ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

* Отец Марин: „Всички трябва да се радваме, защото днешният свят ден е тържество на живота над смъртта, тържество на доброто над злото”

КАКТО ОБИКНОВЕНО, и в сегашната Великденска нощ (3 срещу 4 април) троянската църква „Света Петка” и църковният двор бяха препълнени от народ. Със сигурност доста над 1000 души бяха „окупирали” православния храм, строен в далечната 1835 г. – сред тях, наред с местните, имаше и много гости на града и района, тук-там се чуваше и чужда реч. Впечатление правеше и друго - доста, даже преобладаващо, бяха младите хора, сред които и немалко тийнейджъри. А това не може да не радва.

„ВСИЧКИ ТРЯБВА ДА СЕ РАДВАМЕ, защото днешният свят ден е тържество на живота над смъртта, тържество на доброто над злото”. Това каза в заключителното си слово след тържествената и озарена от благодатния огън обиколка на храма енорийският председател ставрофорен свещеноиконом Марин Божков, който в съслужение с отец Станимир водеше Великденската служба.

„ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!”, обърна се към множеството отец Марин. „Воистина воскресе!”, проехтя многогласният отговор.

Т21


*******

Звъни, великденска камбана!
Сияй, възкресна свята нощ!  
Да няма мъка, скръб и рана,  
душа да няма изтерзана,  
ни помисъл да има лош!

Змей Горянин, из „Победна песен"


Благодатният огън
 
Благодатният огът, явяващ се свише в Йерусалим всяка Велика събота - едно от тайнствата на православния свят, което се случва вече повече от 2000 години - бе донесен в България от четирима висши духовници, сред които бе и наставникът на нашата Ловчанска митрополия владиката Гавриил (другите, удостоени с честта, бяха владиците на Пловдив и Велико Търново и викарият на Врачанския митрополит). За мисията бе отпуснат правителствен самолет. Сред посрещачите на летище София пък бе и игуменът на Троянския манастир Деволски епископ Теодосий, който донесе благодатния огън в обителта; а оттам огънят бе пренесен до Троян.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |