Изложба "две в едно" за Деня на будителите

* Величка и Енчо Ганковски откриха съвместна изложба в Орешак * „Глътка „жива вода”, която отпуска сетивата, пропъжда кошмара”, определи изкуството на арт семейството приятелят Милко Диков

EДНА ДВОЙНА ИЗЛОЖБА – на артистичното семейство Ганковски, бе открита в навечерието на Деня на народните будители в Зала №3 на Националното изложение на художествените занаяти в Орешак (събота, 31 октомври). Двамата автори са троянци и са добре познати на тукашната публика: фотограф-художникът Величка Ганковска, чийто афинитет към природното и конкретно към Троянския Балкан е реализиран в стотици великолепни фотографски пейзажи; и керамикът Енчо Ганковски, пластик с тънък усет към композицията, преподавател в СХУПИ, член на СБХ, избран наскоро за председател на Дружеството на троянските художници, майстор с национална известност.

НА ВЕРНИСАЖА ГОВОРИХА двама ценители и приятели на художниците – галеристката Мариела Шошкова и землякът ни, световноизвестният карикатурист Милко Диков, който е близък на сем. Ганковски от десетилетия.

ЕТО НЯКОИ ОТ ДУМИТЕ на г-жа Шошкова: „Величка и Енчо Ганковски са семейство от 1977 г. Двама творци под един покрив, пропуснах – трима, дъщеря им Василена е завършила графика и живопис, в момента защитава докторантура във Виена. (…) Пред вас са произведенията на Величка и Енчо. Когато дойдох да ги видя, се замислих кое е общото между тях, общото между тези два свята... Отговорих си бързо – общото е светлината”.

ТВОРБИТЕ НА ДВАМАТА АВТОРИ са като оазис сред пустиня, глътка „жива вода”, която отпуска сетивата, пропъжда кошмара. Връща радостта от живота, възстановява равновесието и здравия смисъл на битието! Корен, израснал върху скала и станал твърд като нея! Това са Енчо и Величка Ганковски, това е тяхната същност и философия, която вграждат в творбите си”, сподели пък Милко Диков.

ИЗЛОЖБАТА БЕ ОТКРИТА от Иван Чакъров - новия управител на Изложението, който определи двамата автори като „едни съвременни будители”. Изложбата на сем. Ганковски ще може да се види до края на м. януари 2010 г.

Т21

1 Коментара:

Анонимен каза...

Най-после живот в Изложението. Отдавна му беше времето да се смени управитела. Че то не преличаше на ништо. Беше се превърнало в частно дружество. Неугледно с експонати не сменени поне от десет години. Новия управител е амбициозен човек. Интелигентен и начетен, нищо общо с предишния. Да му пожелаем успех.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |