбени зали, офис и кафе-клуб в Серяковата къща
    * Около 5000 посетители на галерията годишно

      23 коментара:

      Анонимен каза...

      Шошкова, сега ще те спукат заради саморекламата ти, където не можеха да коментират. Да ти е честито и да не цивриш много когато прочетеш коментарите за себе си.

      Анонимен каза...

      Първи, направи услуга на всички-ГРЪМНИ СЕ!

      Анонимен каза...

      Ако има коментари, дори да са отрицателни, това си е реклама. Значи някой е видял, че Шошкова я има на света и й обръща внимание. А тя за това се бори :)))

      Анонимен каза...

      1-ви, само че статията е за дружеството на троянските художници.Но ако все пак решиш да покажеш колко си прост-давай смело!

      Анонимен каза...

      Изроди които внасяте постоянен негативизъм във форума, не всичко е полотика, не всичко е черно. Това е 20 годишнина, ако не бяха дали нищо тогава сигурно проблема ще е че не са дали. Ако всеки си вършеше работата без да наднича в паничката на другия нямаше да сме на този хал.

      Анонимен каза...

      Цивренето започна...

      Анонимен каза...

      Филмът,който се излъчи бе много добре направен и откъм маетиали и откъм дублаж.
      Нещо друго се наби в очите на гледащите:
      Началните кадри започват от далечната 1991-ва година, от централния площад в Троян.След това действието се прехвърля в 2011-та ,сегашни дни.Никаква разлика за 20 години...

      Анонимен каза...

      7-ми и ти сега какво каза, нищо ? И като си имал нещо да кажеш на аудиторията в залата, защо не изрази мнение ? Или там си седеше чинно и ръкопляскаше като първолак, пък после като видя компютъра и ти се отвориха чакрите на недоволството? Ай сиктир от такива психолози като теб, а ?

      Анонимен каза...

      Г-н Маринов, бихте ли съдействали да можем и останалите да видим въпросното видео? Дори и през вашият сайт да кажем ако нещо може да се направи да го изгледаме например? Мисля, че въпреки недоволството на 7-ми, ще представлява интерес подобно излъчване на видеото за годишнината на Серяковата къща.

      Анонимен каза...

      8-ми, видеото беше много добре направено.

      А това, че ти не вдяваш за кво иде реч, си е единствено и само твой проблем.Но няма да седна заради поредния полуидиот да си губя времето...
      Браво за филма,поздравления на художниците.
      Колко ли градове в България,могат да се похвалят и с музей на изкуствата и с галерия?

      Анонимен каза...

      10-ти, ти най- вероятно си имал предвид мнението на 7-ми коментираш, а не на 8-ми нали ? Толкова си бързал от злоба да напишеш, че дори не си прочел внитателно, кое какво е :)

      Анонимен каза...

      Някой ще каже ли някой път, по някоя тема две благи думи/с малки изключения/. Живота е като картина в мозъка, каквото си нарисуваш такова ти прожектира и става, незнам защо сме най негативният народ в света. Успех на мрънкачите и благодаря на позитивните. Написаното няма пряка връзка с конкретната тема.

      Анонимен каза...

      Много добре знам какво коментирам пача мазна, защото поста е мой.

      Анонимен каза...

      Г-н Маринов, смятам,че коментари № 10 и № 13 просто трябва да бъдат игнорирани и да им бъде забранено да публикуват в този сайт. Смятам, че хора, които насаждат омраза сред останалите не би следвало да имат правото да се изказват от тази трибуна. Почнахме да забравяме какво е основното правило при комуникацията с останалите хора.

      Анонимен каза...

      Включително и 1-ви и 8-ми коментар.Не смяташ ли, че е редно и тях,а "неомразни" ми друже?

      Анонимен каза...

      8-ми съм го писал, аз и там не обиждам никой. А просто отбелязвам и се чудя, след като човекът е бил на филма и го е гледал,и видимо не му е харесало, защот още там не е изразил своето мнение, а една чак тук, съвсем ,, случайно" плюе по хората, които са се потрудили да създадат нещо хубаво???

      Анонимен каза...

      Ти май 16-ти наистина не си уред?
      Изобщо вдяваш ли какво е написано във въпросният пост,или да ти го напиша с големи букви,а?
      ФИЛМЪТ Е МНОГО ДОБЪР ,И КАТО МАТЕРИАЛИ И КАТО ВИЗИЯ И КАТО ДУБЛАЖ(ГЛАСЪТ КОЙТО ГОВОРИ ПО ВРЕМЕ НА ФИЛМА)!
      Отбелязах факт, че за 20 години мегданя(централната част на дадено населено място), не се е променил ей толкова!

      Анонимен каза...

      Квато галерията,такъв и "клубът" им,ако може така да се харече наркоманската дупка под нея,известна като "арт клуб".Сега ще ревнат че е под наем,че нямала нищо общо.Така е,то в Троян кво изкуство остана,и кви дейци има,че пък и клуб да има.Никому неизвестни бездарници дето се големеят в местното подобие на галерия,и се правят на интелектуалци за забава по трапезите на местните "големци",достойни заместници на шутовете от стари времена.

      Тихомир от Кози вир каза...

      18ти кой си бе ентилектуалицо троенски че тъй отвисоко ги ръсиш я си кажи името да се посмеем

      Дочо мадото от ломешкото каза...

      То вас да ви поръси човек,комай нема нужда да е от ного високо.А ти с този правопис,сигурен ли си че не си от Червянска лъка,и само да се големееш с този "Кози вир"? Хах ...

      Анонимен каза...

      Втори, гръмни се ти брат!

      Анонимен каза...

      Анонимен 2 : Кво стаа тук ? Много гърмежи и самоубийства. Що не ударим по едно яко Синьо Джони? Па да се гърми след това който иска.

      Анонимен каза...

      18-ти, наркоманите за които говориш се подвизават в ривърсайта на николайчо, и в шоко на иванчо!

      Публикуване на коментар

      Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
      (Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

       

      ©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |