Не сме се „стопили”

* Троян е с 20980 жители, запазва нивото от последното десетилетие; общината – 32059 * Орешак малко по-малък от Угърчин – 2089, следват Борима и Черни Осъм * Българите в страната – под 7 милиона

Преброяване 2011

ТРОЯН И ОБЩИНАТА НЕ СА СЕ „СТОПИЛИ”, сочат неофициалните данни от преброяването на населението и сградния фонд в Република България, провело се през м. февруари 2011 г. (Националният статистически институт ще обяви официалните данни в началото на м. април – бел. Т21). Въпреки слуховете, че отрицателният прираст и икономическата емиграция са обезлюдили града ни, резултатите от преброяването показват друго - че в момента Троян наброява 20980 жители (почти по равно мъже и жени – съответно 10210 и 10770). Което не сочи някакъв драстичен спад в рамките на последното десетилетие: 2001 г. – 23332 жители; 2005 г. – 22357; 2007 г. – 22327; 2009 г. – 21997; 2011 г. – 20980.

НАСЕЛЕНИЕТО НА ОБЩИНАТА ОБАЧЕ чувствително е намаляло – 32059 жители при сегашното преброяване, срещу 37348 при преброяването през 2001 г. Което означава само едно – застаряващите троянски села стават все по-пусти; но трябва да отбележим, че в общата тенденция има и приятни изключения. Резултатите от Преброяване 2011 за селата в община Троян сочат следното: най-голямото троянско село е Орешак – 2089 жители (почти колкото близките градове и общински центрове Угърчин, Летница и Ябланица); следва Борима – 851; Черни Осъм – 834; Шипково – 701; Врабево – 774; Дебнево – 713; Бели Осъм - 696; и Голяма Желязна – 636. Според данните, с които разполагаме, всичките останали 13 села в община Троян не преминават бариерата от 350 жители – т.е. няма да получат право да си избират кметове на предстоящите местни избори.

КАКВИ СА ПАРАМЕТРИТЕ НА ОСТАНАЛИТЕ ГРАДОВЕ в нашата Ловешка област? Населението на цялата област е 139896. Най-голям е областният център Ловеч – 36296 жители (община Ловеч - 49181). Следват: Троян – 20980 (общината 32059); Тетевен – 9762 (общината - 21197); Луковит – 8840 (общината - 17874); Априлци – 3003 (общината - 3318); Ябланица – 2869 (общината - 6155); Летница – 2614 (общината - 3697); и Угърчин – 2497 (общината - 6415).

ПРОГНОЗИТЕ, ЧЕ НАСЕЛЕНИЕТО НА ДНЕШНА БЪЛГАРИЯ е паднало под 7 млн. жители, се оправдават – според предварителните данни българите, живеещи в страната ни, са общо 6 млн. и 849 хил. От тях – 3,335 млн. мъже и 3,513 млн. жени. Младите българи до 18 години са почти половината от населението – 3,183 млн. души.

Т21

Забележка: Поради огромния интерес - граждански и институционален - към данните около Преброяване 2011, изнесени от Т21, ще повторя, че информацията ни е неофициална (което не значи невярна) и нашият източник няма нищо общо със Статистическото бюро в Ловеч или с някоя от структурите, ангажирани с преброяването.
Генадий Маринов, гл. ред. на Т21

Начало

Още по темата:

45 коментара:

Анонимен каза...

За 23 години обаче градът е намалял с 10 000 защото около 1990г беше 30-хиляден.В селата са измрели, а в града са избягали - нямат работа.

Анонимен каза...

Явно целта е да станем като Гърция - два града /Атина и Солун/, а всичко останало е селяния.

Анонимен каза...

Как точно се броят хората? Ако е по адресна регистрация, много млади не са си я сменили, но отдавна не живеят и не работят в Троян. Някой може ли да каже?

Анонимен каза...

По-интересно е от къде са данните в статията, при условие, че ще бъдат оповестени на 4-ти април. Самото обобщение на информацията не е приключило, така че...
И друго си мисля. Не сме овце все пак, че да се броим количествено. Това, че в Троян все пак са останали двадесетина хиляди циганина и пенсионери не е особен повод за радост. Не чакайте Цветозария Гатева (от статистическото бюро в Ловеч) да ви каже колко сме - вижте улиците на Троян...

Анонимен каза...

Троянските улици са пусти и мръсни това е положението...

Анонимен каза...

Нашата улица я измиха. А улиците са пусти, щото всички са се качили на коли и се воооозят... Пешеходците не можем да пресечем. Няма криза.

Анонимен каза...

Предполагам и по средата или към края на лятото, ще се позапълни предизборно и някоя дупка по пътищата...
"Всяка година ще асфалтираме по една улица"
М. Акимов в предизборни обещания през 2007-ма...

Анонимен каза...

Циганите колко са ???????????

Анонимен каза...

За съжаление са много и се увеличават, а М. Акимов не желае да прави нищо в тази посока, защото се надява и на техните гласове!

Анонимен каза...

И какво да направи М.Акимов по темата с циганите? Това е проблем, който трябва да се решава на национално ниво и не е в прерогативите на местната власт. За съжаление никое правителство не се нагърбва с решаването му.

Анонимен каза...

Да си припомни обещанията от миналите избори например!
Беше прозрачен,чистише Троян,асфалтираше,прогонваше циганорите и прочие...Само че на приказки...

Анонимен каза...

Към 12

Ами примерно, да принуди циганите да спазват конституцията, законите и общинските наредби!
Стига с плоските оправдания с държавата и нейното бездействие!

Анонимен каза...

Не сме се били "стопили " ? - Количествено може би
не сме , но качествено направо сме станали на сапун..........

Анонимен каза...

Не се разбира едно от големите села - Бели Осъм в коя група попада след като има по-вече жители от Г. Желязна - 668.

troyan21 каза...

14-ти, извинения и благодарности. В калъбалъка съм пропуснал с. Бели Осъм - разбира се, че е от големите троянски села; и ще си избира кмет наесен.

С уважение - Генадий Маринов, Т21

Анонимен каза...

Не е лошо,СРАШНО е,държавата и българите изчезват и всеки се прави на сляп какво става.Троян се е стопил от 30000 до 20000 за 20 години,а общината от 45000 до 32000.България от 9000000 през 1988 година до 7000000 сега,при циганско население от 1,5 %,сега 6 % на 7000000.Никое правителство не се нае да спре циганизацията и да се изгради национална политика за спиране на демографската катастрофа,най-важното,което трябва да се направи за да е има България.Герб също нищо в тая посока не направиха,да се стимулира раждането,подпомагането на младите хора и т.н..Ако не се направи нещо в тая насока,мисля че до десетина години нещата ще са необратими,а пък всеки може да си затваря очите и да вика,че не е много зле,зле е направо изчезваме,няма други като нас.

Анонимен каза...

Какво да очакваш от Бойко Борисов,той дори собствени не е създал,дреме му за чуждите.
Троян е управляван от пенсионер, който го интересува повече виаграта и екскурзиите с младата секретарка.Дреме му че града се стопява лека полека....
Вижте и каква част изобщо от служителите из Общината са на възраст отдавна забравили тези задължения към човечеството...
Като приложиш същия поглед и в национален мащаб, ето ти не един лош отговор каква е причината за демографския срив!
Последните 22 години тази държава е командвана от педерасти,цигани, турци ,импотентни и старци...А тези не обичат множението на други различни от тях...

Анонимен каза...

фен,
тези дни се върнах от брашов, румъния. на отиване не си взех фотоапарата, защото си казах- бе какво ще им снимам циганите там. бях там 7 дни, не видях един циганин, днес попаднах на това http://www.dnevnik.bg/photos/2011/03/29/1067080_fotogaleriia_mis_piranda_2011_-_nai-krasivata_ciganka/
ясно защо не ги "видях", те по европейци от нас .. поне в този град, другаде не знам как е. за четирите ленти в едната посока по булеварда, за газификацията и в най- далечното ъгълче, за чистотата, за уреденото движение по пътя и още куп изненади няма да разказвам. ще ви кажа за връщането ми. колегите с които бях, предложиха да ме оставят в троян, не бяха идвали тук. но ме досрамя от това което ще видят в троян, особено след като се връщахме от "циганска" румъния. накар ги да ме оставят на разколона по пътя за софия. които пътува по разни места ме разбира. като се върнах от англия се успокоявах, "е, те са богата държава, колониалисти". чак сега след румъния си дадох сметка какво сме село задръстено.. и ме досрамя къде живея и кои си избираме за управляващи.... но явно това си заслужаваме

Анонимен каза...

Ей, 18-ти ти,в Румъния си ходил,в Англия си ходил,ама на училище дали си ходил? Не знаеш ли,че има и главни букви в изречението? Заради такива като теб"многознайковци"сме на този хал.

Анонимен каза...

България, това са няколко града - София, Варна, Пловдив, Бургас и Ст.Загора. Всичко останало с по-бавни или бързи темпове намалява, обезлюдява се, или вече е загинало както стана със северозападналата част. Троян го чака същата участ, за съжаление, шанс да достигне Севлиево - нулев.

Анонимен каза...

фен,
19-ти, даже няма как да ти се разгневя, пука ми за главните букви, човече къде живееш, буквите да си ти проблема

Анонимен каза...

20ти,голям оптимист си бе градски -че то София е по-голямо гето и от Троян цялото БГ е станоло едно циганскочалгаджийско гето....

Анонимен каза...

22, Спор няма, аз не живея в София, но това е жестоката истина, заедно с чалгаджийницата и другите простотии. А гетото се определя по стандарта, който дядо Минко изобщо не се опитва да достигне - по мнения из форума.

Flamboyant каза...

Тези данни според мен са повече от манипулативни! Истината в тях според мен е около 60%. Троян не същия спрямо 2000година,камоли 1990год. Това е нещо смесено вече между Ябланица- Орешак. Тея данни са хубави, но за кое преброяване са? За онова преди демокрацията ли ? Според мен в града живея не повече от 15 000 души. Като поне 2000 са от етническите ,,малцинства". Мен поне никой не може да ме подведе с такива данни. Градът, както и цяла България е обречена на гибел при този демогравски аспект. Пак ще си говорим при официалното изнасяне на данните на 4-ти април, но аз и на тях пак няма да повярвам, защото знам колко манипулативно първо са подадени данните, и второ как ще бъдат представени! Пък и ако обробатката се прави на SPSS няма какво повече да говорим, само ми дайте тази програмка. Дайте ми 100 човека, които са крайно бедни, да видите как ще ги изкарам в почти средната класа. И статистиката ще бъде повече от прекрасна. Не е необходимо да четете тези статистики, били те и предварителни. Замислете се къде са роднините ни, къде са приятелите ни от детството, какво като цяло се случи с този град. Вече ме е страх като се прибирам в Троян да се обадя на някой приятел или познат, защото не знам дали ще го намеря вече в този град! Толкова сме малко, че понякога като вървя зад някой непознат в града и само по походката му се сещам, че съм го виждал и знам как изглежда. Троянци не са се стопили, ние направо сме се ,, пръждосали"!

Анонимен каза...

Солидарен с горният коментар.
Зомбирането и манипулацията от медиите в момента е по-силна откогато и да е било.

You got to read between the lines,people died when love is denied!

деЦка работа каза...

Споко не се е изпразнил Троян! Някои се беше постарали да ни натъмосат братята роми и сега се броят в пъти пък и кой съди по количеството! Къде ни отиде качеството?

Анонимен каза...

Тиквеник, който иска Троян са стигне Севлиево. Аз пък не искам да го стига. В селата край Севлиево, 90% от къщите се продават на цени между 5-6 хил. лева има единици по 3-4хил.Тухлените апартаменти в центъра на Севлиево са на цени като панелките из Смирненски в Троян. В Тиквенбург(Севлиево) живеят двойно повече печки(мангали гадни) отколкото в Троян. Троян има що годе някаква си търг. улица, а там има магазини от соц. време. Единственото с което са напред са ЛИДЛ, Кауфланд и Билла.

Анонимен каза...

Е как си обясняваш присъствието им в Севлиево и отсъствието им в Троян?

Анонимен каза...

Хиляди пъти съм обяснявал ОБЕКТИВНИТЕ причини поради, които големите вериги не откриват филиали в Троян. Повече няма да се поддавам на безмислени провокативни коментари. Същите са и причините да няма инвеститор в произв. дейност на града ни.

Като субективни причини давам следните:
терена на който е построен един от големите магазини в Севлиево, струваше 185 000евро.
Тук за терена част от бившата Елма, Общото събрание на акционерите реши да се искат 3,5 млн. Та за тези пари ще земат 10 терена в подобни градове като Троян.

Фабрики като новостроящата се на Гриша Ганчев са построени върху зем.земи с променен статут, за които общината е помогнала да се вземат за стотинки. Докато тиквеника Акимова и Компания държат общинските земеделски земи пустеещи. А местните тиквеници, които имат наследствени имоти подходящи за производство или не ги продават и също пустеят или ги обявяват за по 30-40 евро на квадратен метър. Но иначе се оплакват че няма какво да ядат.

Л.Г.

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

Твоят любим Старец страда от политическа и мисловна импотентност, а ти страдаш от граматическа такава.Но си толкова прост, че едва ли разбираш за какво става дума!

Анонимен каза...

27, А накъде върви Троян и какви са целите или на общия принцип - на самотек, хаос в който някои намират ред? Севлиево го дадох просто за пример, като малък град с приемлив % безработица и развита промишленост на фона на региона. Не знам за мангалите, аз като бях ученик се брояха на пръсти, а сега са се умножили доста, а за търговската улица не ме разсмивай или пък да споменем състоянието на входа около сервиза. Мисли малко.

Анонимен каза...

До 33
Ти май не си ходил скоро в Тиквенбург(Севлиево). Това циганско-приматско село не може никога да стигне Троян. Иначе има една голяма фабрика Видима и с това хубавитев неща там приключват. Тук пък има Калинел, Актавис, Софарма, Лесопласт, Рико Стил, десетки дърводелски и гранчарски, хотели и кръчми колкото в севлиево улични лампи нямат.

Анонимен каза...

Само да попитам-а защо на Малкия пазар все още не се предлагат пресни трюфели и мадагаскарски скариди.Щото в Севлиево има.И бахур от Райнланд-Пфалц....АЙ с-с-с-с......

Анонимен каза...

Е как що, щото кака Биса булката на бате Еванчо,както и хайлайфа на Троян не е видел по филмите че е хайлайфско да муаш вносен бахур.Иначе на всяка сергия наред до гмо плод и зеленчука ще се продава бахурец...А за скаридите няма да поменавам, че току виж палнали колите и тръгнали към Мадара и Мадарският конник да ги търсят....

Анонимен каза...

Ако Севлиево е зле откъм възможности за живот, защо там за последните 10 години населението е намаляло с неповече от 800 души, а в Троян - с има-няма 2 352 души според данните по-горе.
А кой ще посмее да прогнозира за следващите 10 години при тази стремглава тенденция !?
Условията на живот в Троян избуяват накъм пущинак. Ако нещо не се промени драстично, след време със Севлиево не ще можем и да се сравняваме.

Анонимен каза...

Ама Севлиево има да чака за фонтан,ремонтиран за 250 хиляди.И за заем от 4,5 милиона.И за писта за Майкъл Малкия за още 4 милиона.Въобще-ние сме голямата работа!

troyan21 каза...

Пишете на кирилица, МОЛЯ!
Админът

Анонимен каза...

Ех, Генади Генади и на това, че градът ни се е стопил с 2352 човека, което за 10 години е 10%,а ЗА общината с 14,16% му викаш слабо стопяване,Е ГАТИ ОБЩИНАТА.Моля те, когато излезат официалните данни да дадеш и информация, за смъртността по години за този период и раждаемостта.ФАКТЪТ, ЧЕ СЕ ОТВОРИ НОВА ПОГРЕБАЛНА АГЕНЦИЯ В ГРАДА - ЧЕТВЪРТА ПО РЕД И ИМА РАБОТА ЗА ВСИЧКИ - КОМЕНТАР НЕ Е НЕОБХОДИМ.През 2021г ако се стопяваме така Троян ще е 18882 човека, а общината 27520.Какво остава през 2050г , ако се развиваме така нещата? Троянска община няма да съществува или ще щъкат тук там накой хартисал циганин.КАКВО РОЗОВО БЪДЕЩЕ - ДОБРЕ , ЧЕ НЯМА ДА СЪМ ЖИВ.ЧАКАМ Генади да изнесе точните данни , но и за ражданията и за смъртността за тези 10 години, па тогава ще му правим сметката ЧИЧО ГОШО

Анонимен каза...

МОЖЕ ЛИ НЯКОЙ ДА МИ ОТГОВОРИ: КЪДЕ СЕ КОПАЯТ ЦИГАНИТЕ И ТУРЦИТЕ, ЗАЩОТО АЗ ТЯХНО ПОГРЕБЕНИЕ НЕ СЪМ ВИЖДАЛ?

Анонимен каза...

Те тия са безсмъртни :)

Анонимен каза...

34, Не съм ходил в, но минавам често покрай Севлиево, където са заводите. Нямам спомен към 17ч. да има поток от коли през работните дни от Троян в посока Ловеч и Плевен, докато от Севлиево към Търново и Габрово има. Бях и в Троян тази година и се видях с мои съученици и това което ми разказаха не потвърждава "просперитета" който ти описваш.

Анонимен каза...

Вижте господа и госпожи виждам че наистина сте загрижени за бъдещето на Троян. Аз също съм бая загрижен и искам да ви кажа че нямам намерение да влизам в спорове или да се караме. Нещата, които аз ви казвам са факти, а не празно дърдорене. Аз самия купих къща в добро състояние с два декара двор на пъпа на село близо до Севлиево за 3700лв., край троянско село за тези пари циглите на някоя съборетина не мога да си купя. В Тиквенбург наистина има двойно повече мангали от Троян. И пак казвам терените върху които са разположени представителите на големите вериги магазини са около 20 пъти по-евтини отколкото в Троян. Единствената голяма и добре работеща фабрика е Идеал Стандарт. А тук останаха няколко големи и добре вървящи: Калинел, АКтавис, Софарма, Рико Стил, Лесопласт, стотици дърводелски и кирамични, хотели, транспортни фирми и т.н. Пък и няма винаги да е криза- нали не мислите че цеховете от бившите Машстрой, Хемус, Смирненски,Троямекс ще останат вечно празни. Един ден и те ще случат със собственици. Все пак ликвидаторите и синдиците рано или късно ще им намерят купувачи. Троян ще е град и винаги ще го има, под 20 хил.души никога няма да паднем.

Л.Г.

Л.Г.

Анонимен каза...

Този филм с част от заглавието си "никога" вече го гледахме в определени региони, май в момента и под тепетата започна въведението.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |