Най-богатата българка ще се жени за троянец?

* Красивата банкерка и топ милионерка Петя Славова живее със Светослав Радев, мълвата предрича брак между богаташката двойка
* Родените и израснали в Троян братя Радеви – Иван и Светослав, са основатели на Юнионбанк и основни акционери в „Юнион груп” ООД

НАЙ-БОГАТАТА БЪЛГАРКА, не без основание определяна и за най-елегантната дама на родния хайлайф – банкерката и хотелиерката Петя Славова (на снимката), ще се омъжва за троянеца Светослав (Светлан) Радев (на снимката). Това мълви светската клюка в столицата, след като от доста време двамата са неизменно заедно на различни светски събития и (информацията ни е от достоверен източник) от месеци живеят заедно.

КОЙ Е НАШЕНЕЦЪТ, спечелил сърцето на богатата и красива Петя?

ТОЙ (СВЕТОСЛАВ РАДЕВ) е на 44 г. и заедно с брат си Иван Радев, на 49 г. (снимката вдясно) са основатели и съсобственици на Юнионбанк, чийто контролен пакет продават по-късно (през 2006 г.) на унгарската финансова група МКБ (която пък е подразделение на Байрише Ландсбанк – банка №1 в германската провинция Бавария). В момента братя Радеви притежават по 25% от капитала на дружеството „Юнион груп” ООД, активите на което според одиторския доклад за 2008 г. възлизат на малко над 115 млн. лв. (15% са собственост на Европейската банка за възстановяване и развитие /ЕБВР/, а останалите 35% - на другите двама съдружници на братя Радеви и на по-малки акционери). Пак според одиторския доклад печалбата на дружеството за 2008 г. е 7 млн. лв.

„ЮНИОН ГРУП” ООД - негови подразделения са „Юнион Пропъртис”, „Юнион Електрик” и „Юнион турс”, то пък е мажоритарен собственик на „Дунав турс” – има интереси в няколко възлови икономически сектора: банково дело (дружеството заедно с „Борас” ООД, също собственост на братя Радеви, притежава 34% от „МКБ Юнионбанк” АД), енергетиката, недвижимите имоти, транспорта. „Юнион груп” е собственик на луксозните пасажерски кораби „Русе престиж”, „Хайнрих Хайне” и „Елегант лейди”, осъществяващи круизи по река Дунав.

ВЪЗХОДЪТ НА БРАТЯ РАДЕВИ ОТ ТРОЯН започва в началото на 90-те години, когато заедно с настоящите си партньори Емил Иванов и Емануил Манолов основават „Борас” ООД – едно от първите дружества у нас, лицензирано от БНБ за търговия с чуждестранна валута. Дружеството открива множество чейнджбюра, предимно в столицата, а през 1992 г. създава като свое подразделение финансово-брокерската къща „София” АД, пререгистрирана впоследствие като Търговска банка „Юнионбанк” АД. Преди време „Юнион груп” закупи завода за стругове „Машстрой” (Троян), но след това го препродаде на „Алианц България”; други инвестиции на дружеството в Троянско не са ни известни.

СВЕТОСЛАВ РАДЕВ е възпитаник на Немската гимназия (сега ГЧЕ "Екзарх Йосиф I") в Ловеч, а брат му Иван Радев е първенец на Випуск 1978 г. на Троянската гимназия (сега СОУ "Васил Левски"). И двамата са завършили икономика и са се занимавали активно с комсомолска дейност. Майка им – Анка Радева, е родом от с. Белиш (Троянско) и дълги години бе служител в общинската администрация в Троян. Бащата – Тотю Радев, е от с. Скандало (община Априлци) и е работил в „Машстрой”; в бащиното си село братя Радеви имат вили във възрожденски стил и понякога карат почивките си там. Светослав Радев има два предишни брака, като от първия има син – Анатолий, на 21 г. (кръстен на баба си и дядо си по бащина линия), който в момента учи в университет в Лондон, пробва и свой собствен бизнес в България.

КОЯ Е ПЕТЯ СЛАВОВА?

БИЗНЕС КАРИЕРАТА НА КРАСАВИЦАТА от Стара Загора, завъртяла главата на по-малкия с 4 години от нея Светослав Радев, започва шеметно от самото си начало (или както пише в-к „Новинар”, кариерата й е „нещо средно между латино сериал и роман за американската мечта”). Още при следдипломната си специализация в София (завършила е Икономическия университет във Варна) в началото на 90-те напористата старозагорка започва да внася дрехи от Дубай, съвместно с тогавашния си съпруг – настоящия петролен бос Митко Събев; двамата управляват и студентската кооперация „Бонита”, занимават се и с търговия на метали, алкохол и горива. През 1993 г. Славова и Събев се развеждат, но продължават да въртят съвместен бизнес. Основават дружеството „Феста”, което пък купува ортодоксалната банка „Св. Никола”, прекръстена на „Нефтинвестбанк”, за да стане днес „Инвестбанк”. „Феста” е и основен акционер в „Нафтекс” (днешния „Петрол холдинг”). След като късат и деловите си отношения, бившите съпрузи си поделят общия бизнес – Петя Славова поема „Феста” и „Инвестлбанк”, а Митко Събев оглавява „Нафтекс” (в момента състоянието на петролния бос се изчислява на над 500 млн. лв.).

ДНЕС Г-ЖА СЛАВОВА, която нищо чудно скоро да стане г-жа Радева, е председател на Съвета на директорите на „Феста холдинг” и на Надзорния съвет на „Инвестбанк” и е собственичка на винзаводите „Черноморско злато” и „Винком”; има и сериозни позиции в туристическия бизнес, като наскоро бе избрана за председател на Съюза на българската туристическа индустрия (СБТИ) – притежава дворец в италианския курорт Стреза на езерото Лаго ди Маджоре, има имоти в Боровец (неин е хотелът на Косьо Самоковеца, закупен след смъртта му), София и по Черноморието ни, собственичка е на делфинариума във Варна и се кани да строи подобен комплекс в Несебър. Доскоро е притежавала апартамент на изкуствения остров Палмите в Обединените арабски емирства, където е била съседка на мегазвездите Роже Федерер и Дейвид Бекъм; според някои слухове нашенката смята да строи свой хотел на милионерския остров на стойност 100 млн. долара. Известна е и като щедър меценат – „Феста холдинг” е основен спонсор на театралните награди „Аскеер” и на Яворовите дни в Поморие.

САЙТЪТ „МИЛИОНЕРИТЕ” ИЗЧИСЛЯВА състоянието на Петя Славова на над 200 млн. лв. (87 млн. лв. личен капитал и над 120 млн. лв. дялово участие в дружествата й). Най-богата българка живее в умопомрачително голям апартамент, разположен на последните два етажа на хотела й „Феста Барсело” на бул. „България” в София. Женила се е два пъти (първият й съпруг е строителен предприемач, вторият – споменатият Митко Събев), като и от двата си брака има по едно дете, 20 годишна дъщеря и 11-годишен син.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |