Хубава работа, ама троянска: И Состра скара съветници

* „Стига сте говорили глупости!”, провикна се екскметът инж. Дилян Енкин и демонстративно напусна залата * „А може би защото сте приятели с арх. Аврамов и затова не Ви се слуша, хората знаят?!”, контрира дясната съветничка Мариела Шошкова

И РИМСКАТА КРЕПОСТ СОСТРА, античният предшественик на днешен Троян, наред с „четвъртъчния битак” нажежи съветническите страсти на сесията на местния парламент на 29 октомври. А нещата тръгнаха от официално питане на общинската съветничка от десницата Мариела Шошкова (ДСБ).

ВЪПРОСИТЕ БЯХА защо още не е готов общият устройствен план (ОУП) на археологическата старина, която би могла да се превърне в основна туристическа атракция в района, но задължителното условие е да се разработи туристическата й инфраструктура. Което пък се блокира от забавянето на споменатия план. ОУП-ът на Состра е поръчан преди повече от две години, а на 31 юли 2007 г. е подписан договор за изпълнение със столичния архитект Иван Аврамов (същият, който претендира за авторски права върху троянския площад и който не толкова отдавна искаше, съвместно със скулптора Владимир Гиновски, да ни ощастливи с един грозноват, но за сметка на това огромен и скъп монумент на Васил Левски на пъпа на града ни; и който, знайно е, бе в топла връзка с предишното ръководство на Община Троян – бел. Т21). На въпросния архитект отдавна са броени договорените 12 000 лв. и въпреки че срокът за изработката на общия устройствен план на Состра е изтекъл в началото на миналата 2008 г., поръчката още не била изпълнена. В питането се съдържаше и „нюансът” дали Общината ще си потърси правата по съдебен ред.

КМЕТСКИЯТ ОТГОВОР БЕ ОПТИМИСТИЧЕН, но, поне за следящите по-отблизо проблемите на Состра, и донякъде изненадващ. Планът е готов и е предаден в Общината, заяви г-н Акимов; готова е и задължителната екологична оценка, която е изпратена за разглеждане в РИОСВ – Плевен. След това предстои обществено обсъждане в Троян и съгласуване с НИПК – София. Следващата стъпка е внасяне в Експертния съвет по устройство на територията, а пък за м. април 2010 г. е предвидено одобряване на плана от Общинския съвет. Казваме „изненадващ”, защото точно седмица по-рано разговаряхме с човека, който е в основата на всичко хубаво, което се случи и се случва на Состра в последните 10-на години – зам.-шефът на НИМ и наш земляк ст.н.с. д-р Иван Христов, и той за n-ти път подчерта пред Т21, че ОУП-ът неоправдано се бави; т.е. – и той не знаеше, че арх. Аврамов най-после си е изпълнил ангажиментите?!

Г-ЖА ШОШКОВА ИЗРАЗИ ЗАДОВОЛСТВО от отговора на градоначалника, но зададе доуточняващо питане: „Не е ли редно общият устройствен план на Состра най-напред да бъде внесен за обсъждане в Общинския съвет, за което има и нормативни основания?”. Кметът Акимов обаче нямаше време да отговори, защото, най-неочаквано (или може би не съвсем неочаквано – бел. Т21) последва остра реплика от място на екскмета и настоящ общински съветник от БСП инж. Дилян Енкин.

„СТИГА СТЕ ГОВОРИЛИ ГЛУПОСТИ!”, провикна се г-н Енкин; сиреч – не е вярно, че ОУП-ът на Состра трябва да се обсъди предварително в Общинския съвет. След което бившият троянски Първи стана и демонстративно тръгна да излиза от залата. „Г-н Енкин, защо напускате?!”, попита от микрофона г-жа Шошкова. Левият съветник отговори ясно и високо: „Защото ми омръзна да слушам глупости!”. „А може би защото сте приятели с арх. Аврамов и затова не Ви се слуша, хората знаят?!”, контрира дясната съветничка. Инж. Енкин не отговори и напусна сесията.

Т21

4 коментара:

Анонимен каза...

EХ, ЕНКИН, ЕНКИН, МНОГО Е ТРУДНО НАЛИ!

Анонимен каза...

БРАВО НА ДИЛЯН ЕНКИН!!!!
БРАВООООО!!!!!!!!!!!!!!!!
ПО НЕГОВО ВРЕМЕ ТРОЯН БЕШЕ ЕДНА ГОЛЯМА РАБОТА. СЕГА Е ЕДНО СЕЛО В КОЕТО НЕ ВЛИЗА ЕДНА СТОТИНКА И НЕ СЕ ПРОИЗВЕЖДАТ НЕЩА ЗА ЕДНА СТОТИНКА!!!
ЕНКИН ПРАВЕШЕ МНОГО ЗА ГРАДА НИ!!! ФАКТ!!!!
И АЗ ДА БЯХ НА НЕГОВО МЯСТО ЩЯХ ДА КАЖА ЧЕ НЕ МИ СЕ СЛУШАТ ГЛУПОСТИ. ДАЖЕ ДОСТА ДЕЛИКАТЕН Е БИЛ ДИЛЯН.

АНОНИМКО АНОНИМКОВ

ani uk каза...

xaxa mnogo napravil:)krade6e kato za svetovno i sega prodaljava da go pravi:)

Анонимен каза...

Енкин направи много - безпорно. Но той имаше късмета да кметува по времето, когато града се развиваше и имаше работа. Но и той сега да беше кмет, нямаше да е по-различно, защото кризата удря без значение Енкин или Акимов е кмет. А фабриките са частни, те могат да си ги правят каквото поискат, кметът няма думата там.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |