ВЗЕТО НАЗАЕМ: Троянът е в потрес, ако махнат членът

* "Бях в Троянът, после се отбих при сватът за малко в Орешакът и сега се прибирам в Чифликът * "Другарю Филипов, сложете членът на другарката Цола Драгойчева"

ПЪЛНИЯТ ЧЛЕН ДА СЕ МАХНЕ ИЗОБЩО от граматиката на българския език – т.е. да не се пише никога вече, това предложи наскоро кръжец от учени от Пловдивския университет. Аргументите – правилото е изкуствено, излишно усложнява писането и внася повече объркване отколкото яснота. Идеята обаче намери сериозни опоненти – в академичните среди също. Контрааргументите – опростяването на граматическите правила не води към повече грамотност, а точно обратното, към опростачване, и липсата на пълен член би довело в някои случаи до смислови неясноти. Спорът се пренесе и в медиите – включиха се журналисти, общественици, политици, будни граждани и т.н.

ПО-ДОЛУ ВИ ПРЕДСТАВЯМЕ СТАТИЯТА (публикувана е на 30 ноември) на журналиста от националния всекидневник „24 часа” и приятел на Т21 Николай Москов, който влиза в полемиката откъм … троянска страна. А в Троян, това е всеизвестно, употребата на пълниЯТ член е безкомпромисна и повсеместна; няма главна, няма второстепенна част – членът винаги е голям, та чак ни поднасят, че сме от ТроянЪТ (табелата за града откъм Орешак също бе поправена – от „Троян” на „ТроянЪТ”). Г-н Москов добре ги знае тези неща, тъй като дълги години бе кореспондент на „часовиците” в Ловеч и в това си качество покриваше и троянските теми.

Т21
*****

ТРОЯН Е В ПОТРЕС ОТ ЕЗИКОВЕДСКАТА ИДЕЯ да отпадне членуването с пълен член в писмения български език с цел опростяването му. Ако това стане, населението на целия Среден Балкан от Троян до Карлово и Сопот ще се отчужди твърде много от книжовния език.

БАЛКАНДЖИИТЕ В ТОЗИ КРАЙ СЛАГАТ ПЪЛНИЯ ЧЛЕН на всичко мъжко. Слагат го отзад, както е правилно. Член е навървен дори зад личните имена. Ако говорят за някого, няма да кажат Рада, Минко или Иван, а Радата, Минкото, Иванът, сочи "Речник на троянския говор", издаден през 1998 г. в Софийския университет. Доскоро някой бе дописал в старата табела за Троян правилното Троянът. Дори в интернет е Троянът!

ПО ТОЗИ КРАЙ СЕ ГОВОРИ ТАКА: "Бях в Троянът, после се отбих при сватът за малко в Орешакът и сега се прибирам в Чифликът. Пиши, като идваш на Троянът, да изпием по една ракийка и да поговорим". "Така троянецът подчертава важните думи за него, без оглед дали са подлог, или допълнение", обяснява сатирикът Колю Станчевски от Шипково."Дали официално ще го махнат, или не, ние в Троянското не подлежим на оправия със законите и ще си говорим, както от векове", казва краеведът Марин Дулев от с. Дебнево. "Аз съм на принципа да не се маха, а да се гради. Иначе по тази логика утре може да се откажем и от гласната "ъ", защото я нямало в латиницата", казва скулпторът Димитър Рашков от засегнатия Карловски край.

НАВРЕМЕТО РОДЕНИЯТ В УКРАЙНА министър-председател Гриша Филипов при посещение в Троян изнервил местните, тъй като говорел, без да членува - както е в руския език. И казвал "другарка Цола Драгойчева". Търпял, търпял местен партиец, пък накрая се обадил: "Другарю Филипов, сложете членът на другарката Цола Драгойчева." Днес троянци са изпълнени със същата мрачна решимост да слагат пълния член навсякъде.

Николай Москов, в-к „24 часа”

3 коментара:

Анонимен каза...

Другаря Москов да не би да има лично отношение към нас и прословутото ни Ъ а не ЪТ както твърди?
Да не би да е бил ступван по наще земи или някоя местна не му е вързала,че така смело ни изкара едва ли не най-неразбираемо говорещите в България.
Бия бас че като жител на СТОЛИЦАТА ,казва МЛЕКО а не мляко,слага ударенията на първата сричка,и на въпрос "от къде си" ще отговори от София,а на въпроса "а родом" ще се изчерви притеснено....
Другарю Москов,като си тей ербап що не отскочиш до "ски столицата" ни в село Банско в която се патих в чудо 6 месеца,докато разбера аджеба поне едно изречение на местните индианци..." я че бегувам кам кащи" ,шо ти е смаан фаро ма ооо","дека си бе нашия ,оди ли в Разлоч(щото буквата Г там не съществува) и т.н.
Заще не написа за енези дето "идват от далиеко и говорят мекоо и казват неее на войната",що не скокна до РУСИЕ да чуеш как мякат местните,или не написа статия как в Гръцката част на България вече няма да се използва "МАЙНА",за Дъ Ге-тата едва ли си чувал..
И то в един от най-смешните вестници станал прословут с лъжливите и измислени статии само и само да се излъже някой да го купи,да ни изкарваш нас неграмотни ,някак си не се връзва...
Господа от редакцията,дали да не напомним на другаря Москов една истина,че България е там където минава Стара Планина????
Поздрави на госин Маринов(ът),

Лично ваш(ът)

Момчил(ът)

Анонимен каза...

Струва ми се малко преувеличено. В Троян хората вече не говарят така. Изобщо посочените цитати са форми на диалект, които вече никой не използва. Този Речник на троянския говор със сигурност е ПРЕиздаден през 1998 г. в Софийския университет, но никой не си е направил труда да го актуализирира и да регистрира промените в троянския говор. Кога сте чували някой да членува лични имена?
Изобщо мога да отворя дълга дискусия за адекватността на българските езиковеди и за свършената от тях работа...
Рада Ганкова
преводач

Анонимен каза...

Добре дочакахмИ РадаТА дЪ НЪ УЗАРИ... нас типитИ селяни...........

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |