И нашите джипита протестираха ефективно

* Д-р Пламен Нанков: „Да получим това, което сме си изработили, а не да ни бавят плащанията с месеци и да ни поставят на колене”
* Готвеното от правителството увеличение на здравната вноска няма никаква връзка с нашите искания, категоричен бе троянският лекар

МИНАЛАТА СРЯДА (10 МАРТ) троянските джипита (общопрактикуващи лекари) и специалистите от доболничната помощ се присъединиха към общонационалния лекарски протест. Нашите лекари протестираха стъпаловидно, като във всеки един момент имаше дежурен екип и здравето на пациентите не бе застрашено. По същото време лекарски недоволства имаше в цяла Ловешка област. Решението за еднодневния ефективен протест бе взето ден по-рано (9 март) на заседание в Ловеч на областната структура на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ).

ЗАЩО ПРОТЕСТИРАХА ДЖИПИТАТА и колегите им специалисти от доболничната помощ и вярно ли е, че готвеното повишение на здравната вноска с 2% (от 8% на 10%) става под техния натиск? Отговори на тези въпроси потърсихме от д-р Пламен Нанков, който е зам.-председател на областното ръководството на НСОПЛБ и бе начело на троянския протест.

„ДА ПОЛУЧИМ ТОВА, КОЕТО СМЕ СИ ИЗРАБОТИЛИ, а не да ни бавят плащанията с месеци и да ни поставят на колене”, така д-р Нанков формулира същината на лекарските искания. Потвърди го и с конкретен факт – едва тия дни от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), чрез която стават разплащанията с лекарите, пристигнали парите за м. януари, забавяния имало и за предходните четири месеца. „Така не може да се работи – ние имаме оперативни плащания, които трябва да покриваме навреме, имаме и други неотложни разходи”, обясни д-р Нанков.

ПРЕДСТАВИТЕЛЯТ НА ТРОЯНСКИТЕ ДЖИПИТА КАТЕГОРИЧНО ОТХВЪРЛИ ВНУШЕНИЯТА, че протестът е за някакви допълнителни средства и че готвеното от правителството увеличение на здравната вноска има някаква връзка с исканията на общопрактикуващите лекари и специалистите от доболничната помощ. „Подобни твърдения целят да дискредитират справедливите ни искания и да насочат негодуванието на хората срещу нас, но намерението е много плитко и няма да мине”, категоричен бе д-р Нанков.


ДРУГАТА СЪЩНОСТНА ПРИЧИНА за лекарския протест е орязаният с над 30% лимит на направленията за специалисти. Д-р Нанков направи едно сравнение – предния месец за неговата практика от 2018 пациенти отпусната сума за направления е едва 485 лв., при 1200 лв. за същия месец на миналата година. „И това става в период на остри респираторни заболявания, на грипни вълни, когато се налага да се дават повече направления за специалисти, включително и за рентгенология, без която един болен не може да постъпи за болнично лечение. И аз, и всички колеги в страната сме поставени между чука и наковалнята – ръцете ни са вързани да отпускаме достатъчно направления, а хората смятат, че вината е в нас”, обясни д-р Нанков. Цялата тази ситуация водела до неизбежно превишаване на лимита, за да не се ощетят пациентите и да не се застраши здравето им. Надхвърлянето на лимита с до 15% се покривало от НЗОК, но оттам нагоре е за сметка на лекарите. Значи се налага да субсидирате здравеопазването, бе въпросът ни. Отговорът: „Да, на практика се получава точно така”.

В ТАЗИ ВРЪЗКА НИ БЕ ПОСОЧЕН И ДРУГ ФАКТ – почти всички родни джипита имат и здравно неосигурени сред пациентите си. „Няма как да откажем лечение на хората, но това пак е за наша сметка. При мен имам около 200 човека неосигурени, което прави около 10% от цялата ми практика, и занапред, заради тежката икономическа ситуация в Троян и скочилата рязко безработица, този процент ще нараства. Нито аз, нито някой от колегите ми сме отказали лечение на такъв пациент, но де факто ние сме принудени да им подаряваме лечение, без някой да ни подкрепя”, коментира д-р Пламен Нанков.

СТАНА ДУМА И ЗА ПРОВЕРКИТЕ ОТ НЗОК
, които са прекалено педантични и глобите към джипитата и колегите им от доболничната помощ валят като пролетен дъжд. Попитахме дали тази „игра” не е умишлена – начин от касата да си спестят плащания. Отговорът бе многозначителен: „Без коментар!”. Позволихме си да попитаме д-р Нанков и за заплатите на джипитата – тъй като сред хората още върви убеждението, че те прибират колосални суми. Зам.-шефът на областната структура на НСОПЛБ отговори по най-убедителния начин – с цифри; показа ни документа за получените средства от НЗОК за произволен месец – сумата бе малко над 2600 лв., като от тях се плаща заплатата на медицинската сестра, наем, ток, осигуровки, което сваля „чистото” доста под 1000 лв. (една, смеем да твърдим, унизително малка сума за месечно възнаграждение на лекар; за справка – месечните доходи на джипитата във Франция стигат до 12 000 евро – бел. Т21).

Т21

11 коментара:

Анонимен каза...

А месечното възнаграждение в България-Троян,колко е г-н Маринов и г-н Николов?
В целия евро съюз няма по-бедни пациенти от Българите,и стане кво стане все на наш гръб ,я простестите на тоя я протестите на оня....
А това че се плащат осигуровки а колегите на доктора най-безсрамно искат пари,да давам ли пример с изродите от Спешното,митичния д-р Василев и т.н.....

Бай Бочо каза...

Гневничко е горното мнение ама има правда в него

Бай Бочо каза...

Гневничко е горното мнение ама май има правда в него

Анонимен каза...

А къде отива потребителската такса? Защо до сега не давате касови бонови на всеки посетил кабинета?22 работни дни минимум по 15-20 пациенти??????

Анонимен каза...

Охооооо! освен потребителските такси какво да кожем и за ежедневните посещения на представителите на фармац. компании според които сфирки и проценти изписвате лекарствата???

Анонимен каза...

Кой може да ми обясни защо в България някой като тръгне да протестира, всички други са срещу него?

Анонимен каза...

Замисли се малко и сам ще стигнеш до отговора...
Тия в държавния апарат и докторите си живеят добре,гонят стандарт и искат повишаване на същия,а хората които работят в останалите сектори,хората които сега са без работа ,всичко се струпва на техния гръб...
Стачка или не ,докторите особено в нашата болница си искат пари от пациентите и не им дреме.

Анонимен каза...

BEZKRYPOLNI DOKTORI.....POTREBITELSKA TAKSA ZA VSI4KO DA TI IZMERIAT KRAVNO DA TI NAPI6AT RECEPTA S NAMALENIE......A KASOVI BELEJKI ZA NAS?6TE SI TARSIM I NIE PRAVATA....

Анонимен каза...

Лично д-р Нанков в неделя(беше дежурен)ми каза - аа нямам уговорка с твоя лекар,така че частен преглед 10лв.В болницата в която е дежурен.А имах температура и другите съпътстващи признаци на грип.Живи да ги оплачиш бедните дофтори.

Анонимен каза...

Драги ми Докторе,не се оплаквай, че са ти малко приходите.Аз чаках пред кабинета ти с още 6-7 човека.Ти излезе и на всеослушание заяви:"А бе вас със кош ли ви изсипаха тук"?Ами нали щеше да вземеш по 2.50 от всеки, отделно там по книгата ще ти заплатят за прегледите.ВАШИТЕ КОЛЕГИ НА ЗАПАД ВЗЕМЕТ ДОБРИ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯ, НО ПОДОБНИ ИЗРАЗИ НЯМА ДА ЧУЕШ.ТАМ СЕ РАБОТИ, РАБОТИ ,РАБОТИ ОТ ЛИЧЕН ОПИТ ГО ЗНАМ.Къде се ви парите от пациентската ни такса и касовите бонове, за които по-горе писаха?Така, че за толкова работа, толкова пари!!!!!!!

Анонимен каза...

Нанков, още ли оправяш оная с тясното дупе?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |