Без дом, без пари, без крака

* Вълчо Вълчев: „Да се самоубивам ли, да убивам ли някого – не знам” * В края на юли безкракият бивш електротехник трябва да освободи квартирата си, надява се на общинско жилище * Един списък, подсказващ решения

МИНАЛАТА СЕДМИЦА съгражданинът ни Вълчо Ачев Вълчев ни донесе в редакцията един списък. По-точно, донесе го пред редакцията, където проведохме и разговора си - защото Вълчо е в инвалидна количка и стълби, бордюри, разнебитени тротоари, прекалено стръмни и (не)осигуряващи достъп инвалидни скосявания на някои места в града (например пред Информационния център в сградата на Общината) и т.н. градски препятствия не му позволяват да се придвижва нормално. Нещо повече – превръщат живота му в постоянна битка за търсене на пролуки във враждебната за хора като него троянска архитектурна среда.

ВЪЛЧО Е НА 74 ГОДИНИ и е в добра форма за възрастта си, жизнен и спретнат, като изключим, че двата му крака са отрязани до над коляното и, както казахме, е в инвалидна количка, без която и най-елементарното му движение не би било възможно. Единият си крак губи преди две години – заради пълзяща гангрена, през 2010 г. му отрязват и другия. По професия е електротехник и дълги години е работил към Енергото – по поддръжката на уличното осветление в Троян; бил е продължително и на гурбет в бившия СССР – Коми, Казахстан, Ростов на Дон.

В МОМЕНТА ЖИВЕЕ САМ, на квартира на свободен наем (60 лв.) и месечният му доход е всичко на всичко 290 лв. - пенсията плюс инвалидните надбавки, от които покрива и по 80 лв. месечно заем към ДСК, който ще изплаща до 2019 г. Личен асистент не му се полага, защото „бройките са малко, а има и по-закъсали”, както му обяснили социалните работници. Има обаче право на домашна помощница, общо 82 часа за годината, но досега само веднъж се появили две жени, които му поизчистили и толкоз, повече не се появили. Безизходицата го завела чак до Гърция, където синът му работел временно като строител, но там наши мургави братя се опитали да го принудят да проси за тях и едвам успял да се откачи. В момента синът му е безработен, също живее в Троян и също едва връзва двата края.

ЧАСТ ОТ ПРОБЛЕМИТЕ НА ВЪЛЧО пък идват от това, че преди години имал собствено жилище в кв. „Лъгът”, но се принудил да го продаде – за 7 хил. лв., които отдавна се стопили; но и досега тази „печеливша” сделка била аргумент за различните служби и институции да му отказват помощ. Писал съм за проблемите си до най-високото място – Народното събрание, Правителството, многократно съм сигнализирал и Общината, но резултат няма, сподели ни човекът в инвалидната количка. А обобщението му бе направо стряскащо: „Да се самоубивам ли, да убивам ли някого – не знам”.

НО ДА СЕ ВЪРНЕМ НА СПОМЕНАТИЯ СПИСЪК, донесен ни в редакцията от безкракия Вълчо. Във въпросния списък са посочени 15 участъка в Троян, основно в централната част на града, където с направата на леки скосявания и/или ремонти, неизискващи кой знае какви средства, достъпът на хората с увреждания, а също и на майките с детски колички ще стане далеч по-лесен и възможен.

ЩЕ СПОМЕНЕМ САМО НЯКОИ от описаните в списъка на Вълчо места: двата тротоара по Главната (ул. „Васил Левски”) в търговската част – ако инвалидната количка успее да се качи отнякъде, няма как да слезе в другия край и това я принуждава да се движи по уличното платно между колите, неудобно и опасно за всички; същото е положението и с подходите около бившето лятно кино и Общинския пазар; за „достъпа” до Информационния център в Общината казахме, но подобна е ситуацията и с една от инвалидните пътеки пред Общината, непозволяваща да се слезе на площада; затруднен или направо невъзможен за инвалидните колички бил и достъпът по ул. „Охрид”, ул. „Балатон” и др.; друг проблем са високо поставените банкомати и невъзможният достъп до някои от тях; затруднен е и достъпът на хората в инвалидни колички до повечето институции в Троян, до големите търговски обекти и т.н., и т.н. Списъкът с 15-те точки е депозиран в общинската администрация, но оттам няма реакция.

ДРУГИЯТ ГОЛЯМ ПРОБЛЕМ на Вълчо Вълчев е квартирният, защото до края на месеца трябва да освободи сегашното си жилище. „Единственият изход да не остана на улицата е от Общината да ми предоставят общинска квартира, в която обаче да мога да влизам с количката си”, обясни ни страдалецът. Той е проучил, че има подобна възможност – съществуват две приземни стаички с отделен входове, общинска собственост, недалеч от Общинския пазар и едната би му решила проблема, но се опасява да не се вреди някой друг с пари и връзки. Вълчо е подал молба по надлежния ред и е в очакване. А ако молбата му не бъде удовлетворена, казахме какво се случва…

Генадий Маринов

24 коментара:

Анонимен каза...

Да осъди Общината!Преди години имаше подобен случай в Луковит.Общината си плати като поп.Това е тяхно задължение да приспособи обществените места за ползване от ВСИЧКИ!!!!!!!!

Бианка каза...

Защо трябва всеки инвалид по отделно да води лична борба за своето достойно съществуване?????

Анонимен каза...

Този го виждам пред СБА да проси. Има хора и с пенсии от 136 лв. с 50% инвалидност, но те не просят! Да отиде в старчески дом-там ще се грижат за него.

Бианка каза...

3-ти,за да идеш да просиш,значи нямаш друг изход.И тук не говорим за инвалидност от 50%.Когато се изказваш,поне помисли малко.Самата аз съм инвалид с 52% но съм работоспособна.Този човек,няма никаква възможност да си изкарва хляба.С пенсията която получава не може да си плати тока,водата,квартирата,друго няма да споменавам и да се изхранва.Няма възможност за НОРМАЛНО съществуване.За да застане там,значи се е почувствал на ръба на оцеляването.И без друг изход.Отчайвам се само,че има такива като теб и не виждам скоро подобни да са на изчезване.Малко милост и човещина няма никак да ни е излишна.Един съвет от мен-следващия път,когато минеш покрай СБА,влез купи един хляб и му го дай.Повярвай,това което ще почувстваш ще те изненада!

Анонимен каза...

3-и,прочете ли колко мъка има в очите на този човек?Правиш ли разлика, между неговото поведение там и това на циганите в църквата на Великден,които също просят .Сигурно онези,които ковът законите в тази държава мислят като теб.Много бездушие и омраза има в хората днес!

Анонимен каза...

3-ти що за изрод си ти? Настина като го видиш друг път му купи на човека един хляб или му пусни стотинка и вземи се постави за малко на негово място-толкова безпомощен поне го съжали и му дай нещо не го препращай в домове.

Анонимен каза...

6 ти -изрод ще наричаш майка си. Като толкова ще се загрижили за просяка/290 лв. пенсия/ вземете си го у Вас. Аз не искам да виждам просяк пред магазина на СБА.

Анонимен каза...

7-и,а аз се чудя какво правиш в този магазин?Дали миризмата на развалено месо ти харесва или невероятно високите цени на некачествените стоки,те привличат?Имаш известни претенции за социален конфорт,а там нещата са много под нивото на един такъв магазин.Иначе,човека отвън като ти пречи,не го гледай,но проблема си остава.Проблемът с ЧОВЕЩИНАТА,която все повече ни липсва,но с който рано или късно всички се сблъскваме....

Анонимен каза...

Спомням си, имаше един човек, които не беше инвалид, но беше бездомен! Дуди му казваха ... Та, Дуди, вече не е жив ... Нека с Вълчо да не се случва същото! 2 - та лева, които ще дадете в Ривърсайд да пиете едно кафе и да поклюкарствате по чужд адрес, може да му дадете на него! 2 лева= 2 хляба!

ММ

Бианка каза...

Има едно послание на Майка Тереза-"Когато направите добро,то утре веднага ще е забравено.Но въпреки това правете добро".Така че,моля се човещината да не ни напуска,/тук от няколкото поста си личи,че я има/да проявяваме по-голяма милост и състрадание към по-слабите и по различните.Независимо кой е срещу нас!

Анонимен каза...

Бианка стига с тези сълзливи глупости за състрадание и човещина. Такава в капиталистическият свят няма.По-горната пък-дайте му 2 лева= 2 хляба. Не гледате депутатите че са 240 хрантутника, а искате от нас бедните да даваме.Държавата се е погрижила/290 лв. пенсия/ с толкова колкото той е работил.Отделно му плаща за инвалид и социален помощник.Да отиде в дом за стари хора където ще го хранят, обслужват и преглежда медицинско лице. Пенсията ще му и хартисва. Да го настани общината в общинско, наема е 30 лв. Да му направи и рампа. Айде стига толкова!

Анонимен каза...

Много хора работим за 240 лв., за минималната заплата. И ни третират като роби и животни. Нас пита ли ни някой как се оправяме?

Анонимен каза...

Ами, тези дето работите за по 240 лв. можете пак да анатемосвате онези дето дръзват да протестират срещу неправдите в българското общество!!!

Анонимен каза...

Защо на Бианка коментарите да са сълзливи глупости.Възмутен съм именно от това отношение на повечето тук.В 21 век,когато всички призовават за повече човечност,когато в другите държави няма да видите един инвалид да се постави в подобно положение,точно на нас най ни е нужно,бих казал,че ние имаме крещяща нужда от човещина.Това ни липсва и за това ние българите сме на такова дередже.А на този който се жалва,че работи за 240 лв. на месец ще му кажа,че има възможността и надеждата,че утре това може да се подобри,но уви,при този човек няма нито възможност,нито надежда.Който препраща в старчески дом му препоръчвам да иде и да види какво се казва коптор,пък пак да приказва.Частните старчески домове,където старите самотници се чувстват като в рай са непостижими за инвалиди с малка пенсия.

Анонимен каза...

В нормалните държави, където децата се възпитават да обичат и различните от тях, израстват хора състрадателни и отзоваващи се на повика за помощ.
Съществуват играчки, зайче, или мече, което е без ушенце, или без краче, или с изкривена уста. Детето по тоя начин го възприема така както го вижда, и го обича, даже и повече от останалите мечета и зайчета.
Съществуват и кукли–приятелчета, които са негърчета, китайчета, ескимосчета и т.н.
Няма да коментирам, или казвам колко е важно да си помагаме в трудни моменти, защото никой не е застрахован, нито от здравословни проблеми, нито от "среща" с безизходицата. Явно повечето хора ще се отзоват и ще помогнат, и малко ще са тия който ще имат отрицателно отношение.С 1 лев, никой няма да обеднее повече, нито човека ще стане милионер. Този един лев, който ще получи от всеки, който може да даде, ще донесе най–важното за този човек, вяра в добротата на хората.
Хубаво е все пак, че при нас, и без тия играчки, повечето от пишещите по–горе са състрадателни и разбиращи чуждата болка и проблем.

Анонимен каза...

Бас държа,че ако на улицата падне човек, само 11-ти /дето го оплювате/ ще се притече, а всички други ,дето състрадалничат тук, ще подминат падналия... Само в България инвалидите злоупотребяват с обществото, само тук все не им е достатъчно това ,което им е дадено от държавата, даже въпросният дядо не харесвал дървата,които му отпуснали от общината, да не говорим,че се разкарва предимно късно вечер, по тъмно по улиците/защо , не знам/....

Анонимен каза...

11 и 16, добре е когато някой пише по някакъв въпрос да има поне малко понятие за какво става дума.
11 - в дом за стари хора най-малката такса е 700 лв. на месец. Нито общината ще го настани в общинско жилище, нито ще му направи рампа.
16 -точно 11 няма да се притече, ами даже ще отиде да го нарита.
В България не инвалидите злоупотребяват с обществото. Половината от инвалидните пенсии се дават на здрави хора. А колко дава държавата на инвалидите - дано не ти се налага да го разбереш.

Анонимен каза...

В крайна сметка, дано никога на никой, не се случи да живее живота на този човек. Тоя човек би дал всичко на света–пари, подаяние, помощи от държавата, само да има краката си, да може да ходи и сам да се обслужва, а и да е в помощ на децата си, и внуците, които може би има.
Да не бъдем прекалено критични, да помогнем кой с колкото може, дори и на улицата, където ще ви погледне с очакване, че ще спуснете някаква стотинка. Помогнете му, и го оставете на неговата съвест след това. Колко по–големи престъпления се вършат, и сме безсилни да направим нещо. Нека не "изливаме" събрания протест върху него, той не е виновен, че се е родил в държава–грешка, а и кой може да си избере мястото, където да се роди? Опитайте само за един ден, или дори един час да седнете на един стол, и да си представите, че краката не ви служат, опитайте, ще разберете, че не е от най–хубавото, което може да ви се случи! Не знам в Троян да са много хората в неговото състояние, така, че нито нас ще натовари, нито общината с нещото, което може да му се даде.
В крайна сметка, оставете на хората да решат. Да се постави една кутия,някъде, за дарения, за този човек, и който иска да даде, който му "завижда", или се страхува, че ще стане много богат, да не дава. Демократичен избор. А той от своя страна, ако има съвест, ще е благодарен, ако няма, ще е винаги недоволен. Този начин на живот, и непрекъснатия страх от липса на сигурност, може да го е направил и малко особен, или повече от необходимото недоволен. Може и от общината да се поговори с него, да има някой с когото да сподели нещата ,които го тормозят. Липсата на приятел, или близък човек, може би са и нещата, които го изкарват късно вечер вън, на разходката, с която ще преодолее насъбрания "срам", и неудобство от дневната просия.

Анонимен каза...

Дали пък би дал всичко на света, за да е в помощ на децата си, а? Аз пък имам информация, че е в лоши отношения с тях. Никое от шестте му деца не го поглежда, може би си имат някаква причина. А в общината не знам да има психолози на щат, че да има някой, с който да си говори, като му се доприказва. За неудобството от просията пък изобщо няма да коментирам, всеки, който му е давал, знае, че не му е особено неудобно. В редакцията на Т21 разбрахме, че ще събират пари, като искате да дадете, дайте, недейте само да пишете сълзливи призиви.

Анонимен каза...

Писах и аз по темата и сега пак.Ако наистина има таква инициатива в офиса на Т21, на място ще дам колкото мога.Мисля,че ще помогнем, най-малкото за нов акумулатор.

Анонимен каза...

Кой какво казал, кой как го казал, и къде го е каза, и по какъв начин го е казал, за кого го е казал/пълна клюкарница/, няма никакво значение. Който иска да даде, който не иска да не дава. Когато не можете да помогнете, не помагайте, но се опитайте и да НЕ пречите! Помогнете на човека, каквито и грехове да има, вече ги изплаща, и то доста зле, лишен е от краката си. Дано на никой, и никога не се случва такова нещо! Да сме здрави и добри. Вие не помагайте, защото след това ще се чувствате зле, с угризения на съвестта, защото не сте помогнали на човек без крака, а на един "лош" човек. Ако случайно промените мнението си, дайте, дори 1 лев. Ще се почувствате добре, защото ще сте дали и малко щастие в нещастието.
Ако имате дете, сложете монетата в детската ръка, да я спусне в паничката. Така поне детето ще се научи да помага, на възрастен човек в беда, а ще се научи да помага и на вас, когато имате нужда, а не да ви остави на произвола.

Анонимен каза...

До 20–ти! Към акомулатора ще прибавя 20 евро. Все пак не знам цените, но поне да се купи нещо по–качествено. Човека да може да го ползва повече време. Парите ще изпратя по човек в редакцията другата седмица във вторник.

Анонимен каза...

Кой колкото може,повече хора ако дадем с малко ще направим повече.

troyan21 каза...

Поздрави на всички форумци!
Досега 4 човека донесоха в редакцията пари в помощ на Вълчо Ачев, всички имена са записани и сумата се събира; идеята е да се купи акумулатор за инвалидната количка, а ако има нещо горница, ще се даде на човека. За всичко това ще бъде даден отчет в сайта и печатното издание на Т21. По "казуса Вълчо" ще има и официално становище (от Общината и социалните служби), което ще публикуваме, коментар по темата вече направи ресорният зам.-кмет Поля Димова, за което й благодарим. Наше проучване пък показа, че г-н Вълчев не е бил забравен, дори на два пъти е бил настаняван в специализирано заведение, но по собствена воля е напускал, в момента на място вкъщи му се доставя храна, доставени са му и дърва за отопление и т.н. Разбира се, всичко това не омаловажава смисъла на подетата кампания да съберем пари и осигурим мобилност на несретника.

С уважение: Генадий Маринов, Т21
тел. 0878/727445

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |