За старите троянски вестници

* Библиотекарката Ваня Давидова представи своя библиографски указател на периодичния печат в Троян до 1944 г.
 
Ваня Давидова
Написаното остава

ЦЕННО книжно издание беше представено в читалищната зала „Форум“ миналата седмица (18 ноември). Става дума за професионалния труд на главния библиотекар Ваня Давидова – библиографския указател „Периодичен печат в Троян 1904 – 1944 г.“, издание на библиотеката при троянското НЧ „Наука – 1870 г.”. Справочникът и неговите множество приложения могат да насочат изкушените от местната история към стотици имена и теми, срещани по страниците на троянския печат в продължение на посочените десетилетия. Нещо повече – книгата съобщава, че благодарение на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ (София) и на Регионалната библиотека „П. Р. Славейков“ (Велико Търново) троянската градска/читалищна библиотека разполага с дигитални копия на по-голямата част от изданията и копия на хартиен носител на останалите. Което ще рече, че когато някой се интересува от определена местна тема, справочникът би могъл да го ориентира в броевете и страниците на кой вестник ще открие нейно журналистическо интерпретиране, а библиотеката може да предостави копия за четене. Авторката изказва благодарност на колегите си от Троян – Вихра Петрова и Тотка Станчева, и от Ловеч – Албена Йончева от Регионална библиотека „Проф. Беньо Цонев“, както и на Община Троян, оказала цялостна подкрепа за издаването на библиографията.

В ПРЕДГОВОРА към 400-страничното издание Ваня Давидова прави исторически преглед на троянския печат и там можем да открием любопитни и поучителни факти и цитати. Троянци не чакат много и през 1904 г. вестниците „Балканска струя“ и „Знание“ стават конкуренти на ловешката преса за вниманието на тукашната публика. „Балканска струя“ използва хитър рекламен ход – разпраща първия си брой и приканва тези, които нямат желание или възможност да се абонират, да го върнат. Забавен е хапливият троянски вестникарски език: като започнем с имената на сатирични рубрики „На припек“ и „Клечки от плета“ („Троянски глас“), минем през ревнивата оценка на „Балканска струя“ за „Знание“ – „… и станало великото здание на знание. Защо не го кръстиха Колибка?“ и оценим политическата острота в казаното за „трезвото гражданство“ – всичко чорбаджийско, без разлика на партия, стига съвестта му да е в кесията, а ума в червата“ (вестник „Комунистическа трибуна“, обявил от своя страна, че ще излиза непринудено, т. е. когато има нужда). Полезно е да се знае, че левият вестник „Подем“, създаден от троянски младежи през 1940 г., бързо сменя позициите си в проправителствен, със силно изразена националистическа насоченост, достигаща в отделни публикации до откровена ксенофобия и шовинизъм.

С РАЗБИРАЕМ респект е разгледано 15-годишното влияние върху троянското гражданство на вестник „Хемус“. В програмната си статия „Хемус“ заявява: „Много обществени, културни и стопански прояви в нашия живот остават неотбелязани или пък се коментират по кръчми и кафенета без нужната сериозност. (…) От друга страна всичко, което се върши в общината, в държавните учреждения, в читалищата, в театъра, в различните дружества, трябва да се подлага на сериозен обществен контрол, за да не се допусне възможния произвол. Най-после, множеството културни и стопански инициативи се нуждаят от подкрепа, от разяснение, от публичност и гласност – инак, макар и добри и необходими, те остават в средата на малък кръг хора и ако не замрат, живеят хилав живот.“

И АКО споменатите препратки към миналото не са достатъчни за тези, които ще се запитат кому е нужен подобен указател, за какъв дявол ти е да знаеш за бирария „Кантон“, бюрото за пострадалите от войните, Юношеския туристически съюз или някогашните цени на кибрита, нека припомним една крилата мисъл, с която започва „Периодичен печат в Троян 1904 – 1944 г.“: „Няма нищо по-старо от вчерашен вестник и нищо по-ценно от стари вестници“.

Нели Генкова-Маринова

2 коментара:

Анонимен каза...

Въпросната Давивова цял живот се е крепяла на интриги, доноси и сплетни. По-долен, злобен и морално гнил човек от нея в Троян може би няма. Нейния бивш началник Ганков я беше оценил по достойнство.

Анонимен каза...

1-ви, това явно е от много четене на книги и губи се реалността и се започва с драматизация.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |