Трима наши на прощалния прием на френския посланик

* Негово Превъзходителство Етиен дьо Понсен получи знакови троянски дарове – керамичен съд, бутилка троянска сливова и празнична погача с надпис „TROYAN”

ВЕСЕЛИНА ПОПОВА – председателката на троянското сдружение „Комитет за побратимяване”, и членът на сдружението Диян Ковачев бяха сред гостите на приема във френското посолство в София по случай отпътуването от страната на Негово Превъзходителство посланик Етиен дьо Понсен (6 октомври). Присъствието на нашите на ВИП партито беше по личната покана на г-н Понсен, като в троянската група бе и чаровната дъщеря на г-н Ковачев – Силвия, също франкофон и член на сдружението. А оказаната висока чест съвсем не е случайна – контактите с посланика на Република Франция датират от 2007 г., когато Етиен дьо Понсен подкрепя съвместния проект „Училищен обмен” на троянското сдружение с побратимения ни френски град Виньо на Сена. След това със сътрудника в посолството Фредерик Боае се реализира друг съвместен проект, озаглавен „Тандем” (2007 г.); оттогава се поддържа и постоянна кореспонденция, а хората от сдружението редовно са канени на коктейлите в посолството по случай националния празник на Франция (14 юли).

ПРОЩАЛНИЯТ ПРИЕМ, както научихме, бил в тесен кръг, около 50-60 поканени - което ясно говори за специалното внимание към Троян и троянския Комитет за побратимяване. Разбира се, г-н Понсен получил подаръци от троянските си гости: керамична фруктиера, изработена от потомствения троянски керамик Николай Йовков, голяма празнична погача с надпис „TROYAN”, произведена специално за случая от троянския Хлебозавод, и букет български рози.

„ПОСЛАНИКЪТ СЕ СТАРАЕШЕ да отдели внимание на всички гости. Ние бяхме сред първите, които му поднесоха подаръците си и имахме възможността да разговаряме с него. Благодарихме му за вниманието, което е засвидетелствал към Троян и към работата на Комитета за побратимяване. Той сподели, че не забравя хубавото посрещане в Орешак и Манастира при гостуването му в Троян. Пожела ни да разширяваме връзките с френски градове. Досети се, че подаръците ни символизират Троян – керамиката и елексирът „троянска сливова”. Възхити се на погачата и ни каза, че трябва да я връчим на жена му, която в това време разговаряше с други гости. Така и направихме – Диян Ковачев й връчи красивия букет, а аз и обясних, че в България посрещаме с хляб и изпращаме с хляб. Тя нарече питата „сладкиш” и каза, че всички трябва да я опитат. Поставиха я в центъра на масата, след което гостите си отчупваха по парченце”, разказа за Т21 г-жа Попова.

НА ЕТИЕН ДЬО ПОНСЕН БИЛ ВРЪЧЕН и поздравителен адрес от името на Общински съвет (ОбС) – Троян, в който се казвало: „Ние Ви уверяваме, г-н дьо Понсен, че ще удвоим усилията си за устойчивото развитие на връзките на Троян с френски градове. Надяваме се да Ви видим отново в Троян и да Ви посрещнем със семейството Ви като наши добри приятели”.

Т21

10 коментара:

Анонимен каза...

Браво на г-н Ковачев - представителен мъж и чаровна дъщеря, вероятно говореща добре френски език, но този кокумей Попова,къде се слага още.?Ох ела ни г-н ПОНСЕН, ела, и доведи домучадието си, че да ти дойдем пък ние, защото има още от общината които не са ходили на чужда издръжка на Франция.Колко делегации се извървяха и в двете посоки за толкова години, то колко опит обменихме , че всичко в общината ни е по френски направено.Като започнем от събирането на боклуците/ госпожа Попова води до Франция троянска делегация и посреща такава, водена от голям френски специалист по тези въпроси.И като се започна една обмяна на опит,ле лее колко акъл им дадохме на франците, та се гласим да продължаваме да им даваме.Това сдружение,на което се е самопровъзгласила от основаването му въпросната госпожа, кога е правило годишно-очетно събрание, отчита ли се някъде и пред кого.Къде е постоянния му адрес и колко събрания са провели до сега.Много френскоговорещи има в Троян, но не желаят да членуват в него ,докато тя се мота още там и се слага на всяко гърне похлупак.То да беше някакъв похлупак, а то една зла, грозна и нахална баба Яга, липсва и само метлата.Така, че този господин да си стои във Францата или където го пратят.И за него се харчиха общински пари да го развеждаме като.........из общината ни.Ай сектир от такива!

Анонимен каза...

Ей,ей,ей,драги ми господине,че ти още малко и ще ми откраднеш псевдонима,бе!На френски май се казва:"АЙ сиктир,сил ву пле!"Франкофоните трябва да са галантни,всичко да е в пожелателна форма,а не в заповедна....АЙ с-с-с-с.....

Анонимен каза...

И за да поддържаме баланса между франкофоните и германофилите и по случай посещението на фрау Меркел вчера-един немски Футуристичен вищ,който е разбираем вече и във Франция,и у нас,пък и в други страни: "Берлин 2030-та година.Полицейските комисари Ахмед и Юсуф рано призори се натъкват на труп в района на Александерплац. Ахмед преглежда документите на жертвата и възкликва: "Юсуф, гледай какво странно име-Мюлер...." АЙ с-с-с-с......

Анонимен каза...

Много си прав АЙ с-с-с-с относно горните коментари.
А и вица както винаги е на ниво.
Чудя се аз обаче по темата с дупедавството къде е по-зле.Тук в Троян където нямаме паметник на нито един ВЕЛИК българин или в София,където строят паметници на хора избивали Българи?
Случайно да си прочел декларацията на няколко фракции от публиката ПФК Левски, относно построения паметник на американските пилоти бомбандирали София?В случай че не си,прочети я на този линк :

http://www.blitz.bg/sport/article/72841

Анонимен каза...

Приятелю №4,наричам те така заради анонимността,но иначе се надявам да сме съмишленици.Съгласен съм,че в Троян нямаме паметници на тези,които наистина заслужават,но пък имаме паметници на такива,които са избивали българи!И това е факт.А относно паметника на американските летци-първо да ти разкажа една истинска история.....Било е през лятото на 44-та година,може би юли,защото е било "по копан кукуруз",както викат по моя край.Насред едно равно поле,насред една нива,край брега на Искъра една жена копаела,когато от север,откъм Румъния с грохот се задала група американски бомбардировачи.Било около обяд,жива душа нямало наоколо и тя с ужас видяла как бомби започнали да избухват в полето все по-близо и по-близо.Прилепила гръб о крушата насред нивата когато 2-3 божмби избухнали в непосредствена близост до нея и я засипали до устата с купчина пръст,без да я ранят.После настанала тишина.....И тя продължила чак докато вечерта дядо Павел я откопал,след като не я намерил в къщи и тръгнал да я търси.Защото тая жена е била баба ми по майчина линия Атанаска,която доживя до 86 години и почина сутринта на 10 юни 1990 година,когато се проведоха първите демократични избори.Доктора от Бърза помощ,след като написа смъртния акт погледна синята бюлетина,която се подаваше от джоба на бабиния сукман,въздъхна и рече:"Е-е-е-ех,загубихме първия глас!"Бяхме и дали бюлетинката,че вече доста не довиждаше,а държеше да гласува..... А декларацията на левскарите я прочетох,но сега няма да коментирам.За да не стане много дълго-отвори,моля те "Един завет-потомците на царския офицерски корпус" и прочети "относно паметника на американските летци".Считай го и за мое мнение,в общи линии.А понеже и аз съм о.з. старши лейтенант от зенитната артилерия,ще си позволя да обясня ситуацията.Американските бомбардировачи са излитали от базите си в Северна Африка и Южна Италия,ориентир за полета до Плоещ ,петролните полета и рафинерията са били долините на Струма и Искър.Горивото им е било изчислено за връщане без бомбен товар и когато заградителнияг огън на немската зенитна артилерия им е попречил да бомбардират,те са изхвърляли бомбите си над някое пусто поле.И там се случила баба ми....А столицата си е бомбардирана целенасочено,но не само тя-бомбардирани са и Враца,Дупница и Карлово и там също има загинали доста хора!Война!Американците почетоха своите жертви/паметника е на тяхна територия,изграден с техни средства/.А ние?!? ??АЙ с-с-с-с.....

Анонимен каза...

Отдавна разбрах че си сълно привързан към демократичната идея.И аз съм така и моя баща така ме е научил.Сега има свобода повече от всякога,37 години в Машстрой ги зачерканаха за един ден.Та като казах Машстрой се сетих, че никой в Троян не рече да обвини директорите на фалиралите заводи,като Таслаков например,този на Унитех,този на Хемус и Елма,но виж помията която се излиза по Валя Букарева и то директор на завод който върви нагоре(???) просто смърди отвсякъде.
Снощи двама мои приятели ми заявиха че са "Троянофили",и много ми хареса факта че все още има хора като нас които не наричат Троян тъп и не мечтаят за моментално изнасняе надалеч от тук.
В този ред на мисли а и от твоята история се сетих за една случка от времето когато се подвизавах като войник у поделение 42820-Ловеч, центъра на преебаните връзкари.
Бях като никога пуснат отпуска и отидох да видя единия ми дядо живущ на 10 км югозападно от Троян.
Дядото участник от Втората Световна,бил в Прищина и Косово,ми каза така:"Момче ,това поделение е Троянско,тогава в онези времена беше Полк.Толкова ми и трябваше да ритна манивелата, и наистина намерих плочата на коята пише 34 Троянски полк.Един ден след поредното спречкване с фатмака и от там с ротния не издържах и ревнах:
Абе мамка ви и шапкари смотани ,аз служа в Троянксо поделение ,така че скапания ви градец е част от моя град!
До полагаемата отпуск не видях повече,но гордостта балканджийска не бе погазена.

Анонимен каза...

към №6- и аз съм "троянофил" но това не ми пречи да виждам колко е затъпял града ни и колко тъпи хора го управляват в последните петнадесетина и повече години.Но си има правило че всеки народ си заслужава управниците и какъв е изводът...

Анонимен каза...

Никъде не споменах че ни управляват умни и способни хора.
Но предпочитам да ги ръчкам с реални действия управляващите, и да им показвам че не ми пука от тях,отколкото да се подвизавам по всевъзможни форуми!

Анонимен каза...

Към № 7....Изводът е:Кой каквото си надроби-таквоз ще руча!И догодина пак:"...и оти ручааме жабеата?" Само се чудя кога ще се разкъса Пи-Ар плацентата около Барабойко....АЙ с-с-с-с.....

АРВи каза...

№ 8, това, че не ти пука е добре и си е твоя работа, но не е ясно от написаното какво точно правиш и как го правиш. Това, извини ме, са само празни фрази. През това време те, управляващите докато на теб и на нас "не ни пука", си такът крусното, а и на тях, уверявам те за нас, ама хич не им пука. И-и-и, кой в крайна сметка печели, а?
Е, във всеки случай не сме ние!!!??!?? Замислете се сериозно, като гласувате, а не да не ни пука. От това няма сметка и от непукизма нищо не следва. Пак тази същата орисия, какво от това,че не ни пука.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |