„От бедност към благоденствие”

Ученици от Априлци пишат европейска младежка Харта за развитие

* Целта – да се разширят познанията на младите европейци за все по-глобализиращия се свят и да се събуди интереса им към развиващите се страни


БЛИЗО 1500 БЪЛГАРЧЕТА ОТ 50 УЧИЛИЩА
в цялата страна, сред тях и ученици от община Априлци, ще напишат заедно със свои европейски връстници обща младежка Харта за развитие. Тази е основната задача по проекта „От бедност към благоденствие”, който се финансира от ЕС и партньори са България, Великобритания и Унгария (асоцииран партньор е и една развиваща се африканска държава - Гана). Хартата, която учениците ще връчат на министрите на образованието на своите страни, ще е младежкият им глас към управляващите и обществото за по-добро „образование за развитие”.

В ПОНЕДЕЛНИК (13 СЕПТЕМВРИ) В АПРИЛЦИ на специален семинар по проекта „От бедност към благоденствие” учители от страната бяха обучавани да преподават уроци от два образователни пакета: „Биоразнообразие и бедност” и „Изменение на климата и икономика”. По-късно в дискусии по уроците в училищата се очаква да бъдат извлечени ученически идеи, които ще станат неотменна част от съответната училищна харта.

ОСНОВНАТА ЦЕЛ НА ПРОЕКТА „От бедност към благоденствие” е да разшири познанията на младите българи и на връстниците им от Унгария и Великобритания за все по-глобализиращия се свят, в който е нужно особено внимание към развиващите се страни. Амбициите са да се събуди интереса на младите европейци - като истински „жители на света” - към страните от т. нар. Трети свят.

ТОВА СА И ТЕМИТЕ, които се засягат от „образованието за развитие”, което не е отделен предмет, а трябва да е втъкано във всички учебни предмети. Проектът започна през януари 2009 г. и ще продължи до май 2011 г., когато се очаква да е готова общата Европейска младежка харта.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |