От 29 март започва издаването на новите документи за самоличност

* Важно – не е необходимо да подменяте старите, ако не са с изтекъл срок * Новите – съдържат чип с биометрични данни
* Цените повишени: 18 лв. за лична карта, 25 лв. – за шофьорска книжка, 40 лв. – за задграничен паспорт

НА 12 МАРТ 2010 Г. БЕ ПРЕУСТАНОВЕНО приемането на заявления (обикновена поръчка) за издаване на всички видове български документи за самоличност. На 16 март спира приемането на заявления (обикновена поръчка) и за издаване на свидетелства за управление на МПС и разрешения за пребиваване на чужди граждани в страната. На 23 март ще бъде прекратена бързата услуга за издаване на лични карти, а на 25 март изобщо ще спре издаването на лични карти и паспорти за чужбина от досегашния вид. Всичко това се случва, защото влизат в сила новите български документи за самоличност, които, според изискванията на ЕС, ще съдържат биометрични данни (пръстови отпечатъци и специфични данни за лицево разпознаване), закодирани в електронен чип.

ЗАЯВЛЕНИЯ ЗА ИЗДАВАНЕ НА НОВИТЕ БЪЛГАРСКИ ДОКУМЕНТИ за самоличност ще се приемат от 29 март в съответното РУ на МВР. Но е важно да се знае, че не е необходимо преиздаване на старите документи за самоличност, чийто срок не е изтекъл. Още – зелените паспорти (издадени преди 1999 г.) и безсрочните лични карти, издадени след 1999 г., запазват валидността си и не е необходима подмяната им с новите документи; всички други документи обаче са валидни до датата, която е отбелязана върху тях. Друг важен момент – личните карти за самоличност и свидетелствата за управление на МПС, чийто срок изтича през 2010 г., ще удължат валидността си с още 6 месеца след отбелязаната дата.

КАКВИ ЩЕ СА ЦЕНИТЕ НА НОВИТЕ БЪЛГАРСКИ ДОКУМЕНТИ ЗА САМОЛИЧНОСТ? Запазват се трите вида услуги при издаването – обикновена (до 30 дни), бърза (за 3 дни) и експресна (за 8 часа). Според приетите наскоро от правителството промени в Тарифа №4 за таксите, които се събират в системата на МВР по Закона за държавните такси, цените при обикновена поръчка са както следва: за издаване на лична карта – 18 лв. (досегашната цена бе 10 лв); за издаване на свидетелство за управление на МПС – 25 лв. (сега 18 лв.); за издаване на паспорт за чужбина – 40 лв. (сега 30 лв.)

ПОВЕЧЕТО ОТ СЪЩЕСТВУВАЩИТЕ ПРЕФЕРЕНЦИИ СЕ ЗАПАЗВАТ: лица между 14 и 16 години се освобождават от такса за издаване на първа лична карта; за първи паспорт на дете до 14-годишна възраст – 75% намаление, а за следващ – 50%; лица над 70-годишна възраст няма да плащат такси за издаване на новите лични карти и шофьорски книжки и ще плащат само 25% процента от цената за издаване на паспорт. Намаления има и за възрастовата група на 58-70-годишните, както и за хората с увреждания.

Т21

4 коментара:

Анонимен каза...

Преди 2 години си поднових шоферската книжка.
Мога ли да карам до 2018 с нея или трябва да дам 25 лв + пари за снимки на Моньо Пицата ?

Т21 каза...

Карай си спокойно, книжката ти важи до датата, която е отбелязана в нея - т.е. до 2018 г. Ако, разбира се, в някой момент отгоре не решат нещо друго.

Анонимен каза...

Нямам постоянен адрес на местоживеене, а трябва да си подменя документите, тъй като април им изтича срока. Какъв адрес да посоча?
Иван

Василев каза...

Според МВР за хора над 58 години са безсрочни и по-евтини.Това не е много оповестено!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |