Ново сериозно откритие на Состра

* Д-р Иван Христов: Не е съкровище, а нещо далеч по-ценно – най-ранната крепостна стена, строена по времето на император Антонин Пий в средата на 2. век * „Вижте какви пътища са правили римляните – 2000 години и не са мръднали”

ТАЗГОДИШНИТЕ АРХЕОЛОГИЧЕСКИ РАБОТИ на римската крепост Состра до Троян започнаха едва преди десетина дни (в началото на септември), а екипът, ръководен от нашия съгражданин и зам.-директор на Националния исторически музей (НИМ) ст.н.с. д-р Иван Христов, вече има с какво да се похвали. Но не става дума за открито съкровище, а, както ни обясни д-р Христов, за нещо далеч по-ценно – за една ранна… крепостна стена, реконструираща по-стари културни пластове.

СТАВА ДУМА за крепостната стена на първия римски лагер на това място – строена по времето на император Антонин Пий в средата на 2. век от Втора матиакска кохорта (военна част от около 1000 души). Съоръжението е с дебелина 1,90 м, а пред него е имало V-образен ров, дълбок не по-малко от 5 м, също добре очертан (най-вероятно ровът е бил пълен с вода). Крепостната стена и защитният ров пред нея са опасвали целия лагер (ограждали са площ от около 19 дка), като по-късно – по времето на император Септимий Север в края на 2. век – във вътрешността е била изградена друга по-малка стена (остатъци от нея могат да се видят и сега във вътрешността на Состра – бел. Т21); при по-сетнешните крепостни строежи първата (най-старата) стена частично е била съборена. След готските нашествия и опустошения в средата на 3. век в Состра е била разположена т.нар. Кохорта на възвращенците, която по времето на император Галиен строи новата крепостна стена; в късноримски списък на служебните рангове, проучен от д-р Христов и проф. Румен Иванов от Археологическия институт към БАН, се споменава, че в края на 4. век (т.е. век по-късно) на Состра се намира същата Кохорта на възвращенците.

КОЕ Е ЦЕННОТО в откритата най-стара крепостна стена, според оценката на д-р Христов.

НАЙ-НАПРЕД – че за пръв път у нас в римска крепост от вътрешността се открива първична крепостна стена; подобно нещо има само на четири други места в България, но там става дума за крайдунавски, т.е. гранични за Римската империя крепости: Ескус (при с. Гиген, Свищовско), Нове (до Свищов), Аугусте (при с. Хърлец, Врачанско) и Рациария (при с. Арчар, Видинско). Всичко това говори за значимостта на „троянската” крепост.

ВТОРО – находката доказва тезата на д-р Христов, че крепостта Состра се е разраснала в цяло селище (град), и то съвсем немалко за онези времена. В този смисъл напълно законно става твърдението, че Состра може да се смята за римският предшественик на днешен Троян.

ТРЕТО – но не по значение. Освен висока научна стойност откритието има и сериозна експозиционна стойност. Казано по друг начин – значително повишава туристическия потенциал на обекта и го прави още по-атрактивен за посетителите.

ПРОДЪЛЖАВА И РАБОТАТА по разкриване на нови участъци от отлично запазения стар римски път, чието трасе минава непосредствено до Состра – на метри пред крепостната стена, а част от него бе разкрита през миналия археологически сезон. Сегашните разкопки подсказват и за наличието на по-ранна настилка.

"ПЪТЯТ Е ШИРОК 7 м и е разположен близо до източната крепостна стена на крепостта Состра. Това е най-добре запазената пътна настилка от времето на римските императори в България. Пътят е оформен с осова линия, банкет, състоящ се от добре обработени каменни блокове, които го превръщат в истинска магистрала за античността", четем в официално прессъобщение на НИМ. „Вижте какви пътища са правили римляните – 2000 години и не са мръднали”, коментираха пък от екипа, работещ на обекта, а тъжното сравнение с днешните нашенски шосейни реалности се налагаше от самосебе си.

Т21
Начало

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |