Хотелиер не плаща на работниците си, излъганите тръгват на бой

* „Защо не ни каза – не мога да ви плащам, довиждане. А той гледа да му работим, да ни експлоатира” * „Ще се борим за правата си докрай, ако трябва, ще стигнем и до Брюксел!”

ПРЕДИ СЕДМИЦА В РЕДАКЦИЯТА НА Т21 дойдоха петима работници (бивши и настоящи, като някои не знаеха с какъв статут са, тъй като нямаха заповеди за освобождаване – бел. Т2) от един от големите хотели в курортния комплекс Беклемето – едноименния х-л „Беклемето”, отворил наново врати през 2008 г. Довело ги бе отчаянието. Отчаянието от некоректността, безотговорността и, по техните думи, наглостта на собственика на хотела – троянския бизнесмен Христо Христов. Имената на петимата бяха Атанаска Лалева, Петко Станчев, Мария Димитрова, Стефка Вълева и Магдалена Читакова; а те представляваха още няколко свои колежки – Софийка Михайлова, Николина Герова и Цветанка (Цура) Цветанова, като ни обясниха, че в същото положение са и мнозина други, минали през х-л „Беклемето”.

НАКРАТКО, СЛУЧИЛОТО СЕ Е СЛЕДНОТО – собственикът Христов наемал хора, залъгвал ги с обещания и мили приказки, а накрая не им плащал нищо. Или пък давал по нещо, за да хвърли прах в очите и да подлъже работниците, а после същото – работа без пари. Потърпевшите виниха за тази гавра и беззаконие и дясната ръка на собственика – управителя (мениджъра) на хотела Антоан Христов.

„ПРЕХВЪРЛЯХА СИ ТОПКАТА, Христо и Антоан, а резултатът – все същия”, коментира бившата камериерка Мария, на която работодателят дължи 1980 лв. Колежката й Стефка, която има да взема 1869 лв., допълва: „Няма управия, работили сме много, първо редовно, после и на повикване – но всеки ден. А накрая – пари за нас няма. А до м. октомври миналата година (2009 г.) хотелът бе пълен. Работи и сега, но те си вземат парите, а на работниците си не плащат”. Стефка, която много бе набрала на доскорошния си работодател, продължи: „Защо не ни каза – не мога да ви плащам, довиждане. А той гледа да му работим, да ни експлоатира. Добър психолог е, постоянно лъже – този вторник ще ви платя, оня вторник и т.н. Като го слушаш, всичко ще е наред, ама не е!”.

ОЩЕ ПО-СЛОЖНО Е ПОЛОЖЕНИЕТО на Атанаска и Петко, бивши сервитьори в ресторанта на х-л „Беклемето”, които после наели заведението (но парите от туристическите пакети, в които влиза и храненето на гостите, прибирал собственикът). Петко има да взема неизплатени трудови възнаграждения в размер на 6800 лв., а Атанаска – 7800 лв. Двамата са категорични: „Ще се борим за правата си докрай, ако трябва, ще стигнем и до Брюксел!”.

ПРИ АТАНАСКА НЕЩАТА СА НАПРАВО ТРАГИЧНИ
– освен че има да взема много пари, от фирмата отказват да я освободят от работа по нормалния ред; т.е. не може да отиде на борсата, откъдето да получава някакви средства, нито пък да започне друга редовна работа. Атанаска е сама жена, с две деца, жилището й в Троян е ипотекирано, а за да зарежда ресторанта в х-л „Беклемето”, е направила други дългове и кредитори я преследват отвсякъде. Като капак – разболяла се от бронхопневмония и се наложило на 1 юли да влезе в Белодробната болница в Троян, където нямала пари да си плати дори лекарствата.

„ОБЯСНИХ НА АНТОАН, УПРАВИТЕЛЯ, че нямам пари за лекарства и трябва да ми дадат нещо от заработеното. Антоан обеща да говори с Христо. После почна да се крие и да не си вдига телефона. Успях най-после да се свържа с Христо, обясних му в каква ситуация съм, а той ми вика: „Няма пари бе, Насе, няма…”. Влизам му в положение, защото знам какво е да нямаш. Но да те оставят в болницата без пари за лекарства – не знам как да коментирам?!”, сподели ни Атанаска. После върна лентата по-назад: „От септември 2009 г. с Петко взехме ресторанта под наем. Наехме и две сервитьорки – Тина и Сиса. Но какво стана – трябваше да храним гостите на хотела, а пари от туристическите пакети, с които бяха предплатили престоя си (по 11 лв. и по 6 лв.), не получавахме. Значи – хранехме посетителите за наша сметка. Отделно трябваше да гощаваме приятели на собственика. За Гергьовден отказах да нахраня безплатно някакви негови хора и последва голям скандал. За да зареждам с продукти, теглих кредити, задлъжнях на доставчиците от складовете и още им дължа, Тина и Сиса напуснаха, защото нямаше пари за заплати. Изобщо – некоректна история, нецивилизована, незаконна”.

ПОПИТАХМЕ ИЗЛЪГАНИТЕ РАБОТНИЦИ
от х-л „Беклемето” защо толкова време са си мълчали - някои не са получавали трудовите си възнаграждения за близо цяла година. Отговорът им: бяхме в безизходица, надявахме се, че нещата ще се оправят, не вярвахме, че може да се случи подобно нещо. Но вече нямат илюзии. И са готови да се борят за правата и парите си докрай.

Т21

Бел. ред. Готови сме да дадем думата и на управата на х-л "Беклемето".

Начало

61 коментара:

Анонимен каза...

Тоя въпросния Христо Христов заедно с баща си,дъртия пръч командвал Алианц,не е платил една стотинка туристическа такса,а общинарите си траят и не правят нищо по въпроса.
Крайно време е кмета подавайки оставка да вземе заедно с него всички общински търтеи "реботещи" в общинската амдинистрация на град Троян!

Анонимен каза...

Ами силиконовите цици на жена му(Христо Христов),да не мислите че се купуват с редовно плащане на заплати или туристическа такса?

Анонимен каза...

Ужилените да не са жалват по вестниците, ами да заведат дело в прокуратурата и да подадат сигнал до Инспекцията по охрана на труда! На Хр. Христов малко му дреме от вестникари!
Матей Миткалото

Анонимен каза...

Дали и други ужилени от подобни "хотелиери"да не подадат сигнал до вестника и до инспекцията?

Анонимен каза...

И христо христов и Антоан христов са виновни за полжението Антоан сабра ромски персонал а Хриато нехае6е за некадарноста на този 4овек които няама и диплома за хотилиер изгонен от Валкан сабра вси4ки игонени от там да живуркат на Веклемето за сметка на кои??????????????

Анонимен каза...

Точно от охрана на труда,прокуратура и други такива не му дреме- дреме му само да не се разчуе!!!!!!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

До по-горния:

По неграмотно не можа ли да пишеш?
Да не би и теб да са те изгонили от някъде?
А колко според теб управители на хотели в Троян имат дипломи съдържащи термина" Хотелиерство"?

Анонимен каза...

ДО ПО-ПО ГОРНИЯ-само за инфо-"Ч" се намира на най-горния клавиш в ляво до числото едно

Пол..... каза...

Аз напълно подкрепям коментара на Матей Миткалото.Той е много точен и още докато четях вестника се чудех защо хората не се обърнат освен към вестника/и са прави тук има чуваемост/и към прокуратура,трудова инспекция.Крайно време е хората да разберат,че онова време което никой не им обръщаше внимание вече е отминало.Има си вече строги закони.Определено ще има ефект,даже и санкции.Но трябва да се поинтересуват точно към кой да се обърнат.Информация може да получат отвсякъде.

Анонимен каза...

Крушата не пада по-далеч от дървото! Преди години баща му Иван Христов и Иван Попов и същия този Христо Христов изпродаде машините на Машстрой взе по втория начин базата на АПК-то на Беклемето и изполъгахааса народ! Дано дойде Видовден и за тях!

Анонимен каза...

не се учудвам от това мекере Хр.Христов всичко може да се очаква???Преди време натрови цяла група деца летуващи при него!!!!!!!!!!!11

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

OT EMO

Анонимен каза...

А този Емо маи е небезисвестния масажист на Беклемето,прочул се с богатата си любовница от Плевен известна Плевенска бизнесдама която му купуваше коли през два месеца,а след това и с някаква пловдивчанка според слуховете там имало годеж а подаръка на Емо бил апартамент в Пловдив,абе все отбор юнаци бяха

Анонимен каза...

този тапанар Христо Христо кадето завлече и собствените си приятели сьс сумати пари и се крие като мишка този трябваше отдавна да е в панделата добре че е бащтаму баити Иван но и тои нее вечен

Анонимен каза...

Този емо да не би да е един дето ходи само с черни дрехи адидас и с дълга коса

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

Да същия само с 4ерно и само с адидас тои нямаше ли нещо общто и с дуца алпиниската

Анонимен каза...

Ще имат да вземат хората. За съжаление. Този Христо дължи пари на много хора, но в същото време кара супер луксозен "Мерцедес". Някой от тези, на които дължи пари да му удари един солиден бой поне.

Анонимен каза...

И си живее като беи гиди и семеиството му а е длъжник на толкова хора

Анонимен каза...

добре е да живееш на гарба на приятели те си като Итцко и силиконовата му харчешта по 2000 лв на месетц съпруга ееее големи са касметлии сем Харчеви - Христови

Анонимен каза...

По-добре всеки да гледа себе си

Анонимен каза...

според мене всичките "ужилени" са крали достатъчно, а това дали им е платено или не Е ВЪПРОС НА ДОКАЗВАНЕ. Всеки може да каже, че някой му дължи пари

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

Наистина Ицо не е лош човек но хич даже е прекалено добър не може да си прави сметката!!! Опитва се да се отплаща но и финансовата криза много му помогна да затъне както пише по книгите...... но какво са виновни за това служителите хотела си работеше клиенти имаше не съм чул някой да не си е платил но пари до работещите там не достигат ...... единия от \\\\\\\"ужилените е майка ми която работеше като камериерка в хотела и ми е много интересно да чуя какво е крала и де го е оставила ....у нас нищо не е донесла от Беклемето другата и тя е камериерка ....Наска е държала ресторанта под наем и тя незнам дали от себе си е крала ??? Лошото е че Хотела за 2години заприлича на циганска бърлога мръсотия до шия и никога няма да се възстанови работил сам там по време на ремонта и ми беше мерак да ходя от време на време там но.... не се получи както очаквах ..... да сме живи и здрави пък всеки си сърба тва дето си е надробил ....на времето на крадците са им рязали ръцете на лъжците езиците .... ще ми се пак да дойде това управление ....:)))

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

извинявам се ако сам засегнал някои и не са ми известни тия факти говоря за човек от моето семейство които е наречен крадец и смея да твърдя че нищо не е откраднал това е ..... с Христо сме приятели от доста години и за него мога да кажа че не е лош човек хич на които е можал да помогне е помогнал просто начина my на управление както на парите така и на персонала му куца и то яката при него крадците са повече не е само Наска както се опитваш да ме убедиш ..... и както казах в предния си пост за всяко прасе си идва коледата рано или късно ;)

Анонимен каза...

този ицо разбрах, че ще купува нов хотел

Анонимен каза...

Да видим още колко ще пропищят от "хотелиера" Ицо

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

Тази Атанаска била любовница на Антоан и за това я държали като готвачка на беклемето иначе как ще стой толкова дълго там

Анонимен каза...

Верно л , че този ицо бил подписал договор да купи вениката в чефлика и щял да прави сдружение на хотелиерите в областа

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

еххх Итцо Антоан е крадеца Атанаска е взимала каквото може а управителя Антоан как храни 4 детца жена лубовнитца и родата и карат 2 коли квартира в града туроператорска агенциа от каде можал крал а Итцо много са му харчовете по жена му

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

вяарно е това химическо,складове,приятели,банки,работнитци,има ли на някои на когото да не далжат пари тези двамата мошеннитци

Анонимен каза...

Боже,боже-е-е-е-е,единият праска на нещо като латиница и цифри вместо букви,а другият-на кирилица,на нещо като български,но странно напомнящ ми писмото,което получих от моя бивша колежка/монголка/,която завърши тук през 1979-та и оттогава надали е говорила български!!!Има във форума доста хора,които трудно се въздържат -има чудесни билкови рецепти против спонтанно нощно напикаване.Пробвайте! АЙ с-с-с-с.....

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

до по горния пост .... ти да не сте учител по български или си олигофрен които си няма работа между две ученически групи ;) виждам активно следиш коментарите в сайта на вестника да не би и твойто име да е сред споменатите та така активно се опитваш да разводняваш темата скъпи!!!някъде във форума упоменато ли е че кирилицата е задължителна или ти определяш на маймуница, кирилица или монголица ще се пише ! щом знаеш къде е аптеката мини през доктора да ти каже нещо и на теб да си вземаш че и теб те сърбят ръчичките като гледам .....:)))

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

Приятелката на Антоан е завършила 3ти клас и е циганка ,аз лично съм я виждала,,,,,,,по отвратително същество не съществува, незнам защо не се пробва в цирка да я развеждат и да я показват по градове и села като атракция във Фландрия живеят само цигани без образование без нищо.Срам за България срам за Троян циганка да коли и беси

Анонимен каза...

Чета и си вадя изводи които са ми известни от доста време с Христо Христов съм си имал допирни точки с друг негов бизнес и мога да кажа че е супер некоректен отностно финансовата част на бизнеса сега ще каже че кризата го хванала преди 6-7 години криза нямаше но при него явно пак е имало дължи ми пари и то не малка сума но да е жив и здрав да си ги харчи за каквото най-неще още тогава му казах че както я е подкарал детето му ще му оправя бакиите..... много из облаците хвърчи това момче както всъщност и Антоан де помежду другото и него бегло го познавам но знам че и той си попиване само готвачката е по пиенето в тоя Хотел и то отбрани питиета не се излага да пие от ефтиното!От както го изгониха от Чифлика и започна работа на Беклемето се изнесе от Дебнево с цялото си семейство на балкана там му е по на далавера да си пие пиенето заедно с 4-те му деца и жената щом сайбията му е толкоз прост че да поема разходите..... да се оправят те явно са се намерили баш както трябва единия лъже другия мъже! Виждам че редактора е дал думата на Христо но той явно е човек на честта и няма да каже нищо в своя защита !

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

Хайде да спрете да спамите на маймуница! Като някой ви дължи пари - съдете си го, има си закони, търсете си правата и стига ни занимавахте с този случай. Като сте тъпи и не знаете какви трудови договори подписвате, оправяйте се.

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

защо ли се крие

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

Абе Антоанчо като сте толкова отворени с твоя Христо защо неизлезите пред хората и даим кажите какви говна сте по интернета всеки може да се прави на мъж а в деиствителност сте големи мишки и се криете по Беклемето но и вашият ред идва с тези заеми кадето стеги навартяли към хората и складове и ваща скоро щесе чуе така че скоро и ваща ще се чуе,а Христо ходи по язовира не да се кефи а да се крие защото вече почва даго хваща шобето нали затова ще праща семеиството в София но и там нямя даможе да се скрие.По големи страхливци от вас несъм срещам ТАШАЦИ сте големи ама скоро щеви видим какви мъжкари сте.И като ми отговаряш на този спам поне си напиши името като си такъв отворко и след това ще напиша моето име

Анонимен каза...

АНТОАН мухлио пълен тъпак скоро време...............

troyan21 каза...

Пометох коментарите според правилата на сайта...

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |