Световният шампион Ламов (Русия) тренира в Троян с Тачо Беломъжев

* След броени дни Тачо заминава за Световното в Тронхайм (Норвегия) * Беломъжев старши: „Да тренираш няколко спорта едновременно не е най-доброто, но предвид българските реалности и финансовите ни ресурси това е неизбежният компромис”



ТРИКРАТНИЯТ СВЕТОВЕН ШАМПИОН ПО СКИ ОРИЕНТИРАНЕ – 24-годишният Андрей Ламов (Русия), едно от най-големите имена в този спорт, от няколко дни тренира в Троян със своя приятел и достоен съперник по пистите – съгражданинът ни Станимир (Тачо) Беломъжев, безспорният №1 в този спорт у нас за всички времена (припомняме – Тачо, който през януари навърши 22 г., е двукратен световен шампион за младежи от 2008 г. – бел. Т21). Двамата големи провеждат заниманията си под ръководството на бащата на Станимир и негов личен треньор Иван Беломъжев. Беломъжев старши ни обясни, че Ламов ще е в България повече от месец – първо тук, после на височинен лагер на Белмекен; като тренировъчната му програма е изцяло подготвена от българския специалист (Иван Беломъжев) и е получила одобрението на треньорския щаб на Русия. Да тренират на Белмекен с Ламов и Беломъжев на 16 август пристигат и тримата най-добри норвежци.

В ТРОЯН АНДРЕЙ ЛАМОВ Е ОТСЕДНАЛ на вилата на Беломъжеви в живописното и много близко до града с. Патрешко. А пък беговите тренировки (с ролери) се водят основно на трасето над Старото гробище в Троян (към мах. Длъжковска). Ще има занимания и на Беклемето.

ПОПИТАХМЕ БЕЛОМЪЖЕВ СТАРШИ какви са последните новини около Станимир – както чисто спортни, така и организационни. „Доволни сме, защото получихме пълна подкрепа от Българската федерация по ориентиране (БФО) и лично от нейния председател доц. Атанас Георгиев. Управителния съвет гласува средствата за елитните състезатели да се насочат към двама – Станимир, най-добрият в ски ориентирането, и Кирил Николов, най-силният ни летен ориентировач. Което ни дава спокойствие във финансов план, каквото в предишни години нямахме”, коментира г-н Беломъжев. Треньорът обаче подчерта, че субсидията от БФО не отменя нуждата от спонсорска подкрепа и е благодарен на няколкото троянски и други фирми, които винаги са подкрепяли Тача и са били наясно какво представляват световните успехи в спорта и какво костват те на състезатели и треньори.

В СПОРТЕН ПЛАН СЕ ЗАПАЗВА ТЕНДЕНЦИЯТА Тачо освен в коронния си спорт (ски ориентирането) да участва и в летни стартове по ориентиране, в състезания по ски бягане (противоречията с Българската федерация по ски, която доскоро блокираше възможността състезатели от друг спорт да получават място в националните гарнитури по ски бягане, вече са изгладени) и дори в набиращите популярност в Европа и по света състезания по колоориентиране (с маунтинбайк велосипеди). „От методологическа гледна точка да тренираш няколко спорта едновременно не е най-доброто, но предвид българските реалности и финансовите ни ресурси това е неизбежният компромис”, коментира Иван Беломъжев.

ПРЕЗ ЮНИ ТАЧО УЧАСТВАЛ на Европейското първенство по лятно ориентиране в Приморско (България), където печели 34-то място от над 300 състезатели от цял свят (стартът е кръг от Световната купа). Скоро след това участва в голямото международно състезание по колоориентиране в Португалия („Теренът бе изключително труден и изискваше много техника при водене на велосипеда”, поясни Беломъжев старши) и 31-то му място в спринта и 42-то в дългата дистанция от 140 участници е сериозно постижение.

ПРЕДСТОЯЩИТЕ СТАРТОВЕ. След няколко дни Тачо заминава за Тронхайм (Норвегия), където от 8 до 15 август ще се проведе Световното първенство по лятно ориентиране; българският мъжки отбор е в състав Кирил Николов, Станимир Беломъжев и Ивайло Каменаров и очакванията са щафетата ни да влезе в Топ 12. След това е лятното национално първенство по ски бягане (с ролери), а в началото на м. септември – Балканиадата, чийто домакин е Белоградчик (България). И от нас – успех, Тачо!

Т21

2 коментара:

Анонимен каза...

Добре че на Тачо, треньорът му е баща, че да прецака някои кадърни (за съжаление вече бивши) състезатели за сметка на сина си. Но така се стига до "върха"... като мачкаш по пътя си....

ICE

Анонимен каза...

Питам само за информация-той/старшия/занимава ли се с обучение и на други?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |