Швейцарски поуки

* „Пет дни в Берн не видяхме по улиците хартийка, фас или някакъв друг боклук” * „Единствените полицаи, които срещнахме, бяха с велосипеди” * На всяко кръстовище има кръгово движение – никакви острови, триъгълници, правоъгълници и тем подобни”

ЗДРАВЕЙТЕ, казваме се Вяра и Лора. Състезателки сме от отбора по ориентиране към клуб „Хемус” (Троян). Имахме рядката възможност да бъдем поканени заедно с други деца - състезатели от Търговище, Габрово, Ямбол и Варна, на тренировъчен лагер в Швейцария. Всичко беше повече от чудесно – като започнем с вежливите шофьори на фирма „Нешев”, приятната и весела група, която се оформи, и пътуването, което почти не усетихме. Предполагаме, че много хора са чели или слушали за Швейцария, други са ходили до там, за това няма да правим пътепис. Ще споделим само някои неща, които ни направиха голямо впечатление и ни накараха да се замислим.

ПРЕДИ ТОВА ОБАЧЕ още няколко думи. Домакините – изключително точни и внимателни – се бяха постарали да опознаем по-добре тяхната родина. Разгледахме старите части на няколко града, нощувахме в приятелски семейства, за да се докоснем до техния бит и да почувстваме техния начин на мислене. Хората бяха чудесни, мили и сърдечни, нагостиха ни с техни специалитети и ни обградиха с внимание, за което сме им много благодарни.

НАПРАВИХМЕ ДВУДНЕВЕН ПОХОД до високите Алпи, нощувахме в планинска хижа, видяхме истински глетчер. Беше много красиво, точно както за Швейцария – около нас всичко беше типично швейцарско свежо зелено. По поляните - пръснати самотни къщи, а около тях, разбира се, крави. Имахме чувството, че те са навсякъде! След Алпите бяхме в столицата Берн. Пансионът, в който бяхме настанени, граничеше с красиви поляни и по тях също – крави. Жалко, че така и не срещнахме онази – „лилавата Милка”. Всяка педя земя е обработена и добре поддържана. Това е накратко общото впечатление. А сега няколко примера и поводи за размисъл.

ЧИСТОТАТА

ТО Е НЕЩО УНИКАЛНО! Чистотата и екологията там са издигнати на ниво национална религия. Пет дни в Берн не видяхме по улиците хартийка, фас или някакъв друг боклук. Те вероятно не метат улиците и от това правят големи икономии. Още първата вечер, когато пристигнахме, пред пансиона бяха поставени три кашона за отпадъци: за хартия, за пластмаса и за стъкло. Всяка вечер дежурните ги отнасяха в по-големи контейнери. Ние бързо свикнахме с този ред. Единственият ни проблем беше на връщане от глетчера – водачът ни видя в храстите хвърлена „наша” опаковка. Имаше голямо „конско”. Сравнението, което ще направим сега, е доста неприятно. Тази година нашият отбор направи три почиствания на поляната пред стадиона в Троян, сложихме и стойки за боклук с чували, които се подменят. Идете обаче сега да видите колко боклуци разнася вятърът. Така че, приятели, когато се разхождате или спортувате там, потърсете кошчетата, за да си хвърлите боклука. Така и разходката, и тренировката ви ще бъдат по-приятни.

ЗАЩО СА БОГАТИ?

ДОМАКИНИТЕ НАПРАВИХА викторина с награди, за да видят доколко познаваме Швейцария. Един от многото интересни въпроси беше следният: „Един швейцарски национален спорт се казва рециклиране. От 1000 стъклени бутилки колко рециклират швейцарците?” Труден въпрос за нас. Отговорът беше 952 бутилки. Значи хората на тази богата страна не си позволяват лукса да изхвърлят тази суровина. Дали и за това са богати? Пред чудесното училище, в което бяхме настанени по време на тридневните състезания, с които завършваше нашия лагер, имаше много красиви контейнери с надписи: бяло, зелено, кафяво и друго стъкло. Наблюдавахме с възхищение как майка с деца на 3 и 5 години стоеше с една чанта и чакаше търпеливо всяко от децата да извади по една бутилка от там и да я пусне в съответния контейнер. Не е ли чудесен пример!

СПОРТ И ПОЧИВКА

ТОВА Е НЕЩОТО, което ни направи огромно впечатление – спортът и рационалния начин на живот. В град Берн останахме с чувството, че велосипедите са много повече от колите. С колелета ходят на училище, до магазина да пазаруват, разхождат се, возят децата си на ясла или градина. Разбира се, по улиците има АЛЕИ ЗА КОЛОЕЗДАЧИ, даже единствените полицаи, които срещнахме, също бяха с велосипеди. През обедната почивка много от служителите се разполагат на тревата по полянките в близките градинки за да обядват и отморят, други плуват в басейните, близо до тях и отпочинали, всички в 13:00 ч. са на работа. Възрастните хора се разхождат постоянно, срещнахме ги даже високо в планината да правя преходи с щеки в ръце. Колкото и да ни е неприятно да го споделим, там родителите не разрешават на децата си да стоят много пред телевизора и компютъра, а ги насърчават да спортуват. Вие също, приятели, елате при нас в клуба по ориентиране или си харесайте друг спорт, но спортувайте. Ще станете по-здрави, по-организирани и по-самостоятелни. Пък и възможността, която получихме благодарение на спорта, на 11 или 12 години да посетим Швейцария с приятели не е никак за пренебрегване. Така че, приятели, спортувайте!

НА ВРЪЩАНЕ имахме време да говорим и коментираме. Пресметнахме, че литър бензин спрямо техните доходи би ни струвал в България около 40-50 стотинки. Онемяхме! Защо тогава карат велосипеди и ходят пеша? При нас с такива цени няма да видиш човек на тротоарите – всички ще са в колите си и ежедневието ни ще е постоянни задръствания и катастрофи. Сами си помислете кое бихте предпочели. И една идея към Общината. На всяко кръстовище в Берн има кръгово движение – никакви острови, триъгълници, правоъгълници и тем подобни. Кръгът е съвсем елементарен и в същото време ефектен: Едно красиво дърво и малко цветя наоколо, някаква скулптура или алпинеум. И всичко е тихо и спокойно, няма клаксони, изнервени шофьори и катастрофи.

НА ОТИВАНЕ В АВТОБУСА гледахме няколко пъти филма „Бай Ганьо из Европа”. Смяхме се много. На връщане пак го гледахме, но вече с други очи, не ни беше толкова смешен. Връщаме се в България, тук също имаме много хубави неща, само да умеем да ги видим. Искаме тук да живеем, но трябва нещо да променим и в себе си, нещо да вземем от Швейцария, за да живеем по-добре. Какво мислите вие, приятели?

Вяра Данчева
Лора Христова

22 коментара:

Анонимен каза...

Уважаеми деца,
както пишете "Ние бързо свикнахме с този ред", ами защо не го прилагате и тука - в нашия град, в нашата България?

Анонимен каза...

Тук не се прилага защото ще ни се смеят останалите съученици, които не са ходили с нас в Швейцария. Тук даже е обидно да се разкараш 5 метра и да си хвърлиш опаковката от вафлата в преливащото от боклук кошче.Пускаш си я небрежно и отминаваш. Така де, нали има хора на които им се плаща да метат, а и нашите родители си плащат данъците. Какво искате повече?

Анонимен каза...

Аборигени сме,това е лошото!!!

Бате Стефчо каза...

Деца, попитайте другаря Енкин и неговият син, колко общинска пара прибраха за начертаването и построяването на триъгълниците и правоъгълниците т.е. чеповете пред големия пазар.

Анонимен каза...

za ostrovite na enkin i izmisleniq injiner ,sina mu,6te vi kaja kolko sa vzeli--250 000 lv suha,4ista para. po vremeto kogato sE praviha tezi patni nedurazumeniq tova bqha pari za hubav mezonet vav VARNA.

АРВи каза...

Мили деца(коментар2), те и там имат такива хора които да чистят по улиците и го правят, защото всички съблюдават за чистотата и са стигнали до там вие да не видите и хартийка. Тук и камион да изсипеш няма на улицата няма да личи, защото е толкова мръсно и пълно с боклуци, че едва не се задушаваме в тях.
Тук не смогват почистват, а и чистачите са много малко, да не говорим пък колко получават.
За данъците сте прави, но наполовина, защото тук данъците се разпределят по малко по-друг начин, а са и прекалено малки. Защо пиша това? Защото всички плащаме, вярно е, но и всички хвърлямя боклуци по всевъзможни начини. Там милите ми, имат много стройна организация за санкциониране на нарушителите и система на бързо събиране на дължимото от глобените.
А вие явно вече сте покварени от ситемата щом мислите така - цитирам"Така де, нали има хора на които им се плаща да метат, а и нашите родители си плащат данъците. Какво искате повече?"
Браво на тези които са ви учили, БРАВО.
Многообещаващи сте! Явно още "по-светло бъдеще" ни чака!

Анонимен каза...

Арви, нещо ти липсва чувството за хумор (или достатъчно акъл) да осъзнеш, че 2-ри влага ирония в коментара си.

Анонимен каза...

250 000лв за островите....а чух,че бившото кино било продадено за 66 000 заедно със земята.На островитяни ни направиха ,ама си го заслужаваме щом пак е издигнат и то за ВОДАЧ на листата на БСП.

Анонимен каза...

Панчо,да ти е жива и здрава щерката Лора.Браво
и успехи и занапред! Твоят тренер и теб поздравявя

АРВи каза...

7-ми, нещо съм ти трън в очите. Но нищо. Те тук нещата не вървят защото всички са с такова огромно чувство за хумор, че вече всичко приемаме на шега, и докъто се усетим, животът ни минал.
Така приемам нещата, така пиша. А относно, дали имам акъл, мисля, че се намесваш пряко в Божиите работи. Имам, колкото Бог ми е дал и нищо повече. Не Богохулствай, моля те и вместо това, огледай своя! За мен не бери грижа.
Но, в този така наречен от теб хумор се прокрадват много обезпокоителни нотки, които точно така, буквално се и приемат от болшинството наши съграждани и това се е превърнало в начин на мислене, затова сме на това деридже.
Иначе в коментара ти не забелязах никаква толеронтност. Вместо да ме съдиш, ти предлагам взаимно уважение. Така с рогата напред, рискуваш да ги счупиш някъде. Но твоя работа. Аз не те съдя. На всеки човек може да се каже всичко, но си има начини за това. В твоя коментар, поне аз не забелазвам подобни.
И ти напомням, че когато спориш снякого, спори по това което е написал опонента и не давай оценки и квалификации относно личността му. Това е правило, което се учи още в началното училище.
Сполай ти и със здраве.

Анонимен каза...

Чисто е, защото нямат цигани. И българи с цигански манталитет. А тук това е мнозинството.

Анонимен каза...

АРВи,отново те отсвириха!!!!Не само аз съм на мнение,че си досаден!

Анонимен каза...

ЕМ/SI:Имаше една стара песен за Троян: " ...и макар, че патки грачат, бройлери пищят и прасета със прасенца ден и нощ квичат, де кажете ще намеря тази родна атмосфера ако не във моя роден град. Още: Помня аз Троян когато, малко бе градче. С къщи полусхлупени и с кал до колене. Де кажете ще намеря тази родна атмосфера, ако не във моя роден град. Припев: Ходих на София с влака, но там няма Беклемето, няма върбака. Всеки срещнат ме привлича, но от всички най обичам-сал " Чавдар" и моят роден град."
Нещо да се е променило от песента преди 30г. в обичания ми град?Да? Затриха му икономиката и ще западне под нивото от песента.А като се сетя как ни лъжеха старите комуняги през 1991г./уж прехода в България-разбирай в частност Троян/ за 2-3 години да станем Швейцария на балканите. После грабиха, грабиха... Появиха се някакви демократи, издънки от бившите. И те крадяха и разрушаваха.Припомнян реда на разграбване на България-първо комунягите източиха банките, развихри се жестока инфлация и скътаните парици на хората се стопиха, после СДС унищожи ТКЗС с тричленка която разпродаде инвентара на кооператорите. Появиха се мутри, рекет, бой и убийства-имаше още да се краде от докараните до фалит мощни предприятия, посредници на входа, смяна на директори ако не финансират партии на власт. Митници-дране и пълнене на партийни и лични каси. Приватизация.... да продължавам ли? Сега пак са се наредили за власт в Троян/за кмет/. Защото народа е с къса памет и от бедност е оскотял. Продава си гласа за кебапче, бира и 20 лв. Пишещите тук и в други сайтове имат образование и гражданска позиция, но масата/над 75%/ от българския народ е изключително тъпа и проста и затова никога няма да стигнем и на малкият пръст на Швейцария.Е питам аз тогава. Как да формираме съзнание в децата да изхвърлят боклуците си в кошчето и да пазят околната среда. Няма е основата. Това е същото да вземеш един туземец, да му дадеш компютър и да очакваш да напише програмен продукт. Може би не е най- удачен примера ми, но с това искам да кажа, че няма основа и традиция за постигането на определен резултат.

Анонимен каза...

EM/SI, поздравления за горния коментар, казал си ги нещата едно към едно. Тъжна работа, няма светлина в тунела!

Анонимен каза...

EM/SI, страхотен си!
Тази есен, битката ще е повече от жестока.

Анонимен каза...

Личи си ,ЕМ/СИ,че си млад човек и затова ми позволи да те коригирам в хронологията-първо комунягите създадоха многото банки,след това сложиха начело свои хора и техни синове,после създадоха мутрите-охранители/Маджо,Маргините,Иво Карамански,Пашата,БойкоБорисов идр./,после почнаха да точат и ето-източиха всичко!
Между другото,знаеш ли имената на първите банкери в Троян от началото на 90-те?Банка Биохим-Момчил Акимов/още беше студент/,Банка Славяни-Йордан Данков,Банка Балканбанк-Дочо Дочев,Марин Ганков-Първа Ист.Международна,Матю Ганчев и т.н.Познаваш ли тези хора,с каква политическа ориентация са,кои са бащите им,къде са те сега-въпроси,въпроси,въпроси!Може би независимата Донка Михайлова може да отговори?Или зависимият Евгени Узунов,Кольо Кацаров,Минко Акимов,Йордан и Сашо Данкови?Кой да ти каже,па и да ти каже-да му вярваш ли?Избери сам!

Анонимен каза...

"Между другото,знаеш ли имената на първите банкери в Троян от началото на 90-те?Банка Биохим-Момчил Акимов/още беше студент/,Банка Славяни-Йордан Данков,Банка Балканбанк-Дочо Дочев,Марин Ганков-Първа Ист.Международна,Матю Ганчев и т.н."

Помним помним ама трябваше със сопите и бой и е.... докат се отървем от цялата крадлива комунистическа паплач!!!!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

Само един кусур имаме-не ни стиска!!!!!!

Анонимен каза...

12, печалиш................Загуба!

Анонимен каза...

Ухаа,пропаганда ли,що ли? Минца плати ли да обясните как ще направим кръгово и ке станем швейцарци? Или минахте само с по 1 снимка с аутограф.Банкери или не,аз за Данкови знам 1,викаш ги на гости,ядът до пръсване,излизат навън - повръщат,и пак се връщат да плюскат - кво повече да коментираме.

Анонимен каза...

Тъпанарка.... речи: Ми кат ги глеам аз тия мичета от първото фоту, ми чи то гладни бе ми съ видят. Слабинки едни такия изглеждат. Чи то туй Шверцариятъ май големи скрънзи. Чисту, чисту ма ни раньт тез Швейцарци. Добре си додоа дичатъ та да ги нараним ний си.

Ol` dirty bastard каза...

Минко рече "хайде банда,време е за пропаганда".По комунистическия маниер,личи си дъртия милиционер.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |