Предстоящо: Книга и изложба на Петър Хаджиев

* Поводът - 105 години от рождението и 20 години от смъртта на художника, учителя, родолюбеца, краеведа

ПРЕЗ 2010 Г. СЕ НАВЪРШВАТ 105 години от рождението и 20 години от смъртта на Петър Хаджиев – учител по рисуване на поколения троянски ученици, самобитен художник, родолюбец, краевед - изследовател на бита и поминъка на населението, на историческото минало на Троян и региона. По повод на тези годишнини Музеят на занаятите (МНХЗПИ) организира две прояви, които ще се състоят на 24 септември 2010 г. (петък).

НАЙ-НАПРЕД - от 17:00 ч. в сградата на музея - чрез мултимедия ще бъде представено пред троянци изследването на Петър Хаджиев „Сливовата култура в Троянско, отразена в бита и поминъка на населението”; презентацията е подготвена от библиотекарката в МНХЗПИ Тотка Станчева. Текстът на г-н Хаджиев, придружен от 50 графики с туш, години отлежаваше в музейните архиви (част от него дори мистериозно изчезна?! – бел. Т21) и се превърна в книга благодарение на спомоществователството на „Винпром – Троян” АД. Представянето на книгата ще бъде своеобразна прелюдия към Празника на сливата и троянската сливова ракия, който ще е на следващия ден.

ВЕДНАГА СЛЕД ПРЕЗЕНТАЦИЯТА - в 18:00 ч. в галерия „Серяковата къща”, се открива авторска изложба с платна на Петър Хаджиев, реализирана съвместно от МНХЗПИ и галерия „Серяковата къща” с финансовата подкрепа на Община Троян.

Музей на занаятите - Троян

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |