Клуб „Традиция” в Троян и Априлци

* Ръководител на патриотичната структура е съгражданинът ни Христо Калистерски * Основните цели – популяризиране на Новоселското въстание и победите на страховития 34-ти Троянски пехотен полк; поредните изяви - на 21 и 22 май в Априлци
Българин да се наричам

На тазгодишното троянско честване на Гергьовден (6 май) – при паметника на падналите за Майка България земляци – имаше един любопитен нов момент, спечелил всеобщите симпатии. Десетина души, сред тях и няколко дами, отдадоха почит на героите, стъкмени в български военни униформи от различни епохи. Ефектът бе двоен – в посока на повече атракция, която винаги е добре дошла за каквото и да е празненство; но по-важното – в осигурената допълнителна доза национална гордост и самочувствие. Полюбопитствахме кои са тези напети „ветерани” – оказа се, че са представители на създадената миналата година местна структура към Националното дружество „Традиция”.
Т21
*****

РЕГИОНАЛНИЯТ КЛОН (РК) „ТРАДИЦИЯ” се създава през месец юли 2010 г. в гр. Априлци. В началото членовете са само седем, а идеята изниква след успешно проведената възстановка на Новоселското въстание на 24 май 2010 г. в местността Дебневски боаз; подсказва я помощник ректорът на Великотърновския университет доц. д-р Милен Михов, след среща с местни патриоти. Тогава - на възстановката в Дебневския боаз – основен организатор е РК „Традиция” (Велико Търново).


НА ПРОВЕЛОТО СЕ УЧРЕДИТЕЛНО СЪБРАНИЕ за управител на РК „Традиция” (Априлци) избран троянецът Христо Калистерски, зам.-управител стана Стефан Йонков, а Владимир Станев от с. Велчово - секретар. Сред учредителите бяха: Красимир Колев, Красимира Пенкова, кметът на Априлци Младен Пелов, Милка Йонкова, Тошко Топалов, Станислав Гуевски (от с. Бели Осъм), Иван Митилски. За колективни членове бяха привлечени читалищата в кв. „Зла река” и кв. „Видима” и с. Велчово. На 30 октомври 2010 г. - на Общото събрание, състояло се в бунтовна Копривщица - бяхме официално приети в редиците на Национално дружество (НД) „Традиция”; оттогава започва и сериозната дейност на РК „Традиция” (Априлци).

НАКРАТКО СВЪРШЕНОТО ДОТУК. Изготвени са десет униформи за Първа световна война и пет четнически униформи. По инициатива на управителя Христо Калистерски и с активното участие на Антон Сомлев – уредник в троянския Музея на занаятите, през м. март и април 2011 г. за членове са приети и хора от Троян. На 7 април 2011 г. се провежда Общо събрание, на което се взема решение клонът да разпростре дейността си и на територията на община Троян; приема се ново име РК „34-ти Троянски пехотен полк” (Априлци – Троян). Особено ентусиазирано в начинанието се включват троянците Дочо Николов - офицер от поделението в Троян, Иван Пенчев - учител по история в СОУ „Св. Климент Охридски”, Петко Петков и Антон Сомлев. Огромна е заслугата и на Военен клуб - Троян, където бе проведено споменатото Общо събрание, на неговия отговорник Васил Кукенски.

ДОСЕГА членовете на клуба участваха в следните събития: Откриване на паметна плоча на отец Иван Ковашки, носител на четирите степени на военен орден за храброст (27 април 2011 г., кв. „Ново село”, Априлци); Митинг-заря в памет на загиналите за България жители на община Априлци (30 април 2011 г., кв. „Видима”, Априлци); Възстановка по случай 135-години от Априлската епопея (1 май 2011 г., гр. Клисура); Честване на Гергьовден в Троян (6 май 2011 г.).

КАКВО ПРЕДСТОИ? Основната насока в дейността на клуба е популяризиране на събитията около Новоселското въстание – последен и един от най-славните и трагични епизоди на Априлското въстание (1876 г.), и бляскавите военни победи на страховития 34-ти Троянски пехотен полк. На местно равнище – съгласно заявените цели на НД „Традиция” за патриотично възпитание, поддържане на българския дух и опазване на традициите на българското културно и историческо наследство - РК „34-ти Троянски пехотен полк” (Априлци – Троян) възнамерява чрез открити уроци, възстановки и други инициативи да осъществява тези цели в общините Априлци и Троян. Обнадеждени сме и от очертаващото се много добро партньорство с Музея на занаятите (Троян) - както в лицето на директорката Елеонора Авджиева, така и с останалите служители.

РК „34-ти Троянски пехотен полк”
(Априлци – Троян)

*****

Предстоящи участия

• Обявяване на Новоселското въстаниевъзстановка в центъра на гр. Априлци, 21 май 2011 г., 18:00 ч.
• Събитията в Дебневския боазвъзстановка край Черния паметник в кв. „Зла река”, гр. Априлци, 22 май 2011 г., 10:00 ч.


20 коментара:

Анонимен каза...

Ицо е голям българин и голям левскар!

troyan21 каза...

Поздравления! Да сте живи и здрави!

Анонимен каза...

Тоз юнак на първото фото чадо, на колко ракий е?

Анонимен каза...

Що,ти на колко си, тъпанар непоръбен?

Анонимен каза...

Аз не съм тъпанар, а тъпанарка и съм поръбена за разлика от теб педал хилав.

Анонимен каза...

Оле Боже,4 и 5 успяхте истински да ме разсмеете!

традиционалист каза...

Браво,Калистерски и само ЛЕВСКИ.

Анонимен каза...

калистерски е истински българин и левскар.навремето заедно обикаляхме българия за мачове на любимия отбор като дори аз го заведох за пръв път в агитката още през 1990г.а специално за N3 ицо е пълен въздържател.САМО ЛЕВСКИ.Петър Попов

Анонимен каза...

кИ са тия левскаррррррииииии-чики....ииииии и дух..и
Дилянчо В

Анонимен каза...

АЙСА до всички.....Предлагам на участниците във форума,които наистина обичат България,да подкрепят в Интернет петицията за снемането на депутатският имунитет на Волен Сидеров за разпалване на расова и етническа омраза.Адресът на петицията е http://www.peticia.com .Писна ми от идиоти,представящи се за месии и идиотщините им,представяни за мисии!!!!
Поздравявам всички със снемането на депутатският имунитет на пияния шопар -депутат Горов.Дано доживеем да го видим в кауша,където му е всъщност мястото! АЙ с-с-с-с......

Анонимен каза...

АЙ с-с-с,за Сидеров съм съгласна,но кажи ми как ще опазим българщината,защото то това нас ни чака.Господа управляващите хич не ги"касае" този въпрос,но нас...?

Троянец каза...

До 10ти -мюсюлмански висоговорители вият в центъра на "европейска" София и разни чалми са растлали чержета и са си вирнали задниците на открито.Кажи това нормално ли е и нормално ли е резаците да налитат на бой че в съседство е пусната "Многая лета" на Борис Христов и заглушава гадният вой от минарето.Къде е кметицата Фандъкова да разпореди свалянето на високоговорителите,точно този публичен вой е провокация и разпалва омразата.Долу ислямистките високоговорители в центъра на православна София!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

До 11-ти...Госпожо,българщината,според мен ще запазим с умна,последователна и търпелива политика по наионалния,а и не само по него,въпрос,каквато у нас липсва от Освобождението насам и то по вина именно на такива "управляващи" като сегашните.Вероятно ще се съгласите с мен,че просто мястото на този хаирсъзин/каква хубава турска дума със значение "непрокопсаник,негодник"/ не е в Парламента,както впрочем и на партията на етническа основа ДПС!Но вие вероятно помните кой през януари 1990-та отвори кутията на Пандора,създавайки ДПС-ами БКП и нейният боен отряд ДС.Това беше поредният атентат на тази партия срещу българщината,каквито тя има много в своята история.
До 12-ти...Г-не,всички ние сме български граждани и трябва ,преди всичко,да спазваме законите и заповедите на Кмета за дадената територия.Относно мястото и времето на разрешеният митинг-вие не сте ли разбрали,че Фандъкова е една пионка?Не сте ли разбрали кой еднолично прави глупостите,тоест управлява,в тази държава?Е,обърнете се към него.....
АЙ с-с-с-с.....

Анонимен каза...

АЙ с-с-с,много съм чела историята нямам нужда от факти,някой и сама ги помня,но не видам предложения от твоя страна по въпроса??!Каква е тая умнА И ПОСЛЕДОВАТЕЛНА ПОЛИТИКА?

Анонимен каза...

След като сте чела толкова историята,защо трябва някой да ви казва какво е умна и последователна национална политика?

Анонимен каза...

ЕМ/SI: Уважаеми АЙ с-с-с-с......, смятам , че искането на Волен Сидеров за премахването на високоговорителите от джамиите не само в столицата но и в страната е правилно и не те подкрепям за снемането на депутатския му имонитет. Нямам нищо против която и да било религия, стига изповядването им да не ми пречи. Не желая по никакъв повод да слушам протяжния вой на ходжи от минарета/по 3 пъти на ден/, нито да гледам молещи се на терен-публична собственост. Който иска да си вярва и почита своя бог- да го прави вътре в джамията! Тук е България, основната религия е християнството, така е в Европа, така трябва да е и у нас. В Швейцария например имаше референдум за строителство на джамии. Прие се забрана. Що при нас да е по различно? Или западняците не са демократи, или ние сме най-големите демократи. Търпимост, търпимост-докога? Пример-караш си колата в Швейцария, пушиш, отваряш си прозореца и си хвърляш фасаТози който кара след теб дига телефона и първия полицейски пост ти праска глобата. Глобата е жестока и изобщо не ти искат обясненията!!! Ако искаш в колата може и да се насереш, това си е твоя работа и си е твоята кола , навън обаче-това не можеш да правиш!!! Същото е и с високоговорителите!

АРВи каза...

ЕМ/SI и ти и АЙ с-с-с-с......а, имате право и без да ви давам оценка сте улучили точните проблеми, макар че на пръв поглед и двете мнения взаимно се изключват.Но на практика не е така.
Вярно е че изцепките на Волен, колкото и обосновани да са, са недопустими, не по принцип, а по начина по който той го прави .
От друга страна останалите политици си трайкат и никой не повдига тези въпроси за да се решат. Волен го прави, макар че начинът, пак отбелязвам, не е добър и може да предизвика ексцесии.
По принцип и аз съм толерантен към другите вероизповедания, но у нас те взеха много да си позволяват и да си правят каквото щат, особено мюсюлманите. И те ще го правят и по-остро, след като власта си трае и не реагира, уж под предтекст да не наруши етническияя мир.
Това е, аз съм за това политиците ни да не се занимават само с тясно партийни проблеми а да се заемат с този твърде щихотлив проблем, който не следва да се развива на самотек, защото ще плащаме с кръв за бездействието им. Считам, че не бива да се искат имунитети на дръзналия да се противопостави на нетърпимия вой на високоговорителите от минаретата, а властимащите за се заемат с проблемите, защото решаването им не търпи отлагане.

Анонимен каза...

Съгласен съм с ЕМ/SI и АРВи!

Анонимен каза...

Поздрави за EM/SI и АРВи-за това,че мислите и го споделяте.Никак не е малко,особено но фона на останалите,които,без да мислят,палят....засега молитвени килимчета....АЙ с-с-с-с.....

Анонимен каза...

Тъпаънарка поръбена: Чадо, да вземити да ми дадети телефоня на туй убоото момче от първото фоту, та да пиим по иднъ голяма ракийка. Фърлила съм му око!

Публикуване на коментар

Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |