Клуб „Традиция” в Троян и Априлци

* Ръководител на патриотичната структура е съгражданинът ни Христо Калистерски * Основните цели – популяризиране на Новоселското въстание и победите на страховития 34-ти Троянски пехотен полк; поредните изяви - на 21 и 22 май в Априлци
Българин да се наричам

На тазгодишното троянско честване на Гергьовден (6 май) – при паметника на падналите за Майка България земляци – имаше един любопитен нов момент, спечелил всеобщите симпатии. Десетина души, сред тях и няколко дами, отдадоха почит на героите, стъкмени в български военни униформи от различни епохи. Ефектът бе двоен – в посока на повече атракция, която винаги е добре дошла за каквото и да е празненство; но по-важното – в осигурената допълнителна доза национална гордост и самочувствие. Полюбопитствахме кои са тези напети „ветерани” – оказа се, че са представители на създадената миналата година местна структура към Националното дружество „Традиция”.
Т21
*****

РЕГИОНАЛНИЯТ КЛОН (РК) „ТРАДИЦИЯ” се създава през месец юли 2010 г. в гр. Априлци. В началото членовете са само седем, а идеята изниква след успешно проведената възстановка на Новоселското въстание на 24 май 2010 г. в местността Дебневски боаз; подсказва я помощник ректорът на Великотърновския университет доц. д-р Милен Михов, след среща с местни патриоти. Тогава - на възстановката в Дебневския боаз – основен организатор е РК „Традиция” (Велико Търново).


НА ПРОВЕЛОТО СЕ УЧРЕДИТЕЛНО СЪБРАНИЕ за управител на РК „Традиция” (Априлци) избран троянецът Христо Калистерски, зам.-управител стана Стефан Йонков, а Владимир Станев от с. Велчово - секретар. Сред учредителите бяха: Красимир Колев, Красимира Пенкова, кметът на Априлци Младен Пелов, Милка Йонкова, Тошко Топалов, Станислав Гуевски (от с. Бели Осъм), Иван Митилски. За колективни членове бяха привлечени читалищата в кв. „Зла река” и кв. „Видима” и с. Велчово. На 30 октомври 2010 г. - на Общото събрание, състояло се в бунтовна Копривщица - бяхме официално приети в редиците на Национално дружество (НД) „Традиция”; оттогава започва и сериозната дейност на РК „Традиция” (Априлци).

НАКРАТКО СВЪРШЕНОТО ДОТУК. Изготвени са десет униформи за Първа световна война и пет четнически униформи. По инициатива на управителя Христо Калистерски и с активното участие на Антон Сомлев – уредник в троянския Музея на занаятите, през м. март и април 2011 г. за членове са приети и хора от Троян. На 7 април 2011 г. се провежда Общо събрание, на което се взема решение клонът да разпростре дейността си и на територията на община Троян; приема се ново име РК „34-ти Троянски пехотен полк” (Априлци – Троян). Особено ентусиазирано в начинанието се включват троянците Дочо Николов - офицер от поделението в Троян, Иван Пенчев - учител по история в СОУ „Св. Климент Охридски”, Петко Петков и Антон Сомлев. Огромна е заслугата и на Военен клуб - Троян, където бе проведено споменатото Общо събрание, на неговия отговорник Васил Кукенски.

ДОСЕГА членовете на клуба участваха в следните събития: Откриване на паметна плоча на отец Иван Ковашки, носител на четирите степени на военен орден за храброст (27 април 2011 г., кв. „Ново село”, Априлци); Митинг-заря в памет на загиналите за България жители на община Априлци (30 април 2011 г., кв. „Видима”, Априлци); Възстановка по случай 135-години от Априлската епопея (1 май 2011 г., гр. Клисура); Честване на Гергьовден в Троян (6 май 2011 г.).

КАКВО ПРЕДСТОИ? Основната насока в дейността на клуба е популяризиране на събитията около Новоселското въстание – последен и един от най-славните и трагични епизоди на Априлското въстание (1876 г.), и бляскавите военни победи на страховития 34-ти Троянски пехотен полк. На местно равнище – съгласно заявените цели на НД „Традиция” за патриотично възпитание, поддържане на българския дух и опазване на традициите на българското културно и историческо наследство - РК „34-ти Троянски пехотен полк” (Априлци – Троян) възнамерява чрез открити уроци, възстановки и други инициативи да осъществява тези цели в общините Априлци и Троян. Обнадеждени сме и от очертаващото се много добро партньорство с Музея на занаятите (Троян) - както в лицето на директорката Елеонора Авджиева, така и с останалите служители.

РК „34-ти Троянски пехотен полк”
(Априлци – Троян)

*****

Предстоящи участия

• Обявяване на Новоселското въстаниевъзстановка в центъра на гр. Априлци, 21 май 2011 г., 18:00 ч.
• Събитията в Дебневския боазвъзстановка край Черния паметник в кв. „Зла река”, гр. Априлци, 22 май 2011 г., 10:00 ч.


20 коментара:

Анонимен каза...

Ицо е голям българин и голям левскар!

troyan21 каза...

Поздравления! Да сте живи и здрави!

Анонимен каза...

Тоз юнак на първото фото чадо, на колко ракий е?

Анонимен каза...

Що,ти на колко си, тъпанар непоръбен?

Анонимен каза...

Аз не съм тъпанар, а тъпанарка и съм поръбена за разлика от теб педал хилав.

Анонимен каза...

Оле Боже,4 и 5 успяхте истински да ме разсмеете!

традиционалист каза...

Браво,Калистерски и само ЛЕВСКИ.

Анонимен каза...

калистерски е истински българин и левскар.навремето заедно обикаляхме българия за мачове на любимия отбор като дори аз го заведох за пръв път в агитката още през 1990г.а специално за N3 ицо е пълен въздържател.САМО ЛЕВСКИ.Петър Попов

Анонимен каза...

кИ са тия левскаррррррииииии-чики....ииииии и дух..и
Дилянчо В

Анонимен каза...

АЙСА до всички.....Предлагам на участниците във форума,които наистина обичат България,да подкрепят в Интернет петицията за снемането на депутатският имунитет на Волен Сидеров за разпалване на расова и етническа омраза.Адресът на петицията е http://www.peticia.com .Писна ми от идиоти,представящи се за месии и идиотщините им,представяни за мисии!!!!
Поздравявам всички със снемането на депутатският имунитет на пияния шопар -депутат Горов.Дано доживеем да го видим в кауша,където му е всъщност мястото! АЙ с-с-с-с......

Анонимен каза...

АЙ с-с-с,за Сидеров съм съгласна,но кажи ми как ще опазим българщината,защото то това нас ни чака.Господа управляващите хич не ги"касае" този въпрос,но нас...?

Троянец каза...

До 10ти -мюсюлмански висоговорители вият в центъра на "европейска" София и разни чалми са растлали чержета и са си вирнали задниците на открито.Кажи това нормално ли е и нормално ли е резаците да налитат на бой че в съседство е пусната "Многая лета" на Борис Христов и заглушава гадният вой от минарето.Къде е кметицата Фандъкова да разпореди свалянето на високоговорителите,точно този публичен вой е провокация и разпалва омразата.Долу ислямистките високоговорители в центъра на православна София!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

До 11-ти...Госпожо,българщината,според мен ще запазим с умна,последователна и търпелива политика по наионалния,а и не само по него,въпрос,каквато у нас липсва от Освобождението насам и то по вина именно на такива "управляващи" като сегашните.Вероятно ще се съгласите с мен,че просто мястото на този хаирсъзин/каква хубава турска дума със значение "непрокопсаник,негодник"/ не е в Парламента,както впрочем и на партията на етническа основа ДПС!Но вие вероятно помните кой през януари 1990-та отвори кутията на Пандора,създавайки ДПС-ами БКП и нейният боен отряд ДС.Това беше поредният атентат на тази партия срещу българщината,каквито тя има много в своята история.
До 12-ти...Г-не,всички ние сме български граждани и трябва ,преди всичко,да спазваме законите и заповедите на Кмета за дадената територия.Относно мястото и времето на разрешеният митинг-вие не сте ли разбрали,че Фандъкова е една пионка?Не сте ли разбрали кой еднолично прави глупостите,тоест управлява,в тази държава?Е,обърнете се към него.....
АЙ с-с-с-с.....

Анонимен каза...

АЙ с-с-с,много съм чела историята нямам нужда от факти,някой и сама ги помня,но не видам предложения от твоя страна по въпроса??!Каква е тая умнА И ПОСЛЕДОВАТЕЛНА ПОЛИТИКА?

Анонимен каза...

След като сте чела толкова историята,защо трябва някой да ви казва какво е умна и последователна национална политика?

Анонимен каза...

ЕМ/SI: Уважаеми АЙ с-с-с-с......, смятам , че искането на Волен Сидеров за премахването на високоговорителите от джамиите не само в столицата но и в страната е правилно и не те подкрепям за снемането на депутатския му имонитет. Нямам нищо против която и да било религия, стига изповядването им да не ми пречи. Не желая по никакъв повод да слушам протяжния вой на ходжи от минарета/по 3 пъти на ден/, нито да гледам молещи се на терен-публична собственост. Който иска да си вярва и почита своя бог- да го прави вътре в джамията! Тук е България, основната религия е християнството, така е в Европа, така трябва да е и у нас. В Швейцария например имаше референдум за строителство на джамии. Прие се забрана. Що при нас да е по различно? Или западняците не са демократи, или ние сме най-големите демократи. Търпимост, търпимост-докога? Пример-караш си колата в Швейцария, пушиш, отваряш си прозореца и си хвърляш фасаТози който кара след теб дига телефона и първия полицейски пост ти праска глобата. Глобата е жестока и изобщо не ти искат обясненията!!! Ако искаш в колата може и да се насереш, това си е твоя работа и си е твоята кола , навън обаче-това не можеш да правиш!!! Същото е и с високоговорителите!

АРВи каза...

ЕМ/SI и ти и АЙ с-с-с-с......а, имате право и без да ви давам оценка сте улучили точните проблеми, макар че на пръв поглед и двете мнения взаимно се изключват.Но на практика не е така.
Вярно е че изцепките на Волен, колкото и обосновани да са, са недопустими, не по принцип, а по начина по който той го прави .
От друга страна останалите политици си трайкат и никой не повдига тези въпроси за да се решат. Волен го прави, макар че начинът, пак отбелязвам, не е добър и може да предизвика ексцесии.
По принцип и аз съм толерантен към другите вероизповедания, но у нас те взеха много да си позволяват и да си правят каквото щат, особено мюсюлманите. И те ще го правят и по-остро, след като власта си трае и не реагира, уж под предтекст да не наруши етническияя мир.
Това е, аз съм за това политиците ни да не се занимават само с тясно партийни проблеми а да се заемат с този твърде щихотлив проблем, който не следва да се развива на самотек, защото ще плащаме с кръв за бездействието им. Считам, че не бива да се искат имунитети на дръзналия да се противопостави на нетърпимия вой на високоговорителите от минаретата, а властимащите за се заемат с проблемите, защото решаването им не търпи отлагане.

Анонимен каза...

Съгласен съм с ЕМ/SI и АРВи!

Анонимен каза...

Поздрави за EM/SI и АРВи-за това,че мислите и го споделяте.Никак не е малко,особено но фона на останалите,които,без да мислят,палят....засега молитвени килимчета....АЙ с-с-с-с.....

Анонимен каза...

Тъпаънарка поръбена: Чадо, да вземити да ми дадети телефоня на туй убоото момче от първото фоту, та да пиим по иднъ голяма ракийка. Фърлила съм му око!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |