Негласуването е в полза на измамниците!

Местни избори 2015 
Адв. Венелин Ангелов,
коалиция „Избор за Троян”:

ПРЕДИЗБОРНАТА кампания за Местни избори 2015 е към своя край. Гражданите на община Троян имаха възможност да се запознаят с кандидатите и техните предложения за управление на общината през следващия мандат.

В ТАЗИ предизборна кампания положих много усилия не толкова да убеждавам хората да гласуват за мен, а най-вече за прекратяване на практиката за купуване на гласове. Очаквам отново купуване на гласове и то от участници, които настояваха за подписване на нарочно споразумение за отказ от такава търговия.

КУПУВАНЕТО на гласове може да бъде обезсмислено само от гласоподавателите. Масовото гласуване е единствения лек срещу купуване на гласове, след като органите на властта нямат ресурс или нямат желание да разкрият престъпленията. Всяка пусната действителна бюлетина намалява тежестта на купените гласове. При висок процент на гласуването купуването на гласове е без значение. Някои партии нямат интерес от масовото гласуване и излагат различни аргументи за това, че вотът на избирателя е излишен. Има се предвид вотът, който трябва да бъде за някой друг кандидат.

НЕ Е ОСНОВАНИЕ за отказ от гласуване за някоя листа, ако един или няколко кандидати не са достойни според избирателя. В кампанията се включиха 10 кандидати за общински кметове и 235 кандидати за общински съветници. Има достатъчно стойностни кандидати от различните участници в изборите, които могат да оправдаят доверието на избирателя. За общинските съветници достатъчно е избирателят да припознае един от всичките и гласът му ще бъде зачетен само за този кандидат. Това е предимството на преференциалния вот, който тази година за пръв път се ползва на местните избори.

ЕДИН КУПЕН глас е равен на един негласувал. Купеният глас често е резултат от нуждата на продаващия и лакомията на купуващия. Негласувалият няма оправдание, независимо колко интелигентен е той и какви са мотивите му. Чрез масовото негласуване демокрацията се упражнява от продавачите на гласове в полза на измамниците, а те са известни на цялото общество. Не трябва да допуснем това. Гласувайте по съвест за вашия избраник, независимо кой е той.

СЛЕДВА да се гласува и за референдума – за или против – всеки сам да избере според своите разбирания. Без значение дали този референдум е важен, той следва да бъде проведен успешно при нужната активност, за да се установи практиката за провеждане на референдуми в нашата страна.

Пожелавам Ви здраве и правилен избор.
19 октомври 2015 г., Троян

Венелин Ангелов

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |