Манчо: „Как да няма как?!”

* Троянецът от година се жалва от съседска постройка, която всеки момент може да се срути и да убие някого * „От общинската администрация ми казаха, че не могат да намерят Вълчеви и затова няма как да ги принудят...
Частен случай

„ВТОРИ МАНДАТ НА КМЕТА ЛИ ДА ЧАКАМ, за да вземе Общината мерки по моя проблем. Дотогава съседската съборетина може да падне и да пребие някого.” Така накратко ни описа своя „частен случай” Дамян Ковачев-Манчо, представяйки и съответната преписка, която от година води с общинската администрация.

ПРОБЛЕМЪТ е в застрашително надвисналата над двора на къщата му в кв. „Велчевски” в Троян (ул. „Васил Левски” 375) тухлена стена от съседска пристройка, която всеки момент може да се срути. На място се уверихме, че заплахата е напълно реална – извисяващата се на 3-4 м стена се е „издула” като бременна и атмосферните влияния неизбежно водят към скорошното й рухване, още повече че и покривът в съседство е прогнил и се руши; а ако цялата тази грамада се сгромоляса, това ще стане буквално върху главите на комшиите от №375. Опасната постройка е собственост на Мариела и Деян Вълчеви, които обаче рядко се появяват в троянския си имот, тъй като живеят в с. Ломец.

НА 21 ЮНИ 2010 Г. Манчо пише жалба до общинската администрация, в която обяснява ситуацията и търси помощ от страна на властите. „Няколко пъти молих г-н Вълчев и жена му да си оправят полусрутените сгради, които застрашават моята къща. От тях отговор не получих. Обратното – получих псувни, които не желая да коментирам. Моля Ви, г-н Кмете, да разпоредите проверка от контролните органи, които да задължат г-н Вълчев да приведе имота си в нужното съответствие…”, се казва в жалбата.

СПРАВЕДЛИВОСТТА ИЗИСКВА да подчертаем, че Общината веднага реагира на сигнала и на 30 юни 2010 г. е разпоредена проверка на място. След огледа на Вълчеви е предписано да извършат ремонт на опасната постройка, издадена е и нарочна кметска заповед. След това, заради лошото време и по настояване на собствениците, срокът на ремонта е удължен до м. март 2011 г. Което, разбира се, не е изпълнено и на Вълчеви е наложена глоба от 300 лв. Но както вече стана ясно, и до днес нито стената убиец е ремонтирана, нито пък са взети някакви последващи мерки срещу недобросъвестните собственици.

„ОТ ОБЩИНСКАТА АДМИНИСТРАЦИЯ ми казаха, че не могат да намерят Вълчеви и затова няма как да ги принудят да си изпълнят задълженията. Как да няма как – като и двамата работят в „Лесопласт” и всеки ден са там?! Може би трябва да се случи нещо много лошо, за да се размърдат някои”, обобщи пред Т21 потърпевшият, който все пак изрази надежда от скорошно разрешаване на проблема. А дано!

Т21

13 коментара:

Анонимен каза...

Я не се закачай с хората,то целия град е така па кво ,ти си от нашите(ром) то личи по мустака,няма да падне вчера го гледах
Дилян врача

Анонимен каза...

Ех,Манчо,
циганин те направиха,само защото си писал жалба.Жалко,че троянци сме такива...

Анонимен каза...

Ако на времето с Хари Велев не се бяха правили на демократи,сега нямаше да пише напразни жалби до кмета!!!Друг е въпроса,дали може сам да си ги напише(почерка на молбата е женски) или друг му ги пише.Това не е като да водиш боядисана в червено овца из целия град!Стана ли майтапа ...живо е....е?!

АРВи каза...

Въпроса на Манчо, драги съграждани хич не е за подценяване. Бях написал доста обширно защо се получава така, че общината не може да свърши нищо, но постинга изчезна.
Съвсем накратко. Така е защото закона е тъпо направен. Измислен е в крайна сметка общината да ликвидира последствията, които сътворяват волю или неволю недобросъвестните граждани, нехаещи за опасностите, които създават сградите им за хората.
В ЗУТ(Закона за устройство на територията) чл 196, ал. 5 е записано. "Когато в заповедта по ал. 3 е допуснато предварително изпълнение или тя не е изпълнена в определения срок, строежът се поправя, заздравява или премахва от общината по ред, определен с наредба на общинския съвет. В този случай върху недвижимия имот се вписва ипотека в полза на общината." Значи законодателят вменява в дълг общината да отстранява безобразията на недобросъвестните граждани. Тук може да се пише много, но от какъв зор общината да влага парите на честните и изрядни данъкоплатци за отстраняване на безобразията на нехайните. Защо общината вместо да поправи някоя улица да поправя опасните сгради на гражданите. Това ви уверявам никъде не е проработило до сега. Това тъпо вменяване на задължения е пълна глупост. Защо законодателят не е предвидил конфискация на имота и чак тогава да го поправя общината, ами се прибягва до ипотека. Кога при този съд общината ще си възвърне вложените средства, а? Някога в необозримото бъдеще. Не съм адвокат на общината, но така не може да се работи. Затова Манчо, всеки си прави каквото си иска брат. Поинтересувайте се колко такива опасни сгради има в общината. Сигурно са поне стотина. Прави ли се нещо? Ами при такъв закон в който хем собственика е длъжен да поправи сградата хем общината, уверявам ви никой няма да я оправи. За това от общината вероятно са стигнали до глоба и после какво? Нищо, защото е калпав закона. Ама я питайте кмета колко пъти го е поставил този въпрос примерно но форум на сдружението на общините! Убедн съм , че не мислил дори за това!
За сега толкоз, темата е много важна, но няма да се реши скоро, докато не затиснат опасните сгради някой депутат например.

Анонимен каза...

EM/SI: Така е АРВ-и не само в ЗУТ, но и в Закона за водите- наскоро там сътвориха депутатите последната и върховна глупост, където се вменяват задължения на общните от държавата за...публична държавна собственост, речно корито извън регулация. А пари откъде в изтънелия общински бюджет?Да се дава държавна целева субсидия? А?Лесно е когато законодателя е вменил на общините задължения и им гледа сеира, щото те нямат необходимите средства. Със гледане на сеир къща не се оправя.Питам-що Кмета/общината/ бе АРВ-и, кво прави РДНСК примерно. Те са държавният орган. Защо се вменяват задължения на изборно, мандатно лице какъвто е кмета, а държавния орган си седят и гледат сеир? Кмета като се смени, се сменя и политиката му към незаконните строежи например. Пример-ако съм близък с Кмета/или съм бизнесмен и спонсорирам общината/ знаете ли кога той/общината/ ще разпореди бутането на изграден от мене строеж? Някай да се сеща? Тогава? РДНСК за какво е ? Те принципно са независими от политическата конюнктура. Прехвърля се топката, но е по закон. Затова сме и на този хал и в НК и в НПК. Затова няма и не може да има осъден престъпник. Ако все пак осъдят някои, то ще е на смешна присъда/Ковашки при доказана злоупотлеба 16 000 000лв., осъден-3 г. условно/. Смешно? Не-трагично е! Защо е така в законите в РБ? Толкова ли сме прости или идиоти та не можем да ги поправим? Можем, но законодателят не иска. Всяка вратичка носи пари на едно алчно племе от депутати, юристи, архитекти и др. Е как тогава да го решат и поправят нещо в закона та да работи, като ще им намалеят доходите? Няма да стане. Затова са и законни хонорарите на Доган, Лъчо мозъка…. Законни са, щото такъв е списан закона. Това са ярки примери на конфликт на интереси. Постоянно има разминавания между очакванията на хората и решенията на съда. Съдът е гледал дадено дело и го е решил по закон. Закона е калпав и в него няма морал. Всички го виждат, но никоя нищо не променя, та закона да стане справедлив и морален какъвто е смисъла на прилагането му. Ясно е защо- носи някому това пари. За мен лично този проблем в законите идва от депутатите и финансовите интереси на партиите/било енергетика-АЕЦ Белене, било-митници-цигари, било…където погледнете/. Първо трябва така да направим че да ги редуцираме до най много 100 като бройка. Второ-да се избират поименно доказали се хора, а не като до сега-партийни листи. Щеш не щеш-избираш го, щото е в листата на партията която харесваш…Тлябва промяна!
Та така, АРВ-и. Знаем какво искаме/добри закони/, имаме кадърни хора, но….

Анонимен каза...

СЕ ДЕ СЕ...СЕ ДЕ СЕ...............

Бате Стефчо каза...

четвърти е прав , но и Манчо е прав да си търси правата и ако повече хора действат като него все нещо малко от малко ще се промени. Мълчим ли като овце ще ни мачкат както ни мачка и до сега.Самия факт, че се прави обществено достояние чрез тази публикация проблема със саморазрушаващите се сгради, ще накара хората да се замислят. С това се започва, след това трябва да има сдужения по различните проблеми и граждански инициативи и след около 20, 30 години може да се видят първите наченки на действащо гражданско обество

Анонимен каза...

Прав си, Манчо, но на кой ли му пука? Ние нямаме общинска власт и кмет от поне 4 години и доказахме, че Троян се самоуправлява, ей така на самотек. Но аз искам да посоча още две такива опасни сгради, и то на главната улица на града - ул. Ген. Карцов - едната е срещу денонощния магазин, опасна, разпокрита, от която падат камъни и мазилка всеки ден, а другата - тераса срещу старата полиция, в къщата да спирката, която всеки момент ще падне и ще убие човек.

Анонимен каза...

До въпросния Манчо:Човече,помогни си сам,че да ти помогне и господ.Преди 2-3 години имах абсолютно същия проблем-и като гледам снимката и сградата е същата-тип отколешна плевня.Та,падаха плочи в двора ми,ронеха се кирпичи,а в един дъжд в зида се оттули дупка да мине валяк през нея.Излишно е да споменавам,че камъните от дупката паднаха пак в моя двор.И какво правя аз-пиша жалби?Нищо като подобно.Викам един циганин и срещу 5 лева и една бира от купчината камъни ми спретва кълдъръмена пътека и алпинеум.Изчаквам следващия пороен дъжд-те тогава валяха всеки ден-евакуирам куч
ето и като мръкна с един лост подроних стената и тя благополучно падна.Щат не щат комшиите се размърдаха и най-после си направиха ограда и всичко е наред.Та,Манчо,от сряда го дават да вали-и е добре първо да изкъртиш през камък в основата.

Анонимен каза...

Манчо да вземеш да поканиш твоите приятелчета депутати (не само тези дето ти подариха басеина)а
от всички партий. И БКП например-нали баща ти бише партиен секретар. Събери ги друже на двора барабар с кмета и общинската администрация. Вслушаи се в съвета на № 9, евакуираи кучетата и котките(те вероятно са в изовилие) от двора си и викни твоя приятел циганина от Ломец Хайредин Велев, пийни 3-4 водчици па бутаите стеничката с все сила. Това ще е наи-доброто,което си свършил
през животеца си.
Ако го направиш заслужаваш да ти подарим този път шадравану на центуру. Тои така и не работи а
баба Кета може да продава я кебапи, я кюфтенца барабар с ракийка от Сашно Данков. Те на това му викат старите орица КАРТЕЛ.

Анонимен каза...

1-ти,поздрави за коментара!
Манчо, алкохолизирана свиня, де ти офцата сега де разкраваше,де ти агитациите?
Нема нали,мри в лайна и турски маанета!

Анонимен каза...

10-ти*

Анонимен каза...

Манчооооо....у! До де те докараха тия общински власти!Да се излагаш по медиите и да просиш помощ от тях. Какво стана с теб, защо така си предал боен дух и чакаш общинари да ти помагат?! Взимаш една овца, боядисваш я на раета-червено, синьо, жълто и я закичваш с гербер. Връзваш я за греда от плевника за който се жалиш. Викаш силно" Долу" както викаше по митингите и гърмиш с пушката дето по-преди години гръмна един твой авер, та едвам се оправи с милицията. При това положение трикорьорното добиче/БКП, СДС, НДСВ, закичено с гербер/ ще рипне здраво и ще отнесе самосрутващата се постройка. Така Манчо ще решиш надвисналата заплаха над имота си и няма да разваляш спокойствието на общинарите. Успех!Ако не успееш с овца, пробвай с коч!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |