Президентът Първанов пак излъга

* Сашо Диков: „Ако бъдете уличен в лъжа по който и да е въпрос, ще си подадете ли оставката?” * Георги Първанов: „Такава хипотеза няма, защото няма възможност да бъда уличен в лъжа"

ЗЕМЛЯКЪТ НИ САШО ДИКОВ (Канал 3) бе единственият от немногото журналисти, присъствали на многоочакваната и предавана директно по БНТ пресконференция на президента на Републиката Георги Първанов, позволил си да се държи адекватно (12 март 2010 г., 14:00 ч., Президентството). Т.е. – без да се умилква и угодничи с „най-правилните” въпроси, както направиха малцината други, осмелили се да питат; или както повечето послушно да се свие на столчето си и старателно да записва височайшите слова. Адекватно, въпреки че на няколко пъти Диков наруши етикета и (сигурно в този момент някои от медийните мижитурки в залата са се подмокрили от ужас! – бел. Г.М.) дори си позволи да апострофира и прекъсне държавния глава. Адекватно, защото с няколкото си питания бръкна директно в раните и страховете Първанови (а истинската журналистическа пресконференция нали е затова, да бърка в раните); и защото върна събитието, което, умишлено или не, бе разфокусирано и бе на път да се удави в поток от общи приказки, към първопричината, която го бе предизвикала – войната с правителството и задаващата се процедура на президентски импийчмънт (отстраняване).

КАК БЕ ОБЯСНЕНА ВОЙНАТА и какъв изход прогнозира г-н Първанов, нека анализират по-умните. Пък и скоро ще стане ясно (моята догадка е, че след шумотевицата и импийчмъновите закани някак неусетно ще последва помирение и ще се чудим войната истинска ли е била, или на ужким – бел. Г.М.)

АЗ ИСКАМ ДА НАСОЧА ВНИМАНИЕТО към друг един не по-маловажен момент от въпросната президентска пресконференция от 12 март 2010 г. По-точно – че българският президент за втори път публично излъга. Сашо Диков го попита, цитирам: „Ако бъдете уличен в лъжа по който и да е въпрос, ще си подадете ли оставката?”; след което доуточни питането си: „Това е хипотеза, ако бъдете уличен в лъжа, да се знае, ако някой – аз или който и да било, ако Ви уличи, ще си подадете ли оставката?”. Президентът Първанов, видимо спокоен (макар да се долови някакво вътрешно потръпване), отговори: „Такава хипотеза няма, защото няма възможност да бъда уличен в лъжа. Не, нека да не водим тук този разговор. Отговорих Ви, струва ми се, достатъчно ясно. Бил съм достатъчно честен и почтен пред българското общество и пред всички вас и държа на тази своя почтеност и в бъдеще. Не разчитайте, че от този храст ще изскочи заек, г-н Диков”.

НЯМАЛО ТАКАВА ХИПОТЕЗА? Няма ли?! Всички помним, че когато преди време се заговори за агентурното минало на президента Георги Първанов и за връзката му с бившата Държавна сигурност (ДС), държавният ни глава публично отрече. По-късно досиетата бяха разсекретени, неговото – също, и лъсна фактът, че г-н Първанов е бил сътрудник на комунистическото Гестапо и е носил звучния псевдоним Гоце. Излъга ли ни тогава Георги (Гоце) Първанов? Излъга ни! Сега с отговора си на Сашо Диков, че „такава хипотеза няма”, излъга ли ни за втори път? Излъга ни!

ЧЕ ЕДИН ПРЕЗИДЕНТ ЛЪЖЕ И ПРОДЪЛЖАВА ДА ЛЪЖЕ, сигурно би разтърсило всяка нормална държава. Но една държава, в чийто демократичен преход внучката на бившия комунистически диктатор става депутат, а синовете и дъщерите на бившата комунистическа клика са министър-председатели, главни прокурори, председатели на Народното събрание, първи бизнесмени – това (лъжата) не прави впечатление. Държава, в която за събитие №1 на великия 20-ти век определят зловещата дата 9 септември 1944 г., за изобретение №1 – глупавия символ на социалистическия недоимък чушкопекът, а за архитектурно достижение №1 – панелното соцобщежитие Димитровград, ненормалното лесно минава за нормално, кривото – за право.

Генадий Маринов

П.П. Като нищо ще се окаже, че президентът Първанов е излъгал и за друго - дали е убивал защитен див козел от вида архар на ловен излет в Узбекистан на "култовата" дата 7 ноември 2008 г.; повече по темата - виж ТУК .
 

1 Коментара:

Анонимен каза...

фен
Уви, както на национално ниво, така и на местно доказваме , че сме страна на абсурдите. Същото недоразумение като първанов имаме и тук, кметчето акимов. 20 години след прехода сме си избрали за кмет човек от който очакваме да прилага демократични принципи на управление, да проявавя мисъл за добруването на всички ни.. и искаме това от бивш шеф на милиция. Милиция която успешно смазваше проявите на свободна мисъл, милиция която силово налагаше комунистическите доктрини... хахаха, малко ми прилича на оня педофил дето си избрал за работа превенция на сексуалното насилие :))).. баси и града сме щом акимов ни е кмет

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |