Друго решение на въпроса няма!

* „Ако никой не ги осинови, след около месец ги приспиват с инжекция…”
"Читателите ни пишат"

Откритият преди дни временен приют за кучета в Троян – единственият в Ловешка област, отговарящ на всички нормативни изисквания и получил необходимия лиценз – е нещо много добро. Крачка във вярната посока. Но да се мисли, че този приют ще реши огромния ни проблем с бездомните кучета, би било нереално и безотговорно. Приютът е само една от многото крачки, които трябва да направим. Това ни казват и двата читателски коментара, които ще прочетете по-долу. Два коментара - към материала „Първият лицензиран кучешки приют в областта – в Троян” - които надълбоко бъркат в темата и подсказват решения.
Т21
*****

ПРОБЛЕМЪТ С БЕЗДОМНИТЕ КУЧЕТА в България стои даже от по-миналия век, защото никой не иска да го реши! Живял съм около 6-7 години в САЩ, в град, където почти във всяко семейство има поне по едно куче или друг домашен любимец. За това време не видях нито веднъж бездомно куче да се разхожда по улиците. Защо ли?! Защото законите са железни, а глобите - повече от сериозни дори за техния стандарт!!!

В САЩ ВСЯКО ЖИВОТНО, което е безстопанствено, се прибира веднага. Има си служба „Енимал Контрол”, те си имат телефон и като видиш бездомно животно се обаждаш и идват на минутата. Хващат кучетата с едни примки на края на една тръба и ги слагат в шелтери за животни. Там ги проверяват дали са болни, маркират ги, мият ги, оправят ги, хранят ги и ги държат около един месец. Повечето хора, които искат да си осиновят животинка, си взимат от там без пари. Ако никой не ги осинови, след около месец ги приспиват с инжекция. Всички осиновени животни са фиксвани (стерилизирани), така че да не могат да се размножават.

ИМА И СТРОГА РЕГУЛАЦИЯ на местата и парковете, в които е разрешено да се водят животни. Всеки трябва да си чисти след животното, защото глобите са яки - от по 1000 долара. Всяко куче е маркирано и ако случайно го изпуснеш на улицата, неволно без придружител, и го заловят, със сигурност отнасяш глоба от службите; но ако се докаже, че не си го изпуснал неволно, а си го изхвърлил нарочно - глобата е минимум 5 пъти по-висока. Да не говорим, ако ухапе човек през това време - може направо в панделата да влезеш. А на тези, които се гнусят от реалностите на живота и са против това да се избият бездомните кучета, нека ги осиновят, да ги регистрират и да си ги гледат по къщите; и да не ги изхвърлят на улицата при първите проблеми.

ДРУГО РЕШЕНИЕ НА ВЪПРОСА НЯМА! Само по този начин нашенските гледки на безстопанствени зверове, които да се разхождат по улиците, ще изчезнат. Докато не му бръкнеш и то яко на човек в джоба, няма съвест, няма ред. Затова на Запад всички закони се спазват – а не, че западняците са много по-съвестни от нас. Просто тук никой не носи отговорност за нищо и за това всеки си прави каквото си иска.
19 април 2011 г.
Анонимен
(коментар към материала
„Първият лицензиран кучешки приют в областта – в Троян”)

*****

Да сте видели кучета по улиците на Западна Европа?

* „Който ги обича и иска да ги гледа, да си ги вземе вкъщи”
* „Проблемът за мен би се решил на този етап с безболезнената им ефтаназия”

ЯВНО ЩОМ ИМА ЗАКОН ЗА ЗАЩИТА НА ЖИВОТНИТЕ, е необходимо да се изгради кучкарник със съответните му лицензи и персонал, финансиран от бюджета на общината. На фона на икономическото състояние на Троян и България това обаче ми звучи цинично - при положение че онкоболни нямат възможност да се лекуват поради липса на пари за лекарства!

КОЕ СМЕ РЕШИЛИ КАКТО ТРЯБВА - здравеопазване, нови детски ясли и градини, образование, култура (театри, читалища), инфраструктура, почистване на речното корито, ново улично осветление (което е предпоставка за намаляване на престъпността и на ПТП-тата), видеоноблюдение (камери за скорост, панорамни камери за събития на градския площад, камери с биометрия - та като влезе престъпник, още на входа на Троян камерата да сигнализира на диспечера, че гостенинът е издирван и го има в базата данни на МВР)? Няма пари за изброените дейности или има - но не достатъчно. Пари за кучкарник обаче има! Та затова на фона на нищетата, духовна и икономическа, в която живеем, ми звучи цинично изграждането и поддръжката на този приют.

ИМА И ОЩЕ НЕЩО, което особено ме смущава. Това, че се маркират, обезпаразитяват и кастрират безпризорните кучета – добре. Но приютът е временна мярка и кучетата отново се връщат на улицата - и щом са с марка вече, тяхното присъствие на площада и по улиците става ЗАКОННО. Питам обаче, ще се прибират ли профилактично на определено време? Имам предвид, че вече кастрираното и маркирано куче също може да хване тения и други опасни болести (ровят по сметища и кофи, оставят изпражненията си където им дойде и сеят зарази). Защо е нужно да си причиняваме това?

ЛИЧНО ЗА МЕН ИМА ПОГРЕШНО разбиране за хуманизъм към животните - в случая към бездомните кучета, тъй като те са преносители на болести и представляват реална заплаха за нас и нашите деца. Приюти могат да си позволят богатите и го правят, но не защото са огромни хуманисти и безкрайно обичат бездомните кучета, а защото им е икономически по-изгодно (няма да разболяват гражданите си от тении, лаймска болест и други зарази, пренасяни от кучетата, и после да пръскат много повече средства за лечение).

ДА СТЕ ВИДЕЛИ КУЧЕТА по улиците на Западна Европа? Там не ги връщат от приютите на улицата. Проблемът за мен би се решил на този етап с безболезнената им ефтаназия. Ама не било хуманно? Изобщо не ми пука! Който ги обича и иска да ги гледа, да си ги вземе вкъщи. Силно се дразня, когато видя маркирано куче на градския площад, изтегнало се на припек, а аз трябва да го заобикалям и да се съобразявам с него, за да не го настъпя и да не ме ухапе. Отгоре на това - и с моите пари да го маркират, обезпаразитяват, кастрират и хранят в приюта. Това ми идва в повече!
19 април 2011 г.
EM/SI
(коментар към материала
„Първият лицензиран кучешки приют в областта – в Троян”)

Още по темата:

25 коментара:

Анонимен каза...

Кучешкия приют е добро решение.Но нека да ни кажат с какъв конкурс е назначен сина на Христо Белевски.Да назначиш такъв безодговорен некадърник за управител си е чиста ШУРОБАДЖАНАЩИНА.Но пък така Белевски и син ще могат още повече да крадат от парите на данакоплтеца.Явно в общината няма можещи и неможещи а само мои и твои.

Анонимен каза...

Що ни надписват служебно вода като онзи цървул обеща да не надписват дори и да не си смениш водомера?

Анонимен каза...

""ВСЯКО ЖИВОТНО, което е безстопанствено, се прибира веднага. Ако никой не ги осинови, след около месец ги приспиват с инжекция.""...Това е единственото разумно и хумано решение на проблема.Всичко друго е разтягане на локуми и задълбочаване на кризата с бездомните кучета.

Анонимен каза...

Генади на снимките от темата няма пояснение кои е на тях .Може да поясните особенно на втората- БАЙЛАР НА ЦЕНТЪРА НА ТРОЯН КЪДЕТО СИ РАЗХОЖДАТЕ ДЕЦАТА СИ ОТРЪСКВА БАЙЛИТЕ!!!

Анонимен каза...

Така като гледаш на заден план мохера с регистрационен номер ОВ, да не би да си мислиш че байлара се разкарва по центъра на Метковец?

Анонимен каза...

Но приютът е временна мярка и кучетата отново се връщат на улицата - и щом са с марка вече, тяхното присъствие на площада и по улиците става ЗАКОННО.Силно се дразня, когато видя маркирано куче на градския площад, изтегнало се на припек, а аз трябва да го заобикалям и да се съобразявам с него, за да не го настъпя и да не ме ухапе.....http://www.youtube.com/watch?v=wI_OpZiMdeU
Поздрав за всички които са останали тук и са принудени да живеят при тези условия !!

Анонимен каза...

Приюта трябва да е добре зареден с алкохол.Белевски и сина му за друго не мислят.

Анонимен каза...

В гетото Лъгът е пълно с помиари които стряскат децата.Кога ще ги изловите?

Анонимен каза...

Органите на местната власт осъществяват контрол:

1. за изоставяне на животни на територията на общината;

2. за идентификация и регистрация на кучета;

3. за спазване изискванията за защита на животните в приютите на територията на съответната община;

4. върху кучетата и местата по чл. 47, ал. 3.

(4) Контролът се извършва чрез:

1. периодични проверки;

2. проверки по постъпили молби, жалби и сигнали за нарушения на правилата за защита на животните, подадени от държавни органи, физически и юридически лица.
То има ли в град Троян местна власт.Защо им плащаме заплатите на общинските чиновници

Анонимен каза...

Осми, няма да дочакаш! Даже и да разкъсат дете!
В гетото центъра злобен помияр от години напада и хапе хора и редовно ходи да препикава кметството. Явно ще чакаме да умре от старост.

Анонимен каза...

Не е по темата но един ?---вярно ли че Митко малкия ПищоВ спал пи ДАниел Сираков???

Анонимен каза...

А ти откъде знаеш 11- ти?
Да не би да е спал с теб, щом така подробно го описваш?

Анонимен каза...

Не ,майка ти ми каза!!!!!!Не познавам Д.С. но му следя изявите нали е лидер на ВМРО,а ида спи в хотела му няма нищо лошо....

Анонимен каза...

Тогава какво се напиняш, или ей така само да кляфаш...

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

ЕМ/SI: Понеже има проблем със присъствието на безстопанствените кучета/свободно скитащи/ на територията на РБ/както и в Троян/ предоставям на желаещите да прочетат следната информация:
В стария ЗАКОН за ветеринарномедицинската дейност/ от 31.01.2008 г./, който вече не е в сила, в Глава седма, четем:
ПРАВИЛА ЗА ЗАЩИТА И ХУМАННО ОТНОШЕНИЕ КЪМ ЖИВОТНИТЕ
Чл. 70. (* Виж § 3, т. 1 от Закона за ветеринарномедицинската дейност - ДВ, бр. 87 от 2005 г., отм., бр. 13 от 2008 г. ) (1) Безстопанствените животни (родени като такива, загубени или изоставени от своите собственици, които не обитават дом, ферма или специално определено за тях място) се настаняват временно в изолатор на общините и кметствата.
(2) Непотърсените до две седмици животни по ал. 1 се подлагат на евтаназия.
От така разписания текст е било ясно как ще се реши въпроса с безстопанствените животни/ кучета/.
Но в сега действащия ЗАКОН за ветеринарномедицинската дейност в сила от 25.01.2011 г., понятието като безстопанствено животно/в частност куче/ се среща в Глава седма ЗАЩИТА И ХУМАННО ОТНОШЕНИЕ КЪМ ЖИВОТНИТЕ, в Раздел II
Животни, използвани за опити , само в:
Чл. 158. Забранява се:
1. използването на безстопанствени и домашни кучета и котки като опитни животни;
Среща се в:Раздел VI Домашни любимци и кучета за служебни, ловни и други цели
И в: Чл. 175. алинея, (3) Приходите от събраните такси постъпват в общинския бюджет и се използват за мероприятия, свързани с намаляване броя на безстопанствените кучета.
Което не решава изобщо проблема.В целия сега действащ ЗАКОН за ветеринарномедицинската дейност от 474 члена, не се указва какво да се прави с тези животни. Закона мълчи все едно, че такъв проблем няма! А проблем има. Дотук с прегледа на законодателството на държавата.

Анонимен каза...

ЕМ/SI:Да видим кво пише в НАРЕДБАЗА ПРИДОБИВАНЕ, ПРИТЕЖАНИЕ И ОТГЛЕЖДАНЕ НА ЖИВОТНИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЩИНА ТРОЯН
(приета с Решение на Общински съвет – Троян № 202/18.12.2008 г.)
РАЗДЕЛ ІV
БЕЗСТОПАНСТВЕНИ КУЧЕТА
Чл.34. (1) Кметът на община Троян и кметовете и кметските наместници на населени места упражняват контрол по появата на безстопанствени кучета.
(2) Безстопанствените кучета, подлежат на залавяне при условията и по реда на чл.42 от Закона за защита на животните.
(3) Уловените кучета се транспортират до регистриран център за изолация и профилактика на безстопанствени кучета, с който общината е сключила договор, където за тях се полагат ветеринарно медицински грижи - обезпаразитяване, ваксиниране, кастриране.
(4) Неизлечимо болните и агресивни кучета подлежат на евтаназия при условията на чл.179, чл.180 и чл.181 от Закона за ветеринарномедицинската дейност.
(5) Здравите, неагресивни кучета се предоставят безвъзмездно на лица, които желаят да ги отглеждат като компаньони, с двустраннно подписан протокол, съгласно образец, одобрен от кмета на общината, от управителя на изолатора и новия собственик, който е задължен да извърши ветеринарномедицинската регистрация.
(6) Забранява се пренасочване на кучета от център за изолация и профилактика на безстопанствени кучета без протокол.
Понеже наредбата в чл. 34, ал.2 ни препраща в Закона за защита на животните отиваме там и четем кво се прави с безстопанствените кучетата -Чл. 47. (1) Кучетата, настанени в приют, се кастрират, обезпаразитяват и ваксинират срещу бяс.
(2) Кучетата по ал. 1 се предоставят безвъзмездно на лица, които желаят да ги отглеждат като компаньони, и се регистрират по чл. 174 от Закона за ветеринарномедицинската дейност.
(3) Кучетата, за които не се явят лица по ал. 2, се маркират и се настаняват във временни приюти, определени от съответния общински съвет, или се връщат по местата, от които са взети.
И за тези които имаха желанието и нервите да четат, коментара ми е, че от този преглед на действащите закони и наредби проблема законодателно не е решен в РБ. На това аз му казвам КАЛПАВО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО, което не желае да реши нормативно един немалък и немаловажен проблем! Трябва сигурно глутница кучета да разкъса и убие цяла детска градина, та господата от законодателната власт наречена парламент да седнат и променят нормативната уредба, но този път в интерес на сигурността и здравеопазването на гражданите!

Анонимен каза...

Браво на ЕМ/SI,точно и ясно казано:
"На това аз му казвам КАЛПАВО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО, което не желае да реши нормативно един немалък и немаловажен проблем! Трябва сигурно глутница кучета да разкъса и убие цяла детска градина, та господата от законодателната власт наречена парламент да седнат и променят нормативната уредба, но този път в интерес на сигурността и здравеопазването на гражданите!"

Анонимен каза...

Добре де, като е казано
"(4) Неизлечимо болните и АГРЕСИВНИ кучета подлежат на евтаназия при условията на чл.179, чл.180 и чл.181 от Закона за ветеринарномедицинската дейност."
Защо не се прави?
Сетих се. Агресивните трябва и да са неизлечимо болни. Здравите агресивни да не се пипат.
Точно тъй става в Троян!

Анонимен каза...

Не виждам нищо лошо, че помиярите припикават общината. То и на мен ми се ще!
Хаиде и ние като в Америка да си осиновяваме на местна почва политиците. Ако никой не вземе кмета за домашен любимец до 1 месец - да си го приспим. К"во шъ кажете???

Анонимен каза...

Не са ви виновни кучетата - те със сигурност са по-добри от нас. Това, че си хвърляте кучетата и котките на пътя е лично ваш сериозен проблем - липса на възпитание и хуманна отговорност.
Докато българинът не се поправи, проблемът ще е на лице!

Анонимен каза...

До № 21
Нажи ако обичаш къде живееш?
Почваме да ги хвърляме в твоя двор. Така можеш да спасиш четирикраките си любимци,от които на нас ни е писнало.

troyan21 каза...

Спазвайте правилата за коментарите!
Админът

Анонимен каза...

Кучетата не са по–лоши от хората! Тези, нашите, българските кучета, си ги възпитаваме ние, и те приличат на нас.Както се отнасяме с тях, така ще се отнасят и те с нас. Болно ми става, като чета всички мнения! 99% са жестоки. Къде ни отиде добротата на християни. Но, какви християни сме ние, по–скоро сме антихристияни. Като гледам и присъствието в троянската църква! Но, това е друга тема, която ще засегне работата на свещенниците. Тяхната работа не е само кръщавки, погребения, венчавки и служба в църквата. Излезте и извън нея, влезте в училища и детски градини, в домовете на бедни хора, нуждаещисе от помощ, в болниците и приютите. Говорете и извън църквата, усмирете лошотията в хората и междучовешките отношения.Вие знаете с какви думи. Забравихме Бог и доброто! Пред очите ми в София, заляха улично куче, от сервизни помещения на хотел"Шератон" със вряла вода.Мястото му не било там!???На гърба на хотела!???Горкото животно, не беше нито зло, нито бясно–напротив! Средновековен метод!Средновековни хора! Не сме за съвременно, демократично, европейско, или незнам още какво общество! Ние сме си само за комунизъм, и нищо друго! Така, затворени между границите, каращи два модела коли, и то за цял живот, работещи за "трохи",Мечтаещи за "светлото бъдеще",командвани от глупаци и хитредци,лъгани, че всичко ни е даром, лъгани, че ни лекуват, лъгани, че ни учат, лъжещи ги,че им работим, лъжещи ни ,че ни плащат,забраняващи ни, да ходим на църква, възпитавани да се делим /на височайши/ и останали, на правоимащи и правонямащи, на бедни и богати/ А В КНИГИТЕ ИМ ПИШЕШЕ ДРУГО/, и мн.др,и мн.др. Смилете се над животните! И те са създадени от природата, както и ние! Не ги убивайте/освен ако не са побесняли, гледайки нашите,"човешки" отношения/. Малко добрина към бездомните животни ще е и добър пример за нашите деца, за тяхното възпитание! Ше им е необходимо! Бог да ни е на помощ, и дано се смили над нас! Но... не го виждам, както сме я подкарали! Извинете, че се намесих!

Анонимен каза...

Няма нищо, че се намеси. Преди три дни едно куче преследваше едно малко дете заради закуската му. Ако не се бях намесил какво щеше да стане? Ти гарантираш ли, че няма да стават произшествия? Трябва ли да влезем в печалния списък на селища, където има изядени от кучета деца и възрастни? Това е въпрос на оцеляване.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |