Радост и мъка по ул. „Мизия”

* Гражданите обвиняват строителите от „Димас” АД, че я карат по системата „няма дърво – няма проблем” * Правена ли е екологична експертиза във връзка с уличните реконструкции?

ЖИТЕЛИТЕ НА ТРОЯНСКАТА УЛ. „МИЗИЯ” В ЖК „ЛЪГЪТ” трябва да са доволни. Че уличката им - на която са разположени няколко големи жилищни кооперация плюс едно училище (ОУ "Христо Ботев") и която доскоро бе разнебитена до крайност – влезе в схемата за цялостна реконструкция по големия проект за подобряване на градската среда, спечелен от Община Троян.

ПРИПОМНЯМЕ – цялото наименование на проекта е „Интегриран проект за подобряване на градската среда на град Троян” (ДБФП: BG161PO001/1.4-05/2009/005), осъществява се с финансовата подкрепа на оперативна програма „Регионално развитие“, общата му стойност e 4,721 млн. лв. (от тях 236 хил. лв. се осигуряват от общинския бюджет) и предвижда да се реконструират общо 7 улици в двата големи троянски квартала жк „Лъгът” и жк „Младост”; за изпълнители бяха избрани фирмите „Димас“ АД (Габрово) и „Екострой – Трявна“ ООД (Трявна).

И ЖИТЕЛИТЕ НА УЛ. „МИЗИЯ” няма как да не са доволни, другото би било нелогично и неблагодарно. Но не съвсем. Защото ако си викнал майстор да ти боядиса стените вкъщи и той ги е боядисал перфектно, но ти е омазал и съсипал дъбовия паркет, няма как да си много радостен, нали? Нещо подобно се случи и на ул. „Мизия” тази сутрин – петък, 22 юли. Обади ни се гражданка, живееща в една от споменатите големи кооперации – общинската съветничка Мариела Шошкова (г-жа Шошкова специално подчерта, че не ни търси в качеството си на съветничка и политик и в реакцията й няма никакъв предизборен подтекст – бел. Т21). Тя и съкооператорите й бяха бесни, защото рано-рано сутринта бригада от местното комуналното дружество, наета от фирмата изпълнител на уличната реконструкция „Димас” АД, дошла и отрязала една голяма бреза – от крайпътната редица дървета. Карат я по системата „няма дърво – няма проблем”, коментираха потърпевшите.

КОГАТО ОТИДОХМЕ НА МЯСТО, младото и здраво дърво вече бе гътнато и разфасовано по на метър. Притиснат от гражданското недоволство, техническият ръководител на обекта Красимир Стоянов почна да обяснява, или по-скоро да се оправдава, че дървото пречело на изграждането на трасето, че нямало как да се заобиколи, че корените му били слаби и имало опасност да падне (това за падането явно бе пресилено, защото хората от кооперацията бурно оспориха).

Г-Н СТОЯНОВ НИ ЗАЯВИ, че е поискал разрешение от инж. Банко Банков от общинската администрация – шеф на отдел ТСУ и отговорник от страна на Общината за реализацията на проекта. Инж. Банков веднага пристигна на място и обясни, че е дал разрешение за рязането на дървото, защото строителите били категорични, че друг вариант няма. И от двете страни обаче почнаха да увъртат, когато попитахме дали рязането на дърветата при ремонта по ул. „Мизия” е съгласувано със съответните органи по опазване на околната среда. Наше спешно проучване показа, че подобно съгласуване не е направено, не стана и съвсем ясно дали изобщо е правена екологична експертиза във връзка с уличните реконструкции.

С ДРУГИ ДУМИ – СКИМНЕ ЛИ ИМ на ремонтчиците да бастисат някое и друго дърво, за да си облекчат работата, викат резачите?! Ама че дървото е част от зелената система на града, че е отглеждано с години, че, не на последно място, въпросната зелена система е важен елемент от градската среда и е в пряка връзка с качеството на живота – голяма работа…

СПОМНЯМЕ СИ, че преди години точно така се получи с китната и прохладна някога ул. „Христо Ботев”, която при ремонта бе тотално обеззеленена и сега е пустиня. Разбира се, не сме някакви екофанатици и сме наясно, че уличните ремонти не могат да минат без зелени жертви. Но сме наясно и с друго – че когато това е неизбежно, задължително трябва да се вземе становището на хората, които най разбират от тази работа (еколозите) и веднага да се направи план за алтернативно залесяване. Така поне е по белия свят. Дано някога и в Троян…

Т21

26 коментара:

Анонимен каза...

Генчо,я публикувай ,т.е. прекопирай от сайта ,изказването на олигофрена ,дето разправяше как за нула време ще избуят ония ти ми палми по Икономов!

Анонимен каза...

Всичката работа на тия е такава като гледам как работят.Крайната картинка ще е много жалка и се надявам Гена да направиш един хубав репортаж накрая с много снимки за да се види хубаво ,че целта е била да се свърши една работа за едни 5 милиона ,които половината трябва да се откраднат и с другата половина да се замажат очите на селяните ,че нещо "хубаво" е свършено.В гетото гледам и там простотии.Един коптор(гараж)бутат 5 оставят и отсега ми е ясно крайната картина как ще изглежда.Не знам как предценяват кои да бутат при положение ,че всички за незаконни.

Анонимен каза...

Хубаво пишете за една бреза,но на същата улица пред НУ"Хр.Ботев" имаше още 4-5 брези,които също бяха изрязани.На хората им бе обяснено, че така искали от училището, защото щели да паднат върху децата.Каква е истината не се знае!Дърветата са на около 34 години./бяха/

Анонимен каза...

Ми дайте да изрежем всички дървета в Троян за да не паднат и да пребият някоя бабичка че то деца не останаха

Анонимен каза...

Да живее Бейрут и аятолах Акимова!

Анонимен каза...

На вниманието намвсички граждани които се чудят какви ги вършат тези от Димас.Това е извадка на мнения от преди година на габровци : Относно Ремонта на Улиците и кръстовищата в Габрово от споменатата фирма .:
"Г-н Кмете ,Като гражданин на града сериозно обезпокоен от качеството с което се работи и от материалите които се влагат .Бих искал да Ви обърна внимание ,като начало на бордюрите които се полагат на ремонтиращия се в момента пътен възел на изхода за Севлиево.Още от сега те са напукани и изронени което според мен е НЕДОПУСТМО .Какво ще се случи с тях след пръвият сняг и сол .
Наистина ДИМАС са големи некадърници,ама те са си такива,целия град ги знае...само от общината не ги знаят. По-калпаво асфалтиране от тяхното няма никъде по света! Целият новоасфалтиран участък е на бабуни, оставени са дупки, шахтите стърчат... намам думи.Благодарение на онези некадърници ДИМАС , скочих в един трап, който помня по рано че беше изровен, но същите "пътни строители" просто са го запълнили с асфалт, колкото да не забележиш че има зверско хлътване.Според мен трябва да се санкционира изпълнителя на ремонта за лошо изпълнена работа.и т.н.""

Анонимен каза...

Добре,че на Банко не са му казали строителите,че трябва да сваля гащите,щото така се налага,че....

Анонимен каза...

Докато свършат тези специалисти дано остане нещо здраво в гетото.На няколко блока вече са им изпочупили канализацията и мъзетата са пълни с фекалии.Не знам как ги избира този кмет фирмите за реконструкция на улиците ни но до тук едно ГОЛЯМО НИЩО ЗА ЧЕТИРИ ГОДИНИ И САМО ПРАХОСАНИ МИЛИОНИ НА ВЯТЪРА.Невероятно изглеждат тези нови настилки които се правят в Троян.Постоянно съм по пътищата на Европа и ми прави впечатление, че САМО и ЕДИНСТВЕНО в БГ и най вече в Троян се правят толкова некачествено улици и тротоари.Погледнете само новите бордюри които са по Ботев и на моста на центъра ,вече всички са се разпаднали и ги сравнете с тези от социализма които не са мръднали.

Анонимен каза...

Абе кои е техническия ръководител на обекта на снимките ,дебелия мангал или некролога до него?Щот то май нормални и млади инженери не останаха тук.Бат Бойко младите специалисти ги изнася за Европа и на всичкото отгоре се кефи на това.

Анонимен каза...

Чувал съм, че по Ботев под тротоарите минават кабели, телекомуникации и т.н. Поради тази причина не били засадени дървета, когато правиха ремонт на улицата.

Анонимен каза...

Аз този затлъстял мангал,дето го представяте за "технически ръководител на обекта" не бих го пуснал да пасе козите,а Акимов го избрал да "подобрява градската среда на Троян".Троянци,вдигайте се и контролирайте този башибозук,щото на общината не и пука.То се видя!

Анонимен каза...

А аз съм чувал , че Енкин го било страх като кара пиян по ул. Ботев да не се удари в някое дърво и за това бил "обезопасил" улицата .

Анонимен каза...

12 -ти,и аз я знам тая!Защото му е слаб ангела на Енкина,като пийне малко:))))))

Анонимен каза...

Дано засадят нови дръвчета?!

Анонимен каза...

Аз са почнах.Наздрраве!

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

Банко хайде стига работи ,дай място и на млади кадри на герб младежи,браво на Мариела че се обадила
троянец

Анонимен каза...

Смотльо, пиши поне на кирилица.

Анонимен каза...

Докога ще го търпят този некадърник Банко Банков? Тази община е пълна с пенсионирани офицери и баш пенсионери....младите ,кучета ги яли.Каквато общината ,такъв и града.Еколожката на общината също е много слаба,още когато писаха ,че искат да правят кръгово при пазара и да сринат най-хубавата градинка в града го разбрах ,ама няма как -дано дойде някой нов прогресивен кмет и да измете неподходящите.

АРВи каза...

"Дано дойде някой нов прогресивен кмет и да измете неподходящите"
Е, кой да дойде, като всичко е в нашите ръце. Да дойде някой да свърши работата, а ние само кусури да намираме. Ами, има да чакате да дойде такъв да свърши всичко, а ние довално да потриваме ръце или недоволно да намираме кусури, а в същност в това време нищо да не правим и да не се променяме изобщо. Е такова чудо няма да стане братя, няма. Докато не се размърдаме, докато не се събудим, докато не поеме всеки своята лепта в това дело(оправянето на града имам в предвид),нищо не чакайте даром да падне, ей така просто от Господа. Докато не порадснем, докато не станем отговорни - всеки за това което мисли и върши, изобщо на нищо не се надявайте.
Иначе си пишете тук утопии и бръщолевения под формата на отявлено недоволство! И какво ще промени това, НИЩО. Все това ще е отгоре ни.
Добре да приемем, че хората които изброявате са некадърни! Ами колко пъти Вие драги кандидатствахте с конкретно предложение по даден казус с който те не се справят, било към кмета, било към общинската администрация или към общинския съвет, а? Колко? Николко нали! Какво тогава по дявалите искате? Да се критикува и то анонимно е най лесно. Другото е трудно да застанеш на чело и да кажеш "Аз мога". "Ще направя това и това, така и така". "Повярвайте ми! Последвайте ме!" За тия неща се иска яко дупе!!! Но не! Критикуваме си без да казваме какво предлагаме да се направи!
Интересно, ако сте на мястото на тези, които критикувате как бихте се справили Вие например с техните задължения, с които не сте съгласни как се справят те. Интересно ми е наистина!!! И съм убеден че друга песен ще запеета тогава когато се сблъскате с реалността.
Проблема е само Ваш! И отбелязвам, че не съм адвокат на общинарите, само се замислям. Те дали го правят е друг въпрос. Но така мисля, че не следва да се критикува, само за самата критика, без да се посочва нищо в подкрепа на тезата, а само голи и плоски обвинения.
Хайде със здраве! Стига толкова! Бъдете здрави и обективни!!!!

Князът каза...

Бойко Пъдарски каза "Аз искам, аз мога, изберете ме" Тази решителност и готовност все пак заслужава внимание

Анонимен каза...

Eдно е да искаш,друго е да можеш пък трето и четвърто е да можеш да го направиш.

Анонимен каза...

21-хайде стига си агитирал самичък за Бойко.Хората ако искат ще го изберат,но не искат,не разбра ли?

Анонимен каза...

"21. Князът каза...
Бойко Пъдарски каза "Аз искам, аз мога, бла бла бла ......" , че тои ако можеше кои му пречеше до сега да свърши нещо с което да оправдае Х к лв които е взел като заплати , просто маи е поредния некъдърник тръгнал да лъже троянци .

Анонимен каза...

Тук има 2-ма 3-ма, които чакат нащрек, готови, каквато и тема да се зададе, да викнат мощно "Искаме Бойко Пъдарски". Напомня ми един стар скеч, за културата и ..... за бахура :)

Анонимен каза...

Да се върнем на темата ул."Мизия" все пак. Аз живея на тази улица и всеки ден се сблъсквам с потресаващи недоразумения и некадърност, но не само от страна на фирмата изпълнител. Отрязаните брези, маркирани части от които и сега може да се открият при проверка по махалата, са най- малкия ни проблем, ако се оставяха места за засаждането на нови дръвчета, но не. Заповядайте да видите какво се случи с чисто новите ни бордюри, които валаците буквално намляха. Вече са ожулени, окъртени и начупени много от тях особено на завоя. И сега какво?! Нима ще ги подменят? Изключено. Скоро ще си имаме нова улица с начупени бордюри. БРАВО!!!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |