Троянско внуче решава задачи за България в Хонконг

* Български отбор наруши хегемонията на САЩ и грабна математическата купа „По Льонг Кук” * 13-годишният Данчо Атанасов всяко лято е при баба си и дядо си в Троян

ЕДНО ТАЛАНТЛИВО СОФИЯНЧЕ С ТРОЯНСКИ КОРЕНИ – 6-класникът от столичното 125-то СОУ „Проф. Боян Пенев” Данчо Атанасов, представи училището си и страната ни на международното състезание по математика „По Льонг Кук” в китайския мегаполис Хонконг. Математическата надпревара е за деца до 13-годишна възраст и се провежда ежегодно.

ДАНЧО Е ТРОЯНЕЦ ПО МАЙЧИНА ЛИНИЯ. Дядо му Борис е собственик на Химическото чистене (до Хлебозавода), а баба му Димитрина, сега пенсионерка, е дългогодишен главен счетоводител на „Винпром – Троян”; двамата живеят в жк „Буковец”, имат и вила в близкото до Троян с. Горно Трапе и всяко лято внуците им гостуват – Данчо и по-голямата му сестра Димана от София и канадските им първи братовчеди Николай и Явора.

ЧЕТИРИ БЪЛГАРСКИ УЧИЛИЩА, известни с добрите си традиции в математиката, получили правото да участват от името на България в състезанието в Хонконг – Данчовото 125-то СОУ, Софийската математическа гимназия (СМГ) „Паисий Хилендарски”, Частната математическа гимназия (София) и Националната природо-математическа гимназия (Бургас). Всеки от отборите бил от по 4-ма състезатели, като освен отборното класиране имало и индивидуално.

ЛЮБОПИТНОТО Е, че в тазгодишното издание именно България прекъснала хегемонията на САЩ, чиито отбори неизменно печелили наградите в последните години. Този път носител на голямата награда – Купата „По Льонг Кук” за извъназиатски отбори, грабнал отборът на СМГ „Паисий Хилендарски”, класирал се втори в групата си (след отбор на домакините от Китай). Втори в своята група останал и отборът на 125-то СОУ, за което немалка заслуга имал и софийският троянец Данчо Атанасов; съотборникът му Георги Гуляшки пък спечелил златен медал в индивидуалното класиране.

Т21

5 коментара:

Анонимен каза...

А,този път нямат нищо общо със Соу"В.Левски" -гр.троян.Какво ще правим г-жа Русенова???!!

Анонимен каза...

Е,може пък майка му да е учила там;)
Ако не дай си боже не е - със сигурност баба му и дядо му.
Да е живо и здраво детето, и да чуваме и по-нататък за неговите успехи!

Анонимен каза...

Какво против имате СОУ В.Левски?Според мен нивото там е доста добро!

Анонимен каза...

СОУ "Васил Левски" е в пъти по-добра гимназия от СОУ "Климет Охридски", понеже това са двете гимназии в Троян. Не знам какво се заяждате, но няма база за сравнение. В едното се УЧИ, а в другото се ходи по кафетата. Свидетел съм!

Анонимен каза...

На кое си свидетел - на ученето, или на ходенето по кафенетата?
Пък и май не става дума за сравняване на училища, нали?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |