Бива, бива, ама тъй нагло да се краде – не

* Окрадените в случая сме ние – „ТРОЯН 21”, а крадецът най-изненадващо се оказа … националната информационна агенция БГНЕС

СТАВА ДУМА ЗА КРАТИЧКИЯ НИ, но съдържащ новина материал „Експерти ще правят оценка на пътната ситуация в Троян”, публикуван на 3 ноември в сайта на Т21 и на 4 ноември в печатното ни издание. И преписан дословно от БГНЕС, подписан от тях и качен на сайта им на 5 ноември, а после тиражиран от различни родни медии, включително и от уважаваните от нас троянски сайтове „Троян Днес” и "Троянски новини". Навсякъде обаче са се позовали на „източника” БГНЕС, което е напълно разбираемо; БГНЕС е агенция, продаваща журналистически продукти (най-вече новинарски материали), и да публикуваш нещо тяхно, без да обявиш авторството им, е все едно да влезеш в кварталната бакалия и да отмъкнеш щафета салам.

ЗАЩО ОБРЪЩАМЕ ТОЛКОВА ВНИМАНИЕ на този „дребен” случай - подобни из родното медийно пространство с лопата да ги ринеш?! Причините са три.

ПЪРВОТО вече го казахме – бизнесът на БГНЕС е да продава журналистически продукти; и, естествено, агенцията е твърде стриктна към авторските права, по-точно – към собствените си авторски права. Именно затова присвояването на чужд журналистически материал,без да се позовеш на източника, стои някак твърде нагло. Два пъти пък по-нагло е, понеже „бегенесци” дори не са си мръднали пръста да попреформят достатъчно чуждия материал, т.е. да „дегизират” краденото, за да не личи толкова.

(Ето какво е записано в сайта на БГНЕС, цитираме дословно: "Съдържанието на Агенция БГНЕС и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция БГНЕС, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция БГНЕС, посочване на източника и добавяне на линк към www.bgnes.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона" - бел. Т21)
.

ВТОРО, но основно – БГНЕС взема чуждия материал не да му се любува, а да го изтъргува (осребри), т.е. краде се не само авторство.

И ТРЕТО – доколкото ни е известно, БГНЕС е наета да прави PR на Община Троян (по неофициални данни – срещу 600 лв. месечно); нищо лошо, даже напротив – но като ти плащат, поне си заработвай паричките честно.

Т21

Виж и сравни

Оптимизират транспортната схема на Троян


БГНЕС, 05 Ноември 12:24

След седмица в Троян ще пристигне екип от софийски специалисти, които ще направят професионална „снимка” на организацията на движението в града, информираха от общинския пресцентър.

След седмица в Троян ще пристигне екип от софийски специалисти, които ще направят професионална „снимка” на организацията на движението в града, информираха от общинския пресцентър. Целта на експертната оценка е да се намерят по-добри решения по редица проблеми в транспортната схема на града. Сред чувствителните теми са ”островчета” на някои възлови троянски кръстовища, има ли нужда от кръгово движение и възможно ли е те да заместят част от кръстовищата, има ли съответствие между поставените пътни знаци и ситуациите, които те трябва да регулират и т. н. Екипът е поканен от кмета Минко Акимов, благодарение на негови лични контакти. „Тази експертна оценка ще ни помогне при вземането на някои важни решения за корекции в организациятана движението в Троян”, коментира г-н Акимов. /БГНЕС


Оригинала в Т21 - виж ТУК

2 коментара:

Анонимен каза...

Не е за първи път. Въобще, софийските медии са хиени, никакъв закон не ги лови...

Анонимен каза...

Гена, забравих. Богатият винаги краде от можещия... Да ти е здрава общината (гърбината).

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |