Ще се завърне ли религията в троянските училища?

* Идеята получи пълна подкрепа на срещата на школските шефове с ловешкия владика * Инициаторите – Милко Шотеков и Джон Бризби
* Дядо Гавриил: „Вярата не е минало, тя е важна и днес, и винаги”

„ВЯРАТА НЕ Е МИНАЛО, тя е важна и днес, и винаги. Днес изкушенията са големи, не можеш само да кажеш на децата „Бъди добър!” и то да стане. Трябва да им дадеш основанията да бъдат добри, а това може само чрез вярата. Здрава душа – това гради вярата, това е и мисията на училището; затова религията и вярата могат да са от огромна полза за училището. Но дори един млад човек да не пожелае да стане вярващ, то задължително ще иска да е културен, а голямата световна, европейска и българска култура не може да бъде разбрана без познания за религията.” Това заяви Негово Високопреосвещенство Ловчанският владика Гавриил, който, заедно с председателя на троянския храм отец Марин, бе участник в срещата с големия дарител за троянската просвета Джон Бризби и директори на училища от общината.

СРЕЩАТА БЕ ИНИЦИИРАНА от г-н Бризби, човек обърнат към вярата и вдигнал със собствени средства православен храм в орешашаката махала „Баба Стана”, но идеята е на неговия приятел и представител в Троян Милко Шотеков. А целта бе една – да се възроди изучаването на история на религията в троянските училища под формата на свободноизбираем предмет (СИП); нещо, което в съседен Ловеч е факт и над 200 ученици в областния град са включени в подобни СИП-ове. „Ловеч е добър пример, родителите видяха, че има смисъл. Но България като цяло изостава от културна Европа. Например в Германия във всички училища изучават етика или религия, защото там са разбрали, че знание без нравственост не може”, каза още дядо Гавриил. И направи уговорката, че не става дума за налагане на вяра (вероучение), което не е позволено и от закона, а за изучаване на религия; и че в никакъв случай това не бива да става насила. Джон Бризби допълни, че в Англия децата също изучават религия, като всеки ден имат по 15 минути занимания в тази област.

КАК ПРИЕХА ИДЕЯТА ТРОЯНСКИТЕ УЧИЛИЩНИ ШЕФОВЕ? Идеята е добра, преди време имахме подобен СИП, но проблемът е в слабата заинтересованост, включително и на родителите, сподели Розалина Русенова (СОУ „Васил Левски”). Г-жа Русенова обаче изрази оптимизъм, че би могло още за следващата учебна година в нейното училище да се сформира една група по СИП „Религия” (13 човека, каквито са нормативните изисквания). Минко Христов (СОУ „Св. Климент Охридски”) още по-радушно подкрепи идеята, като подчерта, че финансовият проблем не би могъл да е спирачка, поне за по-големите училища. Г-н Христов прие идеята още до края на тази учебна година в неговото училище да се проведе среща с дядо Гавриил и отец Марин, на която да се разясни смисълът от изучаването на религия. Подобни срещи – сега или в началото на следващата учебна година – ще се проведат и в другите троянски училища.

ИЛИЯН ИЛИЕВ (НГПИ „Проф. Венко Колев”) подчерта колко са важни познанията за религиите, за да се разберат образците на европейското и световното изкуство; но тъй като в троянското художествено училище някои специални предмети са свалени от програмата (например в специалността „Керамика” няма редовни часове по… живопис и скулптура?!), те се изучават в СИП, а там часовете са ограничени и за религия просто няма да има възможност. Радка Бончевска (ПГМЕТ) сподели, че при тях единственият проблем би могъл да дойде от мултиетническия ученически състава и липсата на интерес; но изцяло застана зад идеята и заяви пълната си подкрепа. Стефан Мичев (ОУ „Иван Хаджийски”) също по принцип подкрепи идеята за изучаване на история на религията под формата на СИП, но обясни, че в техния случай това на практика е невъзможно, като проблемът не е финансов; училището е средищно, има полуинтернатни групи със следобедни занимания, а нормативната уредба не позволява застъпването им със СИП.

СУМИРАНО – тази среща, организирана, пак да припомним, по идея на Милко Шотеков и Джон Бризби, имаше своя смисъл. И, по заявената обща воля, е реална крачка към завръщането на религията в троянските училища още наесен. Нещо което, поне според нас, е изключително важно. Дори повече – необходимо е! Макар че няма да е толкова лесно; ето един проблем – липсата на достатъчно и достатъчно добри преподаватели по тази нелека и твърде отговорна дисциплина. За средствата вече стана дума, те не могат да са проблем, всеки школски бюджет може да ги осигури, стига да има желание.

Генадий Маринов

35 коментара:

Анонимен каза...

С такива като брадатия дявол в расо(на снимката вдясно),не излизащ от кръчмите ,и другия поп -туроператор, все повече млади хора ще знаят, че Ийсус Христос е рок опера!
Анатема, и клада за тях!

Анонимен каза...

Е с тоя поп Марин - е няма как да стане.Че то един обикновен човек да го води ще е по заинтересуван.АНАТЕМА.

Анонимен каза...

Посръбването е също богоугодно дело,приятелю,щото нали "Прекаленият светец-и богу не е драг!"Стига посръбването да е в умерени дози,питието да е квалитетно,да е с добра компания,в ладна меана и расото и калимавката да са отвън на закачалката.Но и поп Марин,Борис и Станимир са от сой,разбират ги тия работи.....
А иначе Джон Бризби е голям българин,нищо че е англичанин! АЙ с-с-с-с.....

Анонимен каза...

Децата трябва да изучават християнската религия. Комунистическото робство и без това доста е отнело на нацията като морал, смиреност и добродетели. Въпросът е кой да учи децата на християнските ценности. Аз мисля , че българските учители(тези по история, литература, музика) след необходимата подготовка биха свършили добре работата. Може би има и достойни свещеници, за тази високоотговорна дейност. Но трябва да се подходи вмимателно и отговорно. да не се получат разни педофилски и хомосексуални истории като в при католиците, например

Анонимен каза...

Поп Марин е пиеница отколешна..............

Анонимен каза...

Маринчо кога ша са напиеш и ша играеш по масите в дискотеката кичеци???????????????

Анонимен каза...

Аре кришна аре кришна,кришна кришна аре арее!

Анонимен каза...

Те пиениците са най-малкия проблем,обратните са по-страшни,пък такива дал бог между отците.

Анонимен каза...

Айде пак отначало. Децата можели да станат добри САМО чрез вярата. Това ако е важало за средните векове за 21 век не важи. Вече има и наука.. Упорито се натяква, че само вярващите са добри хора.
Джон Бризби е добър вярващ човек, а не е добър, защото е вярващ. Нали помните, че ви казах за моя познат – мЕтъла. Той е много силно вярващ. Гледам, че е заел доста интернет пространство.
http://www.chudesa.net/bojii-slujiteli-krestyat-zasto-ne-izvikash-h-da-mi-napravi-edna-svi-ka/
http://news.blagoevgrad24.bg/177240.html
http://www.struma.com/obshtestvo/nevrokopski-mitropolit-gervasii-s-gei-drujinka-subira-pari-v-gurciya_7837/

Наистина трябва много да се внимава!

Анонимен каза...

Вярно, има наука. И то не от вчера. Великият математик и физик Исак Нютон е бил силно вярващ. Той е един от най-ревностните изследователи на Библията. Принципно безбожници са престъпниците и комунистите (което е едно и също). Няма по-големи нещастници от атеистите.....

Анонимен каза...

Винаги е било и ще бъде едно и също - психопат, жаден за власт и пари събира фанатици, които го подкрепят. И психопата, за да си начеше крастата е готов да насъска своите фанатици да избиват невинни. Мюсюлманите с атентати, комунистите с лагерите на смъртта, Хитлер с Втората световна война, християните с огън и меч, сектите и т. н. Всички убиват в името на своя бог, а реално фанатиците просто имат нужда да убиват.
А несвързаната мисъл, нападките срещу другомислещите и смешните твърдения говорят за тежки поражения върху зомбирания мозък на фанатик.

Анонимен каза...

10-ти и ти си някой ненормалник като тези дето са били от инквизицията,за да наричаш някой с различно от твоето мнение нещастник,фанатизиран дегенерат такъв.

Анонимен каза...

Браво 10ти рекнал си го много точно:

"Принципно безбожници са престъпниците и комунистите (което е едно и също)."

Анонимен каза...

Не съм фанатик, а най-обикновен православен християнин, който помни думите на Васил Друмев (Митрополит Климент): "Има Православие, има Български народ, няма Православие, няма Български народ." Не съм обидил никой, просто казах, че тези които нямат страх от Бога са престъпници, а това , че най-големите и гнусни престъпници са комунистите(атеистите) е отдавна доказано, за да го доказвам аз...

Анонимен каза...

Православни християнино, аз нямам страх от бога, но не съм престъпник.
Преди малко се върнах от гробищата. Гробът на баща ми е подреден, почистен, с цветя и запалени свещи. На 3 м. от него е гробът на майката на най-вярващата и страхуваща се от Бога жена. Тя ходи по църкви и манастири и обяснява колко е вярваща. А гробът на майка им е сринат, с два метра порасли бъзаци.
Кой е добрият човек?
Стига си повтарял догми, размърдай си мозъка и се огледай в света в който живееш.

Анонимен каза...

Виждам, че трябва да отделя доста време. Хвърлих камък в блатото, но вълни нямаше. Директорите, за да се харесат на електората мажат и сучат като политици. Дядо ви Гавриил, загледан в себе си, прави елементарни манипулации и немислещите тихомълком се съгласяват. Децата можели да станат добри САМО чрез вярата – това е манипулация! Освен това дядо ви Гавриил има предвид вярата в Бога, а не вярата изобщо. В следващото изречение към вярата притурва и религията.
Целта била да се изучава история на религията. И сега в историята се изучава как и защо е възникнала религията и как се е развивала във времето.
Не ставало дума за налагане на вяра (вероучение), а за „изучаване на религия“. Някой може ли да ми обясни каква е разликата между „изучаване на религия“ и „вероучение“? Аз разлика не виждам. А дядо ви владика търси овце, които да стриже. Ако бъде вмъкнато изучаването на историята на религията в училищата, това ще се превърне в насаждане на религия. И дядо ви поп го знае, нищо, че лукаво прави някакви си уговорки полугласно.
В Германия се изучавало етика или религия. А каква религия? Там има католици, мюсюлмани и какви ли не. Дядо ви владика прави извода, че в българските училища трябва да се изучава източноправославна религия, защото на него така му изнася. Аз пък си правя извода, че в българските училища както в Германия трябва да се изучава етика. И не само етика. В училищата задължително трябва да се изучават и морал, право, реторика, социология и най вече психология.
Но стига вече с дребния манипулатор дядо ви Гавриил. Госпожи и господа директори, и ти Генади, едно време изучавахме Основи на комунизма и История на Българската комунистическа партия. Тогава не само изучавахме основите и историята, а направо ни ковяха за комунисти. Питам Ви ясно и точно за Вашето мнение – трябва ли да се даде възможност на друга тоталитарна организация – Църквата – да работи за своите си цели в училищата?

Анонимен каза...

И ще продължавам ли само аз да викам в този форум и да ми се обажда само някакъв бетониран мозък да сипе догми и да ме нарича нещастник и престъпник, защото съм нямал страх от Бога?
Начинът на мислене в тоталитарните организации – Църква или Комунистическа партия е един и същ. И начинът на действие е един и същ – обвинява се някой, че е престъпник и без съд и присъда отива я на кладата, я в трудово поправителен лагер. Църквата е създадена да внушава, че властта е дадена от Бога, че трябва да се подчиняваме и да търпим. Комунистите внушаваха същото. Някой в този форум да мисли по този начин? А защо трябва да го внушаваме на децата?
А сега друго, за което всички не само си затварят очите, но и наистина не знаят какво да правят.
ГОЛЕМИТЕ МАНИПУЛАТОРИ!
Човечеството води жестока психологическа война със себе си. Сектите зомбират хора с цел власт и пари, производители налагат на потребителите да купуват скъпи и излишни стоки с цел печалба, политиците ни убеждават колко са велики само и само да се докопат до властта, телевизията и продажните медии насаждат идеите и нагласите на този, който плати повече, производители на храни принуждават хората да ядат многократно повече от необходимото, производителите на лекарства зарибяват докторите да предписват скъпи и неефективни лекарства и т. н. и т. н. И Генади и много други се ловят на елементарни реклами на бързи пари и всякакви глупости на мобилните оператори.

Анонимен каза...

А виждате ли какво става с децата? Те затлъстяват, вдигат кръвно, има болни от диабет, напиват се, агресивни са, избиват се по пътищата и т. н.
Защо става всичко това? Защо възрастните не могат да противодействат на налагането на такъв начин на живот? (а какво остава за децата?)
НЯКОЙ ЗАМИСЛЯ ЛИ СЕ ПО ТОЗИ ВЪПРОС?
Ако все пак някой се замисля, но не знае отговора, аз ще му го кажа.
ЗАЩОТО СЕ ВОДИ ВОЙНА!
Жестока и безмилостна война за власт и пари! И противникът е тежко въоръжен. Противникът използва изключително ефикасни методи за въздействие на подсъзнанието на хората. Тези методи за зомбиране са изобретени от тайните служби през времето на студената война и се доразвиват днес. И както виждате по резултатите – действат перфектно. Дребните манипулации на дядо ви Гавриил са лек полъх в сравнение с ураганът от реклами, внушения, манипулации и психическа агресия, която ни залива. Ако църквата можеше нещо да направи – вече да го е направила. По време на война за да оцелееш трябва да познаваш оръжието на противника за да можеш да му противодействаш. Какво направиха голите индианци срещу пушките на белите? Каква направиха босите араби срещу танковете на Кадафи?
Единственият начин за противодействие е познанието и това познание може да даде науката. Нека не оставяме децата беззащитни! В момента има достатъчно Учители (с главно У). Те са интелигентни, в училище са по призвание, вдъхновяват децата. Възпитанието трябва да бъде поверено на тях. Според мен това е най-важното в момента. От сегашните ни действия зависи бъдещето.
Генади, ако директорите са заети с нещо много, много важно твоята работа е да четеш. Кои сте вие, според които е изключително важно да се въведе религията и какво мислиш за моето мнение.
Искам отговор!

Генадий Маринов, Т21 каза...

До №№ 16,17 и 18: Признавам, анализът ти ме впечатли - умен, загрижен, темпераментен. Не мога да не се съглася донякъде, ако правилно съм схванал, и с общия ти извод - че църквата не е това, което беше (от онези вехти времена, когато "има Православие у нас, има и български народ; няма Православие — няма и български народ", както проповядва митрополит Климент Търновски през 1893 г.). Но, според мен, религиозността (религиозната вяра, религиозните правила) е била и винаги ще е нещо много нужно. Защото структурира объркания ни човешки свят, подрежда го, дава опори. И, сигурен съм, ще се съгласиш, че модерният днешен свят не е по-подреден от някога, точно обратното - по-разпилян и по-объркан е. И още по-силно се нуждае от опори. Затова подкрепям изцяло идеята за изучаване на религия в училищата. (Друг е въпросът за нивото на родния клир, те, поповете ни, наистина не са това, което бихме искали да бъдат; грешници са като всички нас, днешните посткомунистически българи. Но това е положението. А религията е по-голяма от клира и, пак казвам, вярвам, че ни е нужна, за да вървим напред.)

С уважение: Генадий Маринов, гл. ред. на Т21

Анонимен каза...

Генадий, пак малко не сме се разбрали, но нали затова водим разговор. Затова ще поясня: от служителите в църквата познавам не само мЕтъла. Познавам двама в София, които са изключително ерудирани, толерантни, общуването с тях е удоволствие и радост. Не се опитват на всяка цена да ти докажат колко си невеж и че непременно трябва да мислиш като тях. Тези хора вероятно са привлекли към вярата много хора, но с ум, такт, търпение и личен пример. Но колко са като тях? Като се огледам в Троян и манастира виждам само един, дето горе долу е като тях. Не говоря за това. Казвам, че методите на църквата за възпитание и привличане на младежите са като детска пръчка срещу бронираните машини на психоагресорите. Вярно е, че вярата ще помогне на някои, но колко са те? Четеш ли статистика и проучвания? Болшинството младежи искат да мислят, да знаят, да могат и сами да определят живота си. Това е проактивност. На тях кой ще помогне?
Едно време баба ми ме водеше по църкви и манастири и ме учеше да вярвам. И аз вярвах. След това комунистите се опитваха да ме направят комунист и ме караха да вярвам. В началото вярвах. След това започнах да проглеждам. Едновременно учех, практикувах и проглеждах. Сега вече не искам да вярвам. Искам да знам. Много е хубаво, че вярваш, че религията ни е нужна, но аз знам, че не е достатъчна. Много повече може да помогне науката. Аз уча децата си на спазване на обичаите, традициите, християнските празници, обяснявам им какво е било значението на вярата за запазване на българщината. Уча ги на толерантност и смирение спрямо околните, но ги уча и да разпознават психарите, уча ги защо са опасни смешници като Ники Кънчев, защо са луди политиците и каква е тяхната истинска цел, уча ги как рекламите и телевизията им промива мозъците и още много други работи. Моите деца не пият Кока кола, не се тъпчат с чипс, не са агресивни и знаят как да противодействат на манипулаторите. На практика виждам силата на науката. А за опора имат най-важното – своя характер. Това се постига трудно, но нали става дума за децата ни? Гарантирам, че си заслужава!
Темата е много обширна. Моето мнение продължава да бъде, че от хуманитарните науки в училище ще има повече полза от изучаването на религията и че е ПО - ВАЖНО децата да са въоръжени със знания, отколкото с вяра в Бога. Смятам и министъра да питам по този въпрос. А и не само него.
И аз с уважение, разбира се.

Анонимен каза...

18ти -Айнщайн е знаел доста повече и пак е вярвал...какво ще кажеш:-)И е пил кока-кола на корем,за чипс дали е ял науката мълчи по въпроса:-)

Анонимен каза...

Двадесет и първи, аз пък мислех, че ще се обади някой с мозък и желание да го размърда.

Анонимен каза...

Този екземпляр започна да ме разсмива. Хората му казват, че и учените, както и всички МИСЛЕЩИ хора вярват в Бога, а той като латерна.Може би същият този индивид, който кара хората "да си размърдат мозъците", да е мръднал...

Анонимен каза...

Господин Маринов, изцяло подкрепям Вашето мнение по бъпроса. И аз мисля така...

Ст. Борджуков каза...

Драги господа и госпожи, даващи мнение по училищни въпроси,
Колко от вас са били в училище ОСВЕН в ролята си на ученици? Докога ще се опитвате да насаждате овехтелите си мнения на новите деца? Наложили ли сте като родители същото на собствените си деца? НЕ? Дядо-поповете осиновили ли са в собствените си църкви поде един сирак (независимо от етноса му), и "направили ли са го добър"? Дълбоко се опасявам, че изправяйки се пред децата и дрънкайки им врели-некипели ще задържите вниманието им около 2 минути! А после? Не забравяйте, че нито можете да ги накажете, нито да ги нашляпате, а трябва да им въвеждате "интерактивни методи", за да им насадите Вярата?!? Или не Вие, а някой друг - някой тъп и поставен в безизходица даскал, трябва да бъде поставен в това унизително положение пред децата да им дрънка врели-некипели?
Драги господа радетели на вярата, дайте на децата пример, ЛИЧЕН ПРИМЕР, и събудете у младежите уважение, както към вярата си, така и към личността си! Дайте пример за състрадание и любородие! Нека църквата ни поеме грижата за сираците! Та тя е най-богатата институция в държавата! Колко сирашки домове издържа?! НИКОЛКО! Колко старчески домове са на издръжка на църквата?! НИКОЛКО! Помага ли църквата в циганските проблеми на държавата? НЕ! Сектите се ширят там!
Така, че уважаеми бивши ученици, решете тези проблеми, дайте личен пример и децата сами ще дойдат! Сам ще ви ги пратя и сам лептата си ще дам!

С уважение; Ст.Борджуков

Ст. Борджуков каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Ст. Борджуков каза...

Това е истината, която директорите, по политически причини не са Ви казали и не могат и нямат право да Ви кажат, а Вие сами не я разбирате! А аз съм прост даскал и по-долу от това няма къде да падна и обичам да казвам истината. Защо вие не я виждате - това е въпросът!

Ст. Борджуков каза...

А, сетих се кой ще ВИ ПОМОГНЕ ДА НАЛОЖИТЕ НАСИЛСТВЕНО вярата на децата - военното обучение, дето сега са се сетили да върнат. Ще влизате заедно с капитаните в час! Сигурно с оръжие?! Единият ще вика "горе ръцете", а другият ще анатемосва?! Не е ли време да осъзнаят всички, че въпреки политиката, животът върви напред и е задминал атавизмите, които се опитвате да наложите? И България не е католическа и вярата никога не е била на преден план в съзнанието на българина-езичник, и за модерните деца и вярата и войната са на един клик с мишката - сиреч НИКЪДЕ!

Анонимен каза...

Именно господин Борджуков...Именно. Че църквата не си е на мястото-не е. Тези всички свещеници и монаси са учили и расли по време на робството. Те са обременени от всякъде. Трябва хора с ново мислене. Да се създадат циропиталища и болници под егидата на църквата. Комуни за наркомани и т.н.А не да тънат в разкош , да карат коли за стотици хиляди и нищо да не вършат. Ето защо трябва да се възпитават децата -точно на това. Тези сегашните попове няма да свършат работа,но един ден тези деца да го сторят. Българският народ наистина никога не е бил като католиците, но половин вековното комунистическо робство е унищожило доста от вярата и морала на хората

Анонимен каза...

Г-н Борджуков, изчетох всичките ви коментари по темата,споделям схващането ви относно църквата и вярата.Не мога,обаче да разбера вашето самоопределяне като "А аз съм прост даскал и по-долу от това няма къде да падна" и още "...някой тъп и поставен в безизходица даскал ".
Ако не уважавате себе си,поне уважавайте професията на учителя ,а във вашия случай и професията на цялото ви семейство.

Нели Генкова каза...

Въпросът за вярата е много личен и няма да изненадам никого, ако кажа, че определящо е семейството, докато детето не порасне и не тръгне да търси собствени истини (ако чалга културата не го е лишила веднъж завинаги от тази потребност). Спомням си, че когато се преброявахме електронно през зимата, оставих детето си да се самоопредели по въпроса "Религиозен ли сте" с помощта на дадената във въпросника дефиниция: "Религията е мироглед и поведение, нагласи и обичаи, основани на вярата в божествено или висше същество, свръхестествени сили, както и съвкупност от морални норми, практики, ценности, институции и ритуали, съпровождащи този мироглед". Достатъчно сложно, но няма как да е по-лесно по основополагащ въпрос като този за вярата, а анкетната карта е само повод да се замислиш за разни неща. Боя се, че днешните български деца нямат опори, за да се ориентират във въпросната "съвкупност от ...". Че коя институция си е на мястото? Църквата? Семейството? Училището? Или пък целокупният български народ ревниво пази в сърцето си "морални норми, практики, ценности, институции и ритуали"? Ще се радвам, ако някой ме убеди, че съм прекалено критична към днешния българин.

Анонимен каза...

Брей, голямо раздвижване.
23-ти, „хората му казват“, щом хората ми казват, значи ли че е вярно? И „хората“ казват, че Исак Нютон и Айнщайн са били вярващи, което аз не отричам, а ти преправяш във ВСИЧКИ учени и ВСИЧКИ мислещи. Срамно е да има Гугъл и да не се знае нещо. В световен мащаб само 10 % от учените са вярващи. В тези 10 % са Исак Нютон и Айнщайн. Но и те градят наука благодарение на наблюденията, фактите и логичните изводи – т. е. на научните методи. Те са гении и могат да съвместяват наука и вяра. Липсата на аргументи те кара да се опитваш да вкарваш емоции в разговора и да се опитваш да ме уязвиш. Не можеш. Много отдавна съм преболедувал манията за величие и АЗ-ът, и то съвсем леко. Освен това мислещите не вярват. Те мислят.
Генадий, един повод за размисъл – вярата е най силната емоция. Според науката тя може да се възпита само от емоционално близки хора – т. е. семейството. В училище може да се изучава наука.
Хайде да бъдем практични. За едно нещо съм съгласен с дядо ви Гавриил – трябва да дадеш основания на децата да бъдат добри. Ето какви основания дава науката. Това което всички искат е успех в живота. Като покажеш на някого как може да има успех в живота, той ще направи всичко останало сам.
Живота на човека се определя от характера му. Истински успех и трайно щастие има само когато в основата на характера са включени ценности и принципи като: справедливост, честност, зачитане на човешкото достойнство, чувство за дълг, търпение, полагане на грижи, поемане на отговорност, дарителство. Това са общочовешки ценности и принципи, които всяка религия се опитва да представи като свои.
Стабилният характер е най-здравата опора на човека в живота. Другите опори са корените (историята) и семейството.
В моето семейство приложих науката. Заедно с моите деца сме посещавали музеи, изучавали сме историите на църкви и манастири, правили сме дарения. От моята заплата съм отделил 500 лева за дарения миналата година. Уча ги и на обществена дейност. Работим по оформяне на характер. Децата ми са толерантни, спокойни, ръзсъдливи. Резултатите са отлични. Аз ще продължавам да прилагам науката.
Според мен науката дава много подробно описание на днешния свят, на скритите процеси, на движещите механизми. Ако хвърлим усилията към религията, след няколко години ще установим, че полза няма. Няма да е толкова важна загубата на усилията, колкото загубата на време.
Това е моето мнение.

Анонимен каза...

32-ри, щом вярваш, че си произлязал от първичния бульон и маймуните-вярвай си.

Анонимен каза...

бла-бла-бла
тъпотии

Анонимен каза...

Може би си вярваш, че те е направил Господ, но всички виждат, че се опитваш да произлезеш от маймуна, засега безуспешно.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |