Семинар за СРС-тата в Троян

* Шефът на ВКС проф. Лазар Груев: 10 хил. българи следени със специални разузнавателни средства годишно, в САЩ – доста по-малко * Зам.-шефът Гроздан Илиев: Оправдано е, особено в борбата срещу организираната престъпност
 
НА СПЕЦИАЛИЗИРАН СЕМИНАР, провел се в Троян в събота (15 май), председателят на Върховния касационен съд (ВКС) проф. Лазар Груев е заявил, че годишно около 10000 българи биват шпионирани със специални разузнавателни средства (СРС); и че у нас СРС-тата се използват многократно повече отколкото в САЩ (смятана от някои за „полицейска” държава – бел. Т21). Изнесените от проф. Груев цифри били красноречиви – според щатски доклад за 2007 г. в САЩ са използвани 2370 СРС-та, а в далеч по-малката България техният брой бил почти петорно по-голям. Шефът на ВКС цитирал и решение на Европейския съд по правата на човека в Страсбург, където се подчертавало, че в България се използват прекалено много специализирани разузнавателни средства.

ЗАМ.-ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ВКС Гроздан Илиев обаче обяснил, че всичко това е оправдано, понеже у нас съществува голям проблем със събирането на друг вид доказателствен материал в досъдебното производство. И най-вече от нежеланието на гражданите да свидетелстват. Затова като компенсаторен механизъм се засилва употребата на СРС-та и оперативна информация; особено по работата срещу организираните престъпни групи, където друг начин няма, особено при липса на таен свидетел. Но според двамата шефове на ВКС големият проблем е в липсата на лаборатории, които да изследват достоверността на информацията, набавена със СРС.

Т21

4 коментара:

Анонимен каза...

Я да им сложим едно СРС та да знаем какво са говорили на семинара :)

ARVi каза...

Влизайки, като доказателство в съда СРС-тата са колкото добри(при реално СРС, в интерес на реално търсене на доказателства), толкова и лоши(при манипулирано и подправено СРС, когато се цели друго) за този срещу когото е измайсторено. Всичко зависи от това, кой с какви подбуди ги е направил и с каква цел ги е направил.
Нали четете г-н Гроздан Илиев, какво казва, в защита това, че СРС-тата са повече отколкото в полицейската държава САЩ, защото използването им е продиктувано "най-вече от нежеланието на гражданите да свидетелстват". Това защо ми се струва, че не е случайно и крушката си има опашка, ама винаги. Това нежелание на хората да свидетелстват е напълно резонно, а всички знаем защо.

Полендачката каза...

Настръхвам от това само като си представя СРС тук.От многобройните случаи тук за които знам и са ми известни,да не говоря на колко съм била свидетел,като знам,че тук повечето на някой е човек....не ми се мисли как може да се спекулира.Защото съм сигурна,че опити ще има.Някак си нямам на никого доверие.

Анонимен каза...

И 20 пъти броя на използваните СРС-та да е по голям от използваните в САЩ, положението(престъпността) в РБ ще е същото.
Аааааа, трябвало и лаборатория та тя да доказва достоверността на набавяната информация! Що за наглост?
За големи лаици ни взимате господа. Що не кажете колко осъдителни присъди има в САЩ при 5 пъти по-малко използвани СРС-та и КОЛКО осъдителни при нас?
Ами няма да направите подобен анализ щото ще Ви е неудобно от гражданите да кажете че в РБ най-вероятно няма такава.
Подкрепям искренно на министър Цветанов усилията, но не виждам и не вярвам в следващата институция която реално трябва да се произнесе. Всеки ден чета по пресата за схеми свързани със съдии от различни нива-в 24 часа днес за облагодетелствани близки на съдии в Приморско, Черничкия от Плевен-търговия с влияние, пазарува човека като си има парички. Нагли до безобразие.
Прав е бате Бойко като казва: „ Ние ги хващаме, те ги пускат!” Питам аз-кой магистрат ще подпише използване на СРС-та за друг магистрат, като когато по гледане на дело в което е замесен техен колега един друг си правят отводи. Криворазбрана солидарност, страх че може да си следващия разследван или мисълта че над независимата съдебна власт стои само Господ и никой нищо не може да им каже?
Всичко е до време. Безнаказаността продължи 20 г. и някои си повярваха че са вечни, несменяеми и недосегаеми. Да, да ама не-както казваше Петко Бочаров!
ЕM/SI

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |