Троян празнува - Петковден 2010

* Парламентарната шефка, Ловчанският владика и губернаторът уважиха троянския Петковден * Лошото време не можа да спре спортните прояви * Ансамбъл „Пирин” танцува за троянци * Приветствени адреси от президента и премиера

ТРОЯН ОТБЕЛЯЗА ДОСТОЙНО СВОЯ ПРАЗНИК – Петковден, 14 октомври (по стара традиция за празник на града се е избирал храмовият празник на местната църква, в нашия случай – денят на св. Петка Българска; този троянски празник бе реабилитиран в началото на 90-те години, по инициатива на тогавашния кмет Константин Фичев – първият демократично избран кмет на Троян след промените на 10 ноември 1989 г. – бел. Т21). Казваме достойно, защото освен много събитията в празничния афиш бяха и качествени.

ПРАЗНИКЪТ ЗАПОЧНА още от предния ден (13 октомври) – с пищен концерт спектакъл на Общинския младежки духов оркестър с мажоретки, посветен на 30-годишния юбилей на състава и на градския празник. Освен на музиката и танците многобройната публика се наслади и на запомняща се заря, съпътствала финалната част. На Петковден бяха посветени и трите големи спортни събития, провели се в Троян през уикенда (9-10 октомври) – Държавното първенство по биатлон за малките възрастови групи, Национална купа по карате „Троян 2010” и поредния кръг от състезанията по мотокрос от веригата Grand Prix Bulgaria 2010.

ТРОЯНСКИЯТ ПЕТКОВДЕН, както си му е редът, започна със света Божия литургия в троянската църква „Св. Параскева-Петка”. След което се пренесе в Музея на занаятите – тук бе открита изложба на старинно оръжие от различни епохи, подбрано от уредника Антон Сомлев. После дойде ред на спортните прояви на централния площад, които от доста години са неизменна „екстра” за Празника на Троян – стрийтбол, спортен риболов в шадравана, демонстрация на състезателите от клуба по планинско колоездене „Маунтин хил”. Времето не бе съюзник на състезатели и публика, но напук на дъжда и студа нещата станаха – разбира се, не в пълния си блясък, но на прилично ниво. Този път традиционният рекордьор по зрителски интерес – риболовната надпревара, бе засенчен от изпълненията на велосипедистите; и от атракциите, предлагани от новоизградената мобилна екстремна велопътека, чийто прощапулник бе именно сега.

В КЪСНИЯ СЛЕДОБЕД (17:00 ч.) започна официалната част. Най-напред бе церемонията по издигането на троянското знаме на пилона пред Общината – до българския трикольор и синьото знаме на Обединена Европа; честта, разбира се, се падна на градоначалника Минко Акимов. На церемонията присъстваха и високите гости, уважили празника на Троян – сред тях председателката на Народното събрание Цецка Цачева, Негово Високопреосвещенство Ловчанският владика Гавриил, областният управител Николай Нанков, депутатите д-р Станка Лалева и д-р Анатоли Йорданов и др.

ОФИЦИАЛНАТА ЧАСТ ПРИКЛЮЧИ с извънредната сесия на Общинския съвет, на която бяха връчени най-високите троянски отличия на 11 заслужили нашенци (номинациите бяха гласувани на предишната сесия на ОбС). Припомняме: художникът Милко Диков и краеведът Цочо Шипковенски (посмъртно) получиха най-високото троянско отличие – званието „Почетен гражданин на Троян”; учителите по литература Лина Мажгурова и Минко Дудев, музикалният педагог Илиян Тодоров, треньорът по биатлон Цветан Цочев-Куршума и спортната деятелка Цонка Карадочева бяха удостоени със „Златен герб – Троян”; а състезателите по биатлон Емилия Йорданова и Владимир Илиев, музикалната педагожка Светла Червенкова и дългогодишната деятелка в сферата на туризма Стела Карамфилска – с „Почетен знак – Троян”.

МНОГО ТОПЛИ ДУМИ бяха казани от и за наградените. Особено впечатление направи казаното от прочутата и (пре)заслужила троянска учителка по литература г-жа Мажгурова – щом награждават толкова учители и хора на духа, за Троян има надежда. „Известен съм с карикатурите си „Без думи”, затова ще ми позволите да кажа няколко думи”, с тази шеговита реплика започна словото си новият почетен гражданин на Троян г-н Диков; големият творец не изненада никого с казаното по-нататък, посветено изцяло на Троян – неговия град, любимия град. Отличените и всички троянци бяха приветствани от Негово Високопреосвещенство дядо Гавриил и от парламентарната шефка г-жа Цачева

СЛЕД ТЪРЖЕСТВЕНАТА СЕСИЯ на местния парламент в галерия „Серяковата къща” бе открита традиционната Есенна изложба (салон) на Дружеството на троянските художници. Тук г-жа Цачева връчи плакет на Народното събрание на новия почетен гражданин на Троян Милко Диков. Знам, че вие сте най-големият български карикатурист, бяха думите на парламентарната председателка.

МИЛА ЦЕРЕМОНИЯ имаше и малко по-късно в читалищния салон – непосредствено преди да започне концертът на звездните изпълнители от танцовия ансамбъл „Пирин” (Благоевград). Кметът Минко Акимов връчи на Цецка Цачева символичния ключ на Троян. Тя пък върна жеста и дари градоначалника с плакет на Народното събрание и сподели, че в Троян се чувства като у дома си, а след получения ключ на града – още повече; г-жа Цачева не пропусна да спомене и за родовата си връзка с нашия край (баба й е от троянското село Шипково). След приветствието от най-високопоставената дама в републиката водещата на вечерта Маргарита Генкова прочете приветствени адреси от първите мъже на България – президента Георги Първанов и премиера Бойко Борисов.

ПО-КЪСНО ВЕЧЕРТА на централния градски площад забива гостуващата метъл банда „FYELD” – музикантите бяха тук по покана на председателя на спортния клуб „Маунтин хил” Христо Доков, свириха безплатно и изнесоха цял концерт – въпреки дъжда, студа и… тъмнината; и за радост на насъбралата се многобройна тийнейджърска публика. По същото време в ресторанта на елитния троянски хотел „Троян Плаза” кметът даде празничен коктейл за отбрани гости, което бе и добър финал на Петковденските празненства.

Т21

10 коментара:

Анонимен каза...

Кмете хубави празници ,хубави разходки правиш ама като се прибираш вечер в къщи погледни последните двеста метра от ляво на тебе нямаме тротоари от 20 години насам.Сега твоят човек Тони Гечев ни разби напълно и улицата заедно с дворовете.В момента газим кал до уши а когато е слънчево само с противогаз можем да се движим в тази отсечка и децата ни не могат да излезнат навън защото се задушават от прах.Все пак това е главна улица и от минаващите тирове е ад.Тони Гечев психаря го питахме не се ли предвижда поне измиване на улицата след погрома на ВиК Той в негов стил ни отговори,че това ще стане напролет и без друго идвало дъждовен период и това било най-малкия проблем на Троян в момента.Надявам се да вземеш мерки и да не ни принуждавате да живеем като прасета в кочина.Чува се ,че пак ще се вдигат месните данъци мислиш ли ,че някой ще ги плати при условията в които сме принудени да живеем. Поканата която сте пусна ли по кабелната и тя няма да помогне.Вервай ми комшо.Надявам се ,че ще постъпиш по европеиски нали все си там по Европата и ще наредиш поне да измият мизерията по главната.

Анонимен каза...

До 1-ви,ние по Ботев няколко години живеехме като прасета в кочина.Ще ми се да те обнадеждя,но за съжаление,надали ще ви измият улицата.Само мога да те посъветвам да викате докато глас държи,пък може и да ви чуе.

Анонимен каза...

1 за кой участък от Главната в Троян говориш че не става ясно...

Анонимен каза...

Най вероятно става въпрос за Ген Карцов от разклона за гимназията в Лъгът, нагоре където точно живее кметът там вече близо месец ВиК сменят главния водопровод и наистина днес като минах от там едното платно е покрито почти цялото с пръст от изкопните работи.Ама да не се ядосват както прав е управителя на ВиК идва дъждовен сезон и полека лека ще отмие мизерииката.Важното е,че ще имат вода в изобилие и като се къпят по редовно няма да им прави чак такова впечатление.Ей никой не разбира от икономии в криза ,като са комшии с кмета си мислят,че трябва някой да им мие всеки ден улицата.

Анонимен каза...

ПЕСИМИЗЪМ ДО ШИЯЯЯ

Анонимен каза...

Когу шъ плюим сеа? Кмете, тизе окаш на тонката да ползува утъпквач да не му се слягат майсториите, тонката ока - ми те се слягат.
Язе му окам че по законо който мери и зема паре требе да подържа водомеро он ми ока собственико да го води на ме- ме- ме- метрологията! Язе му окам абе тонка, о, о, о, чекай! ОМБУТСМАНОТ ми рече че сом прав, он ми ока Цар дава Пъдар не дава.
На луд ли съ прай тоя или деда ви Петка съ пробва да изкара изкукуригал?

Анонимен каза...

Към 6 - видимо си изкукуригал. Явно имаш проблеми с ВиК, но защо тази злоба към Т Гечев Та той е от малкото, които си вършат работата в този град.

Анонимен каза...

Върши я спор няма,ама не я докарва таз хубава работа докрай!

Анонимен каза...

Ало, 7,
Ше пиша бавно и подробно, че да четеш бавно и подробно и да ме розбереш. Верно е, че Тонката е от малкото, които вършат много работа, ама е фърфолят (некой път претупва). По този повод Кмето прати депеша на Тонката да утъпква преди да асвалтира за да не се сляга майсторията му и да са дразни електорато. Четох и отговоро на Тонката - ми то съ сляга. Глей го - готов депутатин! Кмето му писна и го зареза. Но язе сом упорит. Тонката, сички знаем, че се сляга. Кмето ти казва, че за да стане както требе и да не се сляга требе първо да поскача утъпквач (трамбовка) после да се асвалтира. Ако немаш утъпквач земи под наем, но като арчиш наште паре прави го свесно. Прав е електорато да псуе по дупките. Дедо ви Петко нема проблеми с веикато. Проблеми има целио електорат.

Анонимен каза...

Последното творение на този дребен злобар Гечев е малко след входа на Актавис!
Не само че се е слегнал, а и пропандал асфалта, така че като минеш отгоре и пропадаш, гумата се удря в ръба на стария асфалт и веселбата е пълна.
Иде зима и сняг , шоуто ще придобие нови измерения !

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |