Две троянски села остават без училищата си

* Кметът: „Освен че са с по 50-60 деца, са на 2-3 км едно от друго”
* Дебнево или Врабево и Орешак или Черни Осъм – това е въпросът


УЧИЛИЩА С ПОД 70 УЧЕНИЦИ са обречени, това заяви на пресконференция миналата седмица кметът на Троян Минко Акимов. А след доуточнението – „още повече пък такива, които освен че са с по 50-60 деца, са на 2-3 км едно от друго”, стана ясно, че г-н Акимов визира два конкретни случая в нашата община. Единият е за училищата в съседните села Дебнево и Врабево, другият – за почти свързаните Орешак и Черни Осъм.

ГРАДОНАЧАЛНИКЪТ ПРИЗНА, че решението ще е много трудно и че ще има голяма съпротива, но сливането е неизбежно. Но г-н Акимов не каза кое училище ще е приемното (т.е. ще остане) и кое ще мине в историята. Подразбра се, че изборът още не е направен и че важен аргумент ще е и училищната материална база.

Т21

60 коментара:

Анонимен каза...

Според мен е напълно нормално училища с малък брой ученици да бъдат закривани, колкото и "страшно" да звучи. Защото, откакто навлязоха делигираните бюджети, парите за тези училища станаха още по-малко. С толкова малко пари не може да се плаща на достатъчен брой учители - за всички класове и за всички предмети => образованието по селата, което и без това не е дори на средно ниво ще западне още повече.

ICE

Анонимен каза...

Да днес може на едно семейство да му по-удобно и по-евтино да праща детето си на училище в своето населено място. И няколко човека персонал на училището да има нужда от заплатите си (предполагам със сливането някои може да загубят работата си). НО В КРАЙНА СМЕТКА, АКО НЯКОЙ МИСЛИ ЗА БЪДЕЩЕТО, не би позволил да се продължава с тази симулация на учебна дейност, защото ИМА НУЖДА ОТ ОБРАЗОВАНИ И КУЛТУРНИ ХОРА.

На мен лично ми писна всичко в тая държава да се прави за "отбий номер"....

ICE

Анонимен каза...

Правилно- това решение трябва да бъде взето но не съм сигурна дали кметът наистина се кани да го направи защото е много страхлив.Той само приказва и не ви ли стана ясно че ако не му наредят отгоре нища няма да се случи

Анонимен каза...

Да накарат учителите да пътуват тези 2-3 километра. защо да тормозят децата. Така и така училищата са налице и няма да строят нови - да минат под обща управа и учителите да гастролират.

Анонимен каза...

Този с идеята за гастролиращи учители изчислил ли е, че ако те имат два пъти повече часове, ще имат два пъти повече заплащане? Не че е лошо.

Анонимен каза...

Ето! И Ловеч си имат проблеми! Това се разбира от стихотворението на поета им Петко Геопргиев:

ТЕАТЪРА ДА СПАСИМ

(глас в пустиня)

Казвах ви аз, виках ви кански,

помни ли някой,

използвах намеци,

правех алегории,

подсказвах ви по американски,

пЦувах каруцарски,

твърдо бях против

тези догми и фантасмагории.

Предупреждавах:

НЕ ПИПАЙТЕ ГРОБА!!

Това не е на хубаво,

това е прокоба!!

И ето – на театъра Ловешки –

като камък на шия –

натегна лоша поличба,

магия черна и дива –

Вежди иска да го закрива.

Абе, ало, какво сте забили

туй театрално клепало,

като на умряло.

Я се стегнете,

подписка люта пригответе,

петиция проводете,

и без туй вече е ваканция,

така правят интелигентите,

примерно, във Франция!!

Ама казвах ви, братя!!

И сега ви повтарям.

Така хубаво си седяхме,

пийвахме бира,

мезенце ядяхме,

във раздумка,

в празни бъртвежи,

злата си орис взаимно деляхме,

стихчета и проза четяхме,

донейде невежи…

На кой мозък болен и неповратлив

му хрумна

тоз замисъл неразумен и див

да разруши туй свято място,

толкова хубаво, толкоз изящно,

поради идеи някакви – ала-бала –

да вземат да го направят камерна зала!!

И ето сега – възмездие има,

съдбата е неумолима!

Затова много ви моля,

този път да бъдем европейци,

а не самодейци -

един театър ни остана,

тука, в полите на Балкана,

те и него искат да вземат.

Да имат да вземат!

Нека не им го дадем!!

Мисля, че така е редно –

Да се опрем!!

Да се бием до последно!!

Пък каквото сабя покаже,

тъй да се каже.

Петко Георгиев, 29 юли 2010 г.

Бележка на редактора: „Гроба“ – неофициално име на театралния клуб, бивш Клуб на дейците на културата, намиращ се в театъра, но после затворен и превърнат в камерна зала

Анонимен каза...

Какви ги пишете, бе ХОРА! В града давали по-добро образование и възпитание- това не съответства на действителността. В селата се учи /поне в нашето/, а по време на часове в Троян, учениците са изпълнили кафетата и центъра.Само си приказваме, а не виждаме какво наистина става. Нито Врабево ще отиде при Дебнево, нито Дебнево при Врабево. Няма да отидат и в Троян! Тези , които казват , че трябва да се закрият училищата, мислят ли как ще пътуват седемгодишните дечица, биха ли били спокойни , ако тяхните деца изминават този път всеки ден. А може би трябва да закрием и селата? Кой ще избира управляващите НЕМИСЛЕЩИ хора , които си стоят на топло / толкова топло, че на човек, който влиза отвън през зимата, му прилошава/ в общината, а децата ни учат на 12 градуса, защото за селата няма средства за нова дограма и изолация. Мислете, мислете драги управляващи, затова сме ви избрали - не убивайте селата, затворите ли училището на едно село - знайте , че сте го убили!

Анонимен каза...

Нека се опитам да позная.
МИНЬО,
ОУ "Иван Хаджийски" Троян ли е следващото, което ще закриеш? Видно е че в какви ли не селски училища си направил ремонт, а за училище в центъра на града не си дал една стотинка.
Явно си го договорил вече за продажба с някой от бизнесмените около теб!

Друго какво ще закриеш? Няма ли да почнеш да продаваш тоест да подаряваш общинските фирми. Или това ще е за края на мандата.

Троянеца

Анонимен каза...

Като тези МАЛОУМНИЦИ и през турско време не е имало.И могат да се именуват гробари(вм.гербаджий/.

Анонимен каза...

Много е страшо,когато държавата започне да спестява от училища и образование!!!!Ако се огледаме около нас,защото всички имаме възможност да посетим селата та дори и за селски туризъм ще видим,че всяко едно е имало училище-някога....Ще ми кажете ,че тогава е имало много хора и много деца там.А сега защо няма????Това не е ли част от една антибългарска и антидържавна политика?Сега няма в селата деца и ни е нерентабилно да има там училища,азнаете ли ,че много скоро и в градовете ще стане така.Мисля ,че е много страшна тази переспектива.Никой от управляващите не мисли истински за това.Колкото до двата конкретни случая всичко ще е въпрос на наддаване... Колкото до образованието,което се дава в селата горепишещит не е много на ясно.Там все още работят много качествени учители,а някой градски такива трябва да отидан на обучение при тях.Съвсем сериозно и отговорно го казвам с риск да събудя брожения по въпроса.

Пол...... каза...

Когато една държава започне да пести от образование,култура,наука,то тази държава е умираща.Дори и в криза самия Барак Обама увеличи парите за наука и образование.Но ние сме обратно.Защото сме си големи мозъци,питайте Бо Бо!
Но въпреки това,със цялото съзнание,че ще скочат срещу мен,аз ще коментирам,че сливането на училищата е необходимо.И то от първа необходимост.
Защото тук не става въпрос за лишаване от средства а за разхищение на такива.По цял свят вече са събрани няколко селища с едно училище.И съвсем не съм сигурна,че ще намали ефективноста на обучение.Ако децата са по далече,ще се осигури превоз.Това е по-ефтино от издръжката на цяло училище с тридесетина ученика.Недоволството на учителите по селата е разбираемо.Аз им влизам в положението,но така е правилно да се процедира.И не е редно,само с цел да се защитят, да хулят,че градските ученици не учат а са по кафетата.Дали си в град,дали си в село няма значение,едно дете ако иска да учи независимо къде е ще учи,а ако не иска-няма.Редно е обаче ,тези които ще си загубят работата да се кансултират с тези които са отговорни за закриването,каква ще е тяхната алтернатива,има ли такава и да се реши проблема,но без обиди.
За състоянията на училищата-по горния,който толкова недоволства е прав,но това е нещо с което трябва да се заеме общината.Липсата на топло в училищата не е от вчера,винаги е било така и е крайно време да се вземат сериозни мерки за това.Но ще трябва стабилно саниране,което ще значи -пари,което пак иде да се рече,че едно училище е по лесно да се ремонтира от две и повече разпръснати по селата с по няколко ученика.

Анонимен каза...

Тежко и горко на децата и учителите. Нищо не правите, господа умни управляващи...закрихте преди време детски градини, а сега сте натъпкали децата в групи от по 33...

Анонимен каза...

Идиоти,идиоти,много ви е добре,не плащате за деца,няма деца,няма училиша идиоти мръсни

Анонимен каза...

Ами незнам това е много сложен въпрос за кметчето.
Значи в Орешак живеят вече поне 3000 души, а в Черни Осъм едва ли повече от 800. Как мисли г-н Кмета? Май в Орешак да остане училището след като е неспособен да остави и в двете села по едно.

Младежа

Анонимен каза...

Но,както е известно отдавна и в двете села/Орешак и Черни Осъм/децата от Орешак се местят да учат в Черни Осъм,а не обратното!Сигурно е от значение,че директорът на Черни осъм си гледа училището, а Томов на Орешака си гледа хотела Троеручица.

Анонимен каза...

Е казуса с Черни Осъм и Орешак ще е интересен.Може би ще сме свидетели на някоя простотия граничеща с израза-''по добре да се изсер..ш на метеното,отколкото да метеш наср...то''.Ай да видим,щото ние гледаме и няма да сме безучастни.

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

това е трудно решение за ръководството на общината,защото ще бъдат засегнати някои хора.Тази реформа е направиха някои общини преди години.Виж те справка Ловешка,Карловска и др.А що се отнася за училището Ив.Хаджийски и неговия ремонт,няма вина сегашното ръководство.На другите училища повечето ремонти бяха дело на бившето ръководство.За щастие по тяхно време имаше повече средства за Минчо Акимов остана да управлява в криза и да взема тежки управленски решения, които ще му донесат неприятности, но след време ще се разбере,че просто не могат да съществуват училища с реални ученици от 45-55.В такива училища наистина е спокойно и тихо, но за реално обучение е смешно да се говори.

Анонимен каза...

И аз съм съгпасен,че училището в Черни Осъм е по-добро от орешашкото,нищо че съм от Орашака.Всичко зависи от учителите и директора.

Анонимен каза...

Отдавна се знаеше, че Томов е вредн за училището в Орешак. И по-интересното е, че се знаеше и в Общината.

Анонимен каза...

Какво значи по-добро?
Училището в Орешак има огромен БЕЗОПАСЕН двор ,улицата по която се стига да него е тиха и спокойна - кое друго училище предлага такава безопасност?
Относно нивото на преподаване - това се вижда от постиженията на учениците.
Орешак е най-голямато село в общината,вероятно е и най-богатото...явно някой е харесал доброто разположение на двора,размерите му ..и финансовата му стойност.

Анонимен каза...

Защо тогава учениците бягат в Троян и Черни Осъм-факт,който и кмета го знае и прави сбирки по този въпрос.А че някой харесвал двора му-може.И аз отдавна харесвам една-е,и кво?

Анонимен каза...

Ако директора на орешашкото училище е некадърен сменете него.Калпавият директор не е основание за закриване на училището.

Анонимен каза...

Как да го сменим,като такива правомощия има май кмета само.Но не го сменя и аз се страхувам,четой ще закрие училището.Но той е лесен-направи си хотел на три етажа и му дреме на...Учителите в Орешак са от Троян с едно или две изключения.Покривът отдавна тече.А в Черни Осъм не е така-и в резултат орешашките деца отиват и учат в Черни Осъм.Не ги виня-там и обучението е по- на ниво.

Анонимен каза...

Ако нешто се случи с нашето училище в Орешак, Томов по-добре да си продава хотелчето и да бяга. Засегнат от безхаберието на Томов

Анонимен каза...

Явно, че в коментарите тук, ще бъдем само от Орешак. Аз си махнах дъщерята от училището заштото не мога да бъда доволна. Преди година и повече, получих писмо от нашия кмет Х.Терзиев, че ме кани на среща разговор относно училището. Утидох, и там разбрах, че училището е отделно мероприятие от нашето кметство. Вината е моя, защото не съм се интересувала. БЯХА поканени всички родители на децата които учат извън Орешак. Кмета много убедително ни говори, помоли ни да помислим. И представяте ли си, Томов доиде с половин час закъснение. Кмета заинтерисуван за училището, то и така трябва да е, а нашия изобщо не му дремуца. Е защо е на този хал училището в Орешак? Айде, дано Троянския кмет се самосезира. Нашя кмет само ядовете за него.

Анонимен каза...

Ами то излиза,че троянският кмет е назначил този Томов за да закрие орешашкото училище.Браво на кмета Акимов-така ще спаси Троянските и Черниосъмскиото училища.Браво и на орешачани-всеки се затворил в черупката си и си трае.И като ни затворят училището,стадиона,читалището-ще останат само дискотеката и кръчмите.Кръчмарско село.

Анонимен каза...

Кметове на Орешак и Троян,съберете хората в Орешак,чуйте ги.Макар че като чета тука какво пищат хората-работата е ясна.Сигурно е ясно и на вас-тоя директор,дето ще закрие училището,да не е от наште,та го държите още?Не затривайте селото заради безхаберие и некадърщина.Който си има хотел-да си го гледа.На децата им трябва училище-истинско,не менте.

Ст. Борджуков каза...

Че училището в Колибито е по-добро е очевидно и не подлежи на съмнение. Причината за това е, че учителите там влизат и в горен курс и знаят много по-добре какво децата трябва на всяка цена да научат преди това. Така, че драги мои съселяни, може Орешак да е по голям, но пък разсъждавайте така - училището на Орешак се мести в орешашкия квартал Черни осъм и считайте, че сте го погълнали Колибито! Това е единствения начин да принудите черноосъмци да се обединят с вас и да преодолеете смешните си междуселски противоречия. И с малко помощ от кметството в Орешак училището ще стане ОТЛИЧНО, което е само от полза за всичките деца-децата не са само на Орешак и само на Черни осъм, ТЕ СА ВАШИТЕ ДЕЦА И НАЙ-ДОБРЕ ЗА ДЕЦАТА Е ДА УЧАТ ГОРЕ! Автобусчетата са отлични и няма да е по-зле за децата ви.
Извинявай г-н Томов - това е моето мнение.

Анонимен каза...

Подкрепям мнението на г-н Борджуков!!!!!!!

Анонимен каза...

Орешак все повече губи облика и духа на отделно селище,превръща се в спалня за по-заможни троянци и разни други "приоди".Закриването на училището е стъпка в същата посока.Докато Черни Осъм/Колибито/ пази и запазва духа си,което става все по-трудно и все по-важно,ако едно селище иска да продължи да съществува САМОСТОЯТЕЛНО.Напусне ли духът едно тяло,макар и голямо......те ти булка,Спасовден !!!Така е,щом едно село не може да си роди поп,даскал и кмет-че какво село е това? АЙ с-с-с-с.....

Анонимен каза...

Орешашкото училище е по-безопасно , но това в Черни Осъм е по-благоустроено . Не забравяйте обаче , че училище лесно се закрива , но е много трудно да се открие ново .Не може село с толкова жители да остане без училище . Освен това орешачани не пращат децата си в Черни осъм , а в Троян . В Черни осъм учат от други села , не само от Орешак . Може би Сталин не е забравен - има човек - има проблем , няма човек - няма проблем . Излиза , че и в общината са на този принцип - има училище - има проблем , няма училище - няма проблем .

Анонимен каза...

До горния-не си оригинален,не се ИЗХВЪРЛЯЙ по този глупав начин.

Анонимен каза...

Закриването на което и да е училище е гибел за селището. С цената на всичко не бива да се допуска.Как кметът да смени Томов като е зет на Васил.Що се отнася до цитираните думи на Сталин просто неправилно ги четеш.Смисълът е точно обратен - има човек, има проблем, иди и реши проблема му.По-добре перефразирай Сталин така - имаш минко акимов за кмет, значи имаш голям проблем.Махаш минко като кмет и проблемите ти със сигурност ще намалеят поне.

Анонимен каза...

"Махаш минко като кмет и проблемите ти със сигурност ще намалеят поне."

Браво на човека, който е написал тези думи!

Анонимен каза...

Махането на Минко сигурно ще стане след година и нещо,но аз се чудя на нашия кмет-Терзиев.Минко все пак има много училища,а нашият само едно и сега и него ще закрият.Е,поне ще има с какво да те запомнят,Терзиев.

Анонимен каза...

Г-н Борджуков,за да давате оценка трябва да сте вникнали в проблема ,още повече когато давате оценка на учители.
Вашите роднински деца Марин и Светозар Борджукови също са учили в орешашкото училище - отличници,чест и слава на родителите отгледали такива деца.Всчки знаем за тяхната подготовка и съответно успех в живота.Защо те ,а и толкова много като тях учили в орешашкото училище влизат безпроблемно в елитни училища?
За нивото на преподаване трябва да се съди по успехите на учениците...останалото са "празни" приказки.

Анонимен каза...

Г-не,дето се караш на Борджуков-нормално ли е в 8 класа в Орешака да учат петдесетина ученика,барабар с циганчетата?

Анонимен каза...

В орешашкото училище има 75ученика,"барабар с циганчетата".
В училището в Шипково има 30-40 "барабар с циганчетата докарани от другата страна на балкана".

Не се карам на г-н Борджуков,неговите деца не са чакали счупения автобус на черниосъмското училище,нито ще правя оценки по негов адрес.

Анонимен каза...

Това за автобуса е вярно.

Анонимен каза...

Нито едно от изброените четири училища е с "50-60 деца" както твърди кмета.Има си документация,а и не е трудно да ги преброят.

Той добре е започнал да съкращава пенсионерите от общинската администрация, а той не е ли пенсионер?

Ст. Борджуков каза...

Извинявам се, че пак се обаждам...
Според мен важното е всяко семейство да има избор къде да учи детето му. Очевидно е, че голяма част от семействата ще предпочетат децата им да учат в Троян. Щом общината е принудена от държавата и кризата да закрива - длъжна е да защити интересите на семействата, като им гарантира правото на избор. Всяко семейство, дори и от Троян, трябва да има право да избира свободно къде да учи детето му. Представете си, че може да има семейство от Троян, което желае детето му да диша чист планински въздух в Черни осъм и да учи там - няма лошо. Щом се закриват училища - жълтите автобуси трябва така да са измислени, че да возят всяко дете до избора на семейството БЕЗ ОБЯСНЕНИЯ и без да се гледа ДАЛИ ДЕТЕТО Е НАВЪРШИЛО 16 или НЕ! Защото това е най-гадната глупост измислена от някой буквоед.

А колкото до орешашкия и колибарския шовинизъм - той буди само насмешка и твори само беди.

Анонимен каза...

Здравейте,преди малко изчетох изказванията във форума обсъждащ 4-ри милионния заем който общината изтегли,а ще го плащаме ние с данъците си.Та си мисля: закриването на една училище носи на общината държавна премия от 250 000/сумата вече може и да е променена/.
Дали общината не е решила да плати собствените си грешки,като закрива училища,а това ,че децата ще мръзнат по спирките - на кой му пука?

Анонимен каза...

Г-н Борджуков,разбира се,че най-важният въпрос е този,но не е само той!Важно е да бъде уважена волята на родителите и децата,техните предпочитания,а не само локалният патриотизъм и инат на който и да било,не примери от сорта ,че твои много близки деца въпреки всичко са станали хора.А колко деца объркахме?За мен въпросът е :"Какво искаме да направим,как да го направим оптимално при тези все по-ограничени ресурси и къде да съсредоточим усилията и кадрите си,изхождайки и от други,не само педагогически съображения".Всичко това ,синтезирано,се нарича стратегия за развитието на нашата община.Такова нещо твърдя,че няма.А щом няма-работим на парче,пък....каквото стане!Или,каквото Барабойко сунува в дългите си самотни нощи!Впрочем,не е ли време да копнем и видим какво е заровено под олтара на Троянската църква?Представи си,че излезе "кукиш", направен през 3-ти в.н.е. със светите три пръста на Свети Сисуй!!!!Ти какво ще си помислиш?.....Е,и аз същото....АЙ с-с-с-с....

Анонимен каза...

От всичко прочетено до тук мога да ви кажа,че най-лесно е да се обвиняват кметове,директори...и кой ли не,но не и ние самите.Тези кметове кой ги избира и още по-важното е кой ги търпи.Вижте в другите страни хората колко са единни,как стачкуват,когато не са съгласни.Ние сме подлезурковци,нагаждачи...Отдавна са го казали-прост народ-слаба държава

таня митова каза...

здр
много лесно се говори за закриване-а открихте ли нещо....училището в орешак си е много хубаво сменете си директора така и така той си има хубав бизнес и не му "дреме"какво ще се случи с училището добре си прекавва човека взима си заплатата върти си хотела рядко стъпва в училището -що да не го затвори да му мислят родителите къде ще пращат децата си.няма ли кой да му направи една проверка на този и да вземе да се маха оттам има достатъчно кадърни учители който да заемат мястото му и да задържат учениците в него

Анонимен каза...

Никой не се е сетил да пита децата какво искат . Всеки си гледа интереса и не му дреме за учениците .То от едно време си е така - следвай парата . Нищо , че обричаме бъдещето си , защото децата са нашето бъдеще .

Анонимен каза...

Децата едва ли са наясно точно какво трявва да стане с тяхното училище,но кмета на Орешак,кмета на Троян-трябва да знаят,за това им плащаме заплати!И като начало да пратят този Томов да си гледа хотела и да намерят директор,дето му пари под краката и милее за децата.Срамота е село от 3000 души да прогониш учениците по други училища,за да можеш да си гледаш кефа и собствения бизнес.

Анонимен каза...

Да лесно е затриеш нещо което не си съградил а напоследък май само това правят .Имам чувството че са на път като затрият народа си да закрият и държавата -така май ще е по-добре -като край на един двадесетгодишен цикъл на разруха и унищожение не знам кой може да върне загубените поколения,унищоженото образование и здравеопазване ,демографската катастрофа -колко му е да затриеш едно училище напоследък само това правят и едно селище без тази институция нищо не струва няма значение дали е Орешак или Черни Осъм или каквото там да е.

ОУ " Васил Левски " - с.Орешак каза...

Началото бе далечното 1765 – то лето . Тогава е отворено първото килийно училище в Троянски манастир . Първото светско училище в с . Орешак е открито през 1881 – ва година с 1000 гроша от манастирското настоятелство . Днес настоятелство няма , но училището продължава да съществува . Ще го има и през следващата учебна 2010 -2011 година . Ще го има въпреки публикациите във вестник „ Троян 21 „ и предизвикания от тях дебат в електронното пространство.
Може би орешачани трябва да се замислят и да спрат с безразличното си отношение към училището , защото ще бъде непростимо едно голямо селище да няма функциониращо училище . И нашето бъдеще да мръзне по спирките и да пътува за да упражни правото и задължението за обучение по други чужди места.
Има хора и хора . Нашите предци са построили три училища – на Баба Стана , на Патрешко и в м. Калчевска . Може би такова село, с работещи в него три училища, няма в страната . Днешните му жители обаче не се вълнуват и от съдбата на единственото останало действащо .
При първото училище децата , които са го посещавали не са надвишавали 60 , днес са 75 и се оказват повод за дискусия . Не е ли по – добре поне веднъж да се забравят противоречията ,чиито негативен ефект са за сметка не само на учениците но и на селото ,защото що чини едно селище без училище –като народ без бъдеще . Децата ни трябва да се познават и да растат заедно, защото позитивите на настоящето са залог за успех в бъдещето . Нека помним,нека не забравяме, че е много лесно да се разруши нещо вече създадено , много по – трудно е да се съгради отново .

Анонимен каза...

ОУ"Васил Левски",очевидно си се постарал да изълниш поставената задача,да защитиш "честта" на училището,но самият начин,по който го правиш доказва нивото на мислене при вас.Малко го докарваш като Шибаняка Божидар-според него ние ,българите,Усме заселили Балканите преди човека,а според теб едва ли не във вашето училище е написана История Славяноболгарская......Посмали,манго!Били сме селото с най-много училища на глава от населението-с три работещи училища,но неговите жители не се вълнуват от съдбата на "единственото останало действащо"!!!!!Ами откога село Патрешко е част от Орешак,или махала Калчевска,която и до ден днешен е част от Троян и в нея училище няма?А училището в Баба Стана е построено благодарение на щедростта и родолюбието на хаджи Калчо и синът му Константин Хаджикалчев,които са родени в Пловдив,но тачат корените си.То беше зарязано и полуразрушено до преди 7-8 години,но техният пра-пра-пра внук Джон Бризби,го купи наново от общината,възстанови го с условие общината с парите от продажбата да поправи пропадналият път за махалата!Но стига история!Сега въпросът е -какво ще стане със сегашното училище на Орешак,за туй говорим тук,това ни вълнува.И защо се стигна до тук-три хилядно село да е изправено пред опасността да остане без училище?По този въпрос ти или вие нищо не казвате.Само отправяш призиви от типа "дайте да дадем".Е,стига.Стига сме наливали каца без дъно,г-н Кмете!Знаеш кого пробват по този начин.Я първо вземи и понабий обръчите,но винаги се почва от най- горния....А ако има скъсани-смени ги. АЙ с-с-с-с.....

Анонимен каза...

ОУ "Васил Левски"хубаво припомняш историята, но ако някой трябва да се поучи от нея, това сте вие. Защо на времето в селото е имало три действащи училища, а сега при по- голямо население не стигат ученици и за едно? Защо две трети от децата на селото учат в Троян и Черни Осъм? Не е ли заради Качеството на Вашата работа?
Не съм съгласна че трябва да се затворим училището, но при начина по който работите, това е неизбежно и просто е въпрос на време.
Никога не е късно за промяна!

Анонимен каза...

Айс,много те уважавам,чета всчките ти коментари независимо по коя статия са написани.На вица за момата и младоженеца,отпечатани във вестника се смях с глас,НО...защо си мисля,че си родом от Лом/или района около него/и вероятно по тази причина не си наясно с изнесените факти за образованието в Орешак.Архивът саществува,пазим го и можем да го предоставим при интерес.
Трябва да махнем и две от трите пра- пред името на Джон Бризби.
Знам,че си коректен човек и няма да се сърдиш за приятелската корекция.

Анонимен каза...

Продължение към горното писмо:
Понеже обичам точността, а в бързотията написах сЪществува с неправилната буква:)

Анонимен каза...

Уважаеми приятелю,радвам се,че четеш моите коментари във форума,но въпреки,че наистина съм родом от район с приблизително Ломски диалект,аз се интересувам и съм запознат с историята и на Орешак,колкото и невероятно да звучи това.И именно поради това си позволих да ти кажа-посмали,Манго!Ти си в правото си да обориш това,което казах,но не го правиш,защото е истина.И ти го знаеш,ако наистина се интересуваш от тези неща.Но целта ми не е да спорим,а да помогнем на Орешак да запази ЕДИНСТВЕНОТО си училище.В тази насока ти или вие от "Васил Левски" нищо не предлагате и затова аз ще те/ви/попитам с твой въпрос от вчера-какво чини едно село без училище,даскале?Нищо не чини,па ако ще и Паисий да е писал на прага му Историята!И понеже ми се чини,че вашата работа се е бая разсъхнала,пак предлагам на Кмета да набие и попритегне обръчите,почвайки от най-горния-така правеше дядо преди наесен да налее новото вино.И нищо лично.А за Джон Бризби-основателят на рода е Станчо Дряна-син хаджи Калчо-син Константин Хаджикалчев -дъщеря Теофана-дъщеря Лиляна Данева-син Джон !Смятай колко пра- стават,не че толкова има значение.А,и друго да те питам-архитект Пенко Терзиев,дето живее срещу вашето училище при вас ли ще запише децата си в първи клас?Ти как мислиш? АЙ с-с-с-с......

Анонимен каза...

Много странно , започвате да плюете учителите и си хвърляте прах в очите . Тая злоба е излишна . Не се интересувате от училището , просто си чешете езиците и това е . Решили сте че някой друг ви е виновен и не се сещате , че сами сте се докарали до това дередже с непукизма си за бъдещето на селото . Продължите ли така си заслужавате съдбата . И господ да дойде да учи децата ви вие пак ще го оплюете .

Анонимен каза...

От много години се знае, че децата от с.Орешак, коите се учат добре, ходят в Троян на училище. На които не им се отдават науките бягат в Черни Осъм.Махнете директора на училището в Орешак и нещата ще се оправят- него и кучето на двора го командори. Той си е пенсионер - инвалид. Нека си гледа здравето.

Rita Berry каза...

МОЩНИ МАГАЗИНИ:
СПОДЕЛЯ ТОЗИ СВИДЕТЕЛСТВО НА ВСИЧКИ, СТРАДАЩИ ВЪВ ВРЪЗКА СИ, БРАКА ИЛИ ЛИЧНИЯ ЖИВОТ, ЗАЩОТО ИМА РЕШЕНИЕ. ИМЕНАТА МИ Е РИТА БЕРИ, МЪЖЪТ МИ ОСТАВИ МЕ И НАШИТЕ 2 ДЕЦА ЗА ДРУГА ЖЕНА ЗА 3 ГОДИНИ. ОПИТАХ СЕ СИЛНО САМО ЗА ДЕЦАТА МИ, НО НЕ МОГА ДА КОНТРОЛИРАМ БОЛКИТЕ, КОИТО МЪЧАТ СЪРЦЕТО МИ. Бях наранен и объркан, нуждаех се от помощ, така че направих проучване в интернет и попаднах във форум, където видях добрата работа на Dr. СВЪРЗАХ СЕ С НЕГО И МИ ИЗЛИКНА МАЛОТО СИ, ЗА ДА МОЯТА ИЗНЕНАДА СЛЕД 24 ЧАСА, МЪЖЪТ МИ СЕ ВРЪЩА В ДОМА И МОЛЯ ЗА МОЯ ПРОЩА, Д-Р ОГУНДЕЛЕ Е МОЩЕН ЧОВЕК И МАСЛОТО МИ Е БЕЗЗАРОДНО СЪВЕТЕТЕ СЕ С НЕГОВОРНО ДА СЕ СВЪРЖЕТЕ С ЧЕТА НА WHATSAPP ИЛИ VIBER: +27638836445. Д-Р ОГУНДЕЛЕ Е ИСТИНСКИ, БЛАГОДАРЯ му, че ми помогна.

Rita Berry каза...

МОЩНИ МАГАЗИНИ:
СПОДЕЛЯ ТОЗИ СВИДЕТЕЛСТВО НА ВСИЧКИ, СТРАДАЩИ ВЪВ ВРЪЗКА СИ, БРАКА ИЛИ ЛИЧНИЯ ЖИВОТ, ЗАЩОТО ИМА РЕШЕНИЕ. ИМЕНАТА МИ Е РИТА БЕРИ, МЪЖЪТ МИ ОСТАВИ МЕ И НАШИТЕ 2 ДЕЦА ЗА ДРУГА ЖЕНА ЗА 3 ГОДИНИ. ОПИТАХ СЕ СИЛНО САМО ЗА ДЕЦАТА МИ, НО НЕ МОГА ДА КОНТРОЛИРАМ БОЛКИТЕ, КОИТО МЪЧАТ СЪРЦЕТО МИ. Бях наранен и объркан, нуждаех се от помощ, така че направих проучване в интернет и попаднах във форум, където видях добрата работа на Dr. СВЪРЗАХ СЕ С НЕГО И МИ ИЗЛИКНА МАЛОТО СИ, ЗА ДА МОЯТА ИЗНЕНАДА СЛЕД 24 ЧАСА, МЪЖЪТ МИ СЕ ВРЪЩА В ДОМА И МОЛЯ ЗА МОЯ ПРОЩА, Д-Р ОГУНДЕЛЕ Е МОЩЕН ЧОВЕК И МАСЛОТО МИ Е БЕЗЗАРОДНО СЪВЕТЕТЕ СЕ С НЕГОВОРНО ДА СЕ СВЪРЖЕТЕ С ЧЕТА НА WHATSAPP ИЛИ VIBER: +27638836445. Д-Р ОГУНДЕЛЕ Е ИСТИНСКИ, БЛАГОДАРЯ му, че ми помогна.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |