Теглим кредита, решиха съветниците

* Трима – несъгласни * Йордан Данков призна - кредитът е за санкции по европроектите * Кметът Акимов: губим 3 млн., печелим 10 * Николай Тодоров: "Друг полезен ход нямаме" * Мичо Генковски: „Този заем е поредният пирон в ковчега на Троян” * Даниел Сираков: „Кой е виновен?” * БСП плътно до управляващите от ГЕРБ?!

С ОГРОМНО МНОЗИНСТВО на сесията на Общинския съвет в четвъртък (29 юли) бе гласувано предложението на кмета Минко Акимов да се одобри теглене на нов общински заем от 4 млн. лв. От присъстващите 28 съветници, 25 (от всички „бои”) бяха „за”, двама „против” – Мариела Шошкова и Даниел Сираков от коалицията „Избор за Троян”, и един „въздържал се” – Тончо Камачаров от „Атака”. Мощният положителен вот не изненадва, като се вземат предвид предупрежденията, че местните ни народни избраници са „подработени” и че са осигурени достатъчно „бекбенчери” („backbenchers” – т. нар. „депутати от задните банки”, чиято единствена роля е да гласуват „за” – бел. Г.М.) - както находчиво се изрази съветникът от ГЕРБ Мичо Генковски, който остро разкритикува информационното затъмнение около предлагания кредит, но в крайна сметка го подкрепи според правилото за по-малкото зло и/или под натиска на партийната дисциплина.

ПО-ДОЛУ ВИ ПРЕДСТАВЯМЕ РАЗЛИЧНИТЕ ПОЗИЦИИ в 2-часовия дебат по точката за кредита на тази предваканционна сесия на троянския местен парламент (следващата сесия е през м. септември). Позициите по същество и в политически план. Първо по същество.

• ПИТАНИЯТА НА МАРИЕЛА ШОШКОВА („Избор за Троян”), зададени в постоянната Комисия по икономика (ИК) ден по-рано и после още по-подробно (писмено и устно) поставени на самата сесия, в известна степен хванаха ред. Същината в тези питания бе да се представи „документална обосновка за необходимостта от поемането на общински дълг” на базата на подготвен от администрацията „експертен финансово-икономически анализ”; и не по-маловажното – всичко това (обосновката и експертният анализ) да се огласи широко на допълнително обществено обсъждане. Предложението за отлагане на гласуването и допълнително обсъждане не се прие, но непосредствено преди сесията на групите в ОбС бяха раздадени таблици с цифри за параметрите и текущото състояние на всички спечелени от Община Троян европроекти (нали аргументите за искания кредит бяха именно неотложните плащания по европроектите).

• МАКАР ПРИ ГЛАСУВАНЕТО ДА СЕ ОГЪНА, МИЧО ГЕНКОВСКИ (ГЕРБ) в прав текст обяви, че царят е гол. „Нека е ясно – заемът е за санкции по проектите, а не за текущи плащания… Заемът ще влоши финансовия климат в общината”, заяви г-н Генковски. А образното му обобщение бе повече от песимистично: „Този заем е поредният пирон в ковчега на Троян”. Съветникът от управляващата партия напомни също, че с лихвите троянци ще изплащат не 4 млн. лв., а около 6,5 млн. лв. Мичо Генковски предложи да се напише писмо до министъра на околната среда и водите, в което да се иска отмяна или намаляване на санкциите за Троян. Предложи още да се поиска среща с министъра (Министерството на околната среда и водите /МОСВ/ е Управляващ орган по Оперативна програма „Околна среда”, която финансира най-големите троянски проекти – бел. Г.М.) и дори с премиера Бойко Борисов, за да се лобира пред тях за намаляване на санкциите. Неясно защо обаче предложението за писмото и срещите - от които, дори да не спечелим, не би могло да изгубим нищо - не получи одобрение при гласуването?!

• ДАНИЕЛ СИРАКОВ („Избор за Троян”) бръкна директно в раната, поставяйки един от най-важните, но упорито премълчавани въпроси – кой носи отговорност за допуснатите грешки по проектите, заради които грешки сега сме принудени да теглим милионния заем. „Ние при всички случаи ще плащаме, но нека да стане ясно, че някой е сбъркал!”. Г-н Сираков попита още нещо – дали ще има кой да се радва на евентуално реализираните проекти, защото без хора този град умира; той заяви, че „младите хора искат работни места - това е проблемът на проблемите” и посъветва общинското ръководство да организира специални срещи с представители на младите. Председателят на групата на „Избор за Троян” заяви категорично, че няма да подкрепи предложението за заем.

• КМЕТЪТ МИНКО АКИМОВ, вносителят на предложението да теглим кредит до 4 млн. лв., далеч по-убедително (отколкото в писмената обосновка) защити идеята си от трибуната на ОбС. Тезата му: ако сега не теглим кредит и не направим разплащанията по проектите, ще изгубим много повече средства (по думите му – за тази и следващата година по спечелените проекти в Троян ще влязат около 9,5 млн. лв. евросубсидии). Кметът разясни и логиката на евросубсидиите: „Без общината да се разплати предварително с изпълнителите, не идват пари по Оперативните програми (ОП)”. Според г-н Акимов годишната вноска за обслужване на кредита няма да надхвърли 500 хил. лв., а по проектите ще влизат по 5 млн. лв. на година. Градоначалникът направи и едно изключително важно обещание – че заради кредита „няма да има повишаване на местните данъци догодина”. Друг важен момент от кметското изявление – признанието, че Управляващият орган (УО) по ОП „Околна среда” е открил „нередности” по нашите проекти (за изпълнение на първия етап от интегрирания воден цикъл на Троян – бел. Г.М.), което може да доведе до санкции (орязване на субсидията) с до 25%; становището на Общината обаче е, че става дума не са „нередности”, а за „технически грешки” и констатацията на УО ще бъде оспорена. „Човешко е да се греши, но дори санкцията да е 3 млн. лв., ние от реализацията на проектите ще спечелим около 10 млн. лв.”, заяви г-н Акимов, определяйки случилото се като „грешчици”.

• СЛЕД ФИНТ С ПОИСКАНАТА 15-МИНУТНА ПОЧИВКА за уточняване на позициите (макар и на врабчетата по площада да им бе ясно, че „опозицията” от БСП ще подкрепи предложението за заем), лидерът на червената група Кольо Кацаров обяви, че социалистите ще гласуват „за”. А обяснението му прозвуча някак познато – сходно с хода на БСП при приемането на троянския Бюджет 2010, когато г-н Кацаров заяви: „Това не е нашият бюджет, но го подкрепяме, защото е единственият възможен”?! Сега червеният лидер каза, че решението им било трудно и за една опозиционна сила най-лесното би било да блокира управляващите; но от подобна възможност щели да се възползват само популистите, а те не били такива. Държането на групата на БСП обаче бе далеч по-обрано – на фона на панегириците в подкрепа на заема, изречени от техните хора инж. Станислав Съев и инж. Дилян Енкин в Икономическата комисия.

• МНОГО СИЛНА ПОДКРЕПА НА КМЕТСКОТО ПРЕДЛОЖЕНИЕ за заема направи и икономистът Николай Тодоров („Избор за Троян”). Г-н Тодоров определи противопоставянето на предложението (явно визирайки колегите си от „Избор за Троян” Шошкова и Сираков) като опит за трупане на политически дивиденти и „лъскане имиджа на стари и нови лица”. Икономистът зададе и два риторични въпроса, с които илюстрира подкрепата си. Първият - какво следва, ако не приемем да се тегли кредит; отговорът е, че пак ще плащаме, но с налични общински средства, което ще ни излезе по-солено. Вторият – какво ще се случи, ако спрем разплащанията по европроектите; отговорът – това би било още по-лошо, защото санкциите ще са много по-тежки. „Моето мнение е, че друг полезен ход нямаме”, обясни г-н Тодоров. След което обяви, че се отказва от съветническото си възнаграждение (около 200 лв. месечно) в полза на изплащане на общинския заем и обяви, че ако някой желае, може да го последва (последва обаче реплика от страна на г-н Сираков, който обяви, че няма да се откаже от съветническото си възнаграждение, защото не иска с неговите пари да се плащат чужди грешки – бел. Г.М.).

• В ПОЛЗА НА КРЕДИТА СЕ ИЗКАЗА и председателят на ИК Йордан Данков (ГЕРБ). Той заяви, че „всичко е въпрос на сметки и няма място за мнения и емоции”. И ако санкциите за Общината при евентуално неизпълнение на договорните отношения по проектите са по-големи от лихвите по кредита – трябва да се тегли кредит. И сметките сочели, че кредитът е неизбежен. „Ако изчакваме, фирмите, които имат да вземат пари от нас по проектите, ще ни съдят и пак ще платим, но чрез съдия изпълнител”, поясни известният икономист. Г-н Данков обаче без заобикалки заяви, че по проектите са ни наложени санкции от около 3,5 млн. лв., които тъй или иначе трябва да платим.

• НАКРАЯ ДУМАТА ВЗЕ И ИНЖ. ИЛИЯН ПЕЕВСКИ („Атака”). Той нарече противниците на кредита Шошкова и Сираков „войнстващи популисти”, нахока ги, че искат информация от кмета, похвали (директно и индиректно) градоначалника и заяви подкрепата си за тегленето на нов общински заем. Но едновременно с това инж. Пеевски се скара на всички съветници, че три години не приемали идеята му за дебат по европроектите, навика ги, че не са в час и ги светна по въпроса, че срещу България има световен заговор да не може да усвои 12-те млрд. евро от еврофондовете, намесвайки и името на бившия ни еврокомисар Меглена Кунева, наричайки я „Мадам Yes”. След глобалните си обобщения и разяснения г-н Пеевски отново се върна към конкретната тема, заявявайки, че консултантите по троянските проекти са прибрали хонорар от 560 хил. лв. и постави справедливия въпрос: „Кой е консултантът и той каква вина има за санкциите, които ще плащаме?”.

ВЕЧЕ КАЗАХМЕ – кметското предложение за теглене на нов общински кредит до 4 млн. лв. бе приет с впечатляващо мнозинство от 25 гласа „за” и само 3 „против” и „въздържал се”. Сега предстои да се подготвят документите и да се избере банка, според процедурата, определена по Закона за обществените поръчки. А вносителят г-н Акимов е убеден, че ще се постигне исканото от Общината лихвено ниво от около 6%.


*******

Политическите изводи от дебатите по кредита

* Дясната коалиция „Избор за Троян” вече е история * Групата на „Атака” се разпада * Нова управленска коалиция в Троян – ГЕРБ и БСП

НА ПОСЛЕДНАТА ПРЕДВАКАНЦИОННА СЕСИЯ на Общинския съвет (ОбС) в Троян (29 юли) освен че бе гласувано тегленето на нов общински заем в размер до 4 млн. лв. и се разбра, че парите са за покриване на наложени ни санкции по европроектите, се ускориха и някои местни политически процеси. Една част – зреещи отдавна и лесно предвидими; други – не толкова явни и донякъде (но само донякъде) изненадващи.

• ПОВЕЧЕ ОТ ЯСНО Е, че твърде аморфната и без ясна физиономия дясна коалиция „Избор за Троян”, минаваща за партньор на управляващите от ГЕРБ, излъчила зам.-кмет (Мариян Балев) и председател на Общинския съвет (инж. Ангел Балев) и съставена от 8 съветници от шест партии (ВМРО, ДСБ, СДС, НДСВ, ССД и „Новото време”) вече е история. А за разпада е лесно да се досетим и без официални изявления. Основанията ни – председателят на групата Даниел Сираков (независим, избран с листата на ВМРО) и колежката му Мариела Шошкова (ДСБ) остро се противопоставиха на предложението за заема и гласуваха против. А пък колегата им Николай Тодоров (ВМРО) защити предложението и заедно с останалите си колеги – Красимира Райковска (СДС), д-р Христо Добрев (ССД), инж. Ангел Балев (ВМРО), д-р Красимир Гунешки (НДСВ) и д-р Милко Минков (Новото време), гласува „за”.

• ГРУПАТА НА „АТАКА”, която в началото се състоеше от 4-ма съветници, а след напускането й от доайена Данаил Данаилов стигна допустимия по правилника на ОбС – Троян минимум от трима съветници (чл. 36, ал. 2), явно вече също не съществува. Или е пред скорошен разпад. Основанията ни - демонстриращият от известно време независимост Тончо Камачаров този път директно се противопостави на лидера на групата инж. Илиян Пеевски и гласува противоположно (г-н Камачаров се въздържа, въпреки че от трибуната инж. Пеевски призова кредитът да се подкрепи; третият атакист Петя Ковачева отсъстваше). Разпадът на атакистката 3-членка обаче не изненадва никого. Особено след като лидерът Пеевски, който тръбеше, че „Атака” (Троян) е единствената истинска опозиция на управляващите, направи рязък завой и стана ревностен защитник на кметската политика.

• ОЧЕВИДНО Е, че в Троян вече има нова управленска коалиция – ГЕРБ и БСП. Не допускам управленското партньорство да е скрепено с официално споразумение (което ще е в пълен разрез с националните политики на двете партии). Но че договорки съществуват, не е трудно да се досетим – доказателствата не са едно и две. А най-солидното доказателство – по всички важни въпроси „опозиционната” БСП подкрепя управляващите от ГЕРБ.

Генадий Маринов

* Заб. Гледате директно от сървъра на общината... Ако звукът ви дразни, натиснете синьото копченце с двете вертикални чертички (пауза) и толкоз.

44 коментара:

Анонимен каза...

"консултантите по троянските проекти са прибрали хонорар от 560 хил. лв. и постави справедливия въпрос: „Кой е консултантът и той каква вина има за санкциите, които ще плащаме?”

Има ли отговор по това?

Анонимен каза...

Абе някой може ли да ми каже комисиона с едно или с две н се пише че спорим с едни приятели

Анонимен каза...

Ааа значи зависи с колко нули е!

Анонимен каза...

комисионен => комисионна

Пол..... каза...

Предлагам да настояваме да кажат кой е взел комисионната и да му се отнеме за да покрие част от санкцията,а може и цялата санкция и ето един камък от шията на Троян ще падне:)))

Анонимен каза...

Ваъщност всички които са гласували за заема са знаели много добре къде ще идат тези пари и кой и как ще плаща.Но ми идва и друго на ум.Аз не обвинявам персонално никой освен кмета за това.Всеки,който е гласувал "за" знае,че е необходимо.Обвинявам кмета за това че допуска да бъдат прикрити грешките на предишния си колега,който впрочем още си вири опашката в общ.съвет и то благодарение на бабичките в Троян/кой ни е винове??????Няма ли най-сетне Кмета да вземе поне веднъж пример от своя вожд да тропне по масата и да му потърси сметка?
Но гледайки цялостната картина,виждам че много от вас се подведоха по това че двама са били против и "са мислили за гражданите".Почне ли нещо да ме гложди,значи има нещо гнило.Като прочутата женска интуиция.Този заем е бил тема на разговори между тях много много по отдавна отколкото ние разбрахме.Всичко е ясно,всичко е решено предварително.Защо изведъж 2 дена преди заветната сесия,изведъж се сетиха за нашето мнение и изхвърчаха при една наша гражданка с доста добри граждански позиции-Букарева?Тя зададе наистина най-точните и смислени въпроси.Защо те първи преди време не се сетиха да зададат тези въпроси пред целия състав за да се даде време за размисъл?Защото дами и господа съвсем не мисля че това е без умисъл.Вече сме в предизборно време,те са доказали че това им е професията -да са общ.съветници и може би-малко късничко-но сега се усетиха че чрез гласа народен,те ще си направят доста добра реклама за изборите.Да сте чули така ревностно да ни защитават,нас данъкоплатците,преди?Единствено и чест му прави М.Генковски-независимо от това как е гласувал,каза директно това което ни претеснява а именно нечии чужди минали грешки ще плащаме,без НЯКОЙ да му е пъхал думите в устата.Този заем ни е необходим и аз съм за него но не да плащам стари грехове а да обновяваме Троян!И апелирам за ПРОЗРАЧНОСТ в разпределението на парите.Апелирам към ФорумЪТ,да следи много внимателно за това как се усвояват тези пари.Да алармират и за най-малкото съмнение ако има нещо нередно.Тук гражданинът трябва от сега нататък да не спи!

Анонимен каза...

Г-не,кмета и администрацията не дават информация на общински съветници и то постоянно,а вие апелирате ФорумЪТ ДА КОНТРОЛИРА как се усвояват парите от заема.Гарантирам ви,че това няма как да стане.Хайде да говорим сериозни неща.А че са знаели предварително- да,знаели са,но Кмета и още двама- трима,един от които е Енкин.АЙ с-с-с........

Анонимен каза...

Комунизма в Троян продължава , ако сме нормален народ да сме ги свалили и обесили на площада.

Анонимен каза...

Нормални,да.........ама не сме

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

А ти като си толкова умен,не можа ли да го напишеш на кирилица.Само до латиницата ли ти се простират възможностите?Не можа ли да разбереш,че затова ти се изтриват всички коментари?

Анонимен каза...

На всички вече е ясно, че Минко и Дилян играят комбина.Както се казва - каква опозиция, какви пет лева!Затова на изборите догодина нека гласуваме за всеки друт, но не и за тези двамата.Шансовете на Валя Букарева явно се увеличават.

Анонимен каза...

Тези двамата не бива да бъдат дори сред кандидатите за общински съветници. Видя ли ги там -не пипам бюлетината, а грабвам най-близката друга бюлетина, независимо на коя партия е.Ако ГЕРБ предложат стойностна личност за кмет ще го подкрепя.Но нека нито за миг не си помислят, че троянци ще изберат Минка отново.Няма да стане.

Анонимен каза...

Някой беше казал, че за 12 години Дилян Енкин не е направил нищо, ама този сегашният кмет яко ни пързулна по надолнището.Най-добре ще направи още сега да си вземе шапката и на Трапето. Да не чака изборите догодина защото може един ден да го измъкнем от кабинета и да му покажем пътя.

Анонимен каза...

Разбрахме, че нашите коментари се четат от кмета, за това съвесем добронамерено му предлагам как да си поизчисти имиджа и да си качи рейтингар ако му е останал все още такъвл. Незабавно отстраняване на зам.кметицата, на която нивото и стига до счетоводител на гаражна бакалийка. Незабавно отстраняване на Г-жа Добрева- пълна некомпетентност и главен виновник за тежкия кредит. С този си акт, ако бъде направен, ще се покаже все пак някаква си воля за работа и ,,ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ ,,.

Анонимен каза...

ле-ле!големи умници сте???????????чак сега ли усетихте близоста между двамцата Минчо и Енкина,че то си е стара дружба:)

Анонимен каза...

Почна се с голямата "БАНИЦА".Дано стигне за всички и да няма сърдити,защото ще си вземат пак "БАНИЧКА"!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!,дали има кой да им е плати,съмнявам се.

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
ARVi каза...

Нали видяхте, че нищо не зависи от нас/вас! Аз до сега не се обаждах, но така става с тези наши въжделения. Малък ни е вътъка господа и дами и трябва доста да се потрудим за да се съобразяват с ФОРУМъТ, който за сега, без да се засягате е едно малко НИЩО, но може да ставне и "по-голямо" в положителен смисъл. И пак се ядете с глупави тези. Съдите се. Защо? И вие не знаете, просто за идеята да сме си ние, нали?

Анонимен каза...

Да, с наложения кредит всичко е ясно. Но приятели мои от форумЪТ, те май ни ползват за, не мога да намеря думата, ,, дребни гугутки,,. Приятелю Аис.., не усещаш ли,че искат да яхнат валната? Знаеш ли на Д.Сираков как му казват вече в града ни - ВЕЧНАТА АМБАР. Знаеш ли, че на тези от общинския съвет дето много се развалнуваха, бих казал, сабудиха им казват ЧЕТИРИЛИСТНИТЕ ДЕТЕЛИНИ. Зьщо... ИЗБОРИ идват братя и сестри, това е... Цирка е пълен! Единствения човек, който си заслужава моите адмираций е г-жа Букарева. ПРИЯТЕЛИ ЗАМИСЛЕТЕ СЕ ЗА ТОВА, ние си създаваме чудовищата и нашите страхове. И да си кажа мнението по малко по-горния, Е КМЕТА НЯМА ТАЗИ СМЕЛОСТ И ВОЛЯ ДА НАПРАВИ ТОВА. С уважение към всички вас1

Анонимен каза...

Клакьор, пак се яви!

Анонимен каза...

Прав си, като ги гледам и слушам, на там вървят работите. Конярът към коя ли партийка ще се лепне. А Кокошкова е ясно, да се говори за нея. Бай Мичо, а спри се бе, гледай си хотелчето и се успокой. Ма то изобщо не ти дреме за нищо, излез от миманса бе човек. Валя, не им позволявай на лумпените да те маниполират. На прав път си и много хора са зад теб!

Анонимен каза...

Вземи се гръмни с тези клакьори. Май не ти харесва и друго мнение.

Анонимен каза...

Вижда се, че в този форум освен умни и загрижени за града ни хора има и площадни мекерета, които от една страна са безсилни да направят каквото и да било, а от друга не търпят, че известни троянци полагат неимоверни усилия да спасят Троян.Колко обиди само прочетохме към г-жа Шошкова!Самозваните "поети" и лепнаха и прякор.Става дума за една особена категория погражданили се селяни, които отричат който и да е кмет и веднага бързат да охулят всеки, който пък каже нещо критично за кмета.Тези отворковци нямат цел и идея. Те си въобразяват, че са оригинални и не съзнават, че всъщност са вечни аутсайдери и само кибиченето им по площада ги прави централни фигури.За щастие минаващите троянци им обръщат точно толкова внимание, колкото и на околните храсти.

Анонимен каза...

Да, бе.Май койнарското цигане пак зажадня за слава и цъфна на екрана. А правеше добре, че си траеше - едно "храстче" по-малко се пречкаше из форума. Трай си бе, кибик!

Пол..... каза...

Уважавам всяко едно мнение,но ви уверявам,че ФорумЪТ не ви ползва като "дребни гугутки". Това е доста нагло да се каже.Бих казала отвратително.
За информация-срещата в Арт не се състоя,както се разбрахме на всяко 1-во число,затова Ви каня да дойдете и да се убедите в добрите ни намерения,в петък 06.08.Часа ще го обявим допълнително,макар,че винаги е било в 6,30ч.
С уважение и на-добри намерения към вас!

Анонимен каза...

Колеги, от горните ви мнения за себе си си направих няколко извода, които искам да споделя с вас:
1. Проблемът със заема не е дали да се тегли, а колко ще ни възстановят еврофондовете. Г-н Акимов това трябваше да обясни, както и кой кой е виновен за санкциите, които ще ни наложат. На сесията, в неговите изказвания се споменаха 3 имена на общински служители, но основния въпрос: кои са консултантите и каква е тяхната отговорност срещу парите, които получават никъде не получи отговор.
2. Защо се тегли заемът?: кметът обясни, че заемът се взема за междинни плащания и в това няма нищо лошо, по принцип. Но в моето семейство, когато теглим заем, сядаме и си смятаме твърдите месечни доходи, смятаме месечни вноски, смятаме ползите от покупката или инвестицията вземаме решение, кои други разходи можем да премахнем и/или намалим в замяна на вноската по кредита. Например теглим заем за изграждане на система за затопляне на вода от слънцето, но намаляваме разходите за ток. В резултат аз съм супер щастлива, че приходите на ЧЕЗ намалят и се радвам от сърце и душа на всеки слънчев ден и поради причина, че слънцето работи за мен и семейството ми!!! Та въпросът е от какви разходи ще се откаже общината или какви други ще намали? Ето на този въпрос отговор не попучих преди, по време на и след сесията. Зщото стандартът след теглене на кредит не страда, ако си мноооого богат, а нашата Община, за съжаление, не е.
3. По време на обсъждането на заема, непрекъснато ни се обясняваше ( да! на нас, присъстващите граждани и членове на ФорумЪТ), че санкциите по договорите с фирмите са ужасни и ако не се разплатим, ще плащаме много неустойки. Ами защо подписвате договори с непосилни неустойки? Къде е юристът на Общината да ни обясни за тези договори?
4.Проектите се работят от няколко години като проектиране и изпълнение, плащанията ТРЯБВАШЕ да са ПРЕДВИДЕНИ. Те не са възникнали внезапно, за да изискват спешност на тегленето на заема, както ни съобщи кметът. На мен ми стана ясно от цялата работа, че не е имало правилно планиране на разходите на Общината. Кой носи отговорността за планиране на приходи и разходи и за разпределението им?
Както се казва, като ти обясня всичко въпросите няма да изчезнат, а просто ще станат други...

Колеги, по повод горните ви мнения бих искала да споделя и нещо друго с вас. ФорумЪТ е неформално гражданско обединение, отворено за всички желаещи. То не е панацея. ФорумЪТ, това сме ние, гражданите, и от всички нас зависи това обединение да заработи: с идеи, инициативи, въпроси - реални дейстия.
Всеки един от вас, който казва: да се обърнем към ФорумЪт, да се надяваме на ФорумЪТ, всъчщност трябва да си припомни приказката за неволята... и ако не знае от къде да започне, да дойде на някоя от редовните сбирки на хората, които вече са я повикали и тя им помага.
Counsel

Анонимен каза...

Съветвам тези, които всъщност разкриха истината около този прословут кредит - господа,не разкривайте повече никакви далавери.Иначе нали виждате - един си мисли, че го правите заради изборите.Друг счита, че нищо не ви интересува точно когато не само проявявате интерес, но събуждате интереса и на другите.Трети ви лепи прозвища вместо да ви поздрави.Зарежете го този скапан троянски народ.Няма да го спасите - той просто иска да загине в безпътица.Ай сиктир, както би казал един уважаван форумец.

Анонимен каза...

Не така, драги! Това би означавало безцеремонната наглост на Енкин и управленското безсилие на Минко Акимов да ни завладеят още по-здраво.А е важно те не само да не бъдат избрани за кмет, но и въобще да не бъдат в бюлетините за общински съветници.Присъствието им в общинския съвет запазва ролята им на манипулатори и комисионни пиявици.Затова изборните бюлетини на ГЕРБ и БСП трябва да бъдат без тези две имена.

Анонимен каза...

Хората, които ни помагат да получим повече и по-точна информация за онова, което се случва в общината не трябва да бъдат охулвани.Кого тогава да славим? Тези, които ни габаркат - Акимов и Енкин ли? Всички вече разбраха, че тези двамцата са комбина.

Анонимен каза...

Тия дето хулят дали не са онези същите които бяха докарани под строй в залата и след изказванията на Йордан Данков изпадаха в бурни аплодисменти?
Абсурдът е невероятен,общински служители получаващи ЗАПЛАТИ от НАШИТЕ ДАНЪЦИ ,докарани под строй да клакьорстват на престъпниците разсипали Троян!!!!
Уважаеми съграждани,видя се че троянеца не го е шубе,видя се че тези хора се опитаха да прикрият престъплението си,позволявайки да наричат хората в този град,анонимки и некомпетентни!
Началото е дадено и отсега нататък,всяко действие на тези престъпници ще бдъе изкарвано на бял свят!

Анонимен каза...

Вижте запис на последната сесия , гледам ги редовно и се обеждавам че сме си избрали голям процент нейъдърници , всъщност вижте ги сами - http://www.troyan.bg/council/videozapisiobs.html

Анонимен каза...

Абе някой може ли да каже къде точно в Троян и Орешак се работи по изпълнението на проектите за водата? Защото за 10-15 милиона доста изкопи трябва да се направят. Не ги виждам нещо. Къде ли са наистина?

Пол..... каза...

Знам само,че изцяло водоносните тръби са подменени на ул."Хр.Ботев".Някоя и друга улица да е ремонтирана,но не и другите най-главни пътища.Например ул."В.Левски".Май и по Ген.Карцов имаше ремонт.Дочух и за някои села,но дали част дали изцяло,не знам.Проекта се прави от доста години.Започна от времето на Енкин.Не може да им се отрече,че са работили по този проект,но хората не усещат вливане на пари а само изливане на същите-визирам знаете какво.Затова още преди намекнах,че да не очакват граждански аплодисменти,защото грешките,а и може би кражбите не са малки.И в крайна сметка града ни има и крещяща нужда от яка работа по самата ни инфраструктура,което се вижда от птичи поглед.За съжаление,когато един чужд гражданин навлезе в Троян,той не вижда какво има под земята.Погледа му е на съвсем друго място.Затова,съвсем не омаловажавам проекта за водния цикъл,но съм сигурна,че облика на града ни трябва по най-скоростния начин да се подобри.А като г-н М.Генковски твърди,че парите от заема ще покрият замо санкциите,т.с. дребните грешчици,не ми е ясно/може и да съм глупава/,но с какви пари ще се почнат големите проекти за обновяването на ж-к Младост и ж-к Лъгът?

Анонимен каза...

Ясно е,че Младост и Лъгът са съвсем отделни проекти. Те се управляват от друго министерство, а водния цикъл се управлява от Министерството на околната среда и водите.Не сме глупави и не бива да смесваме нещата.Ако нещо не знаем няма лошо да питаме оня, който знае.

Анонимен каза...

Пол, ти знаеш ли колко изкопи трябва да се направят и колко тръби трябва да се заровят за 15 милиона? А и много от ремонтите, които се правят тук-там се финансират с други средства. Когато се говори за ПРОЕКТ очевадно става дума за нещо точно определено, а не за кръпки на някои места и не за всичко, което се върши из общината като ремонт и поддръжка.

Пол..... каза...

Аз ви казвам,какво съм видяла и какво съм прочела като направено.От там нататък не твърдя,че знам точно разчетите на милионите,нито кое е проект и кое кърпеж.Отговорих на питащия над мен и то в общи линии.Като ясно се изразих,никой да не чака аплодисменти.Нито правя разбор на добре свършена работа.Прочети добре и тогава коментирай.Знам,че водния цикъл е един проек и ремонтирането на ж-комплекси са съвсем други проекти финансирани със други средства.Но мисля,че е достатъчно логичен въпроса ми.

Анонимен каза...

След като дори Йордан Данков признава, че кредита е за плащане на санкции защо Минко продължава упорита да не признава този факт?

Анонимен каза...

Той Минко не само не признава, но и обижда колегите си съветници от управляващата коалиция, които според неговия трапчански диалект "пищели".Не така Миньо, покажи малко култура.Уважавай хората, които три години безусловно, за съжаление и безславно те подкрепяха.

Анонимен каза...

Честно ви казвам тоя кмет трябва да е някакво дърво. След като всички видяха нулевия резултат от неговото кметуване, след като буквално го осъдиха за грешния кредит той продължава невъзмутимо да се репчи. Бе скрий се бе човек.

Случаен каза...

Този кмет е много глъф казвам ви!

Анонимен каза...

Че кой глупак го е считал за умен. Това тъпо ченге не става за нищо. Пълен боклук е и разсипа града.

Анонимен каза...

Ясно е едно - че крадитът се взима за да се неглижират грешки на общината в усвояването на средставата по проекта. Защо тогава никой не каза кой е допуснал грешката, каква е тя и колко ще ни струва. Имаме ли гаранция, че разходите по проекта ще бъдат признати и средставта от кредита - възстановени?

Isabelle dubois каза...

Здравейте, с удоволствие ще ви съобщя, че се радвах на сериозен заем с кредитор, който е отпуснал 10 000 000 евро, за да съживи и финансира моята
компания. За да се свържете с него, напишете го

Имейл: davidsovi125@gmail.com

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |